ciastka migdałowe - 1121 przepisów (strona:25/75)

Wigilijna zupa migdałowa 205

zupę migdałową. Zupę tę robiłam pierwszy raz w życiu i od razu podbiła kubki smakowe moje i moich domowników. Zupa migdałowa to doskonała propozycja na wigilijny stół. Podałam ją z chrupiącym groszkiem ptysiowym firmy Brześć. SKŁADNIKI: 700 ml mleka, 150g migdałów, 1,5 łyżki cukru waniliowego, 1 łyżka masła, 1 torebka ryżu, szczypta soli, 4 łyżki płatków migdałowych, 1 szklanka(...)Następnie dodaję ryż. Razem gotuję jeszcze przez 5 minut. 3. Płatki migdałowe prażę na suchej patelni. Przygotowaną zupę wylewam na talerz. Po wierzchu posypuję płatkami migdałowymi i groszkiem ptysiowym. Do przygotowania zupy wykorzystałam pyszny groszek ptysiowy firmy Brześć.  Firma cukiernicza Brześć  oferuje szeroki wybór: słomek ptysiowych, ciastek, babek i ciast drożdżowych. Produkty firmy Brześć są wypiekane według

Tradycyjna kuchnia Kasi
Migdałowe ciasteczka 184

Migdałowe ciasteczka. Choć upały nie ustępują, to ochota na coś słodkiego również Moja rodzina uwielbia wszystko co migdałowe. Migdały najczęściej znikają od tak lub w domowych

Słodkie okruszki
Sernik piernikowy 192

przepis na piernik – piernikowe muffiny – ciasteczka brownie – podstawowy przepis na pierniczki – ciasteczka migdałowe – ciasteczka z melasą – wafle z kajmakiem – kruche ciasteczka świąteczne – ciasto makowe na biszkopcie Przygotowanie : 60 minut + chłodzenie Składniki: – 160 g ciastek zbożowych żurawinowych – 60 g roztopionego masła – 500 g twarogu zmielonego do sernika

nietylkopasta.pl
Torcik bakaliowy 189

piernika staropolskiego o średnicy małej tortownicy, u mnie 18 cm i jedno piernikowe ciastko – choinka – drobne cukierki perełkowe Farsz bakaliowy – 200 g pokrojonych suszonych śliwek – 100 g kandyzowanej skórki z cytryny – 1/2 szklanki płatków migdałowych – 5 łyżek brandy – 3 łyżki dżemu z pomarańczy – 1/2 łyżeczki cynamonu Polewa

To co kocham
Makowiec gotowany z bitą śmietaną 189

był za makowiec !!! Mój faworyt wśród makowców Na spód biszkopt lub ciastka biszkoptowe (ja miałam ciastka) masa makowa: 2 szklanki maku 1 1/2 kostki masła 8 jajek 5 łyżek mąki ziemniaczanej 1 1/4 szklanki cukru olejek migdałowy masa śmietanowa 1/2 litra kremówki 2 łyżki cukru pudru 4 łyżeczki żelatyny Na dno tortownicy lub blaszki wyłożyć biszkopt lub biszkopciki

Jadło i czytadło
Cranberry Noël 183

dodatkiem żurawiny powycinałam w kształcie gwiazdek (oryginalnie z ciasta robi się wałek i kroi na plastry). Do ciastek w pierwowzorze przepisu dodaje się orzechy pekan (można je też zastąpić włoskimi lub laskowymi), a ja zamieniłam je na płatki migdałowe. No i nie obtaczałam ich też w wiórkach kokosowych (głównie ze względu na kształt). Zapytacie, jak smakują? Najlepiej, jak tylko

MyCookBook.pl
VADEMECUM – Royal Icing – jak zrobić lukier królewski do dekoracji ciastek i pierniczków 203

Przeczytajcie, zobaczcie film i spróbujcie sami! PODSTAWOWY PRZEPIS NA LUKIER KRÓLEWSKI UNIWERSALNY do dekoracji około 36-40 ciastek   2 białka jajek rozmiaru L 800g przesianego cukru pudru + zapas (również przesianego) 3 łyżki soku z cytryny 1 łyżka aromatu waniliowego lub migdałowego (na bazie alkoholu, nie olejku!) woda i sok z cytryny do regulacji gęstości   Bezwzględnie zawsze pamiętajcie(...)przyspieszy uciekanie powietrza.   *Składniki lukru bazowego bez problemu można podzielić na pół i zrobić mniejszą porcję lukru, z tylko jednego białka, na przykład do ćwiczeń. Lukier do dekorowania ciastek cukrowych i pierniczków dzielimy na trzy kategorie użytkowe:   Lukier sztywny Taki powinien być lukier zaraz po zmiksowaniu albo po lekkim przeschnięciu. Jest smarowny jak masło orzechowe, zachowuje formę

Karo in the Kitchen
Ekstra-serniczki na zimno 145

głowy. Tak oto powstały serniczki na zimno na spodzie z kruchych ciastek oraz migdałów i galaretką malinową na chorwackim słodkim winie pro š ek (czerwonym). Składniki (4 spore porcje): Spód: 15-20 kruchych ciasteczek 70 g masła 1 łyżka brązowego cukru 4 łyżki blanszowanych płatków migdałowych Masa serowa: 400 g białego półtłustego sera 1 duży kubek jogurtu naturalnego

Kate's Kitchen
Ekstra-serniczki na zimno 150

głowy. Tak oto powstały serniczki na zimno na spodzie z kruchych ciastek oraz migdałów i galaretką malinową na chorwackim słodkim winie pro š ek (czerwonym). Składniki (4 spore porcje): Spód: 15-20 kruchych ciasteczek 70 g masła 1 łyżka brązowego cukru 4 łyżki blanszowanych płatków migdałowych Masa serowa: 400 g białego półtłustego sera 1 duży kubek jogurtu naturalnego

Kate's Kitchen
Pełnoziarniste galette ze śliwkami 144

Galette ze śliwkami to prosta tarta rustykalna przygotowana bez użycia formy - wystarczy ciasto rozwałkować, nałożyć na środek nadzienie, zwinąć brzegi ciasta i do piekarnika! Tarta

Kuchnia MagdaLeny
Galette z truskawkami i pastą migdałową 137

Galette czyli rustykalna tarta przygotowana bez użycia formy. Jest to najprostszy rodzaj tarty - wystarczy ciasto rozwałkować, nałożyć na środek nadzienie, zwinąć brzegi ciasta i do piekarnika

Kuchnia MagdaLeny
Ciasteczka czekoladowo-migdałowe 221

Zapraszam na pyszne ciasteczka, które często goszczą na naszym stole. Nie lubimy pierników więc te ciasteczka doskonale nam je zastępują. Gotowe ciasteczka można dowolnie udekorować

Monia miesza i gotuje
SERNIK AMARETTO Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ I INKĄ – BEZ PIECZENIA! 165

biała czekolada – 100 g * płatki migdałów – 100 g * esencja migdałowa ( olejek ) do ciast – 1 łyżka * ciasteczka „Amaretki” ( polecam upiec samemu! ) – 200 g * cukier puder – ok. 180-200 g * biszkopty okrągłe – ok. 15 szt * żelatyna – 2,5 łyżki + kawa INKA klasyczna do nasączenia ciastek – 1 czubata łyżka SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Kawę Inka zalewamy wrzątkiem(...)sztywno z cukrem pudrem. Dodajemy do zmielonego sera, mieszamy, 1 łyżkę dodajemy do ciepłej żelatyny, a następnie całość wlewamy do masy – wszystko razem dokładnie miksujemy dolewający przy tym olejek migdałowy. Wrzucamy posiekaną na kawałki ( mają być większe ) czekoladę oraz połowę płatków migdałowych i jeszcze raz dokładnie mieszamy. Całość wylewamy na biszkopty, wyrównujemy, przykrywamy delikatnie nasączonymi w reszcie kawy amaretkami

Ostra na Słodko
Wielkanocne ciastka z morelami a'la jajka sadzone 298

Dodatkowo, taka forma ciastek, może służyć jako niepowtarzalna ozdoba Wielkanocnego stołu.  Składniki (na ok. 12 ciastek): Kruche ciasto: 170 g mąki pszennej 100 g masła 50 g cukru pudru 1 całe jajko (M) ½ łyżeczki cukru wanilinowego 1 kropla olejku migdałowego szczypta soli Masa serowa: 200 g sera twarogowego (zmielonego) 50 g białej czekolady 10 g masła(...)grzanie góra-dół). Piec przez około 10-12 minut do momentu, aż będą lekko zarumienione. Odstawić do całkowitego wystudzenia. W międzyczasie szykujemy masę serową do wypełnienia ciastek. Do miseczki lub do naczynia do gotowania na parze - połamać czekoladę, dodać masło i ajerkoniak. Miseczkę ustawić na garnku z gotującą się wodą  (fot.3) . Podgrzewać na parze, co jakiś czas mieszając

Świat Ciasta
Paluchy wiedźmy 184

horrorów i takich klimatów, a jednak nie mam oporów przed chrupnięciem takiego ciastka. ;) A Ty się skusisz, czy niekoniecznie? Paluchy czarownicy Składniki: 375 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia ½ łyżeczki soli 200 g miękkiego masła 100 g cukru pudru 1 jajo 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego ok. ½ szklanki migdałów bez skórki* Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia(...)proszkiem. Szybko zagnieść ciasto, zawinąć w folię, schłodzić w lodówce przez 30 minut. Odrywać porcje ciasta (po ok. ½ łyżki), rolować wałeczki na kształt palca, jednak wałeczki powinny być cieńsze (ciastka jeszcze urosną w piekarniku). W jeden z końców każdego wałeczka wcisnąć migdał, a w zgrubieniach zrobić kilka wgłębięń / nacięć. Ciastka ponownie włożyć na 15 minut do zamrażarki

Pełny talerz