Kiedy "naszła" mnie ochota na
Pan i Pani Smith w kuchniCzasem mi się nudzą płatki, albo nie chce mi się piec bezglutenowego pieczywa, wtedy na śniadanie robię ten banalnie prosty i szybki placek, który można potraktować
Quinoa Raz!Tak właśnie - ciasto z bananami i nie jest to popularny chlebek. Banany w kuchni mam zawsze, co zresztą chyba widać przeglądając przepisy na blogu ;) Uwielbiam używać
Healthy food explorerZawsze uwielbiałam naleśniki. Z dżemem, twarożkiem, czekoladą - jako dziecko mogłam je jeść bez przerwy. Choć jednak dzieckiem już nie jestem (ponoć) to słabość do naleśników mi pozostała. Poszerzyłam jednak nico ich asortyment i przygotowuję je nie tylko na słodko, ale też na wytrawnie. I nie tylko z mąki pszennej... Naleśniki gryczane z porami - przepis na 4 porcje Do przygotowania(...)odparowania wody. 6. Zawartość patelni przełóż do miski i wymieszaj z pokrojoną w kostkę szynką. 7. Z przygotowanego wcześniej ciasta usmaż naleśniki, na każdym rozłóż farsz i posyp startym serem. 8. Naleśniki zawiń i ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zapiecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 10 minut
Z notatnika dietetykaRacuchy z dyni. Racuchy z dyni Puszyste i mięciutkie racuchy z tartej dyni , bez drożdży z dodatkiem mleka migdałowego i śmietany - doskonałe dyniowe racuszki na śniadanie, kolację, obiad albo deser. idealne racuszki z dyni są absolutnie najlepsze i tak łatwe do zrobienia! te placki z dyni są idealne do mrożenia Inne przepisy na puszyste placki(...)niego i koniecznie ulepszaj :) Placki z dyni. Składniki potrzebne do przygotowania racuchów z dyni: Składniki suche: 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka sody szczypta soli szczypta cynamonu (ewentualnie) Składniki mokre: 3/4 szklanki gęstej śmietany 18% 1/2 - 3/4 szklanki mleka migdałowego 2 jajka 2 łyżki oleju albo stopionego masła
Moja Książka Kucharskaczyli jaka? Stolnica powinna być przede wszystkim dopasowana do wielkości blatu roboczego, jakim dysponujemy. Jeżeli jest on duży, bez obaw zaopatrzyć możemy się w stolnicę drewnianą 80x60 cm. Z jej pomocą jesteśmy w stanie rozwałkować nawet bardzo dużą ilość ciasta. W małych kuchniach najlepiej sprawdzą się natomiast stolnice 40x30 cm, które po zakończonym użyciu będzie można z łatwością schować(...)gatunków charakteryzuje się największą twardością oraz odpornością na uszkodzenia. Co więcej, jest on pozbawiony intensywnych olejków zapachowych. W ostatnim czasie bardzo dużą popularnością cieszą się także bambusowe akcesoria do pieczenia . Do ich zalet zalicza się dużą wytrzymałość oraz fakt, iż bardzo szybko schną. Z drewna bambusowego wykonuje się zarówno stolnice, jak i deski do krojenia. Oba te produkty znaleźć
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniabez nadmiernego macania, czyli jak moja pierwsza randka z eksiem. Żelazna zasada, która się sprawdza zawsze, to dwie części mąki i jedna część masła. Ciasto kruche wrabiamy w urządzeniu typu malakser lub siekamy nożem. Ważne, żeby jak najmniej go dotykać. Siekamy, aż się zrobi piasek. Ciasto chłodzimy w lodówce. Wałkujemy i podpiekamy. Róbmy! Składniki na kruche ciasto do tarty(...)duża kulka albo kilka mniejszych. Przekładamy na stolnicę i szybko zagniatamy. Ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na godzinę. Taka mała podpowiedź: ciasto kruche fajnie się mrozi, możecie zrobić więcej i trzymać w zamrażarce i w razie braku pomysłu na obiad wyciągnąć wieczorem dnia poprzedzającego pieczenie i rozmrozić w lodówce. Ciasto wałkujemy na podsypanym mąką blacie
ladykitchenwiele różnych dodatków, jak reszta owsianki z poprzedniego dnia czy puree z dyni i wszystko dobrze się ze sobą łączy. ➤ Sprawdź także: Tiganites - greckie placuszki z oliwą (bez jajek i mleka) Placki smażę na nieprzywierającej patelni, którą na początku delikatnie pędzelkiem smaruję odrobiną oliwy o delikatnym smaku (Monini Delicato). Jak już wielokrotnie wspominałam, oliwy używam praktycznie(...)olejem lnianym na surowo), smażę też na niej placki i naleśniki, które smakują pysznie i nie mają w żaden sposób zmienionego smaku. Patelnię dobrze nagrzewa, łyżką nakładam porcje ciasta i przewracam je na drugą stronę, gdy na powierzchni placków pojawi się wiele bąbelków. Uchwyciłam to na zdjęciach poniżej, więc mam nadzieję, że będziecie wiedzieć, o co chodzi :) Placki jogurtowe możecie
Chilli Czosnek i OliwaRożki z Ciasta Francuskiego z Krówką Bananem i Jabłkiem – Przepyszne ciastka z owocami i masą krówkową. Proste i szybkie w przygotowaniu. Pachną i smakują fantastycznie, są
Mała CukierenkaWymyśliłam sobie na tegoroczne święta korzenny sernik, piernikowy inaczej mówiąc, a że to eksperyment to zrobiłam próbę w małej tortownicy. Nie bez powodu nazywam go
greenscarfPrzepyszne ciasto na weekend! Makowiec ale bez maku. Czy to możliwe? Prawie tak, to ciasto smakuje jak najlepszy makowiec choć nim nie jest! To jedno z moich ulubionych ciast w okresie zimowym ;-))) SKŁADNIKI NA CIASTO DROŻDŻOWE NA MAKOWIEC - ORZECHOWIEC -550 g mąki tortowej + do podsypywania - 2 jaja - 1/2 paczki drożdży świeżych - 1/2 szklanki cukru - 1/2 szklanki mleka - 1/3 kostki(...)minut. Masło stop w rondelku. Zagrzej mleko. Jajka roztrzep trzepaczką z cukrem. Zacznij wyrabiać ciasto, dodaj w pierwszej kolejności mleko i jajka. Na samym końcu stopione ciepłe masło. Ciasto wyrabiaj bardzo energicznie, tak aby jak najbardziej je napowietrzyć. Ja ciasto ( a raczej mój K. ;-)) ) wyrabiałam 25 minut. Tak wiem dużo. Ale jeśli chcesz mieć puszyste, mięciutkie ciacho po upieczeniu
SMYKWKUCHNIkiedy pierwszy raz w sezonie odpalamy kozę (czyli taki wolnostojący kominek). Lubię, kiedy fajny rodzinny film w telewizji się trafi, taki Mikołajek na przykład albo Asterix. Mogę je oglądać bez końca. Lubię upiec coś dobrego w sobotę i lubię kiedy zapachy jesieni (czyli jabłek, cynamonu, imbiru...) rozchodzą się po wszystkich kątach. Lubię ciepłe skarpety i książkę tuż przy kanapie(...)żółtko 1 łyżeczka kwaśnej śmietany 250 g mąki pszennej szczypta proszku do pieczenia szczypta soli oraz powidła śliwkowe do przełożenia Przygotowanie: Miksujemy cukier z masłem, dodajemy jajko i śmietanę. Na koniec mąkę, szczyptę soli i proszku do pieczenia. Wyrabiamy gładkie ciasto. Wkładamy do lodówki na pół godziny. Rozwałkowujemy, wycinamy ciastka foremką o kształcie liści
bistro mamasposób uzyskacie potrawę w 100% odpowiadającą Waszym gustom. Składniki na 2 małe pizze (2-3 porcje): Wspólne: 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 przecier pomidorowy 200g lub puszka pomidorów bez skórki 1 kulka sera mozzarella 220 g sera żółtego w kawałku (gouda, edamski) 1 pomidor pół puszki groszku przyprawy: bazylia, oregano, słodka papryka, sól, pieprz Oraz Pizza(...)paprykę długich pasków . Korniszonki tniemy na plasterki, a papryczki chilli siekamy. Gdy przygotujemy wszystkie składniki, możemy wreszcie zacząć rozkładać je na cieście, które kroimy na pół i kładziemy na dwóch blachach na papierze do pieczenie lub podkładzie silikonowym. Zaczynamy od równomiernego rozprowadzenia sosu pomidorowego na obu pizzach. Następnie rozkładamy resztę składników, pamiętając, by surowych pomidorów nie kłaść bezpośrednio
Zakręcony Widelecłyżka cukru 1 łyżka budyniu waniliowego bez cukru (proszku) Składniki na masę śmietanową: 150 ml śmietanki kremówki 30 % 1 jajko 1 łyżka cukru 1 łyżka budyniu waniliowego bez cukru (proszku) Składniki na sos malinowy: 400 g malin (mogą być mrożone) 1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej + 2 łyżki wody cukier do smaku Dodatkowo: cukier puder do posypania Kiedy(...)Polecam naprawdę każdemu. W oryginalny przepis wcisnęłam jedynie swój przepis na naleśniki, który mnie nie zawodzi od lat. Zaczynamy od smażenia naleśników. Z mleka, jajek i mąki przygotować gładkie ciasto. Rozgrzać patelnie teflonową, wylać na nią odrobinę oleju (tylko pod pierwszy naleśnik!), a następnie smażyć kolejno naleśniki. Należy jedynie zwrócić uwagę, żeby naleśniki były cieniutkie. Z podanych składników wyszło
Świat Domowej Kuchnisuszone owoce? bo ja tak... Śliwki kalifornijskie można podjadać bez niczego [pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu jelit i przyśpieszają spalanie tłuszczów], ale można wykorzystać do różnych potraw..ja na początek zapraszam na mufinki z dodatkiem takich własnie śliwek.. 2 szkl. mąki 1 szkl. cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej szczypta soli(...)pokrojone śliwki i ponownie wymieszać. W drugim naczyniu wymieszać składniki mokre. Połączyć zawartość obu naczyń i lekko wymieszać, tylko do połączenia się składników. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, napełnić ciastem i posypać cukrem wymieszanym z orzechami. Piec w temperaturze 200ºC, około 20 - 25 minut, aż będą lekko złociste. Wyjąć z foremek jeszcze gorące i wystudzić na kratce. Śliwki kalifornijskie HELIO
Moje domowe kucharzenie