część przelewamy do blaszki, na herbatniki, wyrównujemy. Wykładamy kolejną warstwę ciastek. Wylewamy drugą warstwę masy i znów układamy warstwę herbatników. Następnie wlewamy ostatnią część masy i przykrywamy ją herbatnikami. Odkładamy do przestudzenia. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej z niewielką ilością mleka. Wylewamy ją na herbatniki, wierzch posypujemy płatkami migdałowymi. Źródło
Smaki Na TalerzuTradycyjnie już dołączyłam do akcji Wypiekanie na śniadanie. Tym razem naszym zadaniem właściwie nie było przygotowanie potrawy na śniadanie, lecz na deser;) Pierwszy raz miałam okazję
Z miłości do słodkościłyżki miodu:D). Banany pełnią tu główną rolę, sklejają całość, nadają odpowiednią wilgoć i przyjemny posmak. Wystarczy rozgnieść je, a następnie dodać do nich pozostałe składniki i uformować ciastka. Po 20 minutach mamy mega zdrowe, pożywne i smakowite ciasteczka, które ze szklanką zimnego mleka smakują świetnie:) Bez wyrzutów możecie dorzucić je dzieciom do szkoły jako drugie śniadanie albo zapakować(...)również z ogromem zdrowych dodatków:) Bardzo polecam! SKŁADNIKI: 2 dojrzałe banany 1/2 szklanki płatków owsianych 1/2 szklanki słonecznika 1/3 szklanki wiórków kokosowych 1/3 szklanki siemienia lnianego 1/3 szklanki płatków migdałowych lub ulubionych orzechów (posiekanych) 1/3 szklanki suszonej żurawiny 0,5 łyżeczki cynamonu 1 czubata łyżka miodu WYKONANIE: Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni C. Banany rozgnieć dokładnie widelcem i dodaj
Słodko-Słony Świat IlonySkładniki: 500 g mąki 1 szklanka cukru 1/2 szklanki cukru waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 czubate łyżki masła 3 jajka 5 łyżek
kulinarnyswiatdomiSkładniki: Rozczyn: 35 g świeżych drożdży 250 ml mleka 3 łyżki mąki pszennej 1,5 łyżki cukru kryształ Ciasto: 500 g mąki pszennej 4 jajka 75
Ciastka - domowe słodkościPomysł na zrobienie takich ciastek narodził się z moich fanaberii. Usiadłam sobie w kuchni i zaczęłam się zastanawiać na co tym razem mam ochotę (chyba na prawdę zacznę wierzyć, że jak kobieta zaczyna myśleć to nic dobrego to nie wróży:D:D) zdecydowanie muszą być to babeczki, bo dawno ich nie robiłam, no dobrze a co dalej? Rozglądnęłam(...)kropel aromatu migdałowego. Jabłka obieramy i kropimy na małe plasterki. Gotowe mieszamy z łyżką mąki i dodajemy je do ciasta. Gotową masę przelewamy do foremek i pieczemy 20 minut w 180 stopniach. Śmietanę ubijamy na sztywno i dodajemy cukier puder a na końcu żelatynę rozpuszczoną w kilku kroplach wody. Gotową śmietaną dekorujemy ciastka gdy ostygną. Smacznego
ciastkarnia na kruchym spodziewyłożyłam na wierzch. Można było też posmarować boki, ale tak bardzo spodobał się ten aksamitny brąz biszkopta, że nie chciałam go niczym zamazywać. Jeszcze tylko wianuszek z uprażonych płatków migdałowych i dwa jajeczka z kakao i dekoracja świąteczna gotowa. Chociaż teraz nabrałam chęci na małego zajączka. Ale to już następnym razem :) Wesołego Alleluja! Zawijany tort orzechowy z budyniowym kremem: Biszkopt(...)godzin. Nastepnie udekorować według upodobania. Można uprażyć platki migdałowe na patelni bez tłuszczu: wsypać płatki i mieszając od czasu do czasu przyrumienić. Uwaga, trzeba uważać, żeby ich nie spalić. Gdy tylko zaczną się rumienić, cały proces idzie bardzo szybko. Torcik można udekorować różnymi wzorkami. Na papier przykładamy foremki do ciastek: zajączka, jajko lub motyla. Odrysowujemy i wycinamy wzór
dolcevitainmykitcheninnego ulubionego. Spód sernika 150 g ciastek typu petit beurre 60 g miękkiego masła lub dobrej jakości margaryny Jak zrobić spód sernika Ciastka połamać na mniejsze kawałki, dodać miękkie masło i zblendować, tak, żeby będą miały konsystencję grubego piasku. Jeśli nie macie dostępu do blendera, to pokruszone ciastka możecie wsypać do woreczka foliowego i rozwałkować wałkiem(...)następnie wymieszać z masłem. Polewa czekoladowa - przepis 100 g czekolady (gorzka lub deserowa lub pół na pół) 3 łyżki mleka 50 g masła opcjonalnie kilka kropel aromatu rumowego lub migdałowego Do dekoracji: zmielona w blenderze biała czekolad lub drobno zmielone migdały albo orzechy Jak zrobić polewę czekoladową Mleko i masło podgrzewam w rondelku do chwili, aż masło się rozpuści
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataSkładniki:5 jajek (oddzielnie białka i żółtka)3 łyżki cukruSok z 1 cytryny100 g masła300 g masy krówkowej180 g mąki pszennej100 g skrobi ziemniaczanej2 łyżeczki proszku
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaWłoch do Francji. To jednak Francuzi wypromowali makaroniki na całym świecie. Mogą również przypisać sobie swój wkład w ich współczesną formę. Obecną postać makaroników- dwie połówki ciastka przełożone kremem zawdzięczamy właśnie założycielowi wcześniej wspomnianej cukierni Laduree. Jeśli zastanawiacie się więc, co zrobić z białkami pozostałymi po pieczeniu babek czy ciasta kruchego, to makaroniki stanowiąidealne rozwiązanie. Najlepiej smakują(...)białek dodać makę migdałową i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką, aby masa nie straciła na swojej puszystości. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.Masę przełożyć do szprycy i wyciskać krążki o średnicy około 2 cm. Odstawić na około 30 minut, aż masa wyschnie i powstanie skorupka wyczuwalna po dotknięciu palcem.Piekarnik nagrzać do temperatury 140 stopni i piec ciastka około 14 minut
Mania Gotowania