małe co nieco". Warto wtedy zamiast po czekoladę sięgnąć na przykład po owoce z jogurtem naturalnym. Takie połączenie uwielbiam zjadać na śniadanie, a z dodatkiem moich ulubionych ciastek korzennych (czekam(...)cały rok :P ), tworzą zgrany zespół w deserze. Spróbujcie :) Składniki (4 porcje): 1 banan 1 dojrzałe mango garść malin (najlepiej mrożone) ok 200ml jogurtu naturalnego 5 ciastek korzennych Przygotowanie: Ciastka pokruszyć na drobny miał. Mango i banana obrać i zmiksować na gładką masę. Do wysokich szklanek lub kieliszków wykładać na przemian ciastka, jogurt, mus z mango
ChilliJemyśmietany ciasto dłużej zachowuje świeżość i wydaje się bardziej delikatne w smaku. Przepis pochodzi z broszurki "Opoczyńskie jadło" wydanej przez Urząd Miasta i Gminy Opoczno. Składniki (na ok. 30 ciastek): 0,5 kg mąki pszennej + mąka do podsypania jajko 200 g masła łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru (jeśli zamierzacie posypać ciastka cukrem pudrem, można nie słodzić(...)grubość ok. 3-5 mm. Szerokim kubkiem wykrawać w cieście krążki. Na połowie każdego krążka położyć plaster jabłka skórką na zewnątrz i przykryć drugą połową krążka, zlepiając boki ciastka. Tak uzyskane żabie mordki układać na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 200 stopni C (pieczenie góra-dół) przez 30 minut (drugą turę 25 minut). ----- Podobne
Weekendy w domu i ogrodzieostudzeniu, już wyglądają przyzwoicie, bo się rozlewają w, w miarę okrągłe ciasteczka, każde o podobnej grubości. Kiedyś w jednym z fast foodów były w sezonie zimowym takie wielkie czekoladowe ciastka. Nie udało mi się dokładnie podrobić oryginału, ale mojej podróbce wersji niczego nie brakuje :) Na całą blachę ciastek o średnicy ok 5 cm: 1/2 kostki masła(...)dokładnie miksujemy. Układamy masę, nie przejmując się ich kształtem, koniecznie na papierze do pieczenia i koniecznie zachowując odstępy. Pamiętamy, że ciastka się rozleją. Ja zwykle kładę na jedno ciastko ok łyżkę masy. Pieczemy ok 13 minut, wyjmujemy ciastka z gorącego piekarnika i dajemy im wystygnąć. Potem możemy już zajadać
Pora na poraostudzeniu, już wyglądają przyzwoicie, bo się rozlewają w, w miarę okrągłe ciasteczka, każde o podobnej grubości. Kiedyś w jednym z fast foodów były w sezonie zimowym takie wielkie czekoladowe ciastka. Nie udało mi się dokładnie podrobić oryginału, ale mojej podróbce wersji niczego nie brakuje :) Na całą blachę ciastek o średnicy ok 5 cm: 1/2 kostki masła(...)dokładnie miksujemy. Układamy masę, nie przejmując się ich kształtem, koniecznie na papierze do pieczenia i koniecznie zachowując odstępy. Pamiętamy, że ciastka się rozleją. Ja zwykle kładę na jedno ciastko ok łyżkę masy. Pieczemy ok 13 minut, wyjmujemy ciastka z gorącego piekarnika i dajemy im wystygnąć. Potem możemy już zajadać
Pora na poraWarstwowy deser, podany w wysokiej szklance wygląda bardzo ekskluzywnie. Zapakowany do pudełeczka i wzięty do pracy może wzbudzać zazdrość współpracowników. Proporcje na 1 porcję. 50 gram ciastek Petit Beurre 2 jabłka 3/4 szklanki porzeczek Jabłka pokroić w drobną kostkę, wrzucić do rondla i poddusić bez przykrycia aż będą lekko przezroczyste. Na początku duszenia(...)trakcie można dodać po łyżce wody, w zależności od użytych jabłek. Gotowe lekko przestudzić. Ciasta pokruszyć w blenderze. Może być całkiem na mąkę lub zachowując kawałki ciastek. Porzeczki zerwać z gałązek, umyć i przetrzeć blenderem. W naczyniu układać składniki warstwami. Na zdjęciu: ciastka-porzeczki-jabłka-ciastka-porzeczki-ciastka. marcelina
Czerwony Gupikmiękkie w środku, jakby nie upieczone do końca. Zastygną chwilkę po wyjęciu na blat. Pamiętajmy też, że im więcej dodatków dodajemy, tym więcej ciastek otrzymujemy. SKŁADNIKI / ok. 16 ciastek 100 g cukru ( 1/2 szklanki) 120 g miękkiego masła 150 g mąki pszennej ( 1 pełna szklanka) 1/2 szklanki płatków owsianych 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 jajko(...)brzegi zaczną się delikatnie rumienić. W momencie wyjmowania blachy z piekarnika, środek ciastek powinien być miękki. Zdejmujemy z blaszki dopiero po ostudzeniu. Pieczemy drugą partię ciastek
cool and mintychciałam marnować swojej pracy, a tym bardziej żadnych składników. W końcu już robiłam ciastka z marchewki ( klik ), a ciasto marchewkowe - uwielbiam ( klik , klik ). W taki sposób powstały przepyszne ciastka marchewkowo-kokosowe, które piekłam już niejednokrotnie i jestem z nich bardzo dumna! Tak cudownie pachną, że nie sposób się im oprzeć. Są chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku(...)Posiadają idealną konsystencję i nie są, ani twarde, ani suche. Czy ciastka z marchewki mogą być aż tak smaczne! Mogą! (około 13 sztuk) 300g marchewki 150g mąki pszennej 1 jajko (małe) 50g ksylitolu (można użyć zwykłego cukru) 1 łyżka cukru waniliowego (płaska) 2 łyżki oleju kokosowego 5 łyżek wiórek kokosowych (płaskich) 1/2 łyżeczki sody 1-2 łyżki mleka
Di gotujemożna w nie było schować nowe przetwory. Stąd pomysł na wykorzystanie zapasów marmolady z pigwowców oraz mojego zeszłorocznego hitu - dżemu z mirabelek i jabłek. Składniki (na ok. 25 ciastek): 470 g mąki pszennej + 2 łyżki do podsypania 40 g świeżych drożdży łyżka cukru jajko (w temperaturze pokojowej) 20 g miękkiego masła ok. 220 ml ciepłego mleka 2 małe(...)żeby odróżnić nadzienie). Ciastka układać na blasze wyłożonej papierem. Pozostawić je na ok. kwadrans do lekkiego wyrośnięcia. Piec 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C. Upieczone ciastka wykładać na kratkę. ----- Podobne: Drożdżowe rogaliki z marmoladą Serowe wiatraczki ze śliwką Poskręcane drożdżówki z nadzieniem Dziś kontynuacja trylogii "Szukaj mnie wśród lawendy" Agnieszki Lingas - Łoniewskiej . W tomie
Weekendy w domu i ogrodziepomocą szpatułki – mikser mógłby zbytnio rozerwać wiśnie. Gotowe ciasto formujemy w rulon, owijamy folią i wstawiamy do lodówki na godzinę. Rulon tniemy nożem na plasterki i formujemy ciastka. Ciastka pieczemy na złoto w temperaturze 190*C (około 8minut), zostawiamy do wystygnięcia na blaszce. Upieczone ciastka są miękkie, gdy całkowicie wystygną są twarde i spokojnie można je podnieść(...)blaszki. Jeśli wiśnie nie będą dobrze odsączone, podczas pieczenia może uciec z ciastek trochę soku i ciastka będą miały ciemną obwolutę
Gotowanie i blogowaniektóry nie koniecznie powinien gościć na naszych stołach za sprawą chemii, którą w sobie posiada. Dlatego też nie ukrywam, że z pewnymi obawami zasiadałem do recenzji książki 5 minutowe ciastka z kubka , którą otrzymałem od wydawnictwa Publicat . Okazało się jednak, że moje obawy były całkowicie niepotrzebne, książka mile zaskakuje. Chyba, że należycie do osób, które nie korzystają z kuchenki(...)kubka to pozycja, którą warto mieć na swojej kuchennej półce. Często okazuje się zbawieniem gdy zaskoczą nas znajomi, a my nie mamy nic co moglibyśmy podać do kawy. Przygotowanie ciastek jest bajecznie proste, a ilość przepisów w książce jest wystarczająca aby zadowolić każdego. Poza tym zawsze można ruszyć wyobraźnię i skomponować swoje własne, unikalne ciasto z kubeczka do czego
Mr. Tastemoja kolejna wariacja nt. rogalików trzyskładnikowych :-) Dokładnie :-) bo miały być rogaliki, po raz nie wiem już który, a że w polu widzenia pojawiał mi się masa marcepanowa, to powstały ciastka :-) Bardzo dobre ciastka :-) a do tego strukturą przypominają ciasto francuskie tworząca kruche warstwy. Mają niestety jedną wadę - wciągają jak łuskanie słonecznika ;-) wprost nie sposób się od nich oderwać(...)razem rozwałkowujemy na kwadrat o grubości ok. 0,5 cm. Tak przygotowane ciasto kroimy na paski o szerokości 1,5 - 2 cm,a następnie nacinając każdy pod skosem wycinamy ciastka. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 12 - 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Mleko podgrzewamy w rondelku, a następnie dodajemy do niego
Czary - gary w kuchniZamiast ładnych 20-tu paru kuleczek - wyszedł mi jeden, duży placek. Tylko, że ten placek był przeeepyszny i dlatego od razu upiekłam drugą porcję - wiedziałam o swoim "błędzie". Kolejne ciastka wyszły o idealnych kształtach. Później je piekłam wiele razy i wiecie co? Za każdym razem wolałam tą pierwszą wersję, która miała być nieudana. Prostokątne ciasteczka najbardziej przypadły(...)nadal mikserem) z płatkami oraz wiórkami kokosowymi. Z ciasta formować kulki o wielkości orzecha włoskiego i spłaszczając je - układać na blasze wysłanej papierem do pieczenia. (Jeśli nie rozpuszczaliście oleju - ciastka zleją się w całość i będzie wygodniej je kroić. Ja tak robię. W wersji szybszej wystarczy blachę wyłożyć ciastem - równo, na grubość około 1 cm.) Piec (w rozgrzanym piekarniku
Di gotujeCiastki"..... mmmm. Wszyscy lubią "ciastki", my też, a z masłem orzechowym to mój Młody bardzo bardzo. To są ciastka, które upieczesz raz, a potem jeszcze raz, i jeszcze i jeszcze. A jak już powiesz sobie dość, nie piekę ich więcej, to wtedy przyjdą Twoje dzieci i spytają "mamo, kiedy upieczesz te ciastka?". U mnie tak to wygląda. Chcesz(...)formuję ugniatając w dłoniach nieduże kulki, tak ok. 1 kopiasta łyżka ciasta. Układam na blaszce wyłożonej papierem, lekko spłaszczam i wciskam po 2 - 3 sztuki M&M`s. Ciastka jak widać nie rosną zbytnio więc nie musimy robić zbyt wielkich odstępów. Piekę w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez ok 8 minut, max.10 minut. Po tym czasie delikatnie
Blondynka Gotujeciasta formować kulki - nieco mniejsze od orzecha włoskiego. Kuleczki obtoczyć w wiórkach kokosowych, lekko spłaszczyć i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. (Odstępy nie muszą być wielkie, ponieważ ciastka ładnie rosną i "nie rozlewają się" na boki.) Piec (w rozgrzanym piekarniku) około 15-17 minut w 190 stopniach. (Ciastka powinny być zarumienione.) Po tym czasie ciastka wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostudzenia. (Bezpośrednio po upieczeniu będą dość miękkie w środku, ale później odrobinę stwardnieją.) Jeśli ciastka pieczemy w kilku turach - te nieupieczone należy przechowywać w lodówce i piec kilka minut dużej. Szeroki wybór superfood można znaleźć w sklepie internetowym: www.sklepagnex.pl
Di gotujetygodni męczyłam ten przepis do tego stopnia, iż czuję się specjalistką od tych owsianych, pysznych ciasteczek. Smakują każdemu bez wyjątku i są niesamowicie smaczne. Polecam! Składniki (na około 24 ciastek): 1 i 1/2 szklanki płatków owsianych 1 szklanka mąki orkiszowej (użyłam typ 2000) 1/3 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 gram masła szczypta soli 3-4 łyżki(...)grubość 0,5 cm, jeśli trzeba podsypuję mąką, i wykrawam z niego kółka. Ciastka umieszczam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w niewielkich odstępach od siebie. Blachę z ciastkami umieszczam w piekarniku nagrzanym do 175 stopni na 15-18 minut. Upieczone ciastka studzę. W kąpieli wodnej rozpuszczam czekoladę z dodatkiem masła i kremówki. Gotową polewą oblewam ciastka
Mango Papaja