Dziś chcę polecić prosty przepis na pyszne ciastka miodowe z cynamonem. Robią się ekspresowo, a znikają jeszcze szybciej. Moje dzieci bardzo je lubią. Spróbujcie koniecznie Składniki: – 450g mąki pszennej (u mnie tortowa) – 100g płynnego miodu – 70g cukru trzcinowego – 2 jajka – 90ml oleju (u mnie rzepakowy) – 1,5 łyżki cynamonu – 1 łyżeczka sody(...)foremkami wykroić dowolne ciasteczka i przełożyć je na blachę wyścieloną papierem do pieczenia lub matą silikonową. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 12-15 minut. Smacznego Ciastka miodowe z cynamonem Ciastka miodowe z cynamonem Artykuł Ciastka miodowe z cynamonem pochodzi z serwisu Kulinarne życie Armine
Smaki ArmineNutella biscuits to ciastka, które biją rekordy popularności we Włoszech. Wszyscy o nich mówią, a hashtag #nutellabiscuits bije rekordy popularności na instagramie. U nas w Polsce niestety te ciasteczka nie są jeszcze dostępne, dlatego proponuję przygotowanie ich w domu Nutella biscuits Składniki: 250 g mąki pszennej 50 g mąki kokosowej 50 g cukru 150 g zimnego masła jajko pół(...)muffinki. Powinny wypełniać ich spód oraz lekko zachodzić na boki (minimalnie). Na mniejszych kółkach zrób wzorek za pomocą widelca, a na środku przyklej małe serduszko wycięte z ciasta. Potem ciastka mniejsze i większe wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Piecz ok. 15 minut. Po upieczeniu odstaw do całkowitego wystygnięcia. Następnie do większych ciastek (które piekłeś w formie
365 dni dookoła kuchnisoli Dodatkowo: aromat pomarańczowy krem czekoladowy typu nutella gorzka czekolada posiekana nożem w drobną kostkę Porada: Przygotowanie ciastek należy rozpocząć od przygotowania kremu do nadziania ciastek. Za pomocą 2 łyżeczek formować małe kulki czekoladowe, ułożyć je na talerzu i wstawić do zamrażalnika. Bardzo ułatwi nam to nadziewanie ciastek, masa będzie stabilna i nie będzie(...)się rozpływać po cieście w czasie formowania ciastek. Przygotowanie: Masło rozpuścić w garneczku, wystudzić. Do miski wsypać mąkę , sól, cukier, proszek do pieczenia. Dodać masło a następnie żółtka oraz kilka kropel aromatu pomarańczowego. Najpierw w misce wszystko wymieszać następnie przełożyć na stolnicę i wyrobić ciasto do całkowitego połączenia składników. Gotowe ciasto rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia
W garach u Gosichrupiącą posypką z cukru na wierzchu. Dlaczego zdecydowałam się zamieścić je w kalendarzu adwentowym? Ponieważ moja druga babcia piekła je tylko na święta i zawsze będą mi się te ciastka ze świętami kojarzyć. Składniki: 400 g mąki 100 g masła 100 g cukru pudru 1 jajko 2 łyżki śmietany skórka starta z 1/2 cytryny 1 łyżeczka proszku(...)elastyczne ciasto. Cienko je rozwałkować i za pomocą szklanki lub okrągłej foremki wycinać kółka. Na środek każdego okręgu za pomocą łyżeczki kłaść porcję marmolady. Brzegi zlepić ze sobą. Ciastka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każde posmarować rozmąconym jajkiem i posypać po wierzchu cukrem. Ciastka włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około
My simple kitchenciastka wyszły super! Bardzo polecam! Do ciastek używałam też syropu ryżowego, który stał i stał w szafce wołając by go zużyć – bardzo fajnie sprawdził się do ciastek, ale możecie zastąpić go miodem. PRZEPIS NA CIASTECZKA Z SEZAMEM Składniki na ciasteczka z sezamem (12-15szt): 1 szkl mąki pszennej jasnej 1/2 szkl sezamu 1 szkl płatków orkiszowych(...)wszystko dodając po łyżce gorącej wody, zagniatamy ciasto. Finalnie ciasto powinno wyjść zwarte, lekko lepiące. W końcu z ciasta formujemy kulki i lekko spłaszczamy je na ciasteczka. Po tym ciastka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na końcu pieczemy 15 min w 180st grzanie góra dół. Artykuł Ciasteczka z sezamem pochodzi z serwisu Dorota Smakuje
Dorota Smakujenajwyższych. Dodatkowo: kolorowa posypka polewa WYKONANIE: przygotowujemy formę do bankietówek, docinamy boczne tasiemki i układamy w formie wkładamy 1 partię ciastek masa 2 partia ciastek masa 3 partia ciastek*** + polewa ***lub pominąć i posypać posypką – jak u mnie 2 wersje : z polewą i posypką ( w sumie 16 ciastek) Smacznego
Domowe ciastaowsiane to także propozycja dla miłośników kokosa Znajdziecie go tutaj nie tylko pod postacią oleju kokosowego, ale również wiórków kokosowych. I pamiętajcie, aby użyć nierafinowanego oleju kokosowego Dzięki niemu ciastka będą pięknie pachnieć i smakować Mocno kokosowe ciasteczka owsiane Składniki: 120 g oleju kokosowego jajko 100 g cukru 160 g mąki pszennej płaska łyżeczka proszku do pieczenia(...)Mieszaj aż do połączenia się składników. Na blasze wyłóż papier do pieczenia. Z masy formuj niewielkie kulki, układaj je na blasze i lekko spłaszcz. Pamiętaj, aby zachować odstęp pomiędzy ciastkami, aby się nie połączyły. Ciastka piecz ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Po upieczeniu odstaw do przestygnięcia. Ciasteczka przechowuj w metalowej puszce Smacznego Artykuł Mocno
365 dni dookoła kuchniciastka wyszły super! Bardzo polecam! Do ciastek używałam też syropu ryżowego, który stał i stał w szafce wołając by go zużyć – bardzo fajnie sprawdził się do ciastek, ale możecie zastąpić go miodem. PRZEPIS NA CIASTECZKA Z MAKIEM BIAŁYM Składniki na ciasteczka z makiem białym (12-15szt): 1 szkl mąki pszennej jasnej 1 szkl płatków orkiszowych(...)jajko. Zaczynamy mieszać wszystko dodając po łyżce wody. Finalnie ciasto powinno wyjść zwarte, lekko lepiące. W końcu z ciasta formujemy kulki i lekko spłaszczamy je na ciasteczka. Po tym ciastka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 15 min w 180st grzanie góra dół. Artykuł Ciasteczka z makiem białym – Łatwe pochodzi z serwisu Dorota Smakuje
Dorota SmakujeKolejna wariacja na temat zdrowych ciasteczek owsianych, tym razem pełna bakalii od Skworcu.pl , bo tam zaopatruję się w nie najczęściej. Bazę ciastek stanowią płatki owsiane, mąka jaglana, masło, jaja i mleko cała reszta składników zależy tylko od Waszych gustów, ja tym razem postawiłam na różnorodność i pomieszałam sezam, siemię lniane, pestki słonecznika, dyni i suszoną żurawinę, Wyszło(...)sobą sypkie składniki, wlewamy mleko, rozpuszczone masło, wbijamy jaja i jeszcze raz dokładnie mieszamy całość. Pieczemy na złoty kolor ok 25 minut w 180 st. C. Jeśli chcemy by ciastka były chrupiące studzimy na kratce
Cynamonowe szczęścieproszkiem. Szybko zagnieść ciasto, zawinąć w folię, schłodzić w lodówce przez 30 minut. Odrywać porcje ciasta (po ok. ½ łyżki), rolować wałeczki na kształt palca, jednak wałeczki powinny być cieńsze (ciastka jeszcze urosną w piekarniku). W jeden z końców każdego wałeczka wcisnąć migdał, a w zgrubieniach zrobić kilka wgłębięń / nacięć. Ciastka ponownie włożyć na 15 minut do zamrażarki(...)minut do lodówki. Piec w 170°C (z termoobiegiem) przez ok. 15 minut. Blaszkę wyjąć z piekarnika, po 2-3 minutach ciastka przełożyć do wystudzenia na kratkę. Opcjonalnie można udekorować bardziej krwiście Smacznego! * Migdały ze skórką wystarczy zalać gorącą przegotowaną wodą, odstawić na kilka minut, odlać i wtedy bardzo łatwo wyskakują ze skórki
Pełny talerzWszystkie składniki na ciastka zagniatam w kulkę. Ciasto wkładam do lodówki na pół godziny. Następnie rozgniatam ciasto lub rozwałkowuję na grubość ok. 1 cm i wykrawam dowolne kształty. Ciastka układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posypuję każde niewielką ilością orzechów i piekę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 20 minut, aż się zarumienią. Czekoladę rozpuszczam(...)kąpieli wodnej i maczam wystygnięte ciastka do połowy od wierzchniej strony. Kiedy czekolada zastygnie, ciastka są gotowe do jedzenia. Smacznego Artykuł Super kruche ciasteczka orzechowe pochodzi z serwisu Słodki sentyment
Słodki sentymentciastka z dodatkiem skórki pomarańczowej i migdałów, z żurawiną i białą czekoladą. Najlepsze połączenie smaków. Jak nie macie dzieci to zróbcie dla siebie. Na pewno będą smakować. Owsiane ciastka z żurawiną i białą czekoladą Składniki: 150 g całych migdałów, 200 g mąki z pełnego przemiału 150 g płatków owsianych górskich szczypta soli 200 g miękkiego masła(...)kulę. Stolnicę wysypać mąką, wyłożyć ciasto i delikatnie rozwałkować na grubość 1/2 cm. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Formę do pieczenia wyłożyć papierem. Z ciasta za pomocą formy do ciastek (albo małej szklanki) wycinać ciasteczka i przekładać na formę do pieczenia. Piec 18 minut, odłożyć do całkowitego przestygnięcia. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Za pomocą kulinarnego pędzelka smarować zimne
Smaczny zeszytwłóż do lodówki na 2 godziny. Przygotuj maszynkę do mięsa. Potrzebujesz tylko ślimaka do mielenia oraz plastikową część w kształcie znaczka mercedesa. Na to nakładasz końcówkę do formowania ciastek i przykręcasz. Masz do wyboru kilka różnych kształtów, możesz je zmieniać w trakcie pracy. Wyjmij ciasto z lodówki i pokrój je na kawałki takiej wielkości aby zmieściły się do komory(...)uformowane ciastka układały się na niej jak na taśmie produkcyjnej. Kiedy otrzymasz kształt o pożądanej przez Ciebie długości, odetnij go nożem i ułóż na blaszce do pieczenia. Ciastka upiecz w 180°C przez 20 min. Polecam Ci wypróbowanie tego przepisu, ciasteczka są pyszne a frajda podczas ich robienia bezcenna
Słodki Blogjednak z powodzeniem i niewielkim wysiłkiem możecie przygotować te ciastka bez Thermomixa. Przepis zmodyfikowałam, delikatnie też „odchudzając” ciasteczko :) Jeśli posiadacie Thermomix, to oryginalny przepis brzmi „Ciastka z malinami i białą czekoladą”. Pominęłam dodatek cukru, użyłam mąki orkiszowej, pełnoziarnistej, zwiększyłam ilość jajek i wiórków kokosowych, a zmniejszyłam masła, dodałam żurawinę. 24 sztuki: 100 g białej(...)misce i dodajemy partiami do mokrych składników. Masę wybieramy łyżeczką, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ja użyłam foremki na 24 ciasteczka. Jednak wykorzystując dwie łyżeczki, można wykładać ciastka w kształcie jajek/łódek, zgarniając masę łyżeczką z drugiej łyżeczki. Pieczemy w 160 st. C przez ok. 20 minut. Thermomix Do naczynia miksującego włożyć czekoladę, rozdrobnić 3 s/obr
KucharzycaBardzo smaczne, kakaowe, kruche ciastka, które swoim wyglądem przypominają orzeszki, stąd ich nazwa. Do tradycyjnego przepisu dodałam kakao a ciastka są tak samo pyszne jak te jasne :) Bardzo proste i szybkie w wykonaniu, wydaje mi się, że ich nadziewanie zajmuje więcej czasu niż samo pieczenie. A nadziewać można je dowolnie, wszystkim tym na co tylko mamy ochotę... czekolada(...)dżemy, masa toffi... Smacznego :) Składniki na ciastka: * 4 szklanki mąki pszennej * 1/2 szklanki cukru pudru * pół kopiatej łyżeczki sody oczyszczonej * 200 g masła * 2 jajka * 2 łyżki kwaśnej śmietany * 2 łyżeczki kakao Wykonanie: Wszystkie składniki umieścić w misce, zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Odrywać małe kawałki i kulać kuleczki średnicy około 1,5 cm. Maszynkę lub patelnię nagrzać. W każdym
Zrób to smacznie