można wykonać w dowolny sposób lub ułożyć na torcie cienką warstwę śmietany. Uwielbiam domowe lody bez żadnych dodatków chemii i ulepszaczy. Minimum pracy, maksimum smaku. Składniki 400 g śmietany kremówki 36% 1/2 kg czerwonych porzeczek 1,5 szklanki cukru (lub według własnego smaku) 200 g śmietany kremówki do dekoracji 1 łyżka cukru pudru (lub według własnego smaku) Śmietanę
O kuchni z uczuciemmasła 1/3 szkl. cukru 4 żółtka 2 szkl. mąki Masa cytrynowa: skórka starta z 1 cytryny 1/3 szkl. soku z cytryny 1/2 szkl. cukru 4 całe jajka śmietana kremówka 30% Sposób przygotowania: Masło z cukrem mieszamy do momentu aż ładnie się połączą ( masło musi być miękkie) Następnie dodajemy żółtka i wyrabiamy. Na końcu dodajemy mąkę. Wstawiamy na 1 godz(...)wcześniej fasoli ) Piekarnik nagrzać do 175 C i piec ok. 20 minut. Masa cytrynowa : Jajka mieszamy ze skórką z cytryny i dodajemy sok z cytryny i cukier. Dodajemy śmietanę kremówkę i ubijamy aż masa będzie gładka. Tarta cytrynowa : Na zimne upieczone ciasto wylewamy masę cytrynową. Pieczemy ok. 25-30 minut w temp. 175 C . Można na tarcie ułożyć dowolne
Różne smaki w kuchnigłównej roli lody jagodowo-śmietankowe, ale miałam jeszcze porzeczkowe i trochę rozweseliły ponury klimat :) Poniżej oba smaki testuje Hania z koleżanką. Składniki: 3/4 szklanki jagód 400 g śmietany kremówki (30 lub 36 %)- 2 kubki 3 lub 4 łyżki cukru pudru Przygotowanie: Jagody myjemy i miksujemy z cukrem pudrem.. Ubijamy kremówkę i dodajemy ją do zmiksowanych jagód. Delikatnie łączymy, mieszając
bistro mamagalaretka z czarnej porzeczki:1 szklanka czarnej porzeczki obranej 1/2 galaretki z czarnej porzeczki 2 łyżki jogurtu greckiego masa z czerwonej porzeczki: 70 dkg czerwonej porzeczki 500 ml śmietany kremówki 30 % 400 ml jogurtu greckiego 4 łyżki cukru trzcinowego 2 łyżki cukru pudru 8 łyżeczek żelatyny 4 łyżki obranej porzeczki glazura 1 szklanka musu z czerwonej porzeczki 2 łyżeczki żelatyny(...)kubku w 1/4 szklance zimnej wody i dodałam do niej gorący mus porzeczkowy żeby ją rozpuścić. Jak mus przestygnie, dodaję do niego jogurt grecki i ubitą na sztywno śmietanę kremówkę z pudrem.. Delikatnie mieszam. Na spód ciasteczkowy wylewam 1/3 masy z porzeczki czerwonej, wciskam w nią cztery łyżki porzeczki, układam biszkopt czekoladowy i dociskam. Na biszkopt wykładam kolejną
wesoła kuchniapaczka ciasteczek Oreo (176 g) 70 g masła Masa serowa: 1 kg sera twarogowego 1 szklanka cukru 6 łyżeczek żelatyny 2 łyżki soku z cytryny 400 ml śmietany kremówki 1/2 paczki ciasteczek Oreo Dekoracja: 1/2 paczki ciasteczek Oreo Przygotowanie Na spód potrzebna jest nam jedna paczka Oreo. Otwórz każde ciasteczko i ściągnij z nich krem – nie wyrzucaj go, przyda(...)łyżeczek żelatyny w 1/3 szklance gorącej wody energicznie mieszając. Dodajemy ją do naszej masy serowej wraz z sokiem cytryny i ponownie wszystko razem miksujemy. W osobnej misce ubij śmietanę kremówkę. Następnie dodajemy ją do masy serowej ale teraz nie używamy miksera – mieszamy ostrożnie za pomocą drewnianej łyżki lub szpatułki kuchennej. Na koniec 1/2 paczki drobno posiekanych ciastek Oreo wrzucamy
Programista w kuchnibogato, który podbije serce każdego łasucha. Koniecznie spróbujcie. Składniki (tortownica o średnicy 26 cm): Masa serowa: 750 g twarogu sernikowego dwukrotnie zmielonego 1,5 szklanki (370 ml) śmietanki kremówki 30% 1 szklanka (200 g) drobnego cukru 1 opakowanie (16 g) cukru z wanilią 3,5 łyżki (35 g) żelatyny 0,75 szklanki (180 ml) gorącej wody 1 opakowanie (175g(...)grzbietem łyżki, a następnie odłożyć do lodówki na kilka minut. 2) Do misy miksera dodać twaróg, cukier oraz cukier waniliowy i mieszać przez 2-3 min. 3) Śmietankę kremówkę ubić na sztywno i dodać, miksując na małych obrotach. 4) Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie. Kiedy lekko przestygnie, dodać 3 łyżki masy serowej i dokładnie wymieszać. 5) Nie przestając miksować, przygotowaną
Fitsweet.mepaczka herbatników maślanych puszka masy krówkowej 4 banany 2 opakowania zielonej galaretki 3 opakowania budyniu waniliowego litr mleka 2 łyżki cukru 125 g masła 300 ml śmietanki kremówki łyżka cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny 4 łyżki słonecznika w karmelu Galaretki rozpuścić w 2,3 szklanki wrzątku, odstawić. Blaszkę do pieczenia wyścielić papierem. Na dnie ułożyć warstwę jasnych herbatników(...)herbatniki i przykryć warstwą ciemnych ciastek. Na nich ułożyć banany pokrojone w plasterki i zalać gęstniejącą galaretką, odczekać aż całkowicie stężeje i przykryć herbatnikami kakaowymi. Posmarować resztą kajmaku. Kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Żelatynę rozmieszać w odrobinie wrzątku i wlać do śmietany, zmiksować i wylać na ciasto. Posypać słonecznikiem. Wstawić do lodówki
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniamocno porzeczkowe, przełamane sosem balsamiko. O wiele lepsze niż kupne i bez konserwantów. Słodycz lodów została przełamana sosem który jest kwaskowy. 250 ml mleka skondensowanego słodzonego 250 ml śmietany kremówki 30 % 40 dkg porzeczek czerwonych mięta sos porzeczkowy balsamiko: 1 szklanka porzeczek czerwonych 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka sosu balsamiko Porzeczki przekładam do garnka i podgrzewam aż zrobią się(...)miękkie. Przecieram przez sito.Odlewam 1/2 szklankę musu. Do pozostałego musu dodaję mleczko skondensowane. Śmietanę kremówkę ubijam na sztywno i łącze ją z musem i mleczkiem.. Lody przekładam do pojemnika i wstawiam do zamrażalnika. Co dwie godziny miksuję.Jak lody zrobią się gęste, przekładam je warstwami do drugiego pudełka wyłożonego folią spożywczą na zmianę z musem porzeczkowym.Folia pomaga wyjęcie lodów
wesoła kuchniajogurtowiec na zimno sernik na zimno z musem z czarnej porzeczki ------------------------------ ------------------------------- Semifreddo z czarną porzeczką Czas przygotowania: Proporcje na keksówkę Składniki: 3 białka 120 g drobnego cukru 250 g kremówki 30% 280 g czarnej porzeczki Poltino 3 łyżki cukru pudru Wykonanie: Porzeczki płuczemy, oczyszczamy z szypułek i blendujmey z cukrem pudrem. Chowamy do lodówki. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy(...)łyżce cukru i cały czas ubijamy, aż cukier się rozpuści, a masa będzie lśniąca. W osobnej misce ubijamy na sztywno kremówkę, a następnie dodajemy po jednej łyżce ubitej śmietany do ubitych białek, mieszamy delikatnie szpatułką. Formę wykładamy folią spożywczą i wypełniamy masą, na wierzch wylewamy 2/3 zblendowanych porzeczek. Trzonkiem od łyżki delikatnie mieszamy, tworząc esy floresy. Foremkę wkładamy do zamrażarki
Kulinarne przygody GatityKajmak mogłabym dodawać wszędzie bo uwielbiam :) Wymiary blaszki: 28x24 cm Temp. pieczenia: 190C Czas pieczenia: ok. 60 minut Składniki: 6 gruszek cytryna 100 g masła 100 ml kremówki 100 g rodzynek 3/4 szkl. cukru 8 jaj 9 łyżek mąki pszennej i mąki ziemniaczanej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 1,5 op.budyniu w proszku 1 kg twarogu(...)pieczenia. Następnie 2 łyżki kakao i 3 łyżki mleka. Całość miksujemy. Ciasto wylewamy na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia. 4 żółtka ucieramy z twarogiem , resztą cukru, kremówką, 1,5 opakowania budyniu i rodzynkami. Do masy dodajemy ubite na sztywno białka. Masę twarogową wylewamy na ciemne ciasto. Na wierzchu układamy pokrojone gruszki. Pieczemy ok. 60 minut. Po upieczeniu, uchylić
Różne smaki w kuchnipieczenia i wkładamy do rozgrzanego piekarnika na ok 30-35 minut. Masa serowa: - 1300 dag sera, może być z wiadereczka lub biały twaróg dwukrotnie mielony - 500 ml śmietany kremówki - 12 łyżek cukru pudru - 3 łyżki esencji waniliowej - 3 łyżki żelatyny - 1/2 szklanki gorącej wody do rozpuszczenia żelatyny Dodatkowo: - 2 do 3 szklanek jagód - 1 galaretka 1. Galaretkę przygotowujemy(...)wystudzenia. 2. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie aby napęczniała, odstawiamy do wystudzenia, a następnie przed dodaniem wkładamy szklankę do kąpieli wodnej i doprowadzamy do jej rozpuszczenia. 3. Kremówkę ubijamy na sztywno. Ser miksujemy z wanilią i cukrem pudrem, a następnie wlewamy żelatynę, na końcu dodajemy bitą śmietanę i mieszamy do połączenia się składników. 4. Na wystudzony biszkopt dajemy połowę
Apetyczna babeczkakilku razach dojdę do wprawy. Bo mam na mango już milion pomysłów. *foremka 23*23 cm (16 porcji) Składniki: 16 okrągłych biszkoptów na warstwę serowa: 300 ml śmietanki kremówki 30% 300 g serka homogenizowanego waniliowego łyżka żelatyny 2 łyżki cukru pudru na piankę: galaretka o smaku tropikalnym 250 ml mleka zagęszczonego niesłodzonego ( z lodówki) na wierzch: duże, dojrzałe(...)smaku pomarańczowo-morelowym (bez żelatyny, tężejąca w godzinę) Foremkę do pieczenia wyścielić papierem do pieczenia, na dnie ułożyć biszkopty. Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki wrzątku. Schłodzoną śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem, następnie dodać serki homogenizowane i żelatynę. Zmiksować. Wylać na biszkopty i wstawić do lodówki do stężenia. Galaretkę tropikalną rozpuścić w połowie szklanki wrzątku. Mleczko
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaczasie opałów - spokojnie, w moich przepisach na lody nie będziemy wykorzystywać jajek. Z czego w takim razie przygotujemy nasze lody ? Bazowymi składnikami będą naturalny jogurt grecki i śmietanka kremówka 30 lub 36%. Możemy też dodać serek mascarpone, który jest tłusty i ładnie zwiąże masę lodową. Przyda się nam też skondensowane mleko słodzone lub, w niektórych przypadkach nieco cukru, jeśli(...)się pestek i dokładnie je zblendować. W osobnej misce miksujemy jogurt czy mascarpone. Następnie łączymy owoce z jogurtem i również miksujemy. Jeśli w naszym przepisie będziemy używać kremówki, ubijamy ją na sztywno i bardzo delikatnie łączymy z pozostałymi składnikami. Teraz pozostaje nam tylko przełożyć masę lodową do foremek lub do kubeczków, w środek włożyć patyczek i schować
Kulinarne przygody Gatityjajka i mieszamy na gładką masę. Do drugiego naczynia wlewamy śmietankę. Odlewamy 2 - 3 łyżki, które dodamy później do polewy. Ubijamy na sztywno i wsypujemy odłożone cukier. Utwardzamy nim kremówkę. Śmietanę powoli przekładamy do masy serowej i delikatnie mieszamy. Całość ostrożnie wylewamy na ciasteczkowy spód. Wstawiamy do piekarnika. Na dnie ustawiamy blachę z gorącą wodą. Zapobiegnie to nadmiernemu rośnięciu(...)całkowitego wystygnięcia. Będzie w środku wciąż płynny, ale spokojnie - jest upieczony. Następnie wstawiamy do lodówki, aby ładnie stężał. W kąpieli wodnej roztapiamy tabliczkę ulubionej czekolady, dolewamy pozostawioną kremówkę i odstawiamy do wystygnięcia. Polewamy ciasto i zostawiamy w chłodzie, by polewa zastygła. Smacznego
Kuchnia od dwojgaszklanki cukru niepełne 2 szklanki mleka w proszku 100 g masła dodatkowo: szklanka orzeszków ziemnych masa krówkowa ( u nas zawsze Helio) 100 g gorzkiej czekolady 3 łyżki śmietany kremówki Masło roztopić z batonikami Snickers. Zdjąć z gazu. Orzeszki zemleć w malakserze, dodać do roztopionego masła z batonikami. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać masę na spód. Włożyć do lodówki(...)mleczną masę. Ponownie włożyć na kwadrans do lodówki. Wyjąć ciasto i rozprowadzić na nim masę krówkową. Przygotować polewę. W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę. Dodać pod koniec śmietanę kremówkę. Rozprowadzić na cieście Słodkości
Ania i Marcin gotują