kremu kokosowego* (opcjonalnie)1/3 szklanki płatków migdałowycharomat kokosowy lub migdałowyDo dekoracji:200 g białej czekoladywiórki kokosowepłatki migdałowe*krem znajdziecie w większych supermarketach na półce obok Nutelli i innych kremów do smarowania.Przygotowanie:Herbatniki rozkruszamy najlepiej za pomocą blendera. Przekładamy do dużej miski.Do ciastek dodajemy wszystkie pozostałe składniki. Wszystko dokładnie zagniatamy rękami, ciasto będzie miękkie, ale po schłodzeniu w lodówce stężeje
Mania GotowaniaKarmelowe płatki z migdałami... idealnie pasują do popołudniowej kawy, taka mała słodka przekąska :)Składniki:70 g płatków migdałowych,1/2 puszki mleka skondensowanego słodzonego.Przygotowanie:
Aga w kuchniSkładniki: 1 szklanka mąki, 1 szklanka kaszy manny, 1/4 szklanki cukru, 1 jajko, 100 g masła, płatki migdałowe, szczypta przyprawy do deserów. Przygotowanie:
Aga w kuchnimasy budyniowej dodać ubitą śmietankę, chwilę miksować. Następnie dodać do masy wiórki kokosowe oraz płatki migdałowe. Całość dokładnie wymieszać. Na dnie blaszki o wym. 23x33cm ułożyć warstwę krakersów i rozsmarować połowę masy. Przykryć drugą warstwą krakersów oraz resztą masy. Rozłożyć ostatnią warstwę ciastek. Czekolady połamać na kawałki wraz ze śmietanką stopić na parze. Lekko przestudzić i polać wierzch ciasta
Z miłości do słodkościnaprawdę pyszne. Marchewka i migdały doskonale się ze sobą komponują. Polecam wszystkim miłośniką ciasta marchewkowego. Ps. Jeśli ktoś lubi bardzo słodkie wypieki polecam zwiększyć nieco ilość cukru. Ciastka marchewkowe z płatkami owsianymi Składniki: · 1 i 1/3 szklanki płatków owsianych · 1 szklanka mąki(...)masła · 3/4 szklanki cukru brązowego · 1 łyżeczka cukru migdałowego · 2 jajka · 1 szklanka startej marchewki (około 3 marchewki) · 50 g migdałów w płatkach Przygotowanie:Płatki owsiane wymieszać z mąką
Mania GotowaniaSkładniki: 5 jajek 3/4 szklanki cukru kokosowego 2 szklanki mąki pszennej 1 łyża proszku do pieczenia 1,5 szklanki wiórków kokosowych 250 g margaryny 1 jogurt
Ciastka - domowe słodkościpiekłam ciastka, które piecze się z glazurą, a nie ozdabia po upieczeniu - ciekawa sprawa! Dla kogo: dla uczulonych na gluten dla kochających migdały dla szukających przepisu na ciastka, które można długo przechowywać Składniki na ciasto: 500g migdałów mielonych + 150g w rezerwie 300g cukru pudru 2 białka 2 łyżeczki cynamonu 2 łyżki likieru amaretto lub olejku migdałowego Składniki
Mania WypiekaniaMięciutkie ciasteczka owsiane, marchewkę, którą dodaję często do tego typu ciastek zastąpiłam jabłkiem. Ciasteczka wyszły bardzo smaczne, smak jabłka idealnie komponuje się z kokosem i migdałami. Niestety nie dałam rady zrobić ładnych zdjęć, gdyż ciasteczka piekłam wieczorem i była to jedyna okazja na ich fotografowanie. Rano już zniknęły:) Ciasteczka owsiane z jabłkiem Składniki: 2 szklanki płatków(...)tarce na grubych oczkach. Płatki migdałowe rozdrabniamy na nieco mniejsze kawałki. Wszystkie suche składniki łączymy w misce . Dodajemy składniki mokre i wszystko dokładnie zagniatamy. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Za pomocą łyżki nakładamy porcje masy na papier do pieczenia i formujemy płaskie ciasteczka. Między ciastkami powinno być około 1,5 cm przerwy
Mania Gotowaniałyżki cukru, 30g startej czekolady. Wykonanie W zimnej kawie wymieszanej z likierem migdałowym maczać dosłownie na chwilę biszkopty i układać w żaroodpornym naczyniu. Wiśnie wypestkować, odsączyć i zasypać cukrem. Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem, dodać mascarpone. Zmiksować. Na ciastka wyłożyć warstwę śmietanki, przykryć warstwą wiśni i kolejną cienką warstwą śmietanki. Ponownie ułożyć namoczone biszkopty
Z miłości do słodkościpodam we wpisie kilka przykładów:) Zapraszam do przepisu. Składniki 125 g mąki migdałowej 125 g drobnego cukru 125 g cukru pudru 90 g białek (3 -4 szt) barwniki: czerwony, niebieski, fioletowy, żółty, morela Krem 250 g mascarpone 50 g białej czekolady barwniki te same jak do ciastek Białka o temp pokojowej ubić na sztywno. Powoli dosypywać drobny cukier
gotuj ze mnąsprawnie zagniatamy. Po uzyskaniu jednolitej masy dodajemy płatki migdałowe i delikatnie wyrabiamy. Otrzymane ciasto chowamy na chwilę do zamrażarki aby stwardniało. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, wyjmujemy ciasto z zamrażarki i z dodatkiem sporej ilości mąki rozwałkowujemy na placek o grubości około 0,5 cm. Następnie z placka wykrawamy ciastka - za pomocą szklanki. Wykrojone ciasteczka układamy na patelni
peggiwkuchnirabarbar – ok. 250 g* cukier – 100 g* płatki migdałowe – 100 g* jajko – 1 sztSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :Rabarbar obieramy , kroimy w kostkę , wkładamy do garnka , zasypujemy cukrem i chwilkę razem gotujemy.Ciasto francuskie kroimy na prostokąty ( ich wielkość zależy od tego jak duże chcemy mieć nasze ciastka ).Na każdy prostokąt układamy nadzienie rabarbarowe i posypujemy płatkami migdałów.Zamykamy
Ostra na Słodkosmaczne Paluchy wiedźmy przepis na 20 ciastek 200 g zimnego masła 100 g cukru pudru 2 szklanki mąki pszennej płaska łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli jajko łyżeczka ekstraktu z migdałów + migdały Do miski przesiej mąkę oraz cukier puder, dodaj proszek do pieczenia, szczyptę soli, masło pokrojone na mniejsze kawałki, ekstrakt migdałowy oraz jajko. Całość zagnieć szybko(...)niewielkie ilości i formuj z nich wałeczki. Następnie ułóż je na blasze, lekko spłaszcz, na końcu każdego z nich wciśnij migdał, a nożem ponacinaj linie za migdałem, tak aby ciastka przypominały palce. Ciastka piecz ok. 10 minut. Upieczone odstaw do przestygnięcia. Pamiętajcie, że ciastka w piekarniku trochę urosną. Jeśli chcecie, aby Wasza wiedźma miała szczuplejsze paluszki
365 dni dookoła kuchniCzasami przepisy powstają w wyniku nudy. Tak było w przypadku kostki (a właściwie poduszeczki) migdałowej w czekoladzie. Podczas podróży samochodem w roli pasażera, kiedy to nie
Słodki sentymentzaplanować, choćby ciasteczka śnieżne kule. Część zjedliśmy, a reszta powędrowała do zamrażalnika. Śnieżne kule Składniki: 180 g mąki ½ łyżeczki soli 200 g masła 125 g cukru 1 czubata łyżka migdałowego masła 180 g migdałów 1 łyżeczka waniliowego ekstraktu Do obtoczenia 200 ml cukru pudru Korzenna mieszaknka 1½ łyżeczki cynamonu ½ łyżeczki mielonego imbiru 1 łyżeczka kardamonu 1 łyżeczka przyprawy do piernika(...)puder, waniliowy ekstrakt i zmiksuj na kruszonkę. Wyłóż masę na stolnicę i zagnieć ciasto. Odrywaj po kawałku ciasta i formuj kulki. Układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw ciastka do lodówki na 30 minut. Nastaw piekarnik na 160ºC na termoobieg (bez termoobiegu 175ºC). Wstaw ciastka do nagrzanego piekarnika i piecz przez 15-20 minut. Ciastka lekko
codojedzenia