szklanka wiórek kokosowych - 1 duża płaska łyżka mąki ziemniaczanej - kilka kropel olejku waniliowego i migdałowego - 2 paczki Raffaello ( ok 23 sztuki ,reszta do ozdoby na wierzch ) Na wierzch : - serek mascarpone 250 g - 2 duże łyżki cukru pudru - wiórki kokosowe - kilka kulek Raffaello Sposób wykonania : Ciastka zmiksujemy i mieszamy z roztopionym masłem ,wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia
Wypieki Renejajko (od szczęśliwej kurki) 200g płatków owsianych górskich 50g zwykłych płatków kukurydzianych 80g miodu (duża łyżka) 1 łyżka płatków migdałowych 1 łyżka posiekanych orzechów włoskich 1 płaska łyżeczka cynamonu 4 kostki gorzkiej czekolady Wszystkie suche składniki – płatki owsiane, kukurydziane, migdałowe, posiekane orzechy, cynamon i drobno pokrojoną czekoladę – wymieszać dokładnie w dużej misce. W drugim naczyniu wymieszać wszystkie mokre(...)miód, a następnie je wlać do do składników suchych i dokładnie wymieszać, tworząc dosyć gęstą masę. Na silikonowej macie lub wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, uformować 12 okrągłych, płaskich ciastek. Piec około 15 minut w temperaturze 160 stopni z termoobiegiem – jeśli zrobicie więcej mniejszych ciasteczek np. 24 sztuki, wtedy czas pieczenia może ulec skróceniu (sprawdzajcie i uważajcie, żeby się
DietologSernik migdałowy, piekłam na moje urodziny. Ciasto udało się doskonale, miało aksamitną konsystencję, migdałowo-kawowy smak i wyrazisty, kakaowy spód. Sernik migdałowy dobrze smakuje podany z kawą i kieliszkiem likieru Amaretto. Składniki na spód sernika: 180 g ciasteczek digestive 70 g masła 4 łyżki migdałów w płatkach 5 łyżeczek kakao Masa sernikowa: 0,7 kg twarogu na sernik (trzykrotnie mielonego(...)kawy espresso 200 g śmietanki kremówki (36%) 6 jajek 4 łyżki likieru amaretto 1/3 łyżeczki aromatu migdałowego Wierzch sernika: 1/2 łyżki kawy espresso 2 łyżki śmietany (22%) 1 łyżka amaretto 2 łyżki kakao Przygotowanie spodu sernika: Masło roztopić w rondelku. Ciastka, migdały, kakao i roztopione masło umieścić w malakserze, rozdrobnić na mąkę. Masę przełożyć do tortownicy
Codziennik KuchennyMakaroniki, już sama nazwa brzmi uroczo... Są to delikatne, rozpływające się w ustach migdałowe ciasteczka, wypełnione przepysznym kremem. Dla mnie to esencja Francji, a przede wszystkim Paryża, będącego dla niektórych miastem zakochanych, dla mnie zaś miastem makaroników. Każdą swą podróż do stolicy Francji muszę zwieńczyć choć jednym — o smaku solonego karmelu; cudownie chrupkim z zewnątrz(...)reżyserii Sofii Coppoli. Same ciastka oryginalnie wywodzą się z Włoch. Przywiezione zostały na francuski dwór przez Katarzynę Medycejską, by później się stać jednymi z najsłynniejszych ciastek świata. Przez wiele lat nosiłem się z zamiarem sprawdzenia swoich możliwości we własnoręcznym ich wykonaniu. Przeczytałem mnóstwo informacji na ich temat, jednak ich domniemana kapryśność mnie ciągle odstręczała. Kilka
Food Squarełyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki mleka 1/4 szklanki oleju 1 jajko 1 banan Dodatkowo: około 100g borówek Polewa: 3 łyżki miodu 1 łyżka masła Opcjonalnie: płatki migdałowe do posypania Zdrowe muffinki bez cukru z borówkami i polewą miodową - przygotowanie: Banana rozgnieść widelcem na w miarę jednolite puree. W pierwszej miseczce wymieszać mąkę/mąki z proszkiem(...)wysokości. Muffinki piec około 25 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 180 stopni. Gotowe ciastka wyjąć z blachy i ostudzić na kratce. Polewa. Roztopione masło wymieszać z miodem. Wierzch babeczek posmarować polewą i opcjonalnie posypać płatkami migdałowymi. W przepisie użyłam miodu ze sklepu Koneser Miodu . Tym razem ulubionego mojej córki, czyli litewskiego miodu kremowego
Di gotujezmieniła. Także tym razem proponuję wam odmienną wersję ciasteczek, które są obłędnie migdałowe w smaku, a nadziane suszoną soczystą wiśnią Bakalland i orzechami nerkowca oraz tradycyjnymi surowymi migdałami. Receptura nieco inna niż ta na catuccini, ale zapewniam was że po drugim pieczeniu ciastka będą tak samo kruche, lekko twardawe i pełne smaku. To co jest ich ogromną zaletą
vaniliowoczekoladowanauką we Francji zapraszam Was serdecznie do zajrzenia do przepisów na Paris Brest , Ptysie z karmelem , magdalenki czy tradycyjne francuskie ciastka z jabłkami . Składniki na babkę: 5 jajek 1 szklanka cukru 100 g mąki pszennej 80 g mąki migdałowej (mielone migdały) – mąkę migdałową można zastąpić pszenną, ja uważam jednak, że warto ją dodać, bo ciasto jest przez
Ciastkozercyschłodzoną kawą. Pucharki oblewamy wewnątrz syropem czekoladowym. Na kawę zmiksowaną z lodami wykładamy śmietanę ubitą z dosłownie 3 kroplami olejku migdałowego, można go pominąć i dodać do kawy z lodami kieliszek amaretto. Śmietankę polewamy syropem czekoladowym i ozdabiamy ciastkiem i zamrożonym espresso. Wioleta Gargula
MamaOskarkaW ramach eksperymentów wczoraj zrobiłam z mamą wspaniałe migdałowe ciasteczka. Są tak pyszne, że postanowiłam że koniecznie będę je musiała zrobić wkrótce na urodziny moje i
Lili w kuchniwystygnięcia. Masło ubijamy. Dodajemy po łyżce budyniu kokosowego. Gdy powstanie jednolita masa dodajemy uprażone wcześniej wiórki kokosowe i uprażone płatki migdałowe. Mieszamy i odstawiamy na ok. 10 minut do lodówki. Formę do keksa wykładamy warstwą krakersów. Na każde ciastko nakładamy przygotowany krem. Na krem kładziemy kolejną warstwę krakersów. I tak do skończenia kremu. Całość posypujemy wiórkami i płatkami migdałów. Odstawimy
Ostra na SłodkoKlasyczne, włoskie, mocno migdałowe, popękane ciasteczka. Chrupkie z wierzchu i lekko ciągnące w środku. Bez mąki, 100% bez glutenu. Doskonałe do czarnej kawy, pokruszone często służą jako dodatek do deserów np. do lodów, zaś pięknie zapakowane sprawdzą się jako słodki upominek np. na święta :) Przepisów na amaretti jest bardzo dużo. Podejrzewam, że każda włoska rodzina ma swój własny przekazywany(...)wskazówek, rodem z Sardynii. Prawdziwe domowe amaretti choć oczywiście słodkie, jednak nie zawierają tyle cukru co kupne ciastka, gdzie cukier występuje jako pierwszy składnik. Nieco inna jest też ich konsystencja. Nie są to bowiem bezy z dodatkiem migdałów tylko ciasteczka migdałowe i tak powinny smakować. Polecam! Składniki: Na około 80 szt.: 280 g mielonych migdałów 220 g drobnego cukru
maniapieczeniazmiksować. Przełożyć na blat, szybko zagnieść, uformować walec średnicy około 5 cm. Można dodać łyżeczkę likieru migdałowego dla aromatu. Zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na pół godziny. Ciasto wyjąć pociąć na plastry grubości około 0,5 cm. Można na ciastkach wycisnąć wzory. Odstawić w chłodne miejsce na 20 minut. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 stopni
królestwo garówpiekarnik zostawiamy włączony. Na ciasto wykładamy przygotowany wcześniej budyń, rozkładamy umyte i osuszone owoce, posypujemy je płatkami migdałowymi i lekko wciskamy w budyń. Z pozostałego ciasta robimy dekorację na wierzch. U mnie to kratka i wycięte wykrawaczem do ciastek kwiaty. Jeśli nie chce się Wam męczyć z wymyślnym zdobieniem, pozostałe kruche ciasto można zetrzeć na tarce o dużych(...)lodowato zimnej wody SKŁADNIKI NADZIENIA 100g borówek/jagód 300g drobnych truskawek 1 opakowanie budyniu waniliowego 4 łyżki wiórków kokosowych 2 pełne łyżki cukru 350ml mleka 3 łyżki płatków migdałowych 1 małe jajko do posmarowania ciasta
Karo in the Kitchenpiekarnik zostawiamy włączony. Na ciasto wykładamy przygotowany wcześniej budyń, rozkładamy umyte i osuszone owoce, posypujemy je płatkami migdałowymi i lekko wciskamy w budyń. Z pozostałego ciasta robimy dekorację na wierzch. U mnie to kratka i wycięte wykrawaczem do ciastek kwiaty. Jeśli nie chce się Wam męczyć z wymyślnym zdobieniem, pozostałe kruche ciasto można zetrzeć na tarce o dużych(...)lodowato zimnej wody SKŁADNIKI NADZIENIA 100g borówek/jagód 300g drobnych truskawek 1 opakowanie budyniu waniliowego 4 łyżki wiórków kokosowych 2 pełne łyżki cukru 350ml mleka 3 łyżki płatków migdałowych 1 małe jajko do posmarowania ciasta
Karo in the KitchenTarta w stylu francuskim. Wykonana z ciasta półkruchego, z dodatkiem smażonych śliwek, zalanych waniliową masą śmietanowo-jajeczną oraz posypką z płatków migdałowych na wierzchu. Po zapieczeniu
Kuchnia MagdaLeny