ciasto bez pieczenia - 40061 przepisów (strona:1596/2671)

Wytrawne drożdżówki- kwiatki 184

zrobiłam inne ciasto drożdżowe...jakiś czas temu robiłam pizzę pieczoną na kamieniu [ przepisu ciągle brak na blogu-ale postaram się to nadrobić]..była bardzo smaczna..i tym razem też zrobiłam z tego samego ciasta,,,lecz zamiast oleju dałam smakowitą pajdę z ziołami..i po raz kolejny Smakowita Pajda mnie zaskoczyła..Ciasto było delikatne, przyjemnie pachnące....smaczne,...i szybko zjedzone(...)sól, cukier , olej i przyprawę.Wyrobić gładkie ciasto i odstawić do wyrośnięcia.[ ja robiłam od razu, bez wyrastania].Ciasto rozwałkować i wycinać szklanką/ kubkiem kółka. Na wycięte z ciasta kółko położyć plasterek o tym samym rozmiarze wędliny, przyłożyć jeszcze jednym kółkiem ciasta, lekko docisnąć. Nożem naciąć 8 płatków (zostawiając środek nie nacięty) na głębokość (zależny od rozmiarów szklanki) ok.3

Moje domowe kucharzenie
Truskawkowy puszek – ciasto z kremem budyniowym i truskawkową pianką jak „ptasie mleczko” 109

truskawki, to trwa warto wykorzystywać je do swoich wypieków. Miałam mieć dla Was 2 nowe truskawkowe ciasta ( pojawiły się już na blogu TUTAJ i TUTAJ ), ale ostatni weekend znów truskawki zagościły na stole! Tak więc dziś zapraszam na przepyszną Truskawkowy Puszek – ciasto na biszkopcie, z kremem budyniowym, truskawkową pianką, owocami i galaretką. Po sezonie możecie dodać też inne owoce(...)mleczko! Zapraszam! SKŁADNIKI: ( 24x 30 ) BISZKOPT: * jajko – 4 szt * cukier – 4 łyżki * mąka – 4 łyżki * sól – 1 szczypta KREM BUDYNIOWY: * mleko- 1 l * budyń śmietankowy bez cukru – 120 g * cukier – 3/4 szkl * cukier waniliowy – 1 łyżka * masło – 200 g PIANKA TRUSKAWKOWA: * truskawki – 400 g * cukier – 0,5 szkl * śmietana

Ostra na Słodko
Bułeczki z nadzieniem truskawkowym ( nie dżemem) 87

font-family: "Calibri"; font-size: 11pt; so-language: en-US } p.ctl { font-family: "DejaVu Sans"; font-size: 11pt; so-language: ar-SA } a:link { so-language: zxx } Składniki na ciasto drożdżowe: Zaczyn: 3 szklanki mąki pszennej 30 g świeżych drożdży 1/4 szklanki letniego mleka 1 łyżeczka cukru Pozostałe składniki: 2 jaja 1/2 szklanki ciepłego mleka 1/4 szklanki cukru 1 łyżka(...)swoje rozmiary, dodajemy roztrzepane w mleku jajka, cukier, cukier waniliowy, sól i miksujemy ciasto mikserem z hakami około 5 minut( aż będzie w miarę gładkie)Następnie wlewamy rozpuszczone, przestudzone masło i miksujemy jeszcze 5 minut. Ciasto posypujemy mąką i przykrywamy ściereczką Odstawiamy w cieple miejsce, bez przeciągów na godzinę. Gdy wyrośnie, przekładamy je na stolnicę posypaną mąką. Dzielimy

Domowe ciasta
Jaglana szarlotka 234

Smacznego! Składniki (na blachę o wym. 23x39 cm): Ciasto: 1,5 szklanki kaszy jaglanej 1 laska wanilii 5 łyżek oleju kokosowego pół szklanki cukru kokosowego + 1 łyżka do posypania ciasta 2 łyżki mąki ziemniaczanej pół szklanki mąki bezglutenowej, np. kukurydzianej lub owsianej Nadzienie: 1,5 kg jabłek 2 łyżeczki cynamonu 2 łyżki erytrytolu (można pominąć, jeśli macie bardzo słodkie jabłka(...)koniec smażenia dodać cynamon, wymieszać. Odstawić do wystudzenia. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno wyłożyć 2/3 kaszy jaglanej, na kaszę wyłożyć jabłka, przykryć pozostałą kaszą i oprószyć łyżką cukru kokosowego. Piec w piekarniku nagrzanym do 160 °C (termoobieg) lub 180 °C bez termoobiegu przez ok. 50-60 min. Po ostudzeniu szarlotkę można posypać cukrem

Domowa Cookierenka Agi
czekoladowa niedziela #4 - jaglane brownie w wersji light 190

się podoba! :) Czekoladowe ciasta zazwyczaj wszystkim dbającym o linię wydają się być złem wcielonym. Jednak nie koniecznie zawsze musi tak być. I dzisiaj Wam to udowodnię :) Ciasto bez mąki, z kaszy, czekoladowe bez czekolady i nie zawierające w sobie kostki masła. Nie brzmi jak brownie, prawda? Ale za to tak smakuje! No dooobra, może trochę inaczej(...)jajka ~50ml (5-6 łyżek) oleju rzepakowego ~1/2 szklanki jogurtu naturalnego (w oryginale śmietana kremówka) ~1/2 szklanki fruktozy (lub szklanka cukru/ksylitolu) ~1/2 szklanki kakao ~łyżeczka proszku do pieczenia (jeśli ciasto ma być bezglutenowe musicie użyć bezglutenowego proszku do pieczenia!) ~200-250g brzoskwiń Zagotować wodę, dodać sól i kaszę, gotować do momentu aż kasza nie wchłonie całej wody

chili & sugar
Tort marchewkowo - orzechowy z agrestem i mascarpone 65

Jeśli prezentują się zachęcajaco za witrynami, ulegam pokusie mimo obawy,  że już w pierwszym kawałku wyczuję posmak sody, którego nie lubię. Nie wiem dlaczego, to jedno z tych ciast, podobnie jak klasyczna W-Z ka, które omijam, gdy planuję na stole wyeksponować  coś wyjątkowego i sprawdzonego jednocześnie. Marchewkowiec dla wielu jest klasyką, szczególnie z maślanym kremem,  wykończony(...)szklanki, więc wagi kuchenne mogą pozostać w szufladach. Składniki: proporcje na tortownicę o średnicy 22 cm Ciasto marchewkowe: 4 jaja 1 szklanka zmielonych orzechów włoskich lub migdałów 1/2 szklanki brązowego cukru 3 pełne łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szklanka startej drobno i odcisniętej marchewki 1/2 łyżeczki cynamonu 2 łyżki soku z pomarańczy 2 łyżeczki skórki

Kronika Piekarnika
😍 Eklery z kremem budyniowym 😍 89

Składniki: Ciasto parzone: Woda 250 ml Mąka szklanka  Masło 100 g Jajka 5 Masa budyniowa: Mleko 4 szklanki Budyń śmietankowy bez cukru 3 ( po 40 g każdy) Cukier 8 łyżek Masło 150 g Przygotowanie: Ciasto parzone: Do garnka wlewamy wodę, dodajemy masło i zagotowujemy. Dodajemy mąkę i cały czas energicznie mieszamy, aż masa nam się połączy. Zdejmujemy(...)miski i miksuje dodając po jednym jajku i chwilę miksujemy po każdym dodanym jajku. Masę przegadamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy masę bezpośrednio na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wyciskam jeden rząd masy. Długość wg uznania. Z podanej porcji wychodzi mi zazwyczaj ok. 20 sztuk. Pieczemy w temperaturze 190 stopni z termo obiegiem przez około 20 minut. Masa budyniowa

Kulinarne przygody
Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką 91

minut, stopniowo dodając pozostałą mąkę, a pod koniec stopniowo dodając rozpuszczone masło - ciasto powinno być gładkie i elastyczne, takie, by uformować je w kulę (jeśli będzie zbyt klejące, można dodać więcej mąki, można też dodać trochę mniej niż w przepisie, jeśli ciasto da się bez niej zagnieść w gładką kulę). Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podrośnięcia(...)klejąca, dodać więcej mąki, jeśli jest za sucha, więcej masła). Włożyć do lodówki na czas wyrastania ciasta (można też na kilka minut włożyć kruszonkę do zamrażarki - dobrze schłodzona jest bardzo chrupiąca). Odgazować wyrośnięte ciasto (uderzyć pięścią) i rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na cieście ułożyć obrany i pokrojony rabarbar, można delikatnie wcisnąć go w  ciasto. Przykryć

Lekcje w kuchni
Czekoladowy chlebek bananowy 95

Pyszne, zdrowe ciasto czekoladowe z orzechami laskowymi oraz kawałkami czekolady. Wilgotności nadają mu banany i jogurt naturalny. Do tego przygotowuje się je łatwo i szybko, bez użycia miksera - wystarczy wymiesza suche składniki z mokrymi. Słodkości nadają mu kawałki czekolady i orzechy laskowe, ale opcjonalnie można dodać nieco miodu. Zamiast takiej czekoladowej kruszonki można też(...)przygotować polewę czekoladową, albo wrzucić orzechy i czekoladę do środka ciasta. To ciasto to wspaniały deser, również do podana na imprezie, ale równie dobrze można ja zjeść na pierwsze lub drugie śniadanie :) Składniki: 150 g mąki pełnoziarnistej 100 g mąki orkiszowej 3 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 mocno dojrzałe, średniej wielkości banany 2 duże jajka

Healthy food explorer
Muffinki bezglutenowe 86

Bardzo łatwe i szybkie muffinki bezglutenowe. W środku ulubiony owoc. Pyszny dodatek do kawy. Składniki na 12 babeczek: 1 szklanka mąki jaglanej 1 szklanka mąki gryczanej

Słodki sentyment
Ciasto marchewkowo - orzechowe 69

obawą zabieram się za ciasta marchewkowe. Skorzystałam z kilku, może kilkunastu przepisów wymagających wykonania morderczej czynności kuchennej. Tarcia marchewki. Na drobnych oczkach. Zatem wybierałam z reguły przepisy wymagające góra dwóch marchewek. Przy trzeciej ręce drętwieją. Kolejne kryterium - mała ilość oleju, oraz brak sody oczyszczonej. Jej posmak zmienia walory smakowe marchewkowca, co czuć już po jego rozkrojeniu. Chyba, że zupełnie(...)polecić. Poniższy przepis jest idealny do krojenia w słusznej wielkości porcje, serwowane bez dodatków w postaci masy maślano - serkowej lub polewy. Ale oczywiście, o te dodatki również można się pokusić. Przedstawiam wersję bez dodatków,  ale bardzo szlachetną i subtelną w formie. Smak ciasta uzupełnia gorzka czekolada i kontrastujące z puchatą strukturą,  chrupiące małe kawałeczki orzechów włoskich

Kronika Piekarnika
Raffaello na biszkopcie z białek. 174

dół) i pieczemy około 45-50 minut do tzw. suchego patyczka. Ciasto urośnie, ale na końcu trochę opadnie (zawsze trochę opada). Ciasto wyjmujemy z formy (najpierw delikatnie odcinamy boki od blaszki). Wykonanie: Wystudzone ciasto kroimy je na pół. Część ciasta smarujemy połową kremu, całość przykrywamy drugim kawałkiem i wykładamy pozostały krem smarując nim górę i brzegi ciasta. Następnie całość posypujemy(...)wiórkami kokosowymi i ozdabiamy pralinkami. Przed podaniem ciasto chłodzimy w lodówce. Uwagi Jeśli szukacie innych ciast na wykorzystanie białek zapraszam : Choinki bezowe. Kokosanki Mini bezy. Jak zrobić mini beziki Beza – mini beza Pavlova z owocami Beza Pavlova z frużeliną wiśniową tort bezowy Ciasteczka Amaretti Piegusek Tort bezowy z ajerkoniakiem Rolada bezowa z owocami Tort bezowy z kremem kawowym Raffaello

To co lubię - gotuję i polecam
Rogaliki serowe z brzoskwiniami ,jabłkami i gruszkami . 144

składniki 3 szklanki mąki tortowej 20 dag margaryny roztopionej 2 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 1 szklanka cukru kryształu owoce takie

Moje Wyroby

Proponowane wyszukiwania