konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :) Składniki: biszkopciki 700 g gęstego jogurtu waniliowego 250 ml śmietany kremówki 4 łyżki cukru pudru 8 łyżeczek żelatyny 400 g truskawek + 2 galaretki truskawkowe Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Biszkopty ułożyć na jej spodzie. Żelatynę zalać(...)wodą, odstawić na 10 minut do napęcznienia. Postawić na palniku i podgrzewać, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Nie doprowadzać do wrzenia. Zdjąć z ognia, wystudzić. Kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier puder. Dodać jogurt, cały czas miksując, do połączenia. Na sam koniec dodać przestudzoną żelatynę (wcześniej rozrobioną z 3 - 4 łyżkami masy serowej), dokładnie zmiksować
Domowa cukiernia Ewykruszyć. Gorący biszkopt obracamy wraz z papierem do góry i zdejmujemy papier. Miskę o średnicy 24 cm na górze wykładamy ciastem. Dno i boki. Krem truskawkowy 600 ml śmietany kremówki 36% 3 czubate łyżki cukru pudru 250 g serka mascarpone 300 g truskawek 1 cytrynowa galaretka 3 łyżki cukru Dodatkowo 6-7 okrągłych biszkoptów Truskawki włożyć do rondelka wraz(...)biszkopty. Odstawić w chłodne miejsce na około 2 godziny. Po tym czasie do miski z ciastem przyłożyć talerz i odwrócić miskę wykładając ciasto na talerz. Krem 200 g śmietany kremówki 36% 2 płaskie łyżki cukru pudru Całość ubić na sztywną masę. Ubitą śmietaną posmarować całość ciasta, wygładzając na gładko. Polewa 200 g mleka skondensowanego bez cukru 70 g glukozy
O kuchni z uczuciemłyżka mąki pszennej 2 łyżki cukru 100 g masła 500 ml mleka dodatkowo: 400 g masła orzechowego z kawałkami orzeszków około 60 sztuk herbatników 350 ml śmietanki kremówki 2 łyżki cukru pudru łyżka żelatyny 300 g gęstej konfitury wiśniowej Ciasto przygotować tak jak biszkopt. Białka ubić na sztywno, dodać cukier i ubijać. Następnie dodawać po żółtku(...)Wlać na gorące mleko i ugotować budyń. Od razu wyłożyć go na warstwę herbatników. Przykryć kolejną warstwą herbatników. Rozsmarować konfiturę i przykryć herbatnikami. Żelatynę rozpuścić w odrobinie wrzątku. Kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Dodać masło orzechowe (dwie łyżki odłożyć) i ostudzoną żelatynę. Zmiksować i wyłożyć na ciasto. Pozostałe masło orzechowe rozpuścić nad parą lub w mikrofali
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniamuszkatołowa 100 ml białego wina 2 – 3 ząbki czosnku 1 średnia biała cebula lub szalotka 1 czubata łyżka masła 4 łyżki drobno startego grana padano 200 ml śmietany kremówki 1 łyżka posiekanej natki pietruszki Wykonanie: Przygotuj składniki: czosnek drobno posiekaj, cebulę pokrój w drobną kostkę. Szparagi opłucz, odłam zdrewniałe końce. Ułamią się one same w odpowiednim miejscu. Odetnij ‚główki(...)cebulę do momentu aż się zeszkli, dodaj czosnek i smaż jeszcze 1 minutę. Dodaj wino i gotuj je przez kilka minut – aż większość się zredukuje. Dodaj śmietanę kremówkę, dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dodaj makaron, szparagi, bób i 3 łyżki grana padano. Całość wymieszaj i wyłóż na talerze. Posyp świeżo zmielonym pieprzem natką pietruszki, następnie – serem grana padano. Smacznego
Moja pasja smakurabarbarowe Lody jogurtowo-truskawkowe Lody rabarbarowe Sorbet truskawkowy \\ Lody waniliowe z solonym karmelem Czas przygotowania: 2 godziny + czas mrożenia Składniki 400 ml pełnego mleka 3,2% 200 g kremówki 30% 120 g cukru 4 żółtka 1 łyżeczka domowej esencji waniliowej Solony karmel: 100 g brązowego cukru 150 g kremówki 30% 20 g masła w temperaturze pokojowej
Kulinarne przygody Gatitytolerują. Składniki: Biszkopt: 3 jajka 3 łyżki cukru 3 łyżki mąki pszennej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowa: 500 g sera z wiaderka 300 ml kremówki 30% 6 łyżek cukru pudru 2 galaretki truskawkowe 500 ml wrzątku Dodatkowo: 500 g świeżych truskawek 1 galaretka truskawkowa 400 ml wrzątku Przygotowanie: Biszkopt: Białka ubić na sztywno z cukrem(...)pieczenia, wylać masę jajeczną, równomiernie rozsmarować i piec w 180 stopniach około 20 minut. Masa serowa: Galaretki rozpuścić we wrzątku i odłożyć w zimne miejsce do lekkiego stężenia. Zimną kremówkę ubić na sztywno. Dodawać stopniowo i na przemiennie cukier puder oraz ser. Miksować na wolnych obrotach tylko do połączenia się składników. Następnie stale miksując ale na wolnych obrotach powoli wlewać
Ala piecze i gotujejakie lubię najbardziej. Co jak co, ale czas spędzany w kuchni i na sprzątaniu skracam do minimum - o ile to możliwe ;) Ciasto ptasie mleczko truskawkowe przepis: 500 ml śmietany kremówki, 2 galaretki truskawkowe ok 1 kg truskawek, wcześniej przygotowany biszkopt wg. tego przepisu: <<klik>> Ciasto ptasie mleczko truskawkowe - sposób przygotowania. Galaretkę rozpuszczamy(...)wrzącej wody i pozostawiamy do ostygnięcia. Śmietanę kremówkę ubijamy i dodajemy do niej zimną już galaretkę delikatnie mieszając. Do powstałej masy dodajemy kawałki truskawek (zostawiamy część do dekoracji). Krem wylewamy na wcześniej upieczony biszkopt. Całość dekorujemy truskawkami. Ciasto chłodzimy w lodówce
Pani domowaPrzyznam się, że najbardziej podkusiła mnie do wykonania tego ciasta pianka kisielowa. Nie mogłam przejść obojętnie obok masy wykonanej z połączenia kremówki z kisielem i galaretką – musiałam jej spróbować. Wyszło coś na kształt ptasiego mleczka (choć byłam jedyną osobą, która miała takie skojarzenie;) Co mogę stwierdzić z pełną stanowczością, to to, że masy wychodzi dużo, dzięki czemu zwykły biszkopt(...)Wylewamy na blachę i pieczemy 20-25 minut w temperaturze 180 stopni. Kisiele przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu. W ciepłej masie kisielowej rozpuszczamy 2 galaretki. Odkładamy do przestudzenia. Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno. Łączymy partiami z zimnym kisielem, mieszamy łyżką. Pozostałą galaretkę rozpuszczamy w półtorej szklanki gorącej wody. Odstawiamy do stężenia. Biszkopt dzielimy na dwie części. Spód ponownie wkładamy
Smaki Na Talerzujajka - 200g jogurtu naturalnego - 70ml oleju - dałam 80g płynnego oleju kokosowego - 1 płaska łyżeczka sody - 5g - 2 łyżki płatków migdałów - 200g truskawek Polewa czekoladowa: - 30g czekolady - 30g kremówki 30% Do jednej miski wsypujemy wszystkie składniki suche, tj.: mąkę, ksylitol (lub cukier), ksylitol z wanilią, sodę, wszystko dokładnie mieszamy. Do drugiej miski wybijamy jajka, dodajemy stopiony olej oraz jogurt(...)nagrzanego do 180*C i pieczemy ok.20- 25 minut, ja piekłam 22 minuty na termoobiegu (do suchego patyczka). Przestudzone ciasto polewamy delikatnie polewą przygotowaną z czekolady stopionej razem z kremówką (nie jest to konieczny dodatek, niemniej nadaje fajnego smaku). Smacznego
Smaczne Zdrowepieczenia. Ciasto wylewamy do wyłożonej papierem formy do pieczenia o śr. 24 cm. Pieczemy ok 20-25 minut, do suchego patyczka *Przestudzony biszkopt przekrawamy na połowę. Nasączamy dolny blat. * Kremówkę ubijamy na sztywno. Część truskawek odkładamy do dekoracji na wierzch ciasta. Resztę dobrze miksujemy. Zmiksowane truskawki dodajemy do ubitej kremówki. Miksujemy, dosładzając do smaku. * Do żelatyny dodajemy wodę
Z Majeczką w kuchnisezon na bób w pełni. Wspaniale smakuje z młodymi ziemniakami :) 2 filety z kurczaka 3 ząbki czosnku 1 cebula 2 łyżki mąki pszennej 2 szklanki bulionu drobiowego 1/3 szklanki kremówki 30% 1 łyżka posiekanego koperku 200 g bobu 2 pomidory sól pieprz kolorowy mielony papryka słodka mielona olej rzepakowy do smażenia Bób ugotować w wodzie z dodatkiem soli i odrobiną(...)ponownie odrobinę oleju. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić razem z rozgniecionym czosnkiem. Oprószyć mąką i chwilę smażyć na małym ogniu. Stale mieszając wlewać bulion, a po rozprowadzeniu wlać kremówkę. Gotować, aż sos będzie miał odpowiednią konsystencję, wtedy dołożyć kurczaka, wyłuskany bób i pokrojone pomidory. Przyprawić według smaku, dodając na końcu świeży koperek. Smacznego :) Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Dania
https:KKuchniaMniamszklanki o pojemności 250ml) 100g masła + szczypta soli 30g wiórków kokosowych do kremu + 25g do posypania wierzchu ciasta 40ml Advocatu (użyłam Advocat Tiramisu) 30g migdałów w płatkach 330ml śmietanki kremówki 30% lub 36% (najlepiej UHT) 1 opak. śmietan-fix 1 łyżka cukru pudru (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto Raffaello bez pieczenia z truskawkami – Wykonanie: W 200ml mleka rozprowadzić budynie(...)warstwę herbatników, wylać pozostałą połowę masy budyniowej, wyrównać, poukładać pozostałe przekrojone na pół truskawki (pamiętać, żeby kilka truskawek odłożyć do dekoracji wierzchu ciasta). Ułożyć kolejną warstwę z herbatników. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, następnie dodać pod koniec ubijania śmietan-fix i cukier puder i miksować tylko do czasu połączenia się składników. Ubitą śmietanę wyłożyć na wierzchnią warstwę herbatników, posypać wiórkami
Kulinarne Przebojerazem. Bez ubijania piany, topienia masła i ucierania żółtek, Po prosu ekspres. *foremka 23*28 cm Składniki: 1 kg sera z wiaderka 6 jajek 200 ml śmietanki kremówki szklanka cukru kopiata łyżka mąki ziemniaczanej kopiata łyżka mąki pszennej paczka biszkoptów okrągłych 3/4 szklanki jagód leśnych 3/4 szklanki poziomek łyżeczka ekstraktu z pomarańczy (można pominąć lub zastąpić skórką) Blaszkę wyścielić(...)papierem do pieczenia. Na dnie ułożyć biszkopty. Ser, jajka, kremówkę, cukier i mąki wrzucić do dużej miski. Wlać ekstrakt z pomarańczy. Wszystko razem zmiksować krótko tylko do połączenia składników. Wylać na biszkopty. Na wierzch wysypać połowę wymieszanych owoców. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec około 45 minut, Wystudzić. Przed podaniem na sernik wyłożyć resztę owoców
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniasoli 2 łyżki zimnej wody 1 łyżka skórka z pomarańczy tarta kandyzowana warstwa mango: 1 mango duże 2 łyżeczki pełne żelatyny warstwa truskawkowa: 20 dkg truskawek 300 ml śmietany kremówki 1 łyżka cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny pełne pozostałe: 10 dkg truskawek do dekoracji mango kawałek melisa Ciasto: Do miski przekładam składniki na ciasto, kroję nożem i zagniatam krótko rękoma(...)mieszam. Wylewam do tarteletek i wstawiam do lodówki. Truskawki obieram, miksuję blenderem. Żelatynę zalewam pięcioma łyżkami zimnej wody i rozpuszczam w mikrofali. Dodaję do musu truskawkowego. Śmietanę kremówkę ubijam z pudrem. Dodaję mus truskawkowy i miksuję cały czas. Wstawiam do lodówki aż masa zgęstnieje. Przekładam do szprycy i dekoruję tarteletki. Układam truskawki, mango, melisę
wesoła kuchniapokazania środka, ale gwarantuję, że jest pyszny. Nie jest za bardzo słodki (jeśli wolicie bardzo słodkie torty to proponuję dodać więcej cukru do masy), środek to masa ze śmietany kremówki i serka mascarpone i druga z dodatkiem gorzkiej czekolady i wiśnie. Dodatkowo blaty nasączone są syropem z wiśni. Jest rewelacyjny, aż bym zjadła :-). Inspirację znalazłam tutaj - klik , pozmieniałam tylko(...)się rozpuściła. Studzimy i wstawiamy na 2 godziny do lodówki. Po tym czasie wyjmujemy i ubijamy mikserem. Ja ubijałam około 5 minut. Składniki masa śmietanowa: 600 ml śmietany kremówki 36% 500 g serka mascarpone 4 -5 łyżek cukru pudru Dodatkowo: 400 g wiśni z kompotu + do dekoracji około 1/2 szklanki kompotu 150 g gorzkiej czekolady do dekoracji
kruche babeczki