cukru 250 g masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier wanilinowy 2 jajka 2 żółtka Beza: 4 białka 1 szklanka cukru 1 budyń waniliowy bez cukru Warstwa jabłkowa: ok. 2 kg jabłek (papierówek, antonówek lub renet) 5 łyżek cukru 1/4 łyżeczki cynamonu dodatkowo: bułka tarta Suche składniki ciasta mieszamy razem (na stolnicy lub w dużej misce(...)będzie łatwiej wykleić nim dno foremki). Gdy ciasto schłodzi się, dzielimy je na trzy części - jedną z nich ponownie odkładamy do lodówki, a dwiema pozostałymi wylepiamy dno i boki blaszki, w której będziemy piec szarlotkę (u mnie 22 cm x 26 cm). Następnie posypujemy ciasto cienką warstwą bułki tartej (wchłonie podczas pieczenia sok z jabłek i dzięki temu unikniemy
Czary - gary w kuchniborówkami i waniliową pianką ciasto: 300 g mąki pszennej 250 g masła 4 łyżki cukru pudru 6 żółtek 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 25 g kakao szczypta soli 500 g borówek lub jagód pianka: 6 białek 180 g cukru 100 g rozpuszczonego masła 120 g budyniu waniliowego bez cukru sok z połowy limonki Do miski wsypujemy(...)mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia oraz masło. Ciasto siekamy nożem a następnie zagniatamy na koniec dodając sól. Ciasto dzielimy na dwie części (1/3 i 2/3) i do większej części dodajemy kakao., zagniatamy. Każdy kolor ciasta zawijamy w folię i chłodzimy min godzinę w zamrażarce. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Ciemne ciasto gdy zamarznie ścieramy na grubych oczkach
Dzieje kuchennej Wiewiórybudynie. Wylać na warstwę ciasta. Wyłożyć na wierzch odsączone kawałki brzoskwiń. 3. Ubijać białka aż zaczną się robić sztywne, a następnie po trochu dodawać cukru cały czas miksując aż cukru nie będzie czuć a na koniec dodać mąkę. Wyłożyć masę na warstwę sera i brzoskwiń. 4. Ciasto z zamrażarki zetrzeć na tarce na wierzch bezy. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec
UgotujmyTo.pljeść.... ;) Składniki na biszkopt 3 jajka 3/4 szkl mąki 3/4 szkl cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy lub esencja Masa budyniowa: 2 budynie śmietankowe bez cukru 100-150 gr cukru ( zależy czy lubimy mniej słodkie czy bardziej słodkie ciasta) 500 ml wody razem z sokiem z grejpfruta 100 gr masła w temp. pokojowej 1 spory(...)cukrem pudrem na puszysta piankę. dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i całość delikatnie mieszamy. Przelewamy do blaszki wyścielanej papierem do pieczenia (potem łatwiej wyciągać i wkładać ciasto) Pieczemy w 190 stop przez 30-35 min do suchego patyczka. 2. W czasie gdy biszkopt się piecze szykujemy masę budyniową. Wyciskamy sok z połowy grejpfruta ( ja prawie z całego
Gotowanie...to proste !jabłka albo zrobić wersję bez owoców. składniki: ciasto 250 g miękkiego masła 5 jajek 2 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 2 łyżki cukru waniliowego 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 2 łyżki zimnej wody 3-4 nieduże gruszki krem 2 budynie śmietankowe bez cukru (na 0,5 l mleka) 900 ml mleka(...)proszkiem do pieczenia. Zmiksować dokładnie aby składniki się połączyły. Połowę ciasta wyłożyć na blaszkę (35x25) wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto mniej więcej wyrównać łyżką zwilżoną we wodzie. Na cieście ułożyć wcześniej przygotowane gruszki. Do drugiej połowy ciasta dodać kakao i wodę. Zmiksować aby składniki się połączyły. Gotowe ciemne ciasto wyłożyć na jasne ciasto z gruszkami. Wierzch też wyrównać
Monia miesza i gotujepodobają :) ale też i fotografowałam resztki (okrawki) ciast, więc musiało tak zostać :) Składniki: Ciasto: 1 kg mąki pszennej 2 kostki masła (400g) 5 jajek 2 szkl. cukru pudru 5 łyżeczek proszku do pieczenia Masa serowa: 1,5 kg mielonego twarogu 3 budynie śmietankowe (bez cukru) 1 szkl. cukru drobnego (może być też kryształ) 5 jajek Dodatkowo: 2 słoiki
Kolorowy PrzepisownikPolecam :) PS. Ciasto słonecznikowe można zrobić w wersji bezalkoholowej lub alkoholowej, wystarczy do nasączenia użyć wódki zamiast wody. Ciasto biszkoptowe: 4 jajka 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem budyniowy: 2 budynie waniliowe (bez cukru) 1 cukier waniliowy 2/3 szklanki cukru 750ml mleka 3,2% 200g miękkiego masła 82% Dodatkowo: 1 ½ szklanki łuskanego(...)żółtek miksujemy jeszcze około 5 minut, po czym dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mieszamy łyżką lub szpatułką. Biszkopt przelewamy do średniej wielkości blaszki wyłożonej pergaminem. Pieczemy w nagrzanym piekarniku, w temperaturze 180°C , około 22 minut. W 2/3 szklanki mleka rozrabiamy budynie, resztę mleka zagotowujemy, gdy zewrze wsypujemy cukier i cukier waniliowy. Mieszamy przez chwilę
Smakowy Rajborówkami, a na blogu znajdziecie przepis na podobny placek ze śliwkami Składniki: ciasto: 2,5 szklanki mąki pszennej, 5 łyżek cukru, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 200 g miękkiego masła, 5 żółtek, 2 łyżki śmietany 12%. piana: 5 białek, szczypta soli, 2 budynie waniliowe bez cukru, 1 szklanka cukru, 1/2 szklanki oleju rzepakowego o smaku masła Olandia(...)amerykańskich. Przygotowanie: Na stolnicy zagniatamy ciasto z podanych składników. Ciasto dzielimy na 3 części, owijamy folią spożywczą i zamrażamy na 20 minut. Blaszkę (20x25cm) wykładamy papierem do pieczenia i wyklejamy ciastem (2 części). Wyklejamy też boki blachy. Wkładamy spód ciasta do piekarnika i pieczemy 15 minut w 180 stopniach. W tym czasie ubijamy białka
Aga w kuchniGenialne ciasto świąteczne - mak, kruche ciasto, czekolada i aromatyczna konfitura z bzu. Smakuje wyśmienicie, a dzięki budyniowi po prostu rozpływa się w ustach. Składniki: (tortownica 22cm) 3 żółtka 120g zimnego masła 2 łyżki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 250g mąki 4 łyżki maku opakowanie budyniu czekoladowego konfitura z czarnego(...)bzu Zimne masło zagniatamy szybko z żółtkami, makiem, cukrem, proszkiem do pieczenia i mąką. Formujemy dwa rulony, jeden kawałek ciasta wsadzamy do zamrażarki, a drugi do lodówki. Po 30 minutach kawałkiem ciasta z lodówki wykładamy tortownicę i podpiekamy na złoto (około 15min) w temperaturze 190*C. Upieczony spód studzimy, na letnim rozsmarowujemy konfiturę (jedną łyżkę konfitury odkładamy do budyniu
Gotowanie i blogowanieżółtek Budyniowa pianka: białek 200 g cukru kryształu cukier wanilinowy 2 opakowania budyniu waniliowego ( bez cukru, 2x 40g) 125 ml oleju rabarbar około 6-8 gałązek + 4 łyżki cukru Ugnieść ciasto. Podzielić na 2 części w proporcji 60% do 40%. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Mniejszą część ciasta zawijamy w folię spożywczą
Rusty Forkprzepisem. Polecam, jest bardzo puszyste, z chrupiącą kruszonką. Jeszcze zdążycie upiec je do niedzielnej kawy :) Ciasto: 200 g margaryny w temp. pokojowej 3/4 szkl cukru + 1 łyżka 3 jajka 1,5 szkl mąki 1 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 budyń waniliowy bez cukru 3-4 łodygi rabarbaru Kruszonka: 50 g zimnego masła 4 łyżki cukru 7 łyżek
Smakołyki Asijogurty greckie (40 dag) 8 jaj 3/4 szklanki cukru 2 opakowaniu cukru waniliowego 2 budynie waniliowe (bez cukru) 1/2 szklanki oleju Polewa czekoladowa: 3 łyżki masła 3 łyżki kakao 3 łyżki cukru 3 łyżki jogurtu naturalnego Sposób wykonania: Ciasto: Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, cukrem, cukrem waniliowym, kakao i solą. Masło kroimy w kostkę. Siekamy wszystko(...)drobne kawałki. Dodajemy jajka i zagniatamy na gładką masę. Ciastem wykładamy dno i boki formy. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w 180°C przez 20 minut. Masa jogurtowa: Żółtka ucieramy z cukrem, a następnie dodajemy jogurt i budynie (w proszku). Białka ubijamy na sztywną pianę i łączymy z resztą. Na końcu dodajemy olej i delikatnie mieszamy całość. Masę wykładamy
Qchnia po prostujajko - 1 szt mąka - 4 szkl pełne cukier - 1/2 szkl śmietana 24 % - 2 łyżki proszek do pieczenia- 1,5 łyżeczki budyń : budyń śmietankowy - 3 opak bez cukru mleko - 5 szkl cukier - 4 łyżki dodatkowo : śliwki cukier puder do posypania ciasta Sposób przygotowania: Śliwki, umyć, wypestkować, osączyć na sicie. Kruche ciasto Mąkę przesiać z proszkiem do miski(...)wylepić ciastem dno blachy. Na cieście ułożyć śliwki. Budyń: Do garnka wlać 0,5 litra mleka, dodać cukier , zagotować. W pozostałym mleku, rozmieszać budynie, wlać na gotujące się mleko, mieszając doprowadzić do zagotowania i zgęstnienia budyniu. Wylać gorący budyń na śliwki. Drugą część ciasta zetrzeć na tarce. Wstawić blachę z ciastem do nagrzanego
Kuchnia DanusiPomysł od Dorotki z MW, z małymi modyfikacjami. Ciasto ananasowe z kremem budyniowym i kokosem Składniki na blaszkę 33x23cm: Biszkopt: 6 jajek 180 g cukru 140 g mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej ¾ łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 1 puszka ananasów 3 budynie śmietankowe z cukrem( jeśli bez cukru należy dodać 5 łyżek cukru) 750 ml mleka(...)pieczenia i wylewamy ciasto. Pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 °C. do suchego patyczka. Krem: Ananasy odsączamy z soku i kroimy w małą kostkę. Gotujemy 3 budynie na mleku (z 750 ml odlewamy ¾ szklanki i rozrabiamy proszek budyniowy). Budyń studzimy. Masło ucieramy z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Do utartej masy dodajemy po łyżce budyń i ucieramy mikserem
Mia Cucina Sofietamargaryny 2 łyżki śmietany 1 jajko 3 czubate łyżki bułki tartej 1 kg jabłek 2 budynie śmietankowe bez cukru 4 czubate łyżki cukru (do budyniu) 650 ml mleka (do budyniu) cukier puder do oprószenia ciasta Wykonanie: Mąkę, cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia wsypujemy do miski, dodajemy pokrojoną w małe kawałki margarynę i całość szybko rozcieramy
Smak mojego domu