czubatych łyżek mąki 35 dag miękkiego masła 3 łyżki cukru pudru 2 łyżki zmielonych orzechów Dodatkowo: ½ czekolady (opcjonalnie) 4 łyżki zmielonych orzechów (opcjonalnie do posypania ciastek przed pieczeniem) Wszystkie składniki na ciastka zagniatam w kulkę (jeśli ciasto nie lepi się dostatecznie, dodaję jeszcze trochę masła). Ciasto wkładam do lodówki na pół godziny. Następnie rozgniatam ciasto lub rozwałkowuję(...)grubość ok. 1 cm (albo trochę mniej, jeśli ciasteczka będą mniejsze) i wykrawam dowolne kształty. Ciastka układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posypuję każde niewielką ilością orzechów i piekę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 20 minut, aż się zarumienią. Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej i maczam wystygnięte ciastka do połowy od wierzchniej strony. Kiedy czekolada
Słodki sentymentjuż jakiś czas odpoczywało na półce. Poza tym jak zwykle mało czasu na wypieki i konieczność podzielenia uwagi na opiekę nad dziećmi pozwoiło na wyczarowanie tych szybkich i pysznych ciastek. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: opakowanie ciasta francuskiego 300g 250g białego sera (użyłam w kostce) 3 płaskie łyżki cukru 1 jajko 1 łyżeczka budyniu waniliowego 2 łyżki(...)roladę/rulon pokroiłam na kilkucentymetrowe kawałki. Trochę tak jakby się kroiło ciasto na kopytka. Blachę z wyposażenia piekarnika wyłożyłam papierem do pieczenia i poukładałam na niej w odstępach przygotowane ciastka. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Piekarnik rozgrzałam do 180 stopni. Przed wstawieniem do pieca posmarowałam ciastka z wierzchu mlekiem. Ciastka/bułeczki piekłam 20 minut w temperaturze 180 stopni bez termoobiegu
Waniliowe Improwizacjezrobiłam deser z jej wykorzystaniem. Jest to deser, który można jeść na ciepło lub na zimno. Dla mnie lepszy jest w drugiej wersji. Jest to deser z dżemem i ciastkami kakaowymi. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1,5szkl. zimnego mleka 2 płaskie łyżki kaszy manny 1 mały cukier waniliowy 1 łyżeczka zwykłego cukru 2 łyżki dżemu(...)czarnej porzeczki 3 duże okrągłe ciastka kakaowe (użyłam ciastek domowej roboty z tego przepisu z mojego bloga: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/11/ciastka-czekoladowo-piernikowe.html) gorzkie kakao do oprószenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Jedną szklankę zimnego mleka przelałam do rondla i zagotowałam z cukrem zwykłym i waniliowym. W pozostałym mleku rozmieszałam kaszę manną i wlałam ją do gotującego się mleka
Waniliowe Improwizacjepieczenia. Dodać ziemne pokrojone masło i zagnieść ciasto. Gdyby całość była zbyt sypka i składniki nie chciały się połączyć dodać śmietanę. Jeśli gotowe ciasto jest zbyt miękkie na formowanie ciastek to schłodzić je w lodówce ok 30 minut, u mnie było dobre więc od razu zabrałam się za produkcje. Gotowe ciasto można rozwałkować na grubość(...)uformować ręcznie różne kształty. Ja nie bawiłam się w wykrawanie tylko uformowałam kulki wielkości średniego orzecha włoskiego i spłaszczyłam lekko widelcem i tak uzyskałam na nich wzorek. Następnie gotowe ciastka schłodzić dobrze w lodówce, ciasto musi być sztywne "jak kamień" bo inaczej ciastka po prostu rozpłyną się w piekarniku i stracą swój kształt. Dobrze schłodzone ciastka przełożyć
Monia miesza i gotujepiękniejszego jak gotowanie czy pieczenie z dziećmi. To jest mój wnuczek Leonek. Bardzo się cieszył gniotąc ciastka, fajny rodzaj zabawy. Właśnie dzisiaj na zajęciach sensorycznych pani objaśniła nam jak bardzo ucząca i fascynująca może być taka zabawa w pieczenie. Czekoladę pokroić na małe kawałki, orzechy posiekać. Przygotowanie ciasta – masło, cukier, cukier waniliowy, szczyptę soli wymieszać na gładką masę(...)uformować kulki wielkości orzecha włoskiego. Położyć kuleczki ciasta na blaszce wyłożonym papierem do pieczenia. W większych odstępach, następnie lekko spłaszczyć. Pieczenie – Nagrzać piekarnik do 180 C i piec ciastka od 12-15 minut. Ciastka muszą lekko się zarumienić, następnie zostawić żeby ostygły. Dopiero teraz można włożyć do szczelnego pojemnika. Ciasteczka są kruche
Kuchnia PokoleńDoskonałe ciastka z kawałkami gorzkiej czekolady i prażonymi orzechami w środku. Miękkie, lekkie i łatwe w przygotowaniu. Nie sprawią problemów nawet dzieciom. Masa na ciastka jest plastyczne, choć wilgotna. Z łatwością ulepicie z niej kulki, które dobrze jest wstawić na minimum 1 godzinę do lodówki. Jeśli chcecie cieszyć się ciepłymi ciasteczkami codziennie, przygotujcie większą porcję ciasta, uformujcie kulki(...)umieście w zamykanym pojemniku. Do czasu użycia przechowujcie w lodówce i sukcesywnie wyciągajcie i pieczcie, taką ilość ciastek, na jaką w danej chwili macie ochotę. SKŁADNIKI / 18 sztuk 125 g masła 100 g białego cukru lub ksylitolu 100 g brązowego cukru 1 jajko 280 g mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej mała szczypta soli
cool and mintypołową rozpuszczonego masła, wykładamy na dnie tortownicy ( 3 łyżki zostawiamy do dekoracji). 2. Tą samą czynność wykonujemy z krakersami, kruszymy, łączymy z masłem i wykładamy na kakaowe ciastka. 3. Spód ciasta mamy gotowy teraz robimy masę, serek przekładamy do naczynia i ubijamy mikserem. 4. Wlewamy mleko, śmietanę oraz wsypujemy cukier puder, ciągle miksując(...)ananasów odlewamy sok i rozpuszczamy w nim żelatynę, wlewamy do masy. 6. Krążki ananasów układamy na około tortownicy. W środek każdego krążka wkładamy pokruszone ciastka kakaowe, które zostawiliśmy do dekoracji a pozostały nam owoc kroimy na małe kawałki i łączymy z masą. 7. Tak przygotowaną masę przekładamy na pokruszone ciastka. 8. Pozostała
Kulinarna Chwilamnie jajeczka, bo Wielkanoc niedaleko). Ciastka układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piekę w temperaturze 180 stopni przez 15-17 minut, aż zrobią się rumiane. Upieczone ciastka pozostawiam do wystygnięcia. Czekoladę mleczną rozpuszczam w kąpieli wodnej, lekko studzę i robię dowolne wzory na ciastkach. Zostawiam do zastygnięcia. To samo robię z białą czekoladą. Kiedy czekolady(...)zastygną ciastka są gotowe. Smacznego Artykuł Świąteczne ciastka morelowe pochodzi z serwisu Słodki sentyment
Słodki sentymentokazje typu Dzień Mężczyzny, Dzień Chłopaka, Dzień Ojca, Dzień Dziadka, Andrzejki, Sylwester czy inne okazje. Super efekt z kilku dosłownie składników. PRZEPIS NA CIASTKA FRANCUSKIE WĄSY Składniki na ciastka francuskie wąsy: 1 opakowanie ciasta francuskiego 6 łyżek oleju 4 łyżki cukru trzcinowego 4 łyżeczki cynamonu Jak zrobić ciastka francuskie wąsy: Ciasto francuskie rozwijamy, Olej mieszamy z cukrem(...)drugiej, tak by na środku spotkały się dwie mini rolady. Ostrym nożem kroimy ciasto w plastry, układamy na blaszce ż papierem do pieczenia formując wąsy. Pieczemy 10 min. Artykuł Ciastka francuskie Wąsy pochodzi z serwisu Dorota Smakuje
Dorota Smakujedrugim ciasteczko do kawki i herbatki, że w niecałą godzinę wszystkie zniknęły. A to chyba oznacza jedno-musiały być na prawdę dobre. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wartość odżywcza 1 ciastka (24) 71 kcal B 1 g W 7 g T 4 g Składniki: ▪ 200 g płatków jaglanych ▪ 1 jajko ▪ 100 g masła rozpuszczonego ▪ 2 łyżki miodu ▪ pół szklanki mąki(...)dopieczenia. 3. Każde ciasteczko nadziewamy łyżeczką dżemu i pieczemy 20 minut w 180 stopniach. Przepis możecie ściągnąć w formacie PDF i go wydrukować. Zapraszam również po przepisy na inne ciastka: KRUCHE CIASTKA KOKOSOWE Z RODZYNKAMI ŻYTNIE CIASTKA Z ORZECHAMI CIASTKA Z MASŁA ORZECHOWEGO (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
zdrowo i aktywniedrugim ciasteczko do kawki i herbatki, że w niecałą godzinę wszystkie zniknęły. A to chyba oznacza jedno-musiały być na prawdę dobre. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wartość odżywcza 1 ciastka (24) 71 kcal B 1 g W 7 g T 4 g Składniki: ▪ 200 g płatków jaglanych ▪ 1 jajko ▪ 100 g masła rozpuszczonego ▪ 2 łyżki miodu ▪ pół szklanki mąki(...)dopieczenia. 3. Każde ciasteczko nadziewamy łyżeczką dżemu i pieczemy 20 minut w 180 stopniach. Przepis możecie ściągnąć w formacie PDF i go wydrukować. Zapraszam również po przepisy na inne ciastka: KRUCHE CIASTKA KOKOSOWE Z RODZYNKAMI ŻYTNIE CIASTKA Z ORZECHAMI CIASTKA Z MASŁA ORZECHOWEGO (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Zdrowie i pysznie na talerzuerytrolu lub innego słodzidła Karmel: 50g daktyli 25g masła orzechowego 15g dowolnych orzechów 20g rodzynek Polewa: 50g gorzkiej czekolady 70-90% kakao 15g oleju kokosowego Wykonanie: Ciastka: do miski wkładamy wszystkie składniki czyli jajko, obie mąki, rozpuszczony olej, syrop klonowy oraz erytrol , zagniatamy i odstawiamy na chwilę aby mąka wciągnęła wodę, następnie z masy formujemy niewielkie(...)minut, po tym czasie wylewamy wodę , dodajemy masło orzechowe i blędujemy do uzyskania gładkiej masy Polewa: w kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę razem z olejem Wykonanie całości: upieczone i przestudzone ciastka smarujemy daktylowo-orzechowym karmelem, na którym układamy rodzynki i posiekane orzechy, polewamy polewą czekoladową i wkładamy do lodówki. Po 15-30 minutach ciastka są gotowe. Źródło: Istagram
Słodkie zapomnieniełatwe, smaczne ciastka, w dodatku bez grama mąki, cukru czy masła to przepis ten jest właśnie dla Was :) Wystarczą tylko 3 składniki, które należy ze sobą wymieszać, upiec ciastka i nic tylko zajadać. Dzięki dodaniu tu jednego składnika ciastka są miękkie i słodkie. Jesteście ciekawi jaki to składnik? Zapraszam do przepisu ;) Składniki na około 8 ciastek(...)szklanka amarantusa ekspandowanego tzw. poppingu (użyłam Skworcu ) Wykonanie: Banany rozgnieść widelcem, dodać wiórki kokosowe i amarantus, wymieszać. Łyżeczką nabierać porcje masy, dłonią uformować kulkę, lekko ją spłaszczając. Ciastka układać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, piec w piekarniku nagrzanym do 180'C około 20-22 minuty. Przepis znaleziony gdzieś w internecie
Zrób to smacznie