ciasto bez pieczenia - 40061 przepisów (strona:1604/2671)

Kryzysowy Mazurek wielkanocny 87

Kryzysowy Mazurek wielkanocny – bez jajek, bez masła, bez drogich i trudno dostępnych obecnie składników. Bardzo prosty do przygotowania, tani, smaczny i świąteczny. Stanowi bardzo porządny deser, ale też jest pomysłem na świąteczną, jadalną dekorację. Nie trzeba mieć robota kuchennego – i tak się uda! Mazurek przygotowałam z mieszanki maki(...)jasnej i pełnoziarnistej, ale jeśli macie w domu tylko jasną mąkę – też będzie ok! PRZEPIS KRYZYSOWY MAZUREK WIELKANOCNY Składniki kryzysowy mazurek wielkanocny: ciasto: 200g mąki jasnej 100g mąki pełnoziarnistej 3 łyżki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki oleju 0,5 szkl wody nadzienie: duży słoik (500ml) dżemu niskosłodzonego – u mnie domowe powidła morelowe posypka cukrowa Jak zrobić

Dorota Smakuje
Pasztet drobiowy 114

Wyjmujemy z garnka mięso i po ostygnięciu oddzielamy je od kości. Do garnka w tym czasie wkładamy kajzerkę, która powinna nasiąknąć wywarem. Mielimy obrane mięso (ze skórą lub bez), podroby oraz warzywa. Możemy również zmielić przyprawy z wywaru. Do mięsa dodajemy miękką już kajzerkę, rozpuszczone masło oraz żółtka. Wyrabiamy porządnie masę. Doprawiamy. Białka ubijamy na pianę i dodajemy(...)wysypanych bułką foremek. Masę dociskamy w foremkach i wyrównujemy ręką wierzch. Kilka razy stukamy wypełnionymi foremkami o blat stołu. Pasztet pieczemy w 180 stopniach ok 90 min. Artykuł Pasztet drobiowy pochodzi z serwisu Przepisy na chleb, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
Wieniec drożdżowy z makiem 123

namiary wody, np. w pielusze tetrowej lub ścierce, wymieszać z cukrem. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz krótko wyrobić, następnie podzielić na 8 części. Każdą część uformować w wałek i rozwałkować na wydłużony naleśnik, na każdy naleśnik posmarować cienką warstwą farszu makowego, zostawiając po 1 cm z każdej strony bez farszu, zawinąć, jak naleśnik, wzdłuż dłuższego boku. Cztery zwinięte wałki, złączyć(...)końcówkami, przeplatać jak warkocz, układając wałek na przemian raz na wierzchu, raz pod spodem pozostałych wałków taki filmik znalazłam . Dół chałki podłożyć pod spód. Delikatnie przełożyć na blaszkę do pieczenia. Odstawić do drugiego wyrastania. Piekarnik rozgrzać do 180 st. Piec około 30 min. Do złotego koloru. Po upieczeniu przełożyć do ostudzenia na kratkę. Smacznego! Wieniec drożdżowy z makiem Wieniec

moj przepis na
ciasteczka owsiane z żurawiną i słonecznikiem 118

jajka 2 łyżki mąki 3 łyżki cukru 100 g masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia garść żurawiny suszonej garść słonecznika Masło rozpuścić i wystudzić. Wszystkie pozostałe składniki przełożyć do miski, wlać masło i wymieszać. Blachę do pieczenia wyścielić papierem. Nakładać ciasto łyżką i delikatnie spłaszczać.  Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec około 10 minut

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
ciasto orzechowiec 950

gotowałam jeszcze chwilę. Jedną częścią ciasta wylepiłam blaszkę (24 x 32) wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiłam do gorącego piekarnika i piekłam 12 minut w temperaturze 180 stopni. W tej samej formie i w taki sam sposób upiekłam drugą część ciasta ale na wierzch surowego ciasta wyłożyłam orzechy w karmelu.    W garnku zagotowałam 2 szklanki mleka z cukrem(...)grudki. Gotowałam na małym ogniu przez 2 minuty. Odstawiłam do  wystygnięcia. Masło utarłam na puch, stopniowo dodając zimny budyń. Miksowałam, aż masa stała się kremowa.   Na blat bez orzechów wyłożyłam krem budyniowy. Przykryłam drugim blatem i lekko docisnęłam. Przykryłam folią i odstawiłam do lodówki na 24 godziny

babka w formie
Baci di dama - włoskie ciasteczka z migdałami i czekoladą 121

kostkę. Gdy ciasto uzyska konsystencj ę  kruszonki, dodajemy 1 żółtko. Wyrobione ciasto owijamy folią spożywczą, schładzamy w lodówce ok. 1 godz. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 170 stopni. Schłodzone ciasto dzielimy na mniejsze porcje a dokładnie na 70 porcji o wadze ok. 8 gram.  Z ka ż dej porcji ciasta formujemy ma ł e kuleczki, które(...)wykładamy na formę pokrytą papierem do pieczenia.  Ciasteczka pieczemy ok. 15 minut.  Upieczone ciasteczka powinny mieć jasn ą  barwę i  delikatnie brązowy  sp ó d.  Ciasteczka  zaraz po  upieczeniu  będą miękkie, ale z czasem  stwardnieją , dlatego należy studzić je na kratce. W międzyczasie zajmujemy się czekolad ą . Pokrojon

La grande e la piccola cuoca
Bezmleczne babeczki z borówkami (na soku) 179

jajko klasy M borówki (po 4 szt na babeczkę) cukier puder do oprószenia babeczek Przygotowanie: Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Do jednej miski wsypujemy mąkę, dodajemy sodę, proszek do pieczenia, cukier. Składniki mieszamy łyżką. W drugiej misce mieszamy sok, olej i jajko. Mokre składniki dodajemy do suchych i mieszamy tylko do połączenia (masa(...)jedna pełna łyżka (ja używam papierowych foremek na stelażu, można wyłożyć papilotkami formę na muffinki). Na wierzch każdej babeczki nakładamy borówki (po 4 sztuki), lekko wciskając je w ciasto. Babeczki pieczemy w nagrzanym piekarniku, na środkowym poziomie do tzw. suchego patyczka (u mnie około 20 minut). Gdy babeczki ostygną oprószamy je cukrem pudrem. Wspaniale smakują z kubkiem soku Smacznego

Słodkie okruszki
domowe pączki z domowym dżemem... 132

minut, posypać ciut mąką, przykryć ręcznikiem kuchennym i odstawić do wyrośnięcia. Ciasto wyrośnięte porcjami kłaść na desce podsypanej mąką. Wałkować placki 2 cm grubości, szklanką wycinać kółka, odstawić na tacę na 30 minut do podrośnięcia. Olej rzepakowy zagrzać do temperatury 160-170C (termometrem do pieczenia sprawdzić), kłaść kółka na olej, rumiane(...)pączki obrócić widelcem na drugą stronę i smażyć na rumiano. Odstawiać pączki nadziane na tacę z papierem do pieczenia i do wystygnięcia, przed podaniem posypać pudrem-cukrem - domowe pączki są najlepsze do zjedzenia zwłaszcza w Tłusty Czwartek, są bez ulepszaczy i nie zaszkodzi zjedzenia ich trochę więcej.........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Chleb pszenno-żytni z garnka 135

upływie określonego czasu ciasto wyciągamy z lodówki, blat posypujemy odrobiną mąki i ponownie wyrabiamy ciasto, aż zacznie ładnie odchodzić od ręki. Uformować w dłoniach bochenek, przykryć ściereczką i pozostawić pod przykryciem na 30 minut.  W międzyczasie możemy włożyć do pieca naczynie żaroodporne z przykrywką włączyć piekarnik na 220 stopni i podgrzać naczynie. Gdy piekarnik się nagrzeje wyjąć delikatnie naczynie(...)niego bochenek, naciąć nożem kilka kresek lub kratkę, przykryć i wstawić do piekarnika.  Po włożeniu chleba zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec przez 30 minut a następnie kolejne 20 minut bez przykrycia.  Po tym czasie wyjąć z piekarnika i studzić na kracie. Najlepiej kroić po całkowitym wystudzeniu. Smacznego! Zapraszam was również do odwiedzania  mojego Facebooku

Kulinarne przygody
Cukinia w cieście 161

cukinii z patelni Cukinie faszerowane mięsem mielonym Zielona, warzywna zapiekanka z mięsem mielonym Przepis na cukinię w cieście Drukuj przepis Czas gotowania: 10 minut Składniki 2 średniej wielkości cukinie 200 ml mleka 2 jajka 8 łyżek mąki łyżeczka proszku do pieczenia pół łyżeczki słodkiej papryki szczypta soli olej do smażenia Przepis 1 Cukinie dokładnie myjemy i kroimy na plastry

Kuchnia Bazylii
Tartaletki sernikowe bez laktozy 137

ciasto zagniatamy ciasto kruche, wkładamy je do woreczka foliowego i na 15 minut do lodówki. Potem przekładamy ciasto na stolnicę, dzielimy na 8 części a z każdej robimy kulkę którą rozwałkowujemy cienko na kształt kółka. Wylepiamy nim foremkę na tartaletkę. Robimy tak z pozostałym ciastem. Widelcem nakłuwamy ciasto na dnie foremki. Wstawiamy korpusy babeczek do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Fondant czekoladowy 131

Zaczynamy od przygotowania foremek. Każdą dokładnie smarujemy masłem i oprószamy mąką. Odstawiamy na bok. Samo ciasto szybko przygotujemy więc rozgrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopni. Czekoladę łamiemy na małe kawałki i razem z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Całość mieszamy na gładką masę, bez grudek. Do oddzielnej miski rozbijamy jajka. Do tego dodajemy cukier i szczyptę soli. Mieszamy przy(...)dodajemy mąkę. Trzepiemy do połączenia składników. Do powstałej masy dodajemy masę czekoladową. Całość ponownie mieszamy przy użyciu trzepaczki. Gotową masę przelewamy do przygotowanych wcześniej foremek. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez ok. 7-8 minut. Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy na 2 minuty. Delikatnie wyciągamy z foremki na talerzyk. Możemy podawać z lodami lub bitą śmietaną. Artykuł Fondant

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Sernik kajmakowy z pianką malinową oraz śmietaną 134

zrobienia pianki malinowej użyłam mrożonych malin Hortex. Polecam     Składniki: spód: 100 g masła 1 szkl mąki kukurydzianej 1 łyżka serka homogenizowanego 1 łyżeczka proszku do pieczenia bez glutenu masa sernikowa: 800 g twarogu sernikowego 250 g masy kajmakowej 2 żółtka 3 łyżki mąki kukurydzianej pianka malinowa: 2 opakowania  mrożonych malin Hortex(...)blaszka 24x24 cm Przygotowanie: Poprzedniego dnia wieczorem wykładamy maliny do garnka i odstawiamy do rozmrożenia. Spód: na stolnicę wysypujemy mąkę kukurydzianą i proszek do pieczenia oraz wkrajamy masło i dodajemy serek. Wyrabiamy kruche ciasto i wylepiamy cienko dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do lodówki. Masa serowa: do dużej miski wkładamy twaróg sernikowy, dodajemy kajmak i miksujemy

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Pączki bawarskie 111

się nam do rąk podsypujemy lekko mąką. Oprószamy mąką i pozostawiamy ciasto pod przykryciem ok. 45 minut. Ciasto rozwałkujemy na oprószonej mąką stolnicy na placek o grubości 1 cm i za pomocą szklanki wykrajamy kółka. Wykrojone kółka układamy na papierze do pieczenia i czekamy ok. 15 minut do wyrośnięcia. Na środku każdego kółka robimy palcem wgłębienie. Do rondla wlewamy(...)olej się bardzo dobrze rozgrzeje wkładamy kółka na rozgrzany tłuszcz. Smażymy pod przykryciem do momentu gdy spód pączka się zabarwi na brązowo. Następnie obracamy je i smażymy dalej bez pokrywki. Pączki wyjmujemy na ręcznik papierowy , by ociekły z tłuszczu. Gdy ostygną kładziemy na wierzch warstwę powideł i ozdabiamy bitą śmietaną. Smacznego

Różne smaki w kuchni
Styropian z wiśniami 218

również trochę sernikowo, ale jest delikatniejsza i całkiem biała (do masy nie dodaje się żółtek). Ciasto jest podzielne, dobrze się kroi i pysznie smakuje. Zachęcam do spróbowania:) Składniki: ciasto: 400g mąki 250g masła 2 łyżki cukru pudru 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 4 żółtka masa śmietanowa: 1000ml kwaśnej śmietany 18% (lub dobrego jogurtu greckiego) 3/4 szklanki cukru

Obiad gotowy

Proponowane wyszukiwania