ciasto bez pieczenia - 40061 przepisów (strona:2192/2671)

ROGALE MARCIŃSKIE 156

folią spożywczą i odstawić do lodówki na około godzinę. Po tym czasie ciasto przełożyć na stolnicę i rozwałkować na prostokąt o wymiarach 30 x15 cm, pamiętając o tym aby krótsze strony to nasza góra i dół. Na wierzchu rozsmarować masło pozostawiając 1 centymetrowy margines z każdej strony. Ciasto złożyć na 3, 1/3 z góry i 1/3 z dołu(...)koniec dodać śmietanę, co sprawi, że masa stanie się bardziej plastyczna. Ciasto na rogaliki rozwałkować na prostokąt (około 65 x 34 cm) i pokroić na 12 trójkątów. Na każdym rozsmarować nadzienie i zwijać od podstawy do wierzchołka trójkąta. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawić na około 30 minut do wyrośnięcia. Rogale posmarować roztrzepanym jajkiem lub mlekiem

Kuchnia w opałach
Ciasto drożdżowe bez wyrabiania 166

Dzisiaj upiekłam ciasto drożdżowe, oczywiście bez wyrabiania. Wszystkie składniki umieściłam w misce, odczekałam dwie godziny i do piekarnika, a w domu pięknie pachniało. SKŁADNIKI : Ciasto: - 10 dag świeżych drożdży  - 1 szklanka cukru - 1 szklanka mleka o temperaturze pokojowej - 5 jajek  - 1 szklanka oleju - 5 szklanek mąki  - cukier waniliowy  Kruszonka : -  100 g margaryny  - pół(...)mieszankę przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na dwie i pół godziny. Po tym czasie wszystkie składniki delikatnie mieszamy, aby nie pozostały grudki. Wierzch ciasta posypujemy kruszonką. Blaszkę smarujemy margaryną i wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy ciasto do blachy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30-35 minut. Smacznego

Salonik smaków
Panchetta Cups (Tartaletki z boczku) 153

Ostatnio przygotowałam domową panchettę , czyli rolowany surowy suszony boczek. Postanowiłam wykorzystać panchette do przygotowania przystawki na Sylwestra. Sylwestrowa przystawka Panchetta Cups (Tartaletki z boczku) są wypełnione

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
1468.Tarta gruszkowo-jabłkowa z bezą 191

Pomysł na taką tartę znalazłam  tutaj. ..ja do gruszek dodałam jeszcze jabłka... kruchy spód: 30 dkg mąki  3 łyżki drobnego brązowego cukru 12 dkg

Moje domowe kucharzenie
Wizyta w Szkocji 143

szklanka maki (20dkg) 5 lyzek masla 5 lyzek smalcu 3 lyzki wody sol nadzienie: 50dkg filetow z lososia bez skory 1 cytryna 2 jajka 1 kremowka (200ml) koperek sol, bialy pieprz tarta galka muszkatalowa wykonanie: Wszystkie skladniki na ciasto zagniesc, uformowac kule i zawinac w folie spozywcza. Wstawic do lodowki na okolo pol godziny, mozna dluzej. Lososia umyc, osuszyc(...)tluszczem. Ciasto rozwalkowujemy tak by wylozyc nim dno i boki foremki. Brzegi wywinac na zewnatrz, tak by ciasto wychodzilo na okolo 0,5 cm. Nakluwamy widelcem i zapiekamy przez okolo 20 minut w temperaturze 200°C. Na ostudzone ciasto ukladamy pokrojonego w kostke lososia. Jajka mieszamy z kremowka, starta skorka z cytryny, koperkiem i przyprawami. Zalewamy tym zapiekanke. Pieczemy okolo

Przysmaki Karolki
Zapiekanka gołąbkowa-pomysł na pyszny obiad-smak gołąbków bez ciężkiej pracy :) 1003

Witam Kochani dziś przychodzę do Was z moim najnowszym odkryciem-zapiekanką gołąbkową. Gołąbki to danie kuchni polskiej, bez których wielu z nas nie wyobraża sobie

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Drożdżowe, twarogowe ślimaczki z kremem czekoladowym Torras 126

Lubimy bawić się z drożdżowym ciastem ale nie robimy tego zbyt często. Jednak jak już je planujemy to w nietypowej formie. Były już różnego rodzaju bułeczki

Candy Pandas
CHLEB ŻYTNI RAZOWY NA ZAKWASIE 198

   Razowiec żytni, to moje ostatnie "dziecko", przynajmniej dotychczas, to jeszcze taka świeżynka, piekłam go dopiero kilka razy, ale rozgościł się u nas na dobre

Smaczne Zdrowe
Domowa Pavlova, czyli jak wykorzystać syfon do bitej śmietany 185

Beza z bitą śmietaną, czyli klasyczna Pavlova   Pavlova to klasyczny deser, który swoją nazwę zawdzięcza nazwisku słynnej rosyjskiej primabaleriny Anny Pawłowej. Jednak wbrew pozorom ten

Korniszonki
Beza zimowa 178

Beza smakuje nie tylko latem z owocami sezonowymi (jagody, maliny, borówki, truskawki), ale również zimą z innymi dostępnymi owocami (pomarańcze, kiwi, winogrona). Leciutka jak piórko beza

Kuchcik gotuje
Co zamiast słodyczy? Pomysły na słodkości dla dzieci 82

zmniejszyć ten apetyt na słodycze i zastąpić je zdrowszymi przekąskami? Poniżej przedstawiam kilka moich sprawdzonych pomysłów. Słodycze to jeden z elementów dzieciństwa. Osobiście nie jestem ich radykalną przeciwniczką, choć bez wątpienia nie są to produkty wysokiej jakości. Jestem jednak zdania, że lepiej pozwolić, ale w sposób kontrolowany. Jeśli raz na jakiś czas dziecko zje kilka żelków czy batonika(...)zaprosić dziecko do kuchni i wspólnie przygotować takie pączki, ale w wersji light, czyli pieczone, a nie smażone. Może pomyślisz, że “takie smażone to już nie to samo” – jednak ja zaobserwowałam, że to my, dorośli podkreślamy tę różnicę. Gdy proponuję dzieciom pieczenie pączków i wspólne ich zjadanie, to nigdy mi nie odmawiają i zawsze są zachwycone

Wiszniówka
Drożdżowa babka z bakaliami 128

Święta wielkanocne bez drożdżowej baby, to nie święta! Tak mawiała moja babcia i uważam, że zdecydowanie miała rację. Dlatego u nas tradycyjnie na wielkanocnym stole, oprócz sernika i mazurka, zawsze pojawia się taka pyszna baba. W tym roku jest ona pełna rodzynek i skórki pomarańczowej. Kulinarne inspiracje Na blogu znajdziecie także inne wielkanocne ciacha: Baba drożdżowa wielkanocna z rodzynkami(...)letni tłuszcz, a na sam koniec bakalie. Wyrabiamy do momentu kiedy ciasto odchodzi od miski. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 60 minut. Gotowe przekładamy do natłuszczonej i oprószonej mąką formy, Znowu odstawiamy do wyrośnięcia  na  ok. pół godziny. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 45 min w temp 160-180 stopni. Po upieczeniu wyjmujemy

Kulinarne przygody Gatity
Drożdżówki z budyniem i czekoladą 122

Wrocławskiej) 100 g masła 70 g cukru 8 g soli 1 jajko Nadzienie: 30 g gorzkiej czekolady 50 g cukru 400 ml mleka 1 opakowanie budyniu czekoladowego bez cukru Dodatkowo:  1 jajko do posmarowania drożdżówek  mąka ziemniaczana do podsypania blaszki cukier puder do oprószenia drożdżówek WYKONANIE Do małej miski wlać 100 ml mleka, dodać pokruszone drożdże(...)zgęstnieje. Zostawić do ostudzenia. Wyrośnięte ciasto drożdżowe mocno uderzyć otwartą dłonią w celu jego odpowietrzenia. Ciasto krótko zagnieść i podzielić na dwie równe części. Każdą z nich rozwałkować na duży prostokąt. Prostokąt podzielić na 4 równe części. Koniec każdego z pasków ciasta ponacinać tworząc cienkie paseczki, którymi na koniec zawiniemy ciasto. Każdy pasek ciasta posmarować cienko budyniem. Następnie zawinąć tworząc

Passions hobbies life
WIELKANOCNE BABECZKI MARMURKOWE (wegańskie, bezglutenowe) 184

  Wielkanoc zbliża się bardzo szybko, a Ty znowu nie masz pomysłów na wypieki? Chcesz zrobić coś z odpowiednim klimatem, ale nie posiadasz formy na babkę

Via Gusto

Proponowane wyszukiwania