ciastka - 17601 przepisów (strona:76/1174)

Ciastka czekoladowo-pomarańczowe 207

W CAŁEJ GALAKTYCE. (I nie jest to wyłącznie moje zdanie.) Zostały zjedzone co do jednego. Chyba po raz pierwszy w życiu było mi tak smutno, że skończyły się ciastka. Usta wygięły się w podkówkę, a do oczu napłynęły łzy. Są (były) chrupiące z zewnątrz, mięciutkie w środku, zupełnie jak brownie. Z dużą ilością rozpływającej się w ustach czekolady(...)Piec przez około 10 minut (zależy od piekarnika, u mnie tyle wystarczyło, ale możliwe, że w innym trzeba będzie piec je kilka minut dłużej) w 180 stopniach. Pozwól odpocząć ciastkom przez 3-4 minuty zanim zdejmiesz je z blaszki -po upieczeniu są naprawdę bardzo delikatne i mięciutkie, prawdopodobnie rozpadną się przy pierwszej próbie przeniesienia ich na kratkę. Jak już

wcinaj to
Kuchnia Lidla: Włoskie ciastka z migdałami i konfiturą brzoskwiniową 312

Włoskie ciastka z migdałami i konfiturą brzoskwiniową (źródło: kuchnialidla.pl) Poziom trudności: łatwy Ilość porcji: 15 Czas przygotowania: 2h Składniki: 220g mąki pszennej 100g migdałów blanszowanych, posiekanych w kostkę opakowanie (16g) cukru wanilinowego 200g masła, pokrojonego w kostkę 120g cukru kryształu cukier puder do posypania ciastek konfitura brzoskwiniowa Sposób przygotowania: Przygotuj foremki o średnicy 8 cm Mąkę przesiewamy przez(...)chłodzimy godzinę w lodówce. Rozwałkowujemy (podsypując mąką) na grubość około 3 mm i wycinamy okrągłe ciasteczka. Za pomocą mniejszej foremki (np. kieliszka) wycinamy dziurki w połowie wyciętych wcześniej ciastek. Układamy ciastka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 10 minut w temperaturze 180°C. Studzimy. Spody (bez dziurek) smarujemy konfiturą, ciastka z dziurką posypujemy cukrem

WojnaNaSmaki.pl
Ciasto bez pieczenia na ciastkach 462

gotowych ciasteczek Polecam, na serio! Każde ciastko przygotowywałam osobno, nie układałam ich w blaszce, tylko pojedyncze porcje na desce, ciasto nie wymagało krojenia Ekspresowe Ciasto bez pieczenia na ciastkach: Przekładamy warstwowo ciasteczka Petit Beurre ( 5 sztuk na porcję) musem jabłkowym, wierzch ostatniego ciasteczka również smarujemy musem(...)potem lukrujemy (na 2 porcje wystarczy utrzeć 3 łyżki cukru pudru i 1 łyżką wody lub soku cytrynowego), obsypujemy wierzch siekanymi migdałami i wiórkami czekolady, zostawiamy tak przygotowane ciastka na 15 minut, aż ciastka zmiękną pod wpływem musu, ot i cały przepis     The post Ciasto bez pieczenia na ciastkach appeared first on Damsko-męskie spojrzenie

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Ciastka amarantusowe z ziarnami i ricottą 179

pomyśleć, że kiedyś nie przepadałam za ziarenkowymi ciastkami... Teraz są dla mnie uzupełnieniem diety, a dodatkowo smaczną i pożywną przegryzką, czy nawet drugim śniadaniem(...)Fakt, że to słodycz jakoś nie boli, gdy się sięga po nie, bo człowiek zdaje sobie sprawę, że to nie są puste kalorie. W pół godziny ma się nienudne ciastka, do których można wrzucić cokolwiek wpadnie nam pod rękę ;) Amarantusowe ciastka z ziarnami i ricottą Składniki (na 20 ciastek): 200 ml amarantusa ekspandowanego łyżka ziaren babki płesznik

Weekendy w domu i ogrodzie
Sernik z białą czekoladą i malinami 231

ciasteczek owsianych. Na wierzchu maliny. Można też wykorzystać truskawki, jagody czy poziomki. Najlepiej smakuje po co najmniej kilku godzinach w lodówce. Spód: 180 g ciastek owsianych (użyłam ciastek owsianych z orzechami) 80 g masła Masa serowa: 500 g tłustego twarogu trzykrotnie zmielonego lub gotowego sera do serników 250 g mascarpone 200 g białej czekolady 0,5 szklanki cukru(...)jajka zmiksować na niskich obrotach z mąką, cukrem pudrem i budyniem. Na koniec dodać rozpuszczoną czekoladę. Mieszać tylko do momentu połączenia się składników. Masę wylać na spód z ciastek. Na wierzchu ułożyć maliny (jeśli były mrożone nie ma potrzeby wcześniej ich rozmrażać) i delikatnie wcisnąć je w masę. Piekarnik nagrzać do 180°C. Sernik piec w kąpieli wodnej

Bullio
Czekoladowe ciągutki 208

mną od zawsze. Więcej o niej napiszę kiedy indziej :) Jedyna trudność, która moim zdaniem się pojawia przy ich pieczeniu to to, że trzeba dobrze trafić z czasem pieczenia. Ciastka pieczone zbyt długo będą twarde i nie będą ciągnące i lepiące (czyli nici z ciągutek), natomiast ciastka pieczone za krótko nawet po ostygnięciu będą jedną wielką papką. Wiele razy(...)próbowałam robić te ciastka i uważam, że czas, który podam na końcu jest optymalny. Bardzo łatwo tu popełnić błąd ponieważ nasza masa ciasteczkowa po wyciągnięciu już z piekarnika nadal jest prawie płynna, jeśli dotkniemy jej patyczkiem to obklei go. Nie należy się tym przejmować ponieważ ciastka są dobre dopiero po ostygnięciu. Wtedy robią się troszkę twardsze - idealne już

Jedzeniomania
Ciasteczka dyniowe przekładane powidłami 168

razem zrobiłam z dyni ciastka przekładane powidłami śliwkowymi. Pierwszą blachę upiekłam dużych ciastek specjalnie dla mojego synka (choć te z powidłami też wcinał). Ciasto jest dość rzadkie i się rozpływa w trakcie pieczenia, więc trzeba zrobić dość duże odstępy między ciastkami. Składniki: 50 g masła ⅓ szklanki białego cukru ⅓ szklanki brązowego cukru 250 g musu z dyni ¼ szklanki(...)masę dokładnie wymieszać z mąką. Ciasto włożyć do lodówki na godzinę. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto nabierać małą łyżeczką i wykładać na blachę w sporych odstępach. Ciastka piec w temperaturze 180 o C przez 10 - 12 minut. Ostudzone ciastka przełożyć powidłami

Mama Gotuje
Sernik z advokatem i kawałkami czekolady 212

niech go upiecze:) Składniki na spód: 190 g ciastek digestive z czekoladą; 60 g masła; Wykonanie: Ciastka pokruszyć, zmiksować z masłem ( ja za radą Dorotki masło roztopiłam). Ciastka mają wygląd mokrego piasku. Tortownicę o średnicy 21-22 cm wyłożyć dokładnie papierem do pieczenia (sernik jest płynny i może się zdarzyć, że parę kropel wody będzie się wydostawać(...)dołem). Pokruszone ciastka wyłożyć na spód, lekko docisnąć. Składniki na masę serową: 750 g serka śmietankowego lub twarogu (półtłustego lub tłustego) 2-krotnie zmielonego; 3 jajka; 3/4 szklanki drobnego cukru; 1 szklanka (250 ml) likieru jajecznego; 3 łyżki mąki pszennej; 150 g chipsów czekoladowych lub posiekanej czekolady (dowolnej); Wykonanie: Wszystkie składniki (oprócz czekolady) zmiksować na gładką masę (jajka dodajemy

In my kitchen
Krem, masło czekoladowo-korzenne "Speculoos" z ciastkami Spekulatius 188

oryginalnym przepisie) z lekko wyczuwalnymi grudkami ciasteczek. Polecam z czystym sumieniem.  Tym przepisem, rozpoczynam cykl korzenno-cynamonowych wypieków na blogu :) 'krem, masło czekoladowo-korzenne "Speculoos" z ciastkami Spekulatius' Składniki : (na 1 słoik) - 150g ciasteczek Spekulatius - 50g białej czekolady - 50g gorzkiej czekolady - 60g miodu - 100ml mleka - 50ml oleju Ciastka rozłożyć na blaszce i piec je w piekarniku nagrzanym(...)150C przez 10 minut. W tym czasie, rozpuścić, na średnim ogniu, miód w mleku. Nie doprowadzić do wrzenia. Ciastka połamać i przełożyć je do malaksera. Zmiksować z czekoladą (białą i gorzką). Dodać ciepłe mleko z miodem i olej. Dokładnie wymieszać. Przelać do słoika i przestudzić. Przechowywać w lodówce. Smacznego! * ciastka możecie kupić np. w Lidlu * przepis pochodzi

CookYourself
Eklerki z bitą śmietaną i malinami + film 148

jednym jajku i cały czas miksujemy, na końcu ciasto mieszamy łyżką i przekładamy do rękawa cukierniczego. Na wyłożonej papierem do pieczenia blasze w odpowiedniej odległości wyciskamy podłużne, niewielkie ciastka. Eklerki pieczemy około 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 st.C, po upieczeniu ciastka studzimy. Do miski wlewamy schłodzoną śmietanę kremówkę i ubijamy ją na sztywno pod koniec ubijania(...)dodajemy cukier puder. Upieczone i wystudzone eklerki przekrawamy wzdłuż na pół, dolną część ciastka napełniamy bitą śmietaną na wierzchu układamy maliny i przykrywamy drugą częścią ciastka

Smakowite Dania
Ciasteczka!!! 181

małym ogniu. Dodajemy oba rodzaje cukru i dokładnie mieszamy miotełką. Następnie dodajemy puree i ekstrakt waniliowy i ponownie mieszamy. Moje puree nie było dokładnie ugniecione, dzięki czemu w ciastkach znalazły się kawałki dyni. W misce mieszamy przesianą mąkę, sól, proszek do pieczenia, sodę i przyprawę korzenną. Łączymy suche składniki z mokrymi i dobrze mieszamy. Na koniec dodajemy pokrojoną(...)zbrązowieją od spodu. Przy wyjmowaniu powinny być miękkie, mogą się wydawać nieupieczone- nic bardziej mylnego. Można im jeszcze szybko poprawić kształt- one niech w międzyczasie stygną na formie. Ciastka jemy na zimno, ale polecam podkraść jedno jeszcze ciepłe. Gwarantuję niebiańskie przeżycia, przy wgryzaniu się w delikatne ciasto, w którym gdzieniegdzie znajdziecie płynną jeszcze czekoladę. Mnie to powaliło na łopatki

les mirabelles
Francuskie różyczki 197

pasy 3x12 cm. Jabłka układać, tak jak na zdjęciu na lekką zakładkę i rolować w różyczki, na końcu ciasto delikatnie zlepić palcami i układać na blasze,  ciastka na blasze delikatnie przycisnąć, aby dół się ugiął i przywarł do blachy, bo gdy ciastko będzie za wysokie to podczas pieczenia może się  przewrócić. Ciastka piec(...)temperaturze 180s przez ok 15-20 minut. Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem. Ciastka pięknie wyglądają gdy jabłko ma czerwoną skórkę

Jadło i czytadło
Sernik z białą czekoladą i malinami 391

ciasteczek owsianych. Na wierzchu maliny. Można też wykorzystać truskawki, jagody czy poziomki. Najlepiej smakuje po co najmniej kilku godzinach w lodówce. Spód: 180 g ciastek owsianych (użyłam ciastek owsianych z orzechami) 80 g masła Masa serowa: 500 g tłustego twarogu trzykrotnie zmielonego lub gotowego sera do serników 250 g mascarpone 200 g białej czekolady 0,5 szklanki cukru(...)jajka zmiksować na niskich obrotach z mąką, cukrem pudrem i budyniem. Na koniec dodać rozpuszczoną czekoladę. Mieszać tylko do momentu połączenia się składników. Masę wylać na spód z ciastek. Na wierzchu ułożyć maliny (jeśli były mrożone nie ma potrzeby wcześniej ich rozmrażać) i delikatnie wcisnąć je w masę. Piekarnik nagrzać do 180°C. Sernik piec w kąpieli wodnej

Bullio
SERNIK Z RICOTTY W MALINACH 221

sobie, ile razy znaleźliście rzeczoną stówkę i „nie grzejcie zamrażalnika”, jak krzyczały pewnie często Wasze i nasze panie matki. Lepiej od razu kupcie mrożonkę. składniki: 100 g ciastek (np. herbatników) 1/4 kostki masła 6 kieliszków amaretto 500 g ricotty 3 łyżki jogurtu naturalnego pół szklanki śmietanki 36% 4-5 łyżek cukru 4 jajka 1 łyżka mąki ziemniaczanej(...)łyżce jogurtu i powoli wlewacie śmietankę, następnie wbijacie po jednym jajku i na koniec dodajecie 4 kieliszki amaretto oraz łyżkę mąki ziemniaczanej. Masę serową wylewacie na blaszkę wyłożoną ciastkami i pieczecie około godziny w temperaturze 180 stopni. Sernik po upieczeniu należy wystudzić. Trwa to kilka godzin. Dopiero po takim czasie można go wyjąć z foremki. Maliny wsypujecie do małego

GRUBY WAŁEK
Kruche ciasteczka z orzechami. 273

rozmiar maszynki do mięsa 5 ) Z maszynki do mielenia mięsa wyciągamy noże oraz sitko, zostawiamy tylko ślimak, zakładamy formę i zakręcamy ją do maszynki. Następnie zakładamy pasek z wzorkami ciastek ,tak jak widać na zdjęciu na górze. Przygotowujemy 2-3 blachy do pieczenia ciast i smarujemy je tłuszczem. Wyjmujemy schłodzone ciasto z lodówki, odkrawamy kawałek ciasta nożem zanurzonym(...)ciasteczek oraz maszynkę do mielenia rozmiar 5 można kupić w sklepach 1001 drobiazgów lub w internecie np. tutaj : Allegro Rada : Nie dodawajmy zbyt dużo proszku do pieczenia ponieważ wtedy ciastka te nam się rozleją i stracą swoje kształty

Przepisy i porady kulinarne

Proponowane wyszukiwania