ciastka - 17601 przepisów (strona:89/1174)

Pierniczki świąteczne 2w1 – z tego samego ciasta na choinkę i z nadzieniem 269

puszki, bez dostępu powietrza. Pierniczki nadziewane Pierniki z tego ciasta robię w dwóch wersjach – pół kilograma ciasta przeznaczam do dekorowania Royal Icing , jako prezenty, a z drugiej połowy robię ciastka do zjedzenia ‘na już’ – bo one wytrzymają w szczelnym pojemniku tylko około miesiąca – są wilgotne.   Do nadziewania pierniczków potrzebna nam dodatkowo dobra marmolada, twarda galaretka albo prawdziwe, gęste(...)dawki wilgoci. Jeśli udekorowaliście je lukrem do zjedzenia, wyjmijcie je odpowiednio wcześniej przed świętami z puszki i postawcie na lodówce czy na kuchennej półce – w kuchni jest wilgotno i ciastka powinny zmięknąć po około 3-4 dniach. Do puszki z piernikami bez nadzienia możecie też włożyć kawałek świeżego chleba, skórkę z dopiero co obranej pomarańczy czy jabłka, suszoną śliwkę

Karo in the Kitchen
Sernik mascarpone z nutellą i korzennym spodem 253

się wątek spodów. Koleżanka stwierdziła, że robi go na ciastkach korzennych, które można kupić tylko przed świętami i tylko w jednym sklepie i że są to jej ulubione ciastka. Mamy listopad, więc i czas świątecznych łakoci w sklepach i faktycznie znalazłam korzenne przysmaki. Postanowiłam zrobić bardzo słodki "sernik" na zimno. Składniki:   1kg serka mascarpone ok 320g ciastek korzennych 400g nutelli 0,5 łyżeczki cukru pudru 200g masła 100 orzeszków ziemnych (mogą być solone) Przygotowanie: Masło wkładamy do rondelka, rozpuszczamy i delikatnie studzimy. Ciastka wkładamy do blendera i zalewamy masłem. Miksujemy. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia (również brzegi) i wysypujemy masę ciastkową. Uklepujemy równo i odstawiamy do lodówki. Serki mascarpone wykładamy do miski i miksujemy

ChilliJemy
Ciastka owsiane z suszoną żurawiną 213

dodaję mąkę wymieszaną z płatkami i żurawiną. Dokładnie mieszam.  3. Z masy formuję kulki wielkości orzecha włoskiego. Układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Lekko spłaszczam.  4. Ciastka piekę około 20 minut w temperaturze 170 stopni.  Do przygotowania ciasteczek wykorzystałam żurawinę całą o smaku jagody, którą otrzymałam do testowania od firmy  MAKAR .  Żurawina(...)pokarmowego. Owoc żurawiny ma szerokie w gastronomi. Można ją wykorzystywać do przygotowywania dowolnych potraw, ciast, ciastek, czy deserów.  Ciasteczka owsiane dodatkiem żurawiny to jedne z moich ulubionych ciastek. Zawierają w swoim składzie zdrowe składniki i są przy tym bardzo smaczne. Żurawina o smaku jagody dodatkowo wzbogaciła smak moich ciasteczek. Warto po nią sięgnąć i wykorzystać w kuchni

Tradycyjna kuchnia Kasi
Ciastka czekoladowo-chałwowe 187

www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com   Pomysł na ciastka z chałwą zaczerpnęłam z bloga: Filozofia Smaku. Postanowiłam zrobić ciastka w wersji czekoladowej. Zmniejszyłam też proporcje podane w pierwotnym przepisie. Ciasteczka są pyszne, chrupiące na wierzchu i lekko wilgotne w środku. (11 sztuk) 50g chałwy (użyłam waniliowo-kakaowej) 50g masła/margaryny 1/4 szklanki cukru 1 jajko 3/4 szklanki mąki(...)lodówce (minimum 1/2 godziny). Po tym czasie z ciasta formować kulki (mniej więcej wielkości orzecha włoskiego), lekko spłaszczać i układać na blasze wysłanej papierem do pieczenia. (Ostęp między ciastkami powinien być dość spory, ponieważ ciastka rozlewają się na boki). Piec 12-15 minut w 180 stopniach. Ostudzić (aż stwardnieją) w piekarniku na wysuniętej blaszce

Di gotuje
Ciasteczka greckie z chałwą i orzechami włoskimi 254

wanilii i oczywiście chałwy... Cud, miód, chałwa i orzechy! Na tyle jest słodka, że nie trzeba praktycznie słodzić. Zamieniając mąkę pszenną na mąkę razową, wyjdą nam w miarę "odchudzające" ciastka.  Także... Do dzieła! Składniki: (1 szklanka = 250 ml) na około 8 sztuk w zależności jakiej wielkości zrobicie 100 g masła 75 g chałwy waniliowej 1 łyżeczka miodu(...)jajo + 1 do rozbełtania żeby posmarować ciastka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szklanka mąki pszennej typ 500 Przygotowanie: Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Chałwę rozdrabniamy na mniejsze kawałki - można widelcem albo ręką porwać. Wszystkie składniki łączymy ze sobą i ugniatamy na gładką masę. Pamiętajcie o przesianiu mąki. Przygotowujemy blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.  Formujemy kulki

Gotowanie, czyli hobby dla każdego
Francuskie ciastka z malinami, budyniem i bezą 265

łyżeczki mąki ziemniaczanej Ciasto rozwinąć, pokroić na kwadraty o boku ok 6,5 cm. Posmarować delikatnie białkiem i paseczkami z ciasta (można kroić pocięte juz kwadraty) obłożyć brzegi wszystkich ciastek. Upiec w temp 200 st przez ok 8-10 min (uważać by się nie spaliły) Ciastka wyjąć i wystudzić. Ugotować budyń według przepisu na opakowaniu. Białka ubić(...)pianę, stopniowo dodać cukier puder i mąkę ziemniaczaną, długo ubijać aż masa będzie sztywna. Przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką. Środki ciastek ugnieść łyżeczką by powstały dołki, włożyć w nie po kilka malin, przykryć łyżką budyniu i na wierzchu dekoracyjnie ułożyć bezę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 st lekko przyrumienić i zmniejszyć temperaturę

Gotowanie jest łatwe
Wysokobłonnikowe ciastka kokosowe - bez glutenu. 192

Przepis jest bardzo prosty i może stanowić bazę do różnych wariacji - jeśli chcecie, dodajcie ekstraktu waniliowego, migdałowego czy cynamonu lub mieszanki przypraw korzennych. Ja dodałam czarny sezam dla kontrastu. Ciastka mają dość suchą (ale przyjemną) konsystencję, dlatego polecam je do kawy czy szklanki mleka. Składniki (ok. 20 ciastek): 80 g zimnego masła (lub oleju kokosowego) 8 łyżek mąki(...)ksylitolu szczypta soli 1. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. 2. Wszystkie składniki wymieszaj i wyrób na gładką masę. 3. Formuj kule wielkości orzecha włoskiego, następnie rozgnieć je na kształt ciastek. Wykładaj na blachę z papierem do pieczenia. 4. Piecz ok. 9 minut, aż ciastka się zarumienią

Powiedz dietom nie
Ciastka mooooocno czekoladowe. 150

pójdzie łatwo. Ogólnie powinno się udać, wedle uznania jeżeli wasze ciasto będzie się zbytnio kleić podsypcie je odrobiną mąki.  Teraz ciąg dalszy zabawy w dzieci, będziemy lepić ciastka. Przed tym jednak, polecam wyjąć wszystko z piekarnika, zdarzało się już pewnie piec patelnie czy coś. No to blacha ląduje na stole lub blacie, na niej papier do pieczenia(...)ciastka, dajcie im trochę miejsca bowiem rozjadą się nieco podczas pieczenia. Teraz już wstawiamy piekarnik na 150 stopni, niech się rozgrzeje.  Każda blacha pełna ciastek ląduje w rozgrzanym piecu na 20-25 min. Ciepłe najlepsze, nie jedzcie tych prosto z pieca, ale takie ciepłe, przestygnięte są zawsze najlepsze! Udanej niedzieli, ja uciekam, bo kawa mi stygnie! Smacznego

Kuba Gotuje
Faworki czyli chrusty 179

wyschły.  5. Olej rozgrzewamy (w szerokim garnku o grubym dnie lub wysokiej patelni, palnik nastawiam na 3/4 mocy), kiedy zostanie nam ostatnia partia ciasta do wykrojenia, ponieważ ciastka smażą się bardzo szybko i dobrze jest mieć już przygotowane wszystkie, gdy tłuszcz będzie gorący. 6. Tłuszcz jest gotowy do smażenia, kiedy kawałek ciasta wrzucony do niego zrumieni się(...)Smażymy ciastka po kilka sztuk (żeby swobodnie pływały i nie obniżały za bardzo temperatury!), przewracamy po zezłoceniu na drugą stronę i dopiekamy. Wyciągamy na papierowy ręcznik, jeszcze ciepłe posypujemy cukrem pudrem .               Następnie robimy sobie ulubioną herbatkę (tu: ulubiona czarna z kwiatem dzikiej wiśni - poezja!) i wcinamy

Kuchnia Prezydentowej
Mini ciastka KOLOROWE SŁONIKI 196

Dziś bardziej skupię się na dekoracji, niż na przepisie. Do przygotowania tych mini ciastek można upiec dowolny biszkopt (najlepiej niski), powycinać(...)niego kółka, nasączyć i przełożyć ulubioną masą i ozdobić wg poniższej instrukcji :) W ten sposób można również udekorować babeczki. Dzieci na pewno będą zachwycone :) Składniki (na 7-9 ciastek): Biszkopt: 1 szklanka mąki (minus trzy łyżeczki, które uzupełnimy kakao) 1 łyżeczka proszku do pieczenia pół szklanki cukru 3 jajka 3 łyżeczki kakao Poncz: szklanka zaparzonej mocnej herbaty z cytryną

Domowa Cookierenka Agi
Uśmiechnij się! :) 149

przecież radość bliskiej nam osoby jest bezcenna...:)   Do wykonania ciastek z kakaowym wzorem wystarczy przygotować szablon. W tym celu obrysowujemy kształt foremki, której używaliśmy do wykrawania ciastek. Malujemy na niej uśmiechniętą buźkę (lub dowolny wzór) i wycinamy. Następnie przykładamy szablon do ciastka i za pomocą pędzelka nanosimy masę kakaową. By ją uzyskać wystarczy trochę(...)kilka kropli aromatu waniliowego 150 g masła Wszystkie składniki zagnieść na elastyczne ciasto i schłodzić przez 30 minut w lodówce. Następnie rozwałkować na grubość 4 - 5 mm i wycinać ciastka. Układać na blasze wyłożonej pergaminem. Za pomocą wykałaczki narysować buźki lub nanosić wzór używając szablonu. Piec około 12 minut w temperaturze 200 stopni

My simple kitchen
Orzechowe ciasteczka digestive 218

siebie, więc będzie kolejne wielkie malowanie :D Ale najpierw śmigam sobie po kawkę ( a jak :D). Miłego wtorku kochani :* A poniżej coś zdrowego do pochrupania ;) Wcześniej już robiłam ciastka digestive ( klik ), ale kto powiedział, że nie można do oryginalnego przepisu wprowadzić drobnych zmian? :) Miałam ochotę na coś orzechowego i jednocześnie zdrowego i tak oto zrodził się pomysł(...)ciastek dodać orzechy :) Miałam zamiar udekorować je jeszcze czekoladą, ale ledwo co udało mi się zrobić zdjęcia, bo tak szybko znikały z talerza :) Składniki na około 25 ciastek 150 g mąki pełnoziarnistej 25 g mąki pszennej 50 g zmielonych płatków owsianych 50 g orzechów włoskich pół łyżeczki soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 g masła lub margaryny

My simple kitchen
Serowe kocie oczka z konfiturą różaną 168

małe kółka.  Ciasteczka układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę 15 minut w temperaturze 180 stopni. 4. Ciastka bez dziurki smaruję konfiturą różaną i sklejam z ciastkiem z dziurką. Gotowe ciasteczka układam na talerzu. Do przygotowania ciasteczek użyłam konfitury "NASZE DOMOWE Płatki róż ", którą otrzymałam do testowania od sklepu Premium Rosa . Konfitura ma doskonałą konsystencję(...)idealnie nadaje się do sklejania ciastek. Nadała moim ciasteczkom wspaniałego różanego aromatu. Konfitura to idealny dodatek do różnego rodzaju ciastek, ciast, tortów czy deserów. Zdecydowanie warto ją zakupić, bo jest przepyszna.  Serdecznie zapraszam do sklepu  PREMIUM ROSA , gdzie znajdziecie mnóstwo wspaniałych przetworów owocowych i warzywnych, syropów, soków oraz wiele innych produktów

Tradycyjna kuchnia Kasi
Ciastka owsiane 250

Dzisiaj postanowiłam upiec dla odmiany coś na słodko, nie na zakwasie ani nie na drożdżach. Kilka lat temu znalazłam w internecie fajny przepis na ciastka owsiane. Bardzo często je piekłam. Są sycące, nie za słodkie i naprawdę bardzo smaczne. W oryginalnym(...)przepisie jest mąka pszenna - ja wypróbowywałam je i z mąką razową pszenną i z żytnią. Nadszedł jednak dzień na wykorzystanie mąki kukurydzianej, którą niedawno zakupiłam. Kwestią sporną jest czy ciastka te będą bezglutenowe, bo jedni piszą, że owies zawiera gluten, inne źródła podają, że nie. Wypróbuj! Składniki: ( na 15 ciastek) 1/2 kostki masła ( 100 gram) szklanka płatków owsianych

apetytnapieczenie
Ciasteczka maszynkowe 213

Tradycyjne domowe ciasteczka, które wyciska się za pomocą specjalnej nakładki na maszynkę np. takiej nakładka   (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki:   4 szklanki mąki pszennej,  

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia

Proponowane wyszukiwania