podanych składników zagniatamy ciasto, białka odkładamy do biszkopta. Ciasto dzielmy w proporcji 1/3 2/3 Do większej części dajemy kakao i zagniatamy aż ciasto zmieni kolor. Blaszkę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Mniejszą część ciasta cienko wałkujemy i wykładamy nim dno blaszki. Smarujemy cienko powidłami i posypujemy zmielonymi orzeszkami ziemnymi lub włoskimi. Następnie ciemne ciasto dzielmy na 28 kawałków, spłaszczamy(...)blaszce 4x7 Pieczemy 30 minut w temperaturze 170 stopni. KREM 3 szklanki mleka dajemy do garnka, w połowie rozpuszczamy składniki. Gotujemy budyń i studzimy, Następnie masło ucieramy na gładki krem i powoli dodajemy do niego budyń. Powstały krem wykładamy na ostudzone ciasto. Z podanych składników pieczemy biszkopt. Białka ubijamy, dodajemy cukier, żółtko, mąkę, oraz proszek do pieczenia. Pieczemy około
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokulepiej, gdyż ciasto jest po prostu przepyszne!!! Składniki: (rozm. blaszki 40x25cm) Ciasto miodowe: 3 szklanki mąki pszennej tortowej, 250g margaryny do pieczenia, 3/4 szklanki cukru, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, 2 jajka, 3 łyżki płynnego miodu. Biszkopt: 3 jajka, 1/3 szklanki cukru, 1 budyń waniliowy bez cukru, 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej, 1/2 łyżeczki octu, 1 łyżeczka proszku(...)orzechów włoskich. Przygotowanie : Ciasto miodowe: Wszystkie składniki na ciasto miodowe wymieszać i zagnieść. Dobrze zagniecione ciasto podzielić na dwie części. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Rozwałkować ciasto, tak by było na całej powierzchni spodu blaszki. Piec przez 15minut w nagrzanym piekarniku do 180stopni C. Z drugą połową ciasta postąpić tak samo - należy pamiętać by piec w tej samej
W kuchni u Monikiżółtka 1-2 łyżki śmietany Masa budyniowa: 4 szklanka mleka 3 opakowania budyniu waniliowego w proszku bez cukru 2/3 szklanki cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g Dodatkowo: 7 umytych, niedużych jabłek cukier puder do posypania Ciasto: 1. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Dodać pokrojone masło i posiekać je z mąką(...)płaską łyżkę, jak ciasto będzie się kruszyło, wtedy dodać 2. łyżkę; jeśli ciasto będzie klejące dodać jeszcze trochę mąki) i szybko zagnieść ciasto. 1/2 ciasta zawinąć w folię i włożyć do lodówki. 2. Piekarnik nastawić na 200oC na funkcji góra-dół. Blaszkę o wymiarach 25x35cm posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. 3. Jednym kawałkiem ciasta wyłożyć przygotowaną blaszkę
Mała Cukierenkałyżeczki proszku do pieczenia 3 żółtka Masa: 1 op. budyniu waniliowego bez cukru 300 ml mleka około 500 g rabarbaru 80 g cukru Beza: 3 białka szczypta soli 100 g cukru pudru Do miski lub na stolnicę przesiewamy mąkę razem z proszkiem do pieczenia. Dodajemy cukier, mieszamy. Dodajemy startą na tarce (lub posiekaną na mniejsze kawałki(...)się mleko i stale mieszając, gotujemy jeszcze około 2 minuty. Do przygotowanego budyniu wsypujemy pokrojony rabarbar, uprzednio wylewając zbierającą się na dnie naczynia wodę. Całość przekładamy na ciasto kruche. Tartę wstępnie podpiekamy – około 20 minut w temp. 180 stopni. W połowie czasu pieczenia rozpoczynamy przygotowanie bezy. Białka razem ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo dosypujemy cukier
Smaki Na Talerzuciasto zacznie się sklejać w większe grudki, wodę dodawać stopniowo, tylko w przypadku gdy ciasto nie będzie chciało się kleić. Ciasto ma być na tyle mokre, żeby można było uformować je w kulę. Ciasto kruche można też wyrobić ręcznie. Wyrobione ciasto rozwałkować między dwoma arkuszami papieru do pieczenia, podsypując mąką, na grubość 4 mm, z ciasta wyciąć okręg(...)pieczenia, wysypać kulki ceramiczne do obciążenia ciasta (fasole, ryż lub groch około 1-1,5 kg), po to żeby ciasto zachowało kształt i nie zsuwało się z rantów formy. Piekarnik rozgrzać do 180 st. Piec 15 min z obciążeniem, następnie papier i obciążenie zdjąć i piec kolejne 15 min bez obciążenia, do złotego koloru. Ciasto wyjąć, wystudzić
moj przepis naszczypta soli 0,75 szklanki cukru 2 płaskie łyżeczki cukru waniliowego 1,5 budyniu śmietankowego bez cukru duży (około 400 g) jogurt naturalny (bez 3 łyżek, które dodajemy do ciasta) 250 g wiśni Przygotowanie ciasta: Drylujemy wiśnie. Mąkę, cukier waniliowy, cukier i proszek do pieczenia wsypujemy do miski, dodajemy pokrojoną w kostki margarynę i całość szybko rozcieramy(...)wyrabiamy na jednolitą masę. Ciasto będzie zwarte, ale bardzo kleiste. 3/4 ciasta rozprowadzamy na wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Ja robię to widelcem, ponieważ ciasto bardzo klei się do rąk. Resztę ciasta mieszamy z kakao i wkładamy do lodówki. Tortownicę z ciastem wkładamy do nagrzanego piekarnika. Podpiekamy je 15 minut w temperaturze 175 stopni (z termoobiegiem). W tym czasie
Smak mojego domulitr jogurtu naturalnego (odradzam grecki) 1 szklanka cukru 2 budynie śmietankowe bez cukru 3 białka 1 szklanka borówek leśnych 1/2 szklanki malin 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej Sposób wykonania: 1. Składniki na spód łączymy, zagniatamy ciasto. Wykładamy na blaszkę o wymiarach 20x35cm. Powierzchnię wyrównujemy, nakłuwamy widelcem i pieczemy przez ok 20 minut w 180 st. C. Studzimy. 2. Białka(...)ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. 3. Jogurt przekładamy do miski. Dodajemy cukier i budynie, krótko miksujemy. Na końcu dodajemy ubitą pianę i delikatnie mieszamy. 4. Owoce mieszamy z mąką ziemniaczaną (dzięki niej owoce nie opadną w cieście). Owoce wykładamy na masę jogurtową. 5. Ciasto pieczemy w 160 st.C przez ok 60 minut. Po upieczeniu studzimy. Przechowujemy w lodówce. Przed
Kuchnia domowa AniSkładniki: Ciasto 1,5 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki cukru pudru 12,5 dkg margaryny 2 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa makowa 30 dkg maku 20 dkg cukru pudru 4 jaja 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia bakalie olejek migdałowy lub po prostu gotowa masa(...)puszki Masa serowa 1 kg zmielonego sera 30 dkg cukru kryształu 8 jaj 25 dkg margaryny 1 budyń waniliowy lub śmietankowy (bez cukru) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia + opakowanie pierniczków w czekoladzie Wykonanie: Z podanych składników zarobić kruche ciasto, jeśli jest za suche można dodać troszkę kwaśnej śmietany. Mak sparzyć i zemleć, żółtka utrzeć z cukrem, dodać przygotowany
Pychotkaaakremem mascarpone o smaku cappuccino, z kapiącą czekoladą Sernik na zimno – truskawkowo-waniliowy Sernik japoński – bezglutenowe ciasto z trzech składników Sernik bez pieczenia – kardamonowy, z wiśniową pianką Kremówka idealna. Napoleonka na cieście francuskim, z domowym budyniem Strucla makowa na szybko – krucho-drożdżowa ‘Magiczne ciasto’ – jedno ciasto, po upieczeniu – trzy różne warstwy! Sernik turecki – na jogurcie, z morelami Tarta
Karo in the KitchenBiszkopty - 1 paczka mała mleko - 1 litr budyń śmietankowy - 3 op cukier - 3/4 szkl masło - 250 g arbuz bez skóry i pestek - 1,5
Camilla w kuchnicukru 1/2 szklanki oleju 2 jajka 4 żółtka 2 szklanki mleka budyń śmietankowy bez cukru (35 g) Rosa z białek : 6 białek 1 szklanka cukru WYKONANIE: Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Chłodzimy w lodówce ok pół godziny. Dużą blachę (25x36 cm) wykładamy papierem do pieczenia . Do przygotowanej formy wkładamy schłodzone ciasto. Masa serowa: Twaróg mielimy
W kuchennym oknie Ewykawy ;) chętnych zapraszam, póki nie zjedzone :) Składniki: Ciasto kruche: 2,5 szkl. mąki 1 kostka masła 2 żółtka 5 łyżek cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowa: około 1 kg mielonego twarogu 1 budyń waniliowy 1/2 szkl. cukru 1/2 kostki masła 4 żółtka rodzynki (120-150g) Beza: 6 białek 3/4 szkl. cukru Dodatkowo: 1 puszka brzoskwiń Sposób(...)cukrem, serem i budyniem. Rodzynki przelewamy wrzątkiem i oprószamy mąką. Wrzucamy do masy serowej i mieszamy. Schłodzone ciasto kruche rozwałkowujemy i wykładamy na blaszkę (25x36) wyłożoną papierem do pieczenia. Rozsmarowujemy masę serową, na wierzchu układamy pokrojone brzoskwinie i lekko je wciskamy. Pieczemy 50 minut w temperaturze 180 stopni, następnie zmniejszamy do 160 stopni i pieczemy jeszcze 20 minut. Rada
Kolorowy Przepisownikłyżeczka domowej esencji waniliowej 2 budynie śmietankowe bez cukru 120 ml oleju 400 g borówek amerykańskich Wykonanie: Wszystkie składniki na ciasto wkładamy do robota lub malaksera i szybko zagniatamy ciasto. Jeśli nie posiadamy robota składniki umieszczamy na blacie i najpierw siekamy je nożem, a potem szybko zagniatamy. Gotowe ciasto dzielimy na 2 części, 60% i 40%, obydwie(...)wkładamy do zamrażarki. Formę wykładamy papierem do pieczenia. Gdy ciasto będzie twarde, większą część ścieramy na tarce o grubych oczkach bezpośrednio na formę. Przyklepujemy lekko ręką i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez około 25 minut, ciasto powinno być złociste. Ciasto odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Gdy ciasto będzie zimne możemy zacząć przygotowywać piankę. Białka ubijamy na sztywno
Kulinarne przygody Gatitymasła pokrojonego na kawałki 4 żółtka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na piankę: 4 białka 2 budynie waniliowe bez cukru 3/4 szklanki cukru 1/4 szklanki oleju 20 dkg truskawek przekrojonych na pół Przygotowanie : Wszystkie składniki na ciasto kruche, daję do miski i szybko łączę mokrą ręką Ciasto krótko wyrabiam(...)tylko do połączenia składników Pianę wykładam na ciasto kruche. Na pianę daję pokrojone truskawki, lekko wciskam owoce w pianę Na wierzch ciasta, ścieram schodzone ciasto kruche. Najlepiej trzeć ciasto na tarce o dużych oczkach Ciasto piekę około 30 minut, w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Gotowe ciasto ostrożnie wyciągam z piekarnika i odstawiam do przestudzenia. Wszystkie
Proste Potrawy