BISZKOPTY WANILIOWE NA MĄCE ORKISZOWEJ, BEZ CUKRU 389Druga, jeszcze lepsza wersja uwielbianych przez dzieci biszkoptów. Dzisiejsze są z ksylitolem z prawdziwą wanilią i dodatkiem mąki ryżowej (wyszły bardziej chrupiące niż z samą
Smaczne Zdrowe
Ciasteczka z płatków orkiszowych i pestek dyni na słono (z czarnuszką) 187Przepis autorski (mój). Ostatnio żadne słodycze mnie nie kuszą i nawet moja ulubiona biała czekolada leży nietknięta. Nie robię tak dużo słodkości jak wcześniej, hmmm
Di gotuje
Drożdżowe twisty à la pizza – pizza twists 113Dziś mam dla Was świetny pomysł na imprezową przekąskę. Pamiętacie hot dogi w cieście drożdżowym – roll dogi ? Oba przepisy łączy jedno ciasto drożdżowe, które jest niezwykle
Be Fit Be Strong
Zdrowsze drożdżówki z truskawkami i kokosową kruszonką 227Napatrzyłam się na instagramie na zdjęcia rumianych drożdżówek i nawet panujący w minionym tygodniu upał nie był w stanie odwieść mnie od przygotowania mojej - zdrowszej
Cynamonowe szczęście
CIASTECZKA OWSIANE ZE SŁONECZNIKIEM I CZEKOLADĄ 307Kolejna wersja zdrowych i bardzo smacznych ciasteczek owsianych. Według moich córek - to najlepsze ciastka jakie jadły, a robiłyśmy ich już baaardzo wiele... Nie
Smaczne Zdrowe
Idealne spody bezowe 404Blaty bezowe czy też spody bezowe to idealna baza do przygotowania tortu bezowego. Jak zrobić idealną bezę? Wiele osób ma z tym problem, lecz gwarantuję, że
Alle Dobre!
Orkiszowo-dyniowe pieczone donuts (bez laktozy, wegańskie) 200Rok temu podałyśmy Wam przepis na mini pączki z dziurką ale tym razem chciałyśmy je nieco ulepszyć i dodać do nich puree z dyni, które nada
Candy Pandas
Idealne ciasto na pizzę: sekrety, techniki i przepisy 94ciasto na pizzę to podstawa każdej pysznej pizzy, bez względu na to, czy jesteś amatorem czy profesjonalistą. W tym artykule poznasz sekrety, techniki i przepisy, które pozwolą Ci stworzyć doskonałe ciasto na pizzę. Dowiesz się, jakie są charakterystyki idealnego ciasta, jakie składniki są niezbędne, jak przygotować ciasto krok po kroku oraz jakie są zaawansowane techniki stosowane przez profesjonalistów. Bez(...)ciasto na pizzę? Idealne ciasto na pizzę to takie, które spełnia wszystkie oczekiwania zarówno pod względem smaku, jak i tekstury. Jest ono elastyczne, lekko chrupiące na zewnątrz, a jednocześnie miękkie i puszyste w środku. Aby osiągnąć taki efekt, warto poznać charakterystykę idealnego ciasta na pizzę oraz różnice regionalne w jego przygotowaniu. Charakterystyka idealnego ciasta na pizzę Charakterystyka idealnego ciasta
Ugotowane pozamiatane
Bułeczki czosnkowe z serem – moja rodzina je uwielbia 94żebym je znowu upiekła. Wychodzą mięciutkie, puszyste i bardzo aromatyczne. Smakują wybornie posmarowane samym masłem, a na ciepło po upieczeniu można je wcinać bez żadnych dodatków. Składniki na bułeczki czosnkowe z serem (około 14 sztuk): Ciasto drożdżowe: 500 g mąki pszennej typ 500 opakowanie suchych drożdży (8 g) 250 ml mleka 2% 50 ml oleju 2 żółtka łyżka cukru(...)ciasto. Miskę z ciastem nakryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około godzinę, aby podwoiło swoją objętość. Przygotowanie bułek Masło przełóż do rondelka i podgrzewaj na małym ogniu, aż się całkowicie roztopi. Odstaw do lekkiego wystudzenia. Do masła dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę i suszony czosnek niedźwiedzi. Wymieszaj. Wyrośnięte ciasto drożdżowe przełóż na blat lub stolicę oprószoną mąkę. Ciasto
e-PrzepisyKulinarne
Śliwki w occie na zimę 785Sprawdzony przepis na pyszne śliwki węgierki marynowane w occie na zimę. Idealne jako dodatek do mięs, sosów oraz pieczeni. To najsmaczniejsze całe śliwki w occie bez pasteryzacji według receptury, która jest w naszej rodzinie od wielu lat. Jakie śliwki do octu? Jak długo gotować śliwki w occie? Zobacz koniecznie! Śliwki w occie przepis z goździkami i tradycyjną zalewą polecamy(...)się doskonały ocet śliwkowy, który również świetnie sprawdza się w domowej kuchni. Taki ocet okaże się idealnym dodatkiem do sałatek oraz marynat do pieczeni, a także innych mięs. Polecamy również inne pomysły na śliwki, min. pyszne ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką , a także proste w przygotowaniu ciasto ze śliwkami na oleju . Życzymy smacznego! Redakcja kuchnianawypasie.pl Artykuł Śliwki w occie
Kuchnia Na Wypasie
Buchty drożdżowe z czekośliwką 323Taki wypiek będzie wspaniałym dodatkiem do słodkiego poczęstunku na pikniku , czy do popołudniowej kawy. Dobrze smakują i szybko znikają, można zrobić wersję bez kruszonki ale nam takie smakują najbardziej. Kuchnia to świat gadżetów kuchennych, bez których przygotowanie posiłków byłoby trudne, nie ważne czy jesteś kucharzem czy weekendowym amatorem gotowania jednym z takich podstawowych akcesoriów jest kuchenna deska(...)ciepłe mleko, dodać jajko i wyrobić ciasto. Masło rozpuścić do płynnej konsystencji wmieszać w ciasto, dobrze wyrobić aż zacznie odchodzić od dłoni. Przykryć ściereczką , zostawić na 1,5 godziny w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Ciasto wyłożyć na wysypanej mąką deskę uformować wałek i podzielić na 12-14 jednakowych części. Każdy plaster ciasta rozpłaszczyć nałożyć po łyżeczce nadzienia i zlepiać
Wanilia i Kardamon
CYNAMONOWE BUŁECZKI, BEZ WYRASTANIA 208bazie szybkiego ciasta drożdżowego , bez wyrastania przygotowałam ostatnio bułeczki cynamonowe. Moje Dziecię uwielbia wszystko co z cynamonem: ciasteczka, ślimaczki cynamonowe, bułeczki, itp. Niewątpliwą zaletą tego ciasta jest jego szybkość przygotowania. Zalewamy wszystko bardzo ciepłym mlekiem z masłem, mieszamy i mamy gotowy półprodukt. Pozostaje tylko odpowiednie nadzianie i upieczenie i już możemy się delektować pysznymi bułeczkami. Z poniższych ilości wychodzi(...)wyrabiam nigdy długo. Masę wykładamy na blat, dłońmi maczanymi w oleju rozgniatamy ciasto na prostokąt. Stopione, schłodzone masło (najłatwiej się takie rozprowadza, gdyż nie spływa), ale jednak lekko płynne rozprowadzany na blacie ciasta, posypujemy cynamonem wymieszanym z cukrem. Płat ciasta tniemy na 12 równych części (ja przecięłam ciasto na pół, następnie każdy kawałek znów na pół i jeszcze raz każdy
Smaczne Zdrowe
Zapiekanka serowa ze szparagami i brokułami 405Możecie tą zapiekankę przyrządzić oczywiście w wersji wegetariańskiej, pomijając boczek. Ja zużyłam zalegający w lodówce kawałek boczku, ale możecie dodać dowolną wędlinę na zasadzie czyszczenia zawartości lodówki. Wersja zapiekanki bez mięcha też dobrze się sprawdza. Lubię zapiekanki jako danie obiadowe, bo zwykle nie ma przy nich dużo pracy. Trochę sera, resztki z lodówki i jedziemy. W przepisie występuje(...)warzywa. Mieszamy ,dusimy całość 2 min. Masę wykładamy do naczynia do zapiekania. Posypujemy pozostałym tartym serem. Pieczemy ok 30 min. Podajemy posypaną natką. 4.9.1 http://mieszamwgarnku.pl/dania-miesne/zapiekanka-ze-szparagami-brokulami/ MieszamWGarnku Artykuł Zapiekanka serowa ze szparagami i brokułami pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnku
BABECZKI KAWOWE Z LENTILKAMI NA KEFIRZE 408blachy proszek do pieczenia – 1 płaska łyżeczka soda – szczypta lentilki – 1 mała paczka esensja mocnej kawy – 5 łyżek sól – szczypta cukier puder do posypania – opcjonalnie PRZYGOTOWANIE : Do miski wbić jajka, dodać szczyptę soli i cukier. Ubić na dość sztywną pianę. Dodać olej, kefir i kawę. Po raz kolejny zmiksować. Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia i szczyptą sody(...)Wsypać lentilki i wymieszać ( kilka można zostawić na koniec do dekoracji ). Formę na babeczki wysmarować olejem, przełożyć masę i piec w 180 º na funkcji grzania góra/dół przez 20 – 35 minut ( zależy od piekarnika ). Najlepiej sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest suche. Na koniec można udekorować babeczki pozostałymi lentilkami i posypać cukrem pudrem
kuchniabellissima.wordpress.com
Cebulaki z curry 260dużej misce wymieszać mąkę z solą, zrobić w niej dołek i wlać zaczyn oraz oliwę. Partiami dolewać resztę wody kontrolując konsystencję ciasta, które powinno być miękkie, plastyczne i nie kleić się do rąk po wyrobieniu. Wyrobione ciasto włożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 - 1,5 godziny, aż podwoi swoją objętość. Cebulę pokroić(...)się zeszkli. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wyrośnięte ciasto podzielić na części, u mnie wyszło ich 7, ale można zrobić mniejsze lub większe cebulaki. Z każdej porcji ciasta uformować okrągły placek z małym wgłębieniem na środku i położyć go na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Do wgłębienia nałożyć podsmażoną cebulę. Wierzch obsypać startym żółtym serem. Piec
Simply Food