Rurki z marmoladą - kuchnia podkarpacka Ciastka krucho-drożdżowe to, obok amoniaczków, najpopularniejszy rodzaj ciastek pieczonych od pokoleń w podkarpackich domach. Z jednej strony ciasto jest delikatne i ma przyjemny, drożdżowy zapach, z drugiej jest lekko kruche, dzięki czemu dłużej pozostaje świeże. Z ciasta krucho-drożdżowego zwykle piecze się rogaliki, ciastka posypane grubym cukrem, lub przełożone marmoladą. Przepis(...)stopni C przez około 20 minut, do zrumienienia. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem. Rurki z marmoladą - kuchnia podkarpacka Rurki z marmoladą - kuchnia podkarpacka Więcej przepisów na podkarpackie ciastka w zakładce KUCHNIA PODKARPACKA
Trzeci talerzKolejna improwizacja na temat ciastek owsianych. Tym razem w zdrowszej wersji, gdyż słodzone są tylko daktylami i bananem. Do tego są bez mąki, a jedynie z płatkami owsianymi, a masło orzechowe dodaje im ciekawego posmaku. Do kawy albo mleka są w sam raz;) Polecam również inne przepisy na zdrowe ciasteczka: Ciastka owsiane bez cukru Daktylowe ciasteczka z bakaliami(...)czekoladą Ciastka owsiane z masłem orzechowym i czekoladą Ciasteczka owsiano-bananowe z czekoladą i orzechami Owsiane ciastka razowe z czekoladą Owsiano-daktylowe kulki mocy Owsiane ciasteczka z czekoladą i masłem orzechowym (bez cukru) Składniki (na ok 25 sztuk): 1 banan (mocno dojrzały) 1 małe jajko 3 łyżki masła orzechowego 2 szklanki płatków owsianych (zwykłych) 7-8 daktyli
Obiad gotowySernik z kawałkami słodkiej brzoskwini i musem truskawkowym na spodzie z ciastek. Przygotowanie:40 minut Koszt: tanie Z racji tego, co się teraz dzieje na świecie, mamy zalecenie, aby siedzieć w domach w miarę możliwości. A gdy mamy tyle wolnego czasu w domu, oczywiście w moim przypadku kończy się to długim posiedzeniem w kuchni i wymyślaniu pysznych przepisów. Dzisiaj(...)padło na sernik bez pieczenia z owocami. Mając zalegające ciastka, wykorzystałam je na spód, ser połączyłam z brzoskwinią a na wierzch dałam mus z truskawek. Sernik jest bardzo sycący, przynajmniej dla mnie, ale mojemu tacie tak zasmakowało, że skończyło się na trzech kawałkach :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wartość odżywcza 1 porcji (14) 243 kcal
zdrowo i aktywnieSernik z kawałkami słodkiej brzoskwini i musem truskawkowym na spodzie z ciastek. Przygotowanie:40 minut Koszt: tanie Z racji tego, co się teraz dzieje na świecie, mamy zalecenie, aby siedzieć w domach w miarę możliwości. A gdy mamy tyle wolnego czasu w domu, oczywiście w moim przypadku kończy się to długim posiedzeniem w kuchni i wymyślaniu pysznych przepisów. Dzisiaj(...)padło na sernik bez pieczenia z owocami. Mając zalegające ciastka, wykorzystałam je na spód, ser połączyłam z brzoskwinią a na wierzch dałam mus z truskawek. Sernik jest bardzo sycący, przynajmniej dla mnie, ale mojemu tacie tak zasmakowało, że skończyło się na trzech kawałkach :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wartość odżywcza 1 porcji (14) 243 kcal
Zdrowie i pysznie na talerzuoznaczały bowiem dla nas sporą porcję przepysznych ciasteczek z nich wypiekanych. Czasami aktywnie włączaliśmy się w ich przygotowanie, mieląc skwarki lub przeciskając je przez maszynkę ze specjalną nakładką do ciastek. Wspaniałe wspomnienia, jak i wspaniały smak tych kruchych ciasteczek zamknięty w tym przepisie. Składniki 250 g skwarek 500 g mąki pszennej 3 jajka 200 g masła o temperaturze pokojowej
niecodziennikparyMamy już dwie wersje ciastek ze skwarkami i obie są na słodko, czas więc przygotować słone ciasteczka ze skwarkami i cebulą . Są dobrą alternatywą dla chipsów, precelków lub słonych orzeszków i można je szybko, małym kosztem i bardzo prosto zrobić w domu. Doskonale sprawdzą się na różnego rodzaju imprezach, gdzie będą się wybijały spośród wszystkich kupionych słonych przekąsek
niecodziennikparyawokado (800 g) 250 ml soku z limonki (może być z kartonu) 150 g drobnego cukru 250 ml śmietany kremówki 30% (w temperaturze pokojowej) 4 łyżki żelatyny Spód z ciastek digestive: 300 g czekoladowych ciastek digestive 45 g masła (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Spód z ciastek digestive: Masło rozpuścić w garnku na małym ogniu lub w mikrofalówce(...)odstawić do przestygnięcia. Ciastka digestive włożyć do misy malaksera, zmiksować. Wlać rozpuszczone masło, ponownie zmiksować. Mieszankę wysypać na dno tortownicy (24 cm) wyłożone papierem do pieczenia, równomiernie ją rozłożyć i przygnieść. Wstawić do lodówki na 30 minut. Masa serowa: Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości wody (ok. 50 ml), pozostawić do napęcznienia, następnie rozpuścić w mikrofalówce. Odstawić do wystygnięcia. Awokado
niecodziennikparyKruche ciasteczka kokosowe bez jajek to jedne z moich ulubionych ciastek, które piekę już od ponad 4 lat. Są naprawdę przepyszne, nie przesłodzone oraz przyjemnie chrupiące. Jednym słowem najlepsze i idealne do kawy lub herbaty oraz tak do podjadania! Ich aromat i delikatność niezwykle kusi, a każdy kęs wprost rozpływa się w ustach. Koniecznie spróbujcie! Kruche ciasteczka kokosowe(...)zagnieść ma jednolite ciasto. Następnie z ciasta należy uformować kulki o wielkości orzecha włoskiego. Każdą z nich spłaszczyć oraz ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. (Dodatkowo na ciastkach odcisnęłam foremką wzorek. Można widelcem lub go pominąć.) Ciastka wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około 12-15 w 180 stopniach. ( Ciasteczka powinny być delikatne oraz tylko odrobinę zarumienione
Di gotujePrzy moim stole”. Ciasteczek nigdy za wiele, a te są wyśmienite. Sama Nigella napisała, że to chyba jej (na razie) ulubione. W związku z tym, że chciałam ciastka upiec natychmiast, wprowadziłam parę drobnych zmian. Nie miałam w domu cukru trzcinowego, ekstraktu z wanilii i czekolady w pastylkach. Dodałam więc cukier zwykły, cukier waniliowy i posiekałam różne czekolady. Trafił(...)się kawałek czekolady z pomarańczami, co mogło wpłynąć korzystnie na smak ciastek. Nigella podpowiada, że to ciasto możemy wymieszać 3 dni wcześniej i trzymać w lodówce pod przykryciem, a nieupieczone ciastka, wyłożone w kopczyki na papierze mrozić. Składniki 75 g miękkiego masła 150 g cukru 1 jajo 1 łyżeczka cukru lub ekstraktu waniliowego 125 g mąki
Tajemnice Smakufrancuskiego z prażonymi jabłkami domowej roboty wymieszanymi z odrobiną cynamonu i budyniu. Rogaliki po upieczeniu posypałam cukrem pudrem. Wyszły z tego bardzo fajne ciasteczka, niezbyt słodkie, ładnie wyglądające. Takie ciastka będą idealne na wypadek niezapowiedzianych gości, bo robi się je i piecze naprawdę błyskawicznie, szybko stygną, więc na efekt końcowy też nie trzeba długo czekać. Można je podać nawet(...)pieczenia. Z wierzchu posmarowałam je zimnym mlekiem. Można je też posypać cukrem. Blachę z rogalikami wstawiłam do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni i w tej temperaturze piekłam ciastka przez ok. 15 minut, do wyraźnego zrumienienia. Po upieczeniu od razu wyjęłam rogaliki z piekarnika i przełożyłam je na metalową kratkę, aby ostygły. Wystudzone rogaliki oprószyłam cukrem pudrem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle
Waniliowe ImprowizacjeCiastka francuskie z bananem i czekoladą to niesamowicie prosta w przygotowaniu, słodka przekąska w sam raz na podwieczorek przy kawie lub herbacie. Pyszny deser dla wszystkich łasuchów słodkości. Przepis można dowolnie modyfikować dodając ulubione owoce. składniki na 8-10 sztuk 1 opakowanie ciasta francuskiego ( 300 g ) 2 banany 30 g gorzkiej czekolady startej na tarce o małych(...)oczkach 1 roztrzepane jajko cukier kryształ do posypania ciastek przepis Banany kroimy w plastry. Ciasto francuskie rozkładamy i wycinamy z niego około 10 jednakowych kwadratów. Na każdym kawałku ciasta umieszczamy kilka plastrów banana, owoce posypujemy startą na tarce czekoladą. Ciastka składamy w trójkąty a brzegi lekko dociskamy widelcem. Koperty układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy roztrzepanym
Smakowite Daniaciasteczek można dodać dowolny dżem, konfiturę, powidła, twaróg z cukrem waniliowym lub ulubioną marmoladę smakową. Polecam do popołudniowej kawy, przy dobrym towarzystwie, do celebracji chwil i zabawnych rozmów Ciastka są pyszne, wręcz uzależniają, cieszą oko i podniebienie. Wystudzone posypcie cukrem pudrem. Ciasteczka z marmoladą SKŁADNIKI: 1 opakowanie ciasta francuskiego kilka łyżeczek marmolady, u mnie wieloowocowa o smaku różanym(...)Jajko roztrzepuję widelcem w szklance. Ciasto rozkładam na blacie kuchennym, kroję na równej wielkości kwadraty. Na każdy kwadrat układam łyżeczkę marmolady, zwijam ku sobie 2 przeciwległe rogi, zlepiam dobrze. Ciastka smaruję dokładnie roztrzepanym jajkiem (łączenie rogów, wierzch ciasta oraz wystające środki ciastek). Piekarnik nagrzewam do temp. 200 st. C , grzanie góra plus dół, bez termoobiegu. Ciasteczka układam
Zasmakuj Kuchnidrugiej części życzę, aby się one spełniły! Ten rok zaczynam wpisem na słodko. Deser nie dość, że wygląda obłędnie, to smakuję również bardzo dobrze. Babeczki wykonane na wzór słynnych ciastek czarno białych Oreo, choć tylko tyle mają w nimi tak naprawdę wspólnego. Spód co prawda został wykonany z ciastek, ale akurat nie tych tylko zwykłych herbatników z dodatkiem(...)kakao, a góra to przepyszny kokos połączony z miodem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: (6-7 szt) ciemna warstwa ▪ 60 g ciastek ▪ 70 g masła rozpuszczonego ▪ 1 łyżka kakao biała warstwa ▪ 100 g wiórków kokosowych ▪ 30 g masła rozpuszczonego ▪ 2 łyżki miodu lub syropu Przygotowanie: 1. Ciastka kruszymy, dodajemy masło i kakao. Dokładnie mieszamy i wylepiamy spód formy
zdrowo i aktywniedrugiej części życzę, aby się one spełniły! Ten rok zaczynam wpisem na słodko. Deser nie dość, że wygląda obłędnie, to smakuję również bardzo dobrze. Babeczki wykonane na wzór słynnych ciastek czarno białych Oreo, choć tylko tyle mają w nimi tak naprawdę wspólnego. Spód co prawda został wykonany z ciastek, ale akurat nie tych tylko zwykłych herbatników z dodatkiem(...)kakao, a góra to przepyszny kokos połączony z miodem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: (6-7 szt) ciemna warstwa ▪ 60 g ciastek ▪ 70 g masła rozpuszczonego ▪ 1 łyżka kakao biała warstwa ▪ 100 g wiórków kokosowych ▪ 30 g masła rozpuszczonego ▪ 2 łyżki miodu lub syropu Przygotowanie: 1. Ciastka kruszymy, dodajemy masło i kakao. Dokładnie mieszamy i wylepiamy spód formy
Zdrowie i pysznie na talerzułatwo dostępnych i tanich produktów. Zestaw świątecznych wypieków nie jest jednolity dla całego kraju i różni się nieznacznie w zależności od regionu. Jednymi z bożonarodzeniowych norweskich ciastek są te z pieprzem i zielem angielskim, które wspaniale wpisują się w przytulność zapachów i ciepłe, świąteczne smaki :) Dodatkowo można je przygotować w ekspresowym tempie! Bardzo korzenne(...)łącznie z pieczeniem! Poza tym…coś trzeba zostawić wieczorem dla Brzuchatego Brodacza w czerwonym skafandrze, a ten z pewnością nie przejdzie obojętnie obok talerzyka z aromatycznymi łakociami ;) Norweskie ciastka bożonarodzeniowe z pieprzem na 20szt Potrzebujesz: 100g masła 1/2 szklanki cukru 2 łyżki śmietany 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu 1/2 łyzeczki mielonego cynamonu 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego szczypta
Kuchnia w Słońcu Skąpana