Kolejna porcja ciasteczek wyjechała z piekarnika. Tym razem upiekłam słynne Linzer cookies, czyli ciasteczka Linzer. Są to migdałowe ciasteczka przełożone dżemem - niby proste, a jakże pyszne! Nawiązują one do słynnego tortu (Linzer torte) z miasta Linz w Austrii. Tort ten przypomina raczej tartę - spód stanowi kruche orzechowe ciasto (z orzechów laskowych, włoskich lub migdałów), cynamon, skórka z cytryny, dżem(...)temat tortu (czy też tarty). Upiekłam je z dodatkiem mąki migdałowej, a do przełożenia użyłam dżemu truskawkowego, powideł jabłkowych z pomarańczą. Myślę jednak, że kwaskowaty dżem z czerwonych porzeczek pasowałby tu jeszcze bardziej. Linzer cookies Składniki na (ok 40 sztuk): 120g masła 1 jajko 240g mąki 100g mąki migdałowej 100g drobnego cukru 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta
Obiad gotowyBlaszkę wykładamy papierem do pieczenia i na dnie układamy biszkopty. Na ciastka wykładamy masę budyniową, wyrównujemy i układamy drugą warstwę biszkoptów. Do wysokiej miski wlewamy schłodzona śmietankę, wsypujemy obie "śnieżki" i miksujemy aż śmietana ubije się na sztywno. Masę śmietanową rozsmarowujemy na biszkoptach, wyrównujemy i posypujemy płatkami migdałowymi. Wstawiamy ciasto do lodówki. Najlepsze jest na drugi dzień
słodkie i nie tylko historie kulinarne200 g wiórek kokosowych 50 ml wódki 200 g herbatników 200 g masła aromat migdałowy lub rumowy orzechy laskowe pół szkl śmietanki 30 % tabliczka białej czekolady
Gotowanie jest łatweKrążąca jednak historia o The Macaron Sisters, francuskich zakonnicach, które karmiły lud francuski migdałowymi ciasteczkami w czasie Rewolucji Francuskiej, przechyla szalę na stronę francuska. Dodatkowo słynne, francuskie cukiernie Ladurée, których właściciel Pierre Desfontaines dopiero w 1862 r. wpadł na pomysł przekładania ciasteczek migdałowych kremami i ganachami, może nasuwać wnioski, że te kultowe ciasteczka mają więcej wspólnego z Francją(...)słynne "Lud nie ma chleba? Nich jedzą ciastka!" Makaroniki można przygotować w dwojaki sposób - metodą włoską lub francuską. Ja wybrałam włoską, która z pozoru wydaje się trudniejsza, ale za to bardziej trwała. W przeciwieństwie do metody francuskiej, gdzie ubijamy jedynie białka z cukrem i łączymy z masą migdałową, metoda włoska wymaga zaparzenia białek syropem cukrowym. W metodzie
Słodki Kompromisżurawiny możemy użyć rodzynek, a zamiast kokosu płatków migdałowych, lub siemienia lnianego. Jeśli masa będzie za rzadka dodajemy odrobinę otrębów. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Z masy lepimy kulki. Ja używałam do tego 2 łyżek, którymi robiłam "łezki". Wykładamy na blachę i lekko spłaszczamy. Odstępy mogą być małe, ciastka nie rosną. Pieczemy 25 minut w temperaturze 180st
Gotowanie moimi oczamibędę robić im sesję w świetle dziennym ;) Składniki (na około 24 ciastka): 80g ciemnej czekolady z tagatozą 60g orzechów włoskich 40g płatków owsianych 40g płatków żytnich 25g oleju kokosowego dostępnego w sklepie Centrum Sylwetki 40g płatków jęczmiennych 100g daktyli łyżeczka mielonej wanilii skworcu jajko 90g mąki migdałowej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody Sposób(...)daktyli odlewamy wodę) miksujemy tak długo, aż ciasto zacznie się ze sobą kleić tworząc jedną kulę rwiemy kawałki ciasta i formujemy w rękach kulki następnie spłaszczamy je na kształt ciastek ;) układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia pieczemy w temp. 200 stopni przez około 10-15 minut SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćsmażenia Składniki na masę migdałową: - 200g mielonych migdałów- 300ml śmietany kremówki- 250g mascarpone- 2 łyżki cukru z wanilią- 3 łyżki cukru pudru- 2 łyżki kawy cappuccino- esencja migdałowa W garnku zagotować wodę, z masłem, cukrem i solą. Gdy masło się rozpuści, dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Energicznie mieszać drewnianą łyżką do chwili(...)dużą tylką w kształcie gwiazdki. Ja smażyłam swoje ciastka we frytkownicy, ale można też w garnku. Na rozgrzany olej do temp. 180º C wyciskamy porcje ciasta (długości ok. 8 – 10cm), odcinając kawałki nożyczkami. Smażymy do uzyskania złotego koloru. Wyjmujemy i odsączamy na ręczniku papierowym. Przygotowujemy masę migdałową. Ubijamy śmietanę wsypując oba cukry. Dodajemy cappuccino, delikatnie mieszając łyżką oraz
mojewypiekiinietylkodzisiaj dla Was propozycję przepysznych ciasteczek migdałowych z nutką goździków i cynamonu oraz kandyzowanej skórki cytrynowej . Kiedy piekłam te ciasteczka zapach aromantycznych przypraw roznosił się po całym domu Te ciastka obowiązkowo królują na moim świątecznym stole . Zapraszam do wypróbowania bo są pyszne :) Składniki : 3 jajka 150 g cukru 2 łyżeczki cynamonu szczypta gożdzików 65 g kandyzowanej skórki cytrynowej
Sama słodycz i szczypta chilimniam. Ciasteczka są bezproblemowe, w miarę szybkie, oprócz czasu schładzania w lodówce. Czuć w nich lekki smak migdałowy. Jestem bardzo z nich zadowolona i wiem, że często będę je piec. Ciasteczka w sam raz do popołudniowej kawy albo herbaty :-). Uwaga ciastka są bardzo wciągające ;-). Zapraszam! Przepis własny. KRUCHE CIASTECZKA MARCEPANOWE. Składniki: 200 g masy marcepanowej 100 g masła
Zakątek rozkoszy kulinarnychcoś słodkiego między posiłkami. Ciasteczka są bardzo sycące i bogate w błonnik. Polecam!! Ciastka owsiane z bananem i gorzką czekoladą Składniki: 1,5 szklanki płatków owsianych błyskawicznych 0,5 szklanki płatków owsianych górskich 1/3 szklanki wiórków kokosowych 2 łyżki siemienia lnianego 3 łyżki mąki migdałowej 4 łyżki otrębów owsianych 2 łyżki oleju rzepakowego 3-4 łyżki miodu 1 banan(...)się dobrze połączą. Masa będzie dość klejąca. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Z masy formujemy kuleczki o średnicy około 4 cm. Przekładamy na blachę i spłaszczamy, aby uzyskać kształt ciastka. Najlepiej zmoczyć sobie nieco ręce. Masa będzie mniej się kleiła. Pieczemy około 15-17 minut w 160 stopniach, ciasteczka mają mieć lekko złotawy kolor
Mania Gotowanianierozerwalną całość. To ciacho, to rozkosz dla podniebienia. I choć dolna warstwa ciasta francuskiego sprawia mały problem przy krojeniu, to zapewniam, że jest niezbędna. Rozważałam już opcję dolnej warstwy ciastek, ale domownicy orzekli, że w żadnym wypadku, tak jest idealnie. U mnie blaszka 33x23cm Składniki: 1) ciasto francuskie (u mnie świeże) 2) masa budyniowa: - 220g masła(...)ciastka maślane (lub dowolne), miejsce przy miejscu. Boki wyłożyć połamanymi na mniejsze kawałki ciastkami. Na warstwie ciastek rozsmarowujemy dżem (najlepiej by był bez kawałków owoców (ja wybierałam ze słoika samo rzadkie). Blachę wstawiamy do lodówki, do schłodzenia. Na schłodzonym cieście rozsmarowujemy delikatnie warstwę lukru. Ja mieszam puder (daję trzcinowy) z kremówką i kilkoma kroplami olejku migdałowego
Smaczne ZdroweLemon curd w lodówce, a ja musiałam go w końcu wykorzystać. Dlatego powstały pyszne, mocno migdałowe ciacha. Z kleksem cytrynowego kremu smakują wyśmienicie! SKŁADNIKI 1 jajko 150 g zmielonych migdałów 1/3 szkl. cukru pudru 1/4 szkl. mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki oleju kilka łyżek cukru pudru do obtoczenia lemon curd PRZYGOTOWANIE Jajko zmiksować z cukrem(...)żeby ciasto łatwiej się formowało. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta formować kulki wielkości małego orzecha włoskiego, obtoczyć w cukrze putrze. Ułożyć na blaszce, zachowując odstępy. Każde ciastko delikatnie spłaszczyć i zrobić w nim zagłębienie, np. przy pomocy końca drewnianej łyżki. W otwór nałożyć lemon curd. Piec w rozgrzanym do 180º piekarniku przez ok. 15 min. PORCJE
zabawa smakiemSkładniki: Ciasto kokosowe: 5 jajek 3/4 szklanki cukru 1 łyżka cukru kokosowego 150 g jogurtu kokosowo migdałowego 1,5 szklanki wiórków kokosowych 2 szklanki mąki
Ciastka - domowe słodkościszkl. oleju kokosowego płynnego lub rzepakowego -200ml mleka roślinnego najlepiej migdałowego lub z innych orzechów -płaska łyżeczka proszku do pieczenia na kamieniu winnym -mniej niż pół łyżeczki sody oczyszczonej Krem kokosowy - ten (wegański-ryżowy) lub ten (nie wegański-nabiałowy) Dodatkowo -ulubione czekoladowe ciasteczka, u nas ciastka Cioccolini bez glutenufirmy Schar -3 kostki gorzkiej czekolady (na paluszki ;) -wiórki kokosowe
Candy PandasSernik czekoladowy z masą serową o smaku advocata, na spodzie z herbatników oraz kremem czekoladowo-advocatowym i płatkami migdałowymi na wierzchu. Smak i aromat advocata jest
Kuchnia MagdaLeny