ciastka kremówki - 13380 przepisów (strona:231/892)

torcik malinowy "wiosenny ogródek" 184

dużych jajek 1 szklanka mąki pszennej 1/3 szklanka mąki ziemniaczanej 2 łyżki zimnej wody szklanka cukru łyżeczka proszku do pieczenia zielony barwnik spożywczy na krem: 330 ml śmietanki kremówki 250 g serka mascarpone 300 g konfitury malinowej 2 łyżki cukru pudru dodatkowo: 150 g czekolady deserowej kwiatki z opłatka 1/2 szklanki wystudzonej herbaty Robienie tortu najlepiej zacząć od przygotowania płotka(...)papierze do pieczenia (wielkość nie ma znaczenia, bo później będziemy je kruszyć). Upieczony biszkopt wystudzić i przekroić na trzy blaty. Nasączyć je herbatą. Zielony biszkopt pokruszyć drobno.  Kremówkę ubić z cukrem pudrem na sztywno, następnie dodać mascarpone i ubijać aż masa z powrotem zgęstnieje. Dodać 3 łyżki konfitury z malin.  Na paterze ułożyć dolny biszkopt i zapiąć wokół

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Wiosenny tort cytrynowy z cytrynową pianką... na przywitanie wiosny 220

dobrej jakości (82 % tłuszczu) ¾   szklanki   (o poj. 200 ml) cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu cytrynowego sok wyciśnięty z 2 cytryn Składniki na piankę cytrynową: 400 ml śmietanki kremówki   (30%) 1 opakowanie galaretki   cytrynowej 250 ml wrzącej wody Wykonanie placków: Do misy miksera wbiłam jajko i żółtko, dodałam margarynę i cukier. Dokładnie utarłam mikserem na puszystą masę(...)piasek i posypałam nim boki tortu. Tort wstawiłam do lodówki. W tym czasie zrobiłam cytrynową piankę Galaretkę cytrynową rozpuściłam w szklance gorącej wody. Wystudziłam. Galaretka ma lekko tężeć. Kremówkę ubiłam na puch. Mikser ustawiłam na niskie obroty i nie przerywając miksowania, wlewałam malutkim strumieniem tężejącą galaretkę do puszystej śmietanki. Z lodówki wyjęłam tort i wokół niego założyłam obręcz tortownicy

Kuchnia u Krysi
Ptasie mleczko. 310

piana nie opadła. Przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 175 stopniach przez około 20 minut. Studzimy. Truskawkowa pianka: 1 galaretka truskawkowa 125 ml śmietany kremówki Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie, zgodnie z przepisem Na opakowaniu i odstawiamy do stężenia.Kiedy zacznie się delikatnie Ścinać ubijamy śmietanę kremówkę i dodajemy do niej galaretkę i Miksujemy do połączenia

Ladylaura.
Ciasto na niedzielę szybkie i łatwe #17 Tarta bez pieczenia z czekoladą i bananami 1097

ugniatamy brzegiem szklanki, jednocześnie przesuwamy masę delikatnie na boki tworząc brzegi. Ugniatamy dość mocno, żeby spód tworzył zwarta masę. Foremkę wstawiamy do lodówki. Masa czekoladowa: – 200 ml śmietanki kremówki – 120 g czekolady (zmieszałam pół na pół gorzkiej z mleczną) – 2 duże banany – łyżka soku z cytryny Banany kroimy w poprzek i kropimy sokiem z cytryny, żeby(...)wylewamy ją na ciasteczkowy spód. Banany wciskamy w masę, przekrojoną stroną w dół. Ciacho wstawiamy do lodówki. Gdy masa zastygnie szykujemy bitą śmietanę. Bita śmietana: – 150 ml śmietanki kremówki 36% + 1 łyżeczka cukru pudru Śmietankę ubijamy wraz z cukrem pudrem i ubitą przekładamy na zastygniętą masę czekoladową. Ciasto najlepiej przed podaniem potrzymać chwilę w lodówce. Na zdjęciach widzicie porcję

Relaxtime
Tort kufel piwa 190

Biszkopt x 2 4 jajek 100 g mąki tortowej 40 g mąki ziemniaczanej 140 g cukru szczypta soli Krem czekoladowo - orzechowy 250 g serka mascarpone 250 ml śmietany kremówki 120 g posiekanych orzechów 100 g gorzkiej czekolady 2,5 łyżki cukru pudru Krem kajmakowy 200 g schłodzonej masy kajmakowej 250 ml schłodzonej śmietany kremówki 250 schłodzonego mascarpone Krem maślany (Swiss

Wędrówki po kuchni
Jabłkowy przekładaniec 217

śmietany 2 łyżki kakao Krem budyniowo-śmietanowy 1 opakowanie galaretki cytrynowej 1/2 szklanki gorącej wody 1 1/2 szklanki mleka 2 łyżki cukru 1 opakowanie budyniu śmietankowego 200 g śmietanki kremówki Ciasto kruche: mąkę pszenną przesiać i wymieszać z mąką krupczatką, cukrem i proszkiem do pieczenia. Posiekać nożem z zimną margaryną, potem dodać jajka i śmietanę. Zagnieść ciasto i podzielić(...)wlać mleko z proszkiem budyniowym i ugotować budyń. Zdjąć z ognia i połączyć z rozpuszczoną galaretką. Mieszać do czasu, aż powstanie jednolita masa. Przykryć folią spożywczą i ostudzić. Schłodzoną kremówkę ubić i miksując porcjami dodawać do wystudzonego budyniu. Krem wyłożyć na pierwszą szarlotkę, przykryć drugim plackiem. Docisnąć i wstawić do lodówki. Ciasto jest najlepsze następnego dnia

Ewusiowe Smaki
Kopiec kreta w wersji rodzinnej 412

łyżeczki proszku do pieczenia     3/4 szklanki mąki tortowej     3/4 szklanki mąki ziemniaczanej Masa:     660 ml śmietany kremówki 30%     4 serki bananowe (po 150 g każdy)     3-4 łyżki cukru     5 łyżeczek żelatyny Dodatkowo:     tabliczka mlecznej czekolady(...)stopni przez 35 minut. Gdy biszkopt ostygnie, ostrym nożem przekrawamy go wzdłuż na pół. Dolny blat posłuży nam za podstawę naszego ciasta, górny blat kruszymy w rękach. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, po czym dodajemy powoli serki i cukier.  W około 1/3 szklanki zimnej wody mieszamy żelatynę i zostawiamy do napęcznienia, po tym czasie rozpuszczamy w mikrofali lub kąpieli

Cukiernia Pychotki
Ciasto śmietanowo cytrynowo twarogowe z nutą cytrynową 252

biszkopt z formy 26 lub 28cm - 200 g + 3 łyżki cukru - 200 g mleka - 15g żelatyny - sok z jednej dużej cytryny - 500 g ricotty - 500 g kremówki - duża puszka brzoskwiń Puszyste i lekkie, rozpływające się w ustach, orzeźwiające... Biszkopt możesz zrobić w/g tego przepisu tutaj , tylko zamiast kakao daj zwykła mąkę pszenną. 200 g cukru, mleko i żelatynę rozpuść podgrzewając(...)puszki. Przetnij biszkopt na pół. Spód ciasta zostaw w formie,nasącz przygotowaną herbatą i  posmaruj połową musu z owoców, resztę brzoskwiń pokrój i ułóż na dnie biszkopta. Ubij kremówkę i dodaj do wystudzonej masy . Wymieszaj dokładnie . Zabezpiecz biszkopt dookoła papierem do pieczenia,zamknij formę aby masa nie wyciekła. Wylej masę na owoce i wyrównaj. Drugą połowę ciasta posmaruj resztą

Pasje Jolki
rajskie ciasto 173

trochę większa) Składniki: na biszkopt: 5 jajek 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej szklanka cukru łyżeczka proszku do pieczenia szczypta kurkumy na przełożenie: dwa kubeczki po 200 ml śmietanki kremówki 30% galaretka zielona galaretka malinowa lub inna różowa   na wierzch: galaretka fioletowa (lub inna) puszka brzoskwiń puszka owoców egzotycznych (tzw. koktajl tropikalny) galaretka truskawkowa 150 ml mleczka skondensowanego niesłodzonego(...)szklanki wody. Wystudzić.  Foremkę, w której piekł się biszkopt wyłożyć wysoko papierem do pieczenia (najlepiej zostawić jeszcze margines ponad blaszkę, bo ciasto wyjdzie bardzo wysokie. Każdy kubeczek kremówki ubić osobno. Do jednej śmietanki wlać tężejąca zieloną galaretkę, zmiksować i wylać na dolny biszkopt przykryć drugą częścią ciasta.  Do drugiej śmietanki dodać malinową galaretkę, szybko zmiksować i wylać

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Sos krówkowy 222

łyżeczką :) Przechowujemy w lodówce, a gdy chcemy użyć go jako polewy, wystarczy na kilka chwil włożyć go do mikrofalówki. szklanka cukru 100 g masła pół szklanki śmietanki kremówki 1/2 łyżeczki soli (opcjonalnie) Zaczynamy od stopienia cukru, wrzucamy do garnka szklankę cukru i na małym ogniu podgrzewamy, co jakiś czas mieszając. Gdy cukier się roztopi i będzie miał kolor bursztynu, dodajemy(...)pokrojone masło i mieszamy do połączenia się składników. Na sam koniec dodajemy kremówkę i pół łyżeczki soli (oczywiście możemy dodać jej mniej, lub w ogóle). Pozwalamy naszemu dziełu troszkę ostygnąć, aby bez obaw przelać je do naczynia w którym będziemy je przechowywać. A póki jest jeszcze ciepłe... Wspominałam, że jest genialne z zimnymi lodami

Pora na pora
Ciasto z kremem cappuccino 1397

łyżek cappuccino śmietankowego 1/4 szkl ciepłej wody 3 łyżki żelatyny Do nasączenia biszkoptu: 0,5 szkl gorącej wody 1 łyżeczka kawy o smaku cappuccino Bita śmietana: 500 ml kremówki 30% 3 łyżki cukru pudru 1/4 szkl ciepłej wody 3 łyżeczki żelatyny  Przygotowanie: Biszkopt kakaowy: Białka ubić na sztywno, dodać cukier, żółtka i nadal ubijać tak długo, aż masa będzie(...)lekko zgęstnieje utrzeć masło i dodawać małymi porcjami budyń i ucierać do uzyskania gładkiego kremu.  Biszkopt nasączyć i wyłożyć krem cappuccino. Odłożyć do stężenia. Bita śmietana:  Zimną kremówkę ubić na sztywno pod koniec dodając cukier puder oraz wlewać wolnym strumieniem namoczoną i rozpuszczoną w ciepłej wodzie żelatynę. Bitą śmietanę rozsmarować na kremie i ponownie odłożyć do stężenia. Przed

Ala piecze i gotuje
Piankowy deser z budyniem 230

Efektowny, pyszny deser a do tego bardzo szybki w przygotowaniu ;) Składniki (ok. 10 sztuk): 2 budynie waniliowe 800 ml śmietany kremówki 1 galaretka (o dowolnym smaku) cukier puder krem czekoladowy biszkopty Wykonanie: Galaretkę rozpuść w 1/2 szklanki gorącej wody i odstaw do wystudzenia. Przygotuj pucharki. Udekoruj brzegi kremem czekoladowym a na spodzie ułóż biszkopty. Ugotuj budyń według instrukcji na opakowaniu(...)rozlej do pucharków. Opcjonalnie możesz posypać kakao, ułożyć biszkopty lub krem czekoladowy. Odłóż do przestudzenia. Jeśli galaretka jest już zimna ale wciąż płynna, ubij śmietanę kremówkę na najwyższych obrotach miksera dodając cukru pudru w zależności od preferencji. Pod koniec ubijania wlej cienkim strużkiem galaretkę cały czas ubijając. Powstałą piankę przełóż do pucharków za pomocą rękawa cukierniczego (albo zwyczajnie łyżką

Kulinarna (nie)codzienność
Babeczki cytrynowe z kremem 162

Puszysty krem cytrynowy: 150 g serka mascarpone lub ricotty 150 g lemon curd jeśli nie mamy dodać sok z 1 cytryny plus 1 łyżka cukru pudru 200 ml śmietany kremówki 30%/36% Wszystkie składniki powinny być schłodzone. W miseczce wymieszać łyżką mascarpone i lemon curd. W osobnym naczyniu ubić śmietanę kremówkę. Dodać ją do masy z mascarpone i bardzo

Kubki smaku
Tort orzechowy z kawą 1022

szklanki mleka 2 łyżki kawy rozpuszczalnej w proszku 1/2 szklanki cukru trzcinowego 2 budynie śmietankowe 2 żółtka 200 g masła CZEKOLADOWY GANACHE: 100 g czekolady gorzkiej 1/3 szklanki śmietanki kremówki 30% POLEWA: 2 łyżki cukru pudru 1/3 szklanki kakao 1 szklanka mleka 2 łyżeczki żelatyny 2 łyżki zimnej wody Zmielone orzechy wymieszać z mąką pszenną, kaszą i proszkiem do pieczenia(...)rozmieszane budynie i ugotować. Przykryć folią spożywczą, tak aby była przyklejona na powierzchni i odstawić do całkowitego wystudzenia. Miękkie masło zmiksować i w kilku porcjach utrzeć z wystudzonym budyniem. Kremówkę mocno podgrzać, ale tak aby się nie zagotowała i gorącą zalać posiekaną czekoladę. Połączyć uzyskując jednolitą masę i wystudzić. Gęsty ganache rozsmarować na każdym blacie ciasta. Składać biszkopt orzechowy

https:KKuchniaMniam
Czekoladowa beza z malinami i borówkami 341

łyżki kakao bez cukru 1 łyżeczka białego octu winnego 100g posiekanej gorzkiej czekolady 100g posiekanej mlecznej czekolady kropla pasty waniliowej lub cukier z prawdziwą wanilią 16g Wierzch: 500ml śmietanki kremówki 30% lub 36% 1 fix do śmietany (niekoniecznie) kropla pasty waniliowej lub cukier z prawdziwą wanilią 16g (lub cukier wanilinowy) po około 100g malin i borówki kakao do posypania poszatkowane(...)minut. Beza podczas pieczenia będzie rosła. Po upieczeniu bezę zostawić w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach przez około 30 minut. Następnie wyciągnąć do całkowitego ostygnięcia. Wierzch: 5. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z fix-em i pastą waniliową, wyłożyć ją na wierzch bezy, wyrównać. Bezę ozdobić owocami i posypać kakao oraz poszatkowanymi pistacjami, od razu podawać. Udanych wypieków :) Related Images

Mała Cukierenka