ciastka migdałowe - 1121 przepisów (strona:21/75)

BABKA MARCHEWKOWA Z KARMELEM 174

Pomysł na babkę wielkanocną... znane i lubiane ciasto marchewkowe w formie babki, z domowym karmelem oraz płatkami migdałowymi. Jest tak pyszna, że znika w tempie ekspresowym

Kuchnia MagdaLeny
CIASTECZKA MIGDAŁOWE AMARETTI + film 134

Słodkie bezglutenowe ciasteczka amaretti o delikatnym migdałowym smaku i zapachu.  Są bardzo proste do przygotowania.  Idealne  dla dzieci i dla dorosłych, do kawy

RITA food channel
Adwentowe rogaliki migdałowo-waniliowe – Vanillekipferl 172

Adwentowe rogaliki migdałowo-waniliowe czyli słynne Vanillekipferl – cudowne, kruche, rozpływające się w ustach rogaliki prosto z Austrii, podobno z samego Wiednia :) kilka lat temu trafiłam

Pociąg Do Kuchni
rogaliki wiedeńskie 186

Bardzo kruche i delikatne rogaliki o przyjemnym, migdałowym aromacie. Trochę inna wersja rogalików migdałowych . Uwierzcie, ich smak Was urzecze mimo, że wyglądają zwyczajnie i niepozornie. Łatwo

babka w formie
Migdałowo- kukurydziane kuleczki w kokosie 212

Przepis na "Delicje migdałowe" dostałam od Mamy, ale że troszkę go zmodyfikowałam, to i nazwa mi już nie pasuje ;) Jeśli macie ochotę na szybki deser do

Kuchnia w czekoladzie
Migdałowe ciasteczka 105

znacznej mierze ich nie podrasowała mąką pełnoziarnistą, gorzką czekoladą 70% a dla „zamydlenia” oczu pozwoliłam Ninie upstrzyć ciastka kolorową posypką, nie można być zbyt nadgorliwym, co nie ? Składniki na około 40 szt. : 120 g mąki migdałowej 150 g mąki pszennej pełnosiarnistej 200 g mąki pszennej 1 duży banan 170 g cukru 150 ml oleju roślinnego tabliczka gorzkiej(...)znacznie szybciej będzie Ci wymieszać wszystko łyżką a potem chwilę ubrudzić łapki i wyrobić ciasto ręcznie. Ty wyłóż blachy papierem do pieczenia a Dzieciak niech się zajmie wycinaniem ciastek (z rozwałkowanego ciasta na grubość około 3-5 mm) Piecz ciastka 15 minut na środkowej półce piekarnika w temp. 175-180 C. Gotowe ciasta możesz jeść w takiej formie

greenscarf
Ciasteczka waniliowe z migdałami 196

olejek waniliowy. Mąkę mieszamy z płatkami migdałowymi i dodajemy do masy maślanej. Zagniatamy ciasto i wkładamy do lodówki na ok. 30 min. Z ciasta formujemy kuleczki( mniej więcej wielkości orzecha włoskiego ). Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia , zachowując kilkucentymetrowe odległości. Wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na 12-15 minut. Gorące ciastka dokładnie i gęsto posypujemy dwukrotnie cukrem

Ostra na Słodko
Keto galette z rabarbarem i frangipane (Paleo, LowCarb) 106

roli, gdyż są zdecydowanie bardziej kruche i łamliwe. Żeby zminimalizować ryzyko porażki w tej kwestii, skorzystałam z ciasta kruchego z tych ciastek (w nadziei, że guma guar wzmocni trochę strukturę surowego ciasta). Frangipane to natomiast rodzaj kremu migdałowego takiego lekko budyniowatego, ale zagęszczonego mielonymi migdałami . No i tutaj się pojawiają schody, bo jak wiecie – staram się nie używać migdałów

Modern Cave Girl
Midgdałowe księżyce 166

niż wyglądają. Ale trochę za mocno przekombinowałam i dałam troszkę za mało mąki, bo niestety robiłam ciastka z połowy składników (a wszystkie obliczenia robiłam w głowie i bez kartki lub jakiejkolwiek ściągi z listą składników :) ). Zastąpiłam też migdały mąką i olejkiem migdałowym. Dodałam także trochę kwaśnej śmietany i trochę proszku do pieczenia. Przepis zaczerpnęłam ze strony Przyślij Przepis . Migdałowe

blog.moje-pasje.info
Pistacjowo – migdałowe ciasteczka, bardzo kruche 131

roku szukam nowych smacznych ciasteczek, oczywiście mam swoje ulubione co robię zawsze. Te ciastka są bardzo kruche. Wesołych Świąt Orzeszki pistacjowe utłuc tłuczkiem. Nie mają być jak mąka lecz grudkowate. Wykonanie ciasta – masło utrzeć z cukrem na gładką masę. Dodać żółtko, olejek migdałowy, sól, zmielone migdały. Wszystko dokładnie wymieszać do dokładnego połączenia. Ciasto wyłożyć na lekko obsypaną mąką

Kuchnia Pokoleń
Proste ciasteczka z kawałkami białej czekolady 341

Składniki: ( ok. 75 ciastek ) 515g pszennej mąki tortowej ( 3 szklanki ), 160g cukru pudru ( 1 szklanka ), 4 żółtka, 250g zimnego masła niesolonego, 15 g cukru o smaku migdałowym lub cukru waniliowego, 100g białej czekolady. Przygotowanie: Mąkę przesiać przez sito. Do mąki dodać cukier puder i cukier o smaku migdałowym lub cukier waniliowy, żółtka i masło pokrojone w kostkę. Wszystkie składniki

W kuchni u Moniki
Ciastka muesli 134

Dzisiaj przepis na proste i smaczne ciastka muesli. Sprawdzą się do kawki z przyjaciółką dbającą o linię, jak również w roli szkolnej przekąski dla dziecka do śniadaniówki. Ciastek było osiem. Położyłam je na talerzyku, jednak zanim zdążyłam przynieść aparat, Milena wpałaszowała już połowę. To chyba dobra rekomendacja. Ciastka muesli to świetna propozycja dla tych, którzy nie mają(...)proste, pożywne i smaczne. Przygotowałam je z samych zdrowych produktów: płatków owsianych, banana i bakalii. Składniki na 8 ciastek : 2 dojrzałe banany (180g banana bez skórek) 80 płatków owsianych górskich 10g nasion słonecznika 10g posiekanych orzechów włoskich 10g płatków migdałowych 10g rodzynek 1/2 łyżeczki cynamonu Banany zmiksować na mus. Ja to zrobiłam w rozdrabniającej końcówce blendera, ale równie dobrze

Dietolog
Ciasteczka praskie 181

Witam serdecznie po przerwie. :-) Dzisiaj podam przepis na najpyszniejsze ciastka jakie kiedykolwiek jadłam. Niesamowicie wciągające i uzależniające.  Polecam, naprawdę są pyszne :-)  Znalazłam ten przepis w jednym ze starych numerów gazety z modą „BURDA”. Ponieważ chciałam  uszyć sobie kilka kreacji, wyciągnęłam z pudła w piwnicy gazety z modą z lat 70 i 80.  Kiedyś byłam namiętną(...)rozwałkować na grubość ok. 2 – 3  milimetrów.  Z rozwałkowanego ciasta wykrawać większymi foremkami ciastka.   Wycięte ciasteczka układać na wyłożonej papierem  do pieczenia blaszce a następnie nakładać na nie łyżką lub szprycą gotową bezę,  udekorować wierzch płatkami migdałowymi, żurawiną, rodzynkami, orzechami.  ( Ponieważ zostało mi dużo bezy dodałam do niej kakao i upiekłam bezy

Na słodko lub wytrawnie
Cytryniaczki – ciasteczka z cytryną 137

Gorąca herbata znacznie lepiej smakuje w towarzystwie ciasteczka. A wiadomo, że domowe ciastka są najsmaczniejsze. Te są wyjątkowe – cytrynowe, słodko-kwaśne i bardzo kruche dzięki dużej ilości mąki migdałowej. Cytryniaczki nie tylko wspaniale smakują, ale również pięknie wyglądają. Przepis na nie znalazłam w archiwalnym numerze gazety „ Moje gotowanie „, ale czekałam z ich upieczeniem, aż znajdę niewoskowane(...)plastry o grubości 5–7 mm i rozkładamy na blaszce wyłożonej pergaminem. Środki kółek smarujemy rozmąconym żółtkiem i układamy na wierzchu plasterek cytryny, dociskając go otwartą dłonią. Posypujemy wierzch ciastek cukrem kryształem (może być trzcinowy) i pieczemy przez 13–15 min (najlepiej obserwować, aż zarumienią się na brzegach). Przed podaniem cytryniaczki można oprószyć cukrem pudrem, ale nie jest

Poezja smaku
Migdałowe kule z kieliszka do jajek 126

wielkości orzecha włoskiego formować na płaskie placki nadziewać farszem migdałowym i zlepiać w kule. Aby kule były jednolitej wielkości można sobie pomóc kieliszkiem do jajek. Jego boki opruszyć mąką, następnie wylepić ciastem włożyć farsz i zalepić, wyjąć z kieliszka i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Gotowe ciastka pieczemy 25 minut w 170 stopniach. Na samym końcu posypujemy

Jadło i czytadło

Proponowane wyszukiwania