Ciastka, ciasteczka-nasze ulubione przekąski. 😊 Z dodatkiem orzechów i posypane cukrem pudrem można jeść garściami.😆 Ostatnio jakoś mam pecha do mąk, bo już druga mi się kończy terminem. Mało piekę, bo aktualnie jestem na redukcji po masie🐷, z czego słodkości ponad kalorykę robię tylko raz na tydzień. Wolę kaszę zjeść czy ryż zamiast mąki do obiadu(...)szczęście nie ma jej dużo i cała poszła mi do ciastek dla rodzinki. Wartości odżywcze 1 ciastka 120 kcal B 2 g W 9 g T 8 g (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki:(16 ciastek) ▸ 160 g mąki żytniej ▸ 1 jajo ▸ 100 g drobno pokruszonych orzechów nerkowca lub innych ▸ 100 g masła extra miękkiego ▸ 1 łyżeczka proszku
zdrowo i aktywniesprzętów kuchennych. Czas przygotowania tych pyszności, razem z pieczeniem, to zaledwie 30 minut! Idealny deser dla niespodziewanych gości : ) Za inspirację dziękuję portalowi Kwestia Smaku. Składniki potrzebne do przygotowania amerykańskich ciastek z czekoladą: 100 g miękkiego masła ¾ szklanki cukru (może być biały lub pół na pół z cukrem trzcinowym demerara) 1 jajko 1 szklanka mąki pszennej ⅓ łyżeczki proszku do pieczenia(...)małej gałki lodów. Do formowania kulek można użyć gałkownicy lub toczyć je w dłoniach z kopiatej łyżki ciasta każdą. Kulki układamy na blasze do pieczenia i lekko rozpłaszczamy. Między ciastkami muszą być duże odległości, gdyż w czasie pieczenia bardzo się rozpływają. Na blasze zmieści się 9 ciastek. Na tę porcję ciasta potrzebne będą dwie blachy. Tak przygotowane ciasteczka
Gotujemy i jemyciasto. Z ciasta uformuj kulkę wielkości orzecha włoskiego. Podobnie postępuj z pozostałym ciastem. Potem każdą z nich rozpłaszcz, otocz w sezamie i układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciastka piecz ok. 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Podawaj po całkowitym wystygnięciu. Smacznego Wartości odżywcze w 1 ciastku: Kalorie: 85 kcal Węglowodany: 7 g Tłuszcze(...)Białko: 2,8 g Błonnik: 0,6 g Zobacz więcej – ciastka Artykuł Szybkie ciasteczka z tahini pochodzi z serwisu 365 dni dookoła kuchni
365 dni dookoła kuchnidodają lekkości i powiewu maleńkie płatki chabra bławatka i zielenią się radośnie liście młodej nasturcji i fiołka wonnego. Oczywiście, to tylko kilku kwiecistych bohaterów, których można użyć przy ozdabianiu ciastek. Kwiaty mniszka, czarnego bzu, nagietki, lawenda, płatki goździków czy akacji i wszystkie inne jadalne kwiaty również świetnie się sprawdzą. Ach! Tyle możliwości i w każdym sezonie inne :) Letnie obrazki(...)ekstrakt z wanilii - wymieszaj dokładnie. 3. Dodaj mąkę i zagnieć ciasto. 4. Ułóż ciasto między dwoma arkuszami papieru do pieczenia i rozwałkuj na grubość 2-3mm. 5. Wycinaj ciastka przy pomocy foremek lub szklanki i na każdym ułóż wybrane kwiaty jadalne. 6. Włóż przygotowane ciasteczka na 20 min. do lodówki. 7. Przełóż zimne ciastka na blachę
Kuchnia w Słońcu SkąpanaSkładniki: ( z podanej porcji wyszło 15 dużych ciastek) ( szklanka 250 ml) Mąka pszenna szklanka Masło 100 g ( w temperaturze pokojowej) Jajko Cukier 2 łyżki ( użyłam brązowego) Soda 1/2 łyżeczki Czekolada mleczna 100 g Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę, miękkie masło, jajko, sodę oraz cukier i zagniatamy ciasto. Tak aby składniki się połączyły i powstała jednolita masa. Na koniec dodajemy(...)jeszcze chwilę wyrabiamy ciasto do połączenia z czekoladą. Z gotowej masy formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i spłaszczamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub używamy wykrawacza do ciastek tak jak na filmie poniżej. Ciastka pieczemy ok.15 minut w temperaturze 180 stopni. ( czekamy aż ciastka ładnie się zarumienią). Po upieczeniu wyciągamy z piekarnika i pozostawiamy na blaszce
Kulinarne przygodyBrownie... pyszne, mocno czekoladowe ciasto, któremu nie można się oprzeć. Tym razem postanowiłam zrobić w formie ciastek, aby były bardziej poręczne i można było je zabrać ze sobą na wynos. Dodatkowo dodałam połówki czereśni i kawałki mlecznej czekolady, aby wzbogacić ich smak oraz uatrakcyjnić wygląd 😉 Wilgotne i ciężkie ciastka o intensywnym smaku gorzkiej czekolady, przełamane słodką mleczną czekoladą(...)końcu dodajemy przesianą mąkę zmieszaną z solą i mieszamy łyżką lub mikserem na małych obrotach. Przygotowane ciasto wykładamy łyżką porcjami na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, formując kształt ciastek. Na wierzchu każdego ciastka układamy połówki czereśni oraz kawałki mlecznej czekolady. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na około
Kuchnia MagdaLenyZimowe migdałowe gwiazdki to kruche ciasteczka na jeden kęs, idealne do popołudniowej kawy. CIASTKA MIGDAŁOWE Składniki: 110 g mielonych migdałów 130 g mąki pszennej 100 g masła 3 łyżki cukru pudru 50 ml zimnej wody szczypta soli polewa: 50 g białej czekolady 50 ml śmietany 30% skórka pomarańczowa do dekoracji (opcjonalnie biały barwnik(...)spożywczy) Przygotowanie: Mielone migdały, mąkę, masło, cukier i wodę oaz sól mieszamy i zagniatamy ciasto. Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 1,5 cm i wycinamy z niego foremką gwiazdki. Ciastka pieczemy przez ok. 13-15 minut w 180 stopniach polewa do dekoracji: Czekoladę rozpuszczamy w śmietanie (opcjonalnie dodajemy biały barwnik). Polewamy nią ciastka. Ciastka dodatkowo można posypać
Bon appetit mon amieCałkiem niepozorne z wyglądu, żeby nie powiedzieć, że brzydkie, a kryją w sobie samo zdrowie. Idealne dla maluchów jako zdrowa przekąska i alternatywa dla sklepowych chrupek i innych ciastek. Sprawdzą się też dla tych co postanowili zrzucić co nie co, a nie umieją żyć bez słodkości. Słodkie choć nie zawierają grama cukru za to całe mnóstwo bakalii i kaszę(...)wrzątkiem i odstawiamy na 15 minut. Odcedzamy kaszę oraz daktyle i blendujemy wszystko razem, dodajemy jaja, płynny olej kokosowy. Mieszamy starannie, na koniec wrzucamy bakalie i jeszcze raz mieszamy. Ciastka wykładamy na dużą blachę od piekarnika (ja chciałam nadać im ładny kształt i robiłam to przy pomocy foremki, ale masa jest dość rzadka więc się rozpłynęła, dlatego najlepiej nałożyć
Cynamonowe szczęścienawet „awansował” do wpisania go w mój zeszyt z przepisami, a uwierzcie mi, że do tego zeszytu nie trafiają byle jakie przepisy Składniki (na ok 100 ciastek „na jeden kęs”): – 500g mąki pszennej – 300g masła – 3 żółtka – 2 jajka + 1 jajko na wierzch – 2 opakowanie drożdży instant(...)przez 20-22 minuty. Studzić na kratce. Smacznego! * jeśli używacie świeżych drożdży, wcześniej zasypać je cukrem pudrem i dokładnie utrzeć. Odstawić w ciepłe miejsce, aby ruszyły. Artykuł Ciasteczka, ciastka z jabłkiem – łatwy przepis pochodzi z serwisu Cook Yourself
CookYourselffamily:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} Witajcie sentymentalnie. Dziś wracamy do lat 80/90… Przynajmniej smakowo 😊 Te ciastka to próba odwzorowania ciasteczek z ”lat młodości” moich rodziców. Ile ja się nasłuchałam , jakie to dawniej były jedyne w swoim rodzaju/ najlepsze/ za 1/5 wypłaty za kg. przepyszne kruchutkie(...)kremem na bazie grysiku. Małe kruche, sentymentalne przekładańce. Orzeczono, przez osoby wyżej wymienione , że ciacha były bardzo OK.- nawet lepsze, bo współczesne 😊 Składniki na ciasto kruche ok. 40 sztuk ciastek: ok. 60 dag mąki pszennej ¾ szklanki cukru pudru 3-4 żółtka 15 dag margaryny 3 łyżki śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia ½ łyżeczki amoniaku rozpuszczonego w 1 łyżce ciepłego
Domowe ciastadługo nie uleżą. Są przeeepyszne oraz kuszą cudownym karmelowo-maślanym zapachem. Tak! Palone masło to nieodzowny składnik tych ciasteczek, który sprawia, że posiadają nietuzinkowy smak. Poza tym ciastka są kruche, chrupiące, lekko kokosowe i pełne mnóstwa orzechów. Koniecznie spróbujcie! (około 15 sztuk) 200g mąki pszennej (czasami zamieniam na żytnią typ 720 ) 100g masła (z minimum 82% tłuszczu) 100g cukru(...)wmieszać wiórki kokosowe oraz uprzednio posiekane orzechy. Z ciasta uformować kulki przypominające spory orzech włoski. Każdą kuleczkę spłaszczyć i z niewielkim odstępem ułożyć na blasze wysłanej papierem do pieczenia. Ciastka piec w rozgrzanym piekarniku przez około 18 minut w 180 stopniach. (Posiadam piekarnik gazowy.) Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku. (*) W ostateczności można użyć cukru zwykłego lub ksylitolu, ale cukier
Di gotujejajka\r","Krem\r","1 puszka mleka kokosowego\r","1 szkl. wi\u00f3rek kokosowych\r","1,5 szkl. mleka w proszku\r","Cukier do smaku (opcjonalnie)"],"name":"Ciastka orzeszki z kremem kokosowym","recipeInstructions":["Ciasto\r","Z podanych sk\u0142adnik\u00f3w szybko zagniatamy ciasto.\r","Owijamy w foli\u0119 i wk\u0142adamy do lod\u00f3wki na 30 min.\r","Ciasto(...)u015bli konsystencja jest zbyt g\u0119sta, dodajemy 2-3 \u0142y\u017cki zwyk\u0142ego mleka, je\u015bli uwa\u017camy, \u017ce jest za rzadka, dodajemy mleko w proszku."]} Drukuj Ciastka orzeszki z kremem kokosowym Składniki Ciasto 250 g masła 400 g mąki pszennej 100 g mąki ziemniaczanej 80 g cukru pudru 1 łyżeczka cukru waniliowego 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Mieszam w GarnkuSzybkie, proste, kruche i bardzo pyszne ciasteczka, które znikają w ekspresowym tempie. Idealne do moczenia w mleku lub herbacie. Jak już wiecie, uwielbiam kruche ciastka, na blogu możecie znaleźć przepisy na nie w różnych odsłonach. Dziś kolejna porcja ciastek ;) P rzechowywane w zamkniętym pudełku bardzo długo zachowują swoją świeżość i kruchość. Doskonały wypiek na każdą okazję(...)zagnieść ciasto. Owinąć je w folię i włożyć do zamrażalnika na pół godziny. Stolnicę podsypać mąką, rozwałkować ciasto na grubość 5-6 mm. Wycinać ciasteczka (użyłam tu pieczątki do ciastek , które nabyć można w sklepie SWEET DECOR.PL ). Układać je na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciastka piec w piekarniku nagrzanym do 170'C około 12 minut
Zrób to smaczniemiędzy innymi cynamon, imbir, goździki, kardamon, gałka muszkatołowa, anyż, pieprz. Przyprawy te były narażone na wilgoć i często pleśniały dlatego też pewnego razu ktoś wypiekł z nich bardzo twarde ciastka, które były wzbogacone konserwującymi właściwościami miodu. Dzięki temu wydłużył się czas, w którym można było czekać na kupca. Takich pierników z początku nie jedzono bezpośrednio a używano ich głównie(...)dopiero w XVIII w. i tak samo jak i w innych krajach był symbolem dobrobytu i wysokiego stanu społecznego. Legenda głosi że w skład wiana panny młodej musiały wchodzić ciastka piernikowe. A pokruszone pierniki wchodzą w skład staropolskiego sosu szarego. Jak widać historia czasami potrafi zaskakiwać. Mam nadzieję że wiedząc już jak wyglądały dzieje tego pysznego ciastka będziecie
mojewypiekiinietylkojako 1003 wpis, znaleźć na moim blogu. Poniekąd ciasto na ciasteczka wykorzystałam w przepisie na tort mango- papaja, który jest moim tysięcznym wpisem. Składniki (na około 30 ciastek, aczkolwiek wszystko zależy od wielkości): 250 gram mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 90 gram cukru 120 gram margaryny szczypta(...)grubym dnem i na suchej piekę ciastka po minucie, półtorej z każdej strony. Gotowe ciasteczka przekładam na talerz i posypuję cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem. Można przechowywać ciastka, o ile Wam się to uda. Smacznego, Klaudia! Przepis pochodzi z książki "Po prostu po włosku" by Michaela, Emanuela i Romina Chiappa z moimi drobnymi modyfikacjami
Mango Papaja