chciałam aby ten smak był przytłaczający, w serniku najlepszy jest bowiem po prostu...smak sernika ;). Jeśli natomiast nie lubicie kokosu, pomińcie ten składnik, a mleko kokosowe zastąpcie śmietaną kremówką. Ale malinki obowiązkowe - z nimi nawet zwykły sernik staje się niezwykły ;). Pasować będą też inne owoce lata - wiśnie, czereśnie, jagody, borówki amerykańskie etc. Bardzo polecam :) Kruche ciasto: 250 g mąki pszennej(...)cukrem pudrem. * Wybierzcie mleko kokosowe dobrej jakości, o dużej zawartości tłuszczu, a jeżeli macie dostęp do śmietanki kokosowej to użyjcie takiej śmietanki. Mleko kokosowe/śmietankę kokosową można zastąpić śmietaną kremówką. Osobiście polecam dokładnie takie mleko kokosowe, dostępne w Lidlu: Smacznego
Opowieści z piekarnikadeserowej 10 g kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem z nutellą: 200 g nutelli 100 g serka mascarpone 50 g mlecznej czekolady Krem śmietankowy: 500 ml śmietany kremówki 36 % 150 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub 2 łyżeczki cukru wanilinowego Ponadto: 2 słoiczki jagód w syropie lub około 350 g świeżych(...)Schłodzony serek mascarpone zmiksować wraz z nutellą ( w temperaturze pokojowej ) na gładki, jednolity krem. Dodać czekoladę i zmiksować do połączenia. Włożyć do lodówki do lekkiego zgęstnienia. Krem śmietankowy: Śmietana kremówka oraz serek mascarpone powinny być porządnie schłodzone ( minimum 24 godziny w lodówce ). Śmietanę, serek, cukier puder oraz ekstrakt z wanilii/cukier wanilinowy umieścić w naczyniu i ubić razem do otrzymania sztywnego
Opowieści z piekarnikapokojowej 1 - 2 łyżeczki ekstraktu z migdałów lub kilka kropel sztucznego aromatu migdałowego Polewa czekoladowa: 200 g czekolady gorzkiej lub deserowej lub pół na pół 150 ml śmietany kremówki 30% lub 36% Dodatkowo: płatki migdałów lub wiórki kokosowe do posypania ciasta Wykonanie: Ciasto jasne: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną oraz proszek do pieczenia wymieszać(...)tylko o lekkie wyrównanie kremem i "zatkanie" nim dziurek w cieście, aby polewa w nie nie wsiąkała ). Włożyć do lodówki na około 2 godziny. Polewa czekoladowa: Czekoladę posiekać. Śmietanę kremówkę przelać do garnuszka, postawić na palniku i mocno podgrzać, prawie do wrzenia. Zdjąć z ognia, dodać posiekaną czekoladę i odstawić na około 2 minuty. Po tym czasie dobrze wymieszać
Opowieści z piekarnikamają właściwości lecznicze to chyba każdy wie. Tego smaku owoców lata nie da się zapomnieć i powracamy do niego co rok. ~~SKŁADNIKI~~ biszkopty okrągłe 1 mała paczka śmietana kremówka 36 % 1 l. serek mascarpone 250 g. żelatyna 2 łyżki + woda do pokrycia żelatyny maliny 200 g. aronia 200 g. brzoskwinie 3 szt. cukier 4 łyżki(...)wolnym ogniu, aż owoc puści soki i zmięknie. Następnie miksujemy blenderem i odstawiamy do ostygnięcia. Maliny miksujemy blenderem i odstawiamy. Brzoskwinie obieramy i kroimy w kostkę. Śmietanę kremówkę ubijamy z cukrem ( 4 łyżki ) pod koniec ubijania dodajemy mascarpone i ponownie chwilę miksujemy, aby masa była jednolita. Żelatynę zalewamy wodą i mieszamy. Odstawiamy do spęcznienia. Kiedy spęcznieje podgrzewamy
Kuchnia Paulettesciasteczkową i ugniatam palcami. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 180 stopni na pięć minut, wyjmuje i studzę. Masa serowa: Ser mielę dwukrotnie, przekładam do misy, dolewam 1/2 szklanki śmietany kremówki, jogurt, cukier i mieszam mikserem dosłownie chwilę. Wbijam jajka i dalej mieszam, na końcu dodaję budyń. Masy nie wyrabiam długo żeby się nie napowietrzyła. Dziele ją na trzy części(...)pozostałej śmietany kremówki 125 ml dodaję połamaną czekoladę gorzką i podgrzewam ale nie gotuję. Chwilę odstawiam i mieszam aż czekolada się rozpuści. Jak przestygnie dodaję do jednej części sera. Jagody miksuję blenderem i dodaję z łyżką budyniu do drugiej części sera. Na ciasteczkowy spód wykładam masę czekoladową, na nią delikatnie wylewam łyżką masę jagodową, i na końcu masę białą. Sernik
wesoła kuchniaSpody biszkoptowe piekłam w tortownicy o średnicy 20 cm. Składniki na 1 spód biszkop tu (będą potrzebne 2) Składniki na krem śmietankowy: 500 g serka mascarpone 600 ml śmietany kremówki 2 łyżki cukuru waniliowego 1 opakowanie utrwalacza do bitej śmietany czerwony barwnik spożywczy (opcjonalnie) Składniki na polewę malinową: 100 ml musu malinowego 2 łyżki galaretki malinowej +1 kg malin(...)dużo czasu na ostygnięcie. Maliny myjemy i odkładamy na ściereczkę, żeby wyschły. Ok. 300 g malin miksujemy na mus, dodajemy skórkę i sok z połówki limonki. Mocno schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy na krem razem z serkiem mascarpone i cukrem waniliowym. Kiedy krem ma już dosyć sztywną konsystencję (jak na zdjęciu) przekładamy ok. 1/4 do szprycy lub worka cukierniczego z ozdobną
Ciastkozercystopniach. Masa maślana : * kostka masła * serek mascarpone * 3 łyżki cukru pudru Masło utrzeć z cukrem. Dodać mascarpone i całość wymieszać. Masa śmietanowa : * 500ml śmietany kremówki * 2 łyżki cukru pudru * 2 śmietan-fixy Dodatkowo słoiczek dżemu porzeczkowego oraz pół tabliczki mlecznej czekolady. Kremówkę ubić z fixami i cukrem pudrem. Ciasto przekroić na pół i włożyć
Magiczne Życie MartyPostanowiłam, że zrobię ciasto, które wyglądem będzie przypominać tort. I tak powstało, bardzo proste, ale pięknie się prezentujące ciasto, z obłędną masą śliwkową, dwiema bezami i kremem na bazie kremówki. Jest pycha! Takie weekendowe ciacho, jak przyjdą goście! Polecam! PRZEPIS NA CIASTO: składniki (mała bardzo wysoka tortownica) -160 ml oleju rzepakowego - 4 jajka - 1 żółtko - 2 łyżki jogurtu naturalnego(...)formą od ciasta dwa okręgi, rozprowadź bezę, wstaw do pieca. Pieczemy pierwsze 10 min. 140 stopni C, potem godzina 110 stopni C. Bezy studzimy całkowicie. ŚMIETANKOWY KREM: - 300 ml kremówki (30% tłuszczu) - 1 łyżka cukru pudru - 2 spore łyżki serka mascarpone - łyżka proszku żelatyna Mocno schłodzoną śmietanę ubij na sztywno, dodaj, cukier puder i serek mascarpone. Żelatynę, rozpuść w około
SMYKWKUCHNISkładniki: Biszkopt: 1 szklanka mąki owsianej 3/4 szkl. cukru 6 jaj 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa śmietankowa: 4 opakowania serków homogenizowanych ( po 175 g ) 1 szkl. śmietanki kremówki 30 % 4 łyżki cukru pudru 3 czubate łyżki żelatyny Dodatkowo: galaretka agrestowa ( należy przygotować ja wcześniej ) 10 truskawek Sposób przygotowania: Białka ubijamy , gdy się ubiją na sztywną pianę , to dodajemy stopniowo(...)Następnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy. Ciasto dobrze wymieszane wykładamy na przykrytą blaszkę papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 30 minut w temp. 180 C Masa śmietankowa: Kremówkę ubijamy z cukrem pudrem. Cały czas ubijając , dodajemy stopniowo serki. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody. Po lekkim jej wystudzeniu , szybko wlewamy do masy serowej i ubijamy
Różne smaki w kuchnidoprawiłam czosnkiem oraz papryczką chili na lekko pikantnie, kurki natomiast przesmażyłam z szalotką na odrobinie oleju z dodatkiem masła. Do tego ugotowany al dente makaron (polecam rurki), troszkę śmietanki kremówki i świeżo siekana natka pietruszki i mamy genialny obiad lub kolację 👍🍝 Opisałam Wam bardzo szczegółowo sposób przygotowania tego makaronu i tekstu troszkę jest, ale zapewniam Was, że danie robi się(...)krewetek 2 ząbki czosnku 3-4 cm kawałek papryczki chili odrobina chili suszonego lub w płatkach 4 łyżki siekanej świeżej natki pietruszki 0,5 szklanki śmietany kremówki sól świeżo zmielony pieprz WYKONANIE: Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie. Odcedź i odłóż na bok. Na głębokiej patelni rozgrzej 2 łyżki oleju i 1 łyżeczkę masła, zeszklij
Słodko-Słony Świat Ilonypolewaliśmy zimny deser. Totalna rozpusta Deser z mascarpone i owocami Składniki na 3 duże pucharki (jak na zdjęciu) lub 6 mniejszych: – 250 g mascarpone – 200 ml śmietanki kremówki – 1,5 łyżki cukru pudru – owoce: u mnie około 200 g borówki, 200 g malin i garść czerwonego agrestu – 1,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej – opcjonalnie płatek(...)żelatyny Śmietankę kremówkę ubijamy z cukrem pudrem. Mascarpone miksujemy krótko w osobnej misce, a następnie łączymy delikatnie z ubitą śmietanką. Na czas szykowania owoców wstawiamy do lodówki. Umyte owoce przekładamy do garnka i podgrzewamy aż zmiękną, puszczą sok i delikatnie się rozpadną. Dodałam do owoców łyżkę cukru ponieważ mój agrest był troszkę kwaskowaty. Gdy owoce się rozpadną dodajemy mąkę ziemniaczaną
Relaxtimeszybko, rzekłabym za szybko. beza: 2/3 szklanki białek 210 g cukru 1 łyżka octu winnego 1 łyżka mąka ziemniaczana szczypta soli sos jeżynowy: 30 dkg jeżyn 1 szklanka śmietany kremówki 36% 1.łyżka soku z cytryny 2 łyżeczki żelatyny płaskie sos malinowy: 20 dkg malin 1 łyżeczka żelatyny 1 łyżka soku z cytryny 1/2 szklanki śmietany kremówki 36% do dekoracji
wesoła kuchniasojowego · 1 duża cebula · 1 ząbek czosnku · Ok. 100 ml śmietanki kremówki · 1 łyżka mąki pszennej + jedna łyżka mąki ziemniaczanej · 1 łyżka masła klarowanego/ oleju(...)zrumienią, uważając by nie puściły soku. Na 15 minut przed końcem gotowania schabu dodać pieczarki i gotować razem z mięsem. Pod koniec dodać świeży tymianek i zagęścić sos. Śmietankę kremówkę i obie mąki połączyć dobrze za pomocą rózgi w małej miseczce. Całość dodać do sosu, stopniowo aby kontrolować gęstość sosu (można przez sitko, aby uniknąć grudek). Gotować jeszcze chwilę, żeby
Calzonella.comłyżką zamaczając ją w wodzie. Wstawić do lodówki. Warstwy krem karpatkowy w 5 minut 2 op. mleko 800 ml. herbatniki 200 g. krakersy słone ok. 90 g. śmietana kremówka 30 % 600 ml. śmietan- fix 2 op. masa krówkowa 300 g. kakao prawdziwe gorzkie do obsypania Krem karpatkowy przygotować według wskazówek na opakowaniu. Wyłożyć połowę masy na spód sucharkowy. Wyłożyć(...)herbatniki, podgrzaną w garnuszku z wodą puszkę masy krówkowej i drugą połowę kremu. Na krem krakersy oraz ubitą na sztywno z fixami śmietanę kremówkę. Obsypać grubo kakao. * masę krówkową wyrównać łyżką zanurzając ją w wodzie
Kuchnia PaulettesPrzepis zaczerpnęłam z bloga "Z Majeczką w kuchni..." Bardzo polecam, nie tylko na upały! 😊 SKŁADNIKI NA MASĘ CYTRYNOWĄ: 4 galaretki cytrynowe 800 ml gorącej wody 500 ml śmietany kremówki (bardzo dobrze schłodzonej) 5 łyżek cukru pudru 1 kg serka śmietankowego z wiaderka (polecam "Delfiko") - zimnego SKŁADNIKI NA KOKOSOWĄ KRUSZONKĘ: 2 łyżki masła 3 lyżki cukru 200 g wiórków(...)całkowitego wystudzenia. (Aby było zdecydowanie szybciej rozpuszczam galaretkę w 400 ml gorącej wody, dokładnie mieszam rózgą kuchenną, by nie było grudek i dolewam pozostałe 400 ml zimnej wody). Kremówkę ubij na sztywno. Wciąż miksując dodaj cukier puder oraz serek (dokładaj go po trochu). Zmiksuj wszystko dokładnie. Na koniec wlej po trochu zimną galaretkę i zmiksuj masę na niższych obrotach
Słodko-Słony Świat Ilony