masła mleczna masa: 1/2 szklanki mleka 1/4 szklanki cukru niepełne 2 szklanki mleka w proszku 100 g masła dodatkowo: 5 sztuk truskawek 100 g gorzkiej czekolady 3 łyżki śmietany kremówki 2 małe batoniki MARS do dekoracji Masło roztopić z batonikami Mars. Zdjąć z gazu. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać masę na spód. Włożyć do lodówki na około 20 minut(...)wymieszać rózgą, tak aby nie powstały grudki. Wylać masę na schłodzony spód. Ponownie włożyć na kwadrans do lodówki. Przygotować polewę. W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę. Dodać pod koniec śmietanę kremówkę. Rozprowadzić na cieście. W polewie umieścić pokrojone truskawki oraz pokrojone batoniki
Ania i Marcin gotująszklanki mleka 1/2 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki 4 żółtka 200 g masła orzechowego Ganache: 100 g gorzkiej czekolady 200 g mlecznej czekolady 1 szklanka śmietany kremówki 30% Przygotowanie: Biszkopt: Białka z cukrem ubić, dodać żółtka, proszek do pieczenia, kakao i krótko zmiksować. Mąkę przesiać i delikatnie wymieszać z masą. Przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około(...)gorącego mleka, przez cały czas mieszając. Gotować na najmniejszym ogniu stale mieszając, aż budyń zgęstnieje. Schłodzić i zmiksować z masłem orzechowym na gładki krem. Ganache: W rondelku podgrzać śmietanę kremówkę, prawie do wrzenia (nie wolno zagotować!) i wyłączyć gaz. Dodać połamane czekolady i mieszać, aż do całkowitego połączenia składników. Ostudzić. Na biszkopcie rozsmarować krem, na nim ułożyć warstwę herbatników, potem
Oryginalny smakwięc nie można obyć się bez ciasta z dynią. Tym razem jest to ciasto na zimno a'la sernik...tylko, że bez sera, a z mleczkiem kokosowym i śmietanką kremówką. Ciasto jest bardzo delikatne jak puszek i rozpływa się w ustach... Składniki: 1 kg dyni (waga ze skórą) 5 łyżek cukru 1 op. ciastek typu "Pieguski"z czekoladą 1/3 kostki(...)dyniowego z większej części, mieszamy i wszystko z powrotem przelewamy do większej części puree. Mieszamy. Następnie dodajemy stopniowo śmietankę kokosową (tylko stałą część mleczka kokosowego) i dokładnie mieszamy. Śmietankę kremówkę ubijamy mikserem z cukrem pudrem na sztywno. Do ubitej śmietanki dodajemy powoli masę dyniowo-kokosową i mieszamy delikatnie łyżką. Gotową masę wylewamy na przygotowany spód i wkładamy do lodówki
Kuchnia MagdaLenypodany na Porcelana Bogucice Diament Gold. Składniki: Biszkopt: 5 dużych jajek 5 łyżek cukru 5 łyżek mąki pszennej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Krem kokosowy: 500 ml zimnej kremówki 30% 2 śnieżki w proszku 100 g białej czekolady 100 g mielonych migdałów* 200 g wiórków kokosowych 100 ml adwokatu Dodatkowo: 100 ml likieru kokosowego do nasączenia biszkoptów(...)stopniach. Po upieczeniu ostudzić na metalowej kratce. Zimny biszkopt przekroić 2 razy uzyskując 3 blaty. Krem kokosowy: W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę i odłożyć do przestudzenia. Zimną kremówkę ubić na sztywno ze śnieżkami. Cały czas ubijając wlewać małym strumieniem zimną ale płynną czekoladę. Wlać adwokat dodać migdały, wiórki kokosowe i krótko zmiksować lub dokładnie wymieszać szpatułką. Pierwszy blat nasączyć likierem
Ala piecze i gotujecukrem - ugotować budyń na mleku. Masło utrzeć,dodać przestudzony budyń,na końcu suchą kawę cappuccino. Gotową masę podzielić na 2 części. Masa 2: 1/2 l śmietany kremówki 2 śmietany "Śnieżka" 1 szklanka adwokata duża paczka biszkoptów 2 łyżki wiórków kokosowych 1 biała czekolada 3 łyżki mleka 1-2 łyżeczki żelatyny Białą czekoladę rozpuścić z 1 łyżką mleka. Żelatynę(...)rozpuścić w 2 łyżkach mleka. Śmietanę kremówkę ubić ze Śnieżką,dodać szklankę adwokata,pokruszone biszkopty oraz wiórki kokosowe. Na końcu dodać rozpuszczoną czekoladę oraz żelatynę - wymieszać. Przełożenie ciasta: Biszkopt + 1/2 masy 1 + ciasto kokosowe + 1/2 masy 1 + masa 2 + wierzch obficie posypać wiórkami kokosowymi Biszkopt dodatkowo nasączyłam wodą z cytryną i spirytusem. Inspirowałam się przepisem S Anastazji
Niespełnione zdolności kulinarnejajka 2 budynie waniliowe lub śmietankowe bez cukru pół szklanki mleka ok. 280 g jasnych herbatników skórka starta ze sparzonej cytryny lub kilka kropel ekstraktu cytrynowego 500 ml śmietany kremówki 3 łyżki cukru pudru 2 fixy do ubijania śmietany cukrowa posypka Zmielony twaróg wyłożyć do garnka. Dodać cukier, cukier z wanilią, masło oraz roztrzepane jajka. Gotować na wolnym ogniu, stale(...)cieple aż masa ostygnie, aby herbatniki zmiękły od masy serowej. Po tym czasie zdjąć reklamówkę i ścierkę. Przechowywać w lodówce przez całą noc . na następny dzień dobrze schłodzoną kremówkę ubić z fixami i cukrem pudrem. Wyłożyć na ostatnią warstwę herbatników, tworząc nieregularne fale i udekorować cukrową posypką
Czerwień i błękittort był na rocznicę ślubu i choć nie mam mega zdolności to mnie się podobał. Mam nadzieję że i smakował dobrze. Składniki : * biszkopt z tego przepisu * litr śmietany kremówki * 200g serka mascarpone * 300g malin * dżem wiśniowy * pół szklanki cukru pudru * poncz do nasączenia biszkoptu - u mnie wrzątek z syropem waniliowym * dekoracja według uznania Przygotowanie(...)Biszkopt przekroić na pół. Każdy spód nasączyć ponczem. Kremówkę ubić z cukrem pudrem i mascarpone. Dodać przetarte przez sitko maliny. Krem wymieszać. Biszkopty przekładać dżemem i kremem. Wierzch tortu posmarować kremem i wyrównać. Obłożyć boki tortu rurkami. Udekorować według uznania
Magiczne Życie Martykażdego rodzaju kinder party. Zapraszam. Składniki : 1 płat ciasta francuskiego ok 330 g 150 g orzechów laskowych szczypta soli 50 g gorzkiej czekolady 50 ml śmietanki kremówki 36% 2 banany (ok. 200g) 1 jajko Wykonanie : 1. Ciasto francuskie rozwałkować i podzielić na 12 równych części. 2. Orzechy uprażyć i zdjąć skórkę. Jeszcze ciepłe przełożyć do misy(...)blendera wraz z odrobiną śmietanki kremówki oraz szczyptą soli. Zmielić na pastę. 3. Banany pokroić na plastry ok. 1cm . Skropić sokiem z cytryny. 4. Do masy orzechowej dodajemy startą na wiórki gorzką czekoladę. Wymieszać dokładnie. 5. Na środek każdego kwadratu wykładamy łyżkę masy orzechowo-czekoladowej i na niej układamy plasterek banana. Składamy każdy kwadrat po przekątnej
vaniliowoczekoladowajest tak pyszny i przygotujesz go w 30 minut. Uwielbiam tiramisu a Wy ? Szklana forma 30/17 cm 35 dag podłużnych biszkoptów Savoiardi ½ kg sera mascarpone 1 szklanka śmietany kremówki 30% 6 żółtek 6 łyżek cukru 1 łyżka kawy rozpuszczalnej 1 szklanka gorącej wody ½ łyżeczki przyprawy do piernika 2 łyżki rumu Ciemne kakao do oprószenia Jak wykonać tiramisu ? Kawę(...)wbijamy do szklanej miski, wsypujemy cukier stawiamy na garnku z gorącą wodą i mieszadłem do piany ubijamy mikserem aż stanie się gęsta, lśniąca a cukier się rozpuści. Dobrze schłodzoną kremówkę umieszczamy w misie razem z serkiem mascarpone, ubijamy na gęsty krem , dodajemy masę jajeczną, miksujemy krótko, tylko do połączenia. W szklanym pojemniku układamy pierwszą warstwę biszkoptów, skrapiamy równomiernie częścią naparu
Wanilia i KardamonMalinowe na zimno Składniki : biały ser - 325 g galaretki malinowe - 3 opak woda - 750 ml śmietana kremówka - 500 g maliny herbatniki po 59 g - 5 opak wiórki białej czekolady Przygotowanie: Maliny przebrać, opłukać, osączyć na sicie. Do miksera wlać śmietanę kremówkę, dodać ser, zmiksować. Galaretki rozpuścić w gotowanej wodzie, ostudzić, wlać do masy serowej. Dokładnie zmiksować. Dno tortownicy
Kuchnia Danusikurczaka (bez kości i bez skóry) 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 100g boczku parzonego w plastrach 3 czubate łyżeczki musztardy delikatesowej łagodnej 3 łyżki miodu 150ml śmietanki kremówki 30% pieprz i sól do smaku, papryka słodka czerwona w proszku (do oprószenia kurczaka) oliwa z oliwek lub olej rzepakowy do smażenia natka pietruszki (4 gałązki do sosu + trochę do oprószenia(...)drobno. Natkę pietruszki również posiekać (4 posiekane gałązki wrzucić potem do sosu, a resztą natki oprószyć danie na sam koniec). Boczek parzony pokroić w kosteczkę. Musztardę, miód i śmietankę kremówkę wymieszać w jednej miseczce. Na tej samej patelni, na której smażył się wcześniej kurczak, zeszklić cebulę. Następnie dorzucić boczek (niewielką część odłożyć do posypania dania na koniec), lekko podsmażyć. Dodać
Kulinarne Przebojecukru brązowego:pół na pół zwykły i muscovado 1 szklanka mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 1,5 szklanki mąki pszennej typ 450 5bananów 1 śmietanka kremówka (500ml) pół czekolady ekstrakt waniliowy ćwiartka cytryny Wykonanie: *piekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza* 1. Do misy wbij jaja i utrzyj je z cukrem na jasną puszystą masę. 2. Dodaj(...)Górę skrusz.Wydraż też dolną część. 10Ubij śmietankę z cukrem pudrem, wanilią i startą połową czekoladą. 11.Dół ciasta wyłóż bananami, skrop sokiem z cytryny. 12.Następnie wyłóż ubitą kremówkę 13. Posyp skruszoną górą ciasta 14. Udekoruj miętą i schłodź w lodówce przez minimum 6 godzin,a najlepiej całą noc. (smaki ciasta są wtedy wyraźniejsze
U Fiolkiforemka 25*34 cm Składniki: na ciasto: 300 g mąki 200 g masła 100 g cukru pudru łyżka ciemnego kakao 2 żółtka na masę malinową: 600 ml śmietanki kremówki opakowanie masy malinowej (dodatku do śmietany) 2 szklanki malin (lub pół na pół z jeżynami) na bezę: 4 białka 3/4 szklanki cukru 2-3 łyżki migdałów w płatkach Składniki ciasta(...)migdałami. Wszystkie trzy ciasta wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec około 10 minut. Ciasto z pianą piec jeszcze dodatkowo 10 minut w 160*C. Wystudzić. Kremówkę ubić, pod koniec wsypując proszek malinowy. Odłożone ciasto pokruszyć do masy, dodać maliny i wyłoży na ciasto kakaowe. Przykryć blatem z bezą. Wstawić do lodówki
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaprofilu Domowej cukierni Ewy :) Składniki na biszkopt: 5 jajek 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej Masa truskawkowa: 700 g truskawek 750 ml śmietany kremówki 10 łyżek cukru pudru 2 łyżki żelatyny Białka ubić na sztywno, stopniowo dodawać cukier, cały czas ubijać . Do białek dodawać żółtka, jedno po drugim, miksując do połączenia. Do masy jajecznej(...)stopni przez około 30 minut. Biszkopt całkowicie wystudzić, przekroić na pół. Masa truskawkowa - truskawki rozmrozić, dodać cukier, zmiksować na gładki mus. Żelatynę zalać wrzątkiem, mieszać do rozpuszczenia, przestudzić. Kremówkę ubić na sztywno. Przestudzoną żelatynę wlać do musu truskawkowego, dokładnie wymieszać. Mus stopniowo wlewać do śmietany, miksować tylko do czasu aż składniki się połączą. Na pierwszy blat biszkoptu wyłożyć 3/4 masy
Domowa cukiernia Ewybardzo fajnie tężenie, w związku z tym można go z powodzeniem użyć także do smarowania kanapek. Składniki (na ok. 3 porcje) -1 op. sera typu camembert -małe opakowanie śmietany kremówki 30% -1 cebula -pół słoiczka suszonych pomidorów w oleju -sól i pieprz -ok 200-250g makaronu (u mnie orkiszowy) Przygotowanie Cebulę drobno pokroić, zeszklić na oleju z pomidorów. Wlać(...)kremówkę, podgrzać. Ser pokroić w kawałki, dodać do śmietany. Mieszać aż do roztopienia. Pomidory pokroić w drobne kawałeczki. Dodać do reszty, wymieszać. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Polewać ciepłym sosem. Smacznego
Zielona Kuchnia