lunch box podzielę się swoimi ulubionymi jak i nowymi pomysłami na małe drobne przekąski do pracy, które sprawdzą się przekąską do szkoły, studentom. Głównym tematem nadal pozostają ciasta, ciastka i ciasteczka. Składniki: ok. 150 g makaronu kokardki 2 średnie marchewki 3/4 puszki kukurydzy konserwowej 1 większe udko z kurczaka lub pierś z kurczaka mielona słodka papryka mielony pieprz
Ciastka - domowe słodkościMamo masz ich więcej?" Takie słowa padły z ust mojej córki, kiedy zjadła pierwsze ciastko. Znikają bardzo szybko, ale też szybko się je robi. Pyszne, kruche ciasteczka z mąki żytniej, idealne do moczenia w kawie lub herbacie. Trudno zatrzymać się na jednym ciastku i przyznam Wam, że dziś piekłam kolejną porcję, ale tym razem podwoiłam ilość składników :) Składniki(...)ciastek: * 160 g mąki żytniej typ 720 (użyłam mąki z młyny Szczepanki ) * 1 jajko * 100 g masła * 70 g brązowego cukru * 1 łyżeczka proszku do pieczenia Wykonanie: Wszystkie składniki na ciastka umieścić w misce. Dłonią wyrobić ciasto na gładką masę. Z ciasta odrywać małe kawałki mniej więcej wielkości orzecha włoskiego, formować kulkę, następnie lekko spłaszczyć. Tak postąpić
Zrób to smacznieCiastka z kaszy jaglanej – bezglutenowe, szybkie i tanie. Pomysł na ciastka powstał pod wpływem impulsu. Zostało mi dwie szklanki ugotowanej kaszy jaglanej a planach było grzanie piekarnika, więc stwierdziłam że coś mogę do niego dorzucić. Słodyczy nigdy dość, szczególnie tych domowych, ręcznie lepionych. Ugotowana kasza jaglana, trochę dżemu i suszonych owoców dla smaku plus jajka dla zlepienia(...)całości. Szybki, uniwersalny pomysł. Ciasteczek wyszło mi 12, zjedliśmy na podwieczorek. Polecam! PRZEPIS CIASTKA Z KASZY JAGLANEJ Składniki: 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej 2 łyżki dżemu z czarnej porzeczki garść suszonych wiśni 1 jajko M Jak zrobić ciastka z kaszy jaglanej: Zaczynamy od kaszy jaglanej ugotowanej na sypko (zobacz wpis Jak ugotować kaszę ) najpierw widelcem rozdzielamy całość. Potem
Dorota SmakujeBiało czerwoną tartę zrobisz z kruchych ciastek lub zwykłych herbatników, serka mascarpone z białą czekoladą i musu malinowo-porzeczkowego. Lubię takie tarty, bo dość szybko można je przygotować, a dopóki trwa sezon, testuję je ostatnio w różnych kombinacjach owocowych. TARTA MALINOWO-PORZECZKOWA Składniki: spód: 400 g kruchych ciastek lub herbatników typu petit 120 g masła masa serowo-czekoladowa(...)białej czekolady 250 ml śmietany 30% mus malinowo-porzeczkowy: 200 g czerwonej porzeczki 100 g malin 5 łyżek cukru 70 ml wody 2 łyżki żelatyny Przygotowanie: spód: Ciastka kruszymy na "piasek" łączymy z rozpuszczonym masłem. Wysypujemy na formę i dociskamy do dna i boków formy. Formę odstawiamy do lodówki na pół godziny lub jeśli spód ma być chrupiący wstawiamy
Bon appetit mon amieSernik oreo to jeden z pyszniejszych jakie upiekłam. Nie jest słodki, natomiast ciastka świetnie dodają smaku przez co jest niecodzienny. Polecam. SKŁADNIKI : 1 kg sera wiaderkowego 3 duże jajka 3/4 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 125 g mascarpone 1/2 szklanka mleka 3/2 % 1 łyżka z czubkiem mąki ziemniaczanej 1 łyżka z czubkiem mąki pszennej 2 opakowania(...)ciasteczek oreo (orginal ) 50 g masła tortownica 23 cm dekoracja - 200 ml śmietany 30 % 1 cukier waniliowy 1 śmietanfix PRZYGOTOWANIE : Z jednego opakowania ciastek wyjmujemy krem, następnie miksujemy ciasteczka z rozpuszczonym masłem. Zmielone ciastka rozkładamy na dnie tortownicy wyłozonej papierem. Jajka chwilkę miksujemy z cukrami, wlewamy mleko i dodajemy ser, mascarpone
Kulinarne Fantazje Mariolikilka składników i mamy taką idealną przekąskę, dużo lepszą niż większość sklepowych słodyczy. Użyłam masła orzechowego 100% typu crunchy bez soli i cukru, więc jeśli ktoś lubi bardziej słodkie ciastka to można je nieco posłodzić. Dodatkowo ciasteczka polałam roztopioną gorzką czekoladą. Z przepisu wychodzi ok. 15 dużych ciastek, ale można zrobić więcej nieco mniejszych. Składniki(...)dużych ciastek): 1 i 1/2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych lub zwykłych płatków rozdrobnionych blenderem 5 łyżek masła orzechowego (u mnie crunchy) 3 łyzki ksylitolu/cukru trzcinowego (opcjonalnie) 1 jajko 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki soli (opcjonalnie) 50 g gorzkiej czekolady Wykonanie: Płatki owsiane rozdrobnić blenderem. Wszystkie składniki ciastek dokładnie wymieszać, aż powstanie gęsta masa. Zwilżonymi dłońmi
Healthy food explorerklient nie był zmuszony odpowiadać: “A co jest?” , tylko dzielnie prosił o produkty, których potrzebował, np. imbir do rewelacyjnie kruchych i aromatycznych ciasteczek. Tajemnica kruchości ciastek cytrynowo-imbirowych leży w cukrze pudrze (kupienie cukru pudru zakrawało kiedyś o fanaberię. Należało zwykły cukier zmielić w młynku do kawy i gotowe! Tę zasadę stosowała zawsze mama przy nieustających protestach(...)cytryny 1 łyżeczka mielonego imbiru Ze wszystkich składników zagniatamy ciasto i dzielimy na 2 części. Każdą część rozwałkowujemy na grubość ok. 1 cm (lub mniej, jeśli wolicie cienkie ciastka) i wykrawamy dowolne kształty. Ciastka układamy na płaskiej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok. 15-20 minut w temperaturze 170 °C. Jeśli wolicie bardziej przypieczone ciasteczka
Słodki sentymentkażdy sernik być powinien jest kremowy i rozpływa się w ustach. Powstał z myślą o mojej średniej córce, która jest smakoszką serników i masła orzechowego. Spód jest z ciastek w czekoladzie i siekanych prażonych orzechów, to połączenie bardzo do siebie pasuje i wyśmienicie smakuje! Masa serowa jest w zasadzie klasyczna, ale podana na wybornym spodzie z dodatkiem masła orzechowego(...)twarogowego mielonego 80 g cukru pudru 3 średnie jajka 1 łyżka mąki ziemniaczanej 8 kropli olejku migdałowego 250 g serka mascarpone 10 łyżek masła orzechowego Na spód 250 g ciastek Digestive w czekoladzie 60 g masła 8 kropli olejku migdałowego 90 g siekanych orzechów pół na pół włoskich i laskowych Instructions Ciastka pokruszyć pałką lub w malakserze. Orzechy
SprawdzonaKuchnia.plochoty upieczenia sernika. Zazwyczaj używałam kupnych ciasteczek tych, których używa większość domowych cukierników o nazwie zaczynającej się od „Dig….”. Pomyślałam, że przecież można upiec tego typu ciastka w domu i to bez większego wysiłku, a z pewnością będą one znacznie zdrowsze i lepsze niż te ze sklepu. Co istotne nie będą miały w swoim składzie przynajmniej(...)zbędnych składników. Przepis na te ciastka jest bardzo prosty, ciastka są smaczne i idealne do spodów na sernik co sprawdziłam w przepisie na sernik z nutką pomarańczy . Ciasteczka owsiane świetnie smakuję udekorowane ciemną czekoladą posypane orzechami, można tutaj poszaleć i dodać do nich ulubione bakalie. Ciasteczka owsiane można przechowywać przez dłuższy czas w szczelnie zamkniętym pojemniku. Polecam! Print
SprawdzonaKuchnia.plziemią kompostową , to dla dyni najlepsza miejscówka! Dziś przygotowałam sernik z dodatkiem purée z dyni , imbiru i cynamonu z odrobiną likieru Amaretto . Masa serowa spoczywa na spodzie z ciastek czekoladowych i mielonych migdałów . Jeśli lubicie dynię i aromaty korzenne to z pewnością posmakuje Wam ta propozycja. Sernik dyniowy z imbirem jest bardzo łatwy, wiec uda się na pewno! Ważne(...)cynamon, dunia, dunia, imbir Prep Time 15 minutes Cook Time 50 minutes Total Time 1 hour 5 minutes Servings 12 Author Anna Ingredients Składniki na spód 90 g ciemnych ciastek czekoladowych ja użyłam Oreo 80 g migdałów 50 g masła 2 łyżki likieru Amaretto 3 łyżki cukru trzcinowego Składniki na masę serową 250 g serka mascarpone 200 g twarogu
SprawdzonaKuchnia.plEksperyment: bezglutenowe ciastka, ale nie zwykłe ciastka z mąki bezglutenowej, a ciastka z ciecierzycy. Brzmi kosmicznie? I tak też smakuje, wyszły wyborne ciastka... The post Bezglutenowe ciastka z ciecierzycy appeared first on Przepisy: zdrowe, bezglutenowe i eksperymentalne - Eksperymentalnie.com
Eksperymentalnie.comsklepowych słodkości były typowe, włoskie cantuccini. Bardzo Markowi smakowały i zapytał, czy umiałambym takie zrobić. Niejednokrotnie już czytałam na ich temat, więc oczywiście potwierdziłam. Wiedziałam, że są to ciastka dobre do długiego przechowywania, są bowiem jakby dwukrotnie pieczone, a raczej pieczone, a następnie podsuszane jak sucharki. Wkrótce postanowiłam sprawdzić, jak mi się udadzą prawdziwie domowe cantuccini. Przejrzałam sporo włoskich(...)przepisów i zdecydowałam się na prawie idealne powtórzenie przepisu Benedetty z kanału na YT Fatto in Casa da Benedetta. Ciastka udały się znakomicie. Do tego warto pamiętać, że te ze sklepu nie są tanie, zatem lepiej zrobić samemu i cieszyć się odrobiną Italii pod własnym dachem. Zaskoczyło mnie, że prawie wszystkie włoskie receptury podają, że cantuccini piecze się
I tu będę miała takie tePrzepis dostałam od przyjaciółki i trochę go zmodyfikowałam. W oryginalnym przepisie była ciemna czekolada , którą wymieniłam na mleczną , ponieważ ciemna mocno dominowała i nie bardzo mi w tej wersji ciastka smakowały. Drugą modyfikacją było zmniejszenie ilości masła . W pierwotnej wersji była to cała kostka, a przecież ciasteczka zawierają dwie tabliczki czekolady, 200 g masła orzechowego i do tego jeszcze(...)kostka masła, to było za dużo, zbyt duża ilość tłuszczu powodowała, że ciastka się rozpadały, były miękkie i chrupiące, ale jednak zbyt kruche. Dlatego postanowiłam zmniejszyć ilość masła do 50 g, wtedy ciastka są zwarte, ale dla niektórych mogą wydawać się zbyt twarde (chociaż takie właśnie lubię). W związku z tym można albo zwiększyć ilość masła
Kawa z mlekiem