ciastka - 17601 przepisów (strona:64/1174)

Ciastka rozetki 156

samym dnie kuchennej szafy, od wielu, wielu lat leżą sobie dawno zapomniane metalowe rozetki do smażenia ciastek. Zupełnie niesłusznie zapomniane, bo ekspresowe przygotowanie ciastek i ich walory smakowe zasługują na  przywrócenie do łask. Ciastka są chrupkie jak chipsy i nawet po 2-3 dniach nie tracą na jakości. Smakują jak delikatne(...)faworki. Takie metalowe rozetki widziałam do kupienia na Allegro. Polecam.   Ciasto naleśnikowe do przygotowania około 50 ciastek: 1 szklanka mleka 1 jajko 1 łyżeczka cukru mąki tyle aby uzyskać konsystencje niezbyt gęstej śmietany olej do smażenia na głęboko   Podane składniki zmiksować najlepiej mikserem. Olej rozgrzać, powinno go być w rondelku nie mniej niż

Jadło i czytadło
Ciastka kruche - przez maszynkę 100

konieczne ale lepiej się ciasto mieli kiedy nie przywiera z powodu nadmiernego ciepła do rąk. Ciasto mielimy przez maszynkę i tniemy je według własnych upodobań co do długości ciastek. Wykładamy ciasta w pewnej odległości od siebie aby się nie posklejały. Pieczemy w temperaturze 180*C na 15 minut - ciastka muszą być zarumienione , wtedy mamy pewność ,że są gotowe(...)Grubsze ciastka oraz te chudsze należy piec osobno. Na koniec ciasta można udekorować lukrem, czekoladą czy też posypką - wedle uznania :)  SMACZNEGO

W Moim Magicznym Domu
Ciasteczka amaretti – przepis na ciastka 156

Ciastka są bardzo aromatyczne. Zapach migdałów roznosi się po całej kuchni. Lekko ciągnące w środku, chrupiące z wierzchu…po prostu boskie w smaku. Migdałowe ciasteczka to smaczne ciastka do kawy. Wykorzystuję je często do dekoracji innych słodkich wypieków na przykład migdałowego tortu . Ciasteczka amaretti Składniki: około 60 ciasteczek 180 g zmielonych migdałów lub migdałowej mąki 2 duże(...)skórki, a następnie zmielone). Użyłam migdałowej mąki. Masa będzie bardzo klejąca. Napełnij cukierniczy rękaw migdałową masą i wyciśnij małe ciasteczka o średnicy 2,5 cm w małych odstępach. Ciastka lekko podrosną podczas pieczenia. Piecz ciastka w nagrzanym piekarniku przez około 15 – 20 minut na złoty kolor. Ciasteczka amaretti po pieczeniu są lekko ciągnące, ale po kilku minutach

codojedzenia
Wegańskie KRUCHE CIASTECZKA PIWNE 192

oczywiście wegańskiej, Alsan; - zamiast jasnego piwa: - pół szklanki piwa ciemnego, nie napiszę jakiego, żeby nie było, że reklamuję tu jakieś browary. Wykonanie jest banalne, a pieczenie szybkie, no i ciastka można jeść od razu, to najważniejsze :) Wsypujemy do miski mąkę i płatki, dodajemy pokrojoną na mniejsze kawałki margarynę i rozcieramy to wszystko razem w palcach. Kiedy miska jest już(...)pieczenia i lekko przesmarować ją olejem. Wyciągamy ciasto, dzielimy na części, wałkujemy, wykrawamy ciasteczka, smarujemy powidłami, przykrywamy drugimi i układamy na blaszce, spokojnie można ciasno obok siebie, bo ciastka nie rosną na boki. Pieczemy około 20 minut w standardowej temp. 180 stopni, pożeramy jeszcze ciepłe, żałujemy, że nie ma więcej :)) Oczywiście jak najbardziej polecam te ciastka również

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Deser chałwowo - orzechowy z dodatkiem lodów Carte d'Or Chocolate Brownie 161

pokruszoną chałwę, zmiksować na gładką masę. Do drugiej części dodać masę krówkową oraz zmielone orzechy, dokładnie wymieszać. Ciastko posmarować masą chałwową, pokryć drugim ciastkiem, masą orzechową i kolejnym ciastkiem. Na górze ułożyć rozetkę lodów. Od razu podawać. Lody Carte d'Or Chocolate Brownie nadają  niepowtarzalnego smaku i są pięknym wykończenie deseru. Możecie je znaleźć w nowym, świątecznym(...)roku marka ta wprowadza dwa nowe mocno czekoladowe smaki. Wykorzystane przeze mnie lody Catte d'Or Chocolate Brownie serwowane są w postaci 6 pięknych rozetek posypanych pokruszonymi ciastkami brownie oraz polane sosem czekoladowym. Rozetki te sprawiają, że nie trzeba już dodatkowo dekorować deseru, ponieważ same w sobie są wystarczająco efektownym wykończeniem. Wpis zawiera lokowanie produktu

Z miłości do słodkości
Ciasteczka Bounty 468

kruchego ciastka sprawia, że całość nie jest przesłodzona, smak zrównoważony, a całość pyszna. Ciasteczka można przygotować w kilku etapach: jednego dnia przyrządzić krem kokosowy i upiec ciasteczka, następnego - ciastka przełożyć kremem i udekorować polewą czekoladową. Dzięki takiemu podziałowi, nie spędzimy w kuchni całego popołudnia, a schłodzonym kremem będzie nam łatwiej przełożyć ciastka. Ciasteczka po oblaniu czekoladą należy(...)schłodzić, a przechowywać - ze względu na obecność kremu i polewy czekoladowej - w lodówce. Z poniższych proporcji składników wychodzi 10 dość sporych ciastek (czyli 20 przed przełożeniem kremem). Ciasteczka Bounty Składniki: CIASTO KRUCHE 150g mąki pszennej 80g masła 80g cukru pudru 50g śmietany 18% 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii KREM KOKOSOWY 80ml śmietanki 30% 40g białej czekolady 30g masła

Smakołyki Bereniki
Dyniowe buźki - kruche ciasteczka z marchewką 271

długo przymierzałam się do upieczenia tych ciastek, że zdążyliśmy zużyć wszystkie pomarańcze jakie mieliśmy w domu. Pomyślałam zatem, że skoro coś pomarańczowego to może marchewka. I tak powstał przepis na te ciastka. Ciasteczka są maślane, ale wzbogacone o witaminy. Nie tak jak tradycyjne kruche(...)dodatku jajek.Inspiracją dla tych ciastek był dla mnie przepis na Orange pumpkin face cookies.  przepis jest dostępny pod linkiem http://www.bbcgoodfood.com Składniki na 16 ciastek: Na ciasto : Jedna mała marchewka drobno starta lub zmiksowana 90 g. zimnego masła pokrojonego w kostkę 180 g. mąki pszennej typ 450 50 g. cukru pudru łyżka soku z grejpfruta ( można

apetytnapieczenie
Oreo guziczki wg Di 184

przepisów (nawet przy inspiracji) i publikując je publicznie - wspomnijcie o źródle. https://www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Pomysł na ciastka guziki jest mój, nadzienie również zrobiłam wg własnego pomysłu. Ciastka natomiast pochodzą z przepisu (odrobinę zmodyfikowałam) z bloga: I Love Bake. (20 sztuk - już podwójnych z kremem) Ciastka: 70 g masła/margaryny 1 i 1/4 szklanki mąki(...)sztuk). W połowie (będą górą Oreo) za pomocą korka od butelki - lekko odcisnąć kółeczko a słomką zrobić dziurki "guzika". (Na końcu opisu znajduje się zdjęcie przedstawiające te czynności.) Ciastka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 10 minut w 180 stopniach. Ostudzić. Przygotować nadzienie. Masło z cukrem zmiksować na gładką masę. Dodać mleko w proszku, cukier waniliowy

Di gotuje
kruche ciasteczka z kremem chałwowym 159

wódkę. Orzechy posiekać drobno i uprażyć na suchej patelni. Ciasto rozwałkować na posypanym mąką blacie na grubość około 2 mm. Foremką w kształcie kwiatka (lub inną dowolną)  wycinać ciastka, w połowie sztuk wycinać jeszcze otworek na środku mniejszą foremką. Piec na papierze do pieczenia około 10 minut w 180*C. Wystudzić. Ciastka smarować kremem i sklejać(...)pary całe ciastko z tym z dziurką. Układać blisko siebie na kratce lub płaskim naczyniu. Czekoladę połamać, wrzucić do miseczki, wlać mleko. Rozpuścić nad garnkiem z wrzącą wodą. Przelać do rękawa cukierniczego, pisaka do czekolady lub po prostu woreczka. Wyciskać na ciastka cienkie paseczki czekolady i posypać orzechami.  źródło przepisu na ciasto- lekko zmodyfikowane proporcje przepisu na "ciastka

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Ciasteczka warszawskie 297

wykroić krążki i za pomocą kieliszka wyciąć w nich dziurki na środku  do nałożenia powideł. Na 2  talerzach przygotować roztrzepane widelcem białka z 2 jajek oraz cukier. Ciastka z dziurką zanurzyć jedną stroną w białku a następnie w cukrze, następnie ułożyć na krążkach pełnych. Powstałe zagłębienia wypełnić powidłami.  Piec na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Ciastka guziki 176

drodzy znowu wzięło mnie na ciastka . Tym razem będą to " guziki " , niespotykane za to ciekawe :) Zainspirowała mnie Joasia  Składniki na ciastka guziki: 100 g masła  350 g mąki typ 500 180 g  ksylitoli Kłos - Pol (cukier brzozowy dietetyczny ) cukier waniliowy 15 g 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 całe jajko + 1 żółtko   Wykonanie(...)około 5 mm . Wykrawamy szklanką kółka , teraz kieliszkiem po środku dociskamy ciasto tak aby widać było rant odciśnięty. Słomką robimy dwie dziurki po środku i mamy kształt guzika . Przekładamy ciastka na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia .   Pieczemy w 180 stopniach  ok 10-15 minut. Studzimy na kratce. Ciastka najlepsze są na drugi dzień . Zamierzam

Różowa kuchnia
Ciasteczka śmietankowe z orzechami 227

udekorowane czekoladą. Ich smak jest delikatnie śmietankowy, a same ciasteczka są kruche, mimo małej ilości masła w składzie. Dzięki obniżonej zawartości tłuszczu ciasteczka są nieco mniej kaloryczne niż tradycyjne ciastka na maśle, w zależności od wielkości ciastek, jedna sztuka bez czekolady ma od 40 do 55 kalorii, a z czekoladą - 65 kalorii. Z podanych proporcji przygotujecie około(...)kawałki - orzechy wciskać dość mocno w każde ciastko (dzięki temu po upieczeniu nie będą odpadać), które zwiększy dość znacznie swoją średnicę - wstawić do piekarnika, piec w 190 stopniach przez około 12-15 minut do lekkiego zrumienienia - ciasteczka pozostawić na blasze do ostygnięcia lub delikatnie zdjąć, jeśli mamy do upieczenia jeszcze jedną turę ciastek - ostygnięte ciasteczka udekorować czekoladą - czekoladę rozpuścić

Smakołyki Bereniki
Eklerki z kremem budyniowym 166

Ekler, eklerek, eklerka , z fr. éclair – podłużne ciastko z parzonego ciasta. Po przecięciu na dwie części jest napełniane kremem lub bitą śmietaną. Eklerka prawdopodobnie została stworzona w XIX wieku we Francji. Niektórzy historycy spekulują, że jej autorem był Marie-Antoine Car ê me, francuski kucharz, żyjący w latach 1784-1833. Eklerki z kremem budyniowym. Składniki na ciasto: - 2 szklanki(...)czubate łyżki mąki tortowej - 200g miękkiego masła - 1 opakowanie bitej śmietany w proszku - 2 łyżki alkoholu (opcjonalnie) Dodatkowo: - cukier puder * szklanka – u mnie metalowa miarka o pojemności 250ml Przygotowanie ciastek możemy zacząć od ugotowania budyniu, gdyż do masy musi być całkowicie zimny. Zagotowujemy 500ml mleka. Do pozostałego dodajemy 2 budynie, cukier i mąkę – dokładnie rozprowadzamy, aby nie było grudek

mojewypiekiinietylko
czekoladowa niedziela #11 - chocolate chip cookies 131

ciacha :) Na pewno wszyscy kojarzycie Ciasteczkowego Potwora? :) To właśnie jego ulubione ciasteczka! Po ich upieczeniu każdy z nas przekonuje się, że ma w sobie trochę z takiego Ciasteczkowego Potworka :) Ciastka robi się szybko, łatwo i przyjemnie :) Jeszcze szybciej znikają... A to już jest niepokojące :) Na pewno macie w domu wszystkie składniki - tak więc nie pozostaje nic innego jak zakasać(...)blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Można to zrobić za pomocą gałki do lodów maczanej w wodzie, aby ciasto lepiej odchodziło, lub za pomocą łyżki i pomagać sobie drugą łyżką. Ciastek nie trzeba mocno spłaszczać, ponieważ podczas pieczenia same "rozejdą" się na boki i sporo urosną - trzeba zachować między nimi odstępy! Pieczemy ciastka ok. 20-25 minut (aż będą

chili & sugar
Ciastka digestive 127

Zakochałam się w tych ciastkach :) Zdrowe, mało słodkie i pyszne. Czy jeszcze kogoś trzeba zachęcać? :) Idealne do chrupania na drugie śniadanko. Na przykłąd w takiej wersji: pokruszone ciastka, do tego jogurt naturalny ze szczyptą cynamonu a wszystko polane łyżeczką miodu... :) Długo u mnie nie poleżały - jakieś krasnoludki dobrały się do puszki i ciastka trafiły do ich brzuszków(...)Zatem niebawem powtórka:) Przepis pochodzi ze strony Moje Wypieki .  Składniki na około 25 ciastek 175 g mąki pełnoziarnistej 50 g mąki pszennej 50 g zmielonych płatków owsianych pół łyżeczki soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 g masła lub margaryny 3 łyżki brązowego cukru (można dodać więcej) 60 ml mleka Płatki owsiane zmielić na drobną mąkę. Wszystkie składniki

My simple kitchen