łyżeczką :) Przechowujemy w lodówce, a gdy chcemy użyć go jako polewy, wystarczy na kilka chwil włożyć go do mikrofalówki. szklanka cukru 100 g masła pół szklanki śmietanki kremówki 1/2 łyżeczki soli (opcjonalnie) Zaczynamy od stopienia cukru, wrzucamy do garnka szklankę cukru i na małym ogniu podgrzewamy, co jakiś czas mieszając. Gdy cukier się roztopi i będzie miał kolor bursztynu, dodajemy(...)pokrojone masło i mieszamy do połączenia się składników. Na sam koniec dodajemy kremówkę i pół łyżeczki soli (oczywiście możemy dodać jej mniej, lub w ogóle). Pozwalamy naszemu dziełu troszkę ostygnąć, aby bez obaw przelać je do naczynia w którym będziemy je przechowywać. A póki jest jeszcze ciepłe... Wspominałam, że jest genialne z zimnymi lodami
Pora na porałyżek cappuccino śmietankowego 1/4 szkl ciepłej wody 3 łyżki żelatyny Do nasączenia biszkoptu: 0,5 szkl gorącej wody 1 łyżeczka kawy o smaku cappuccino Bita śmietana: 500 ml kremówki 30% 3 łyżki cukru pudru 1/4 szkl ciepłej wody 3 łyżeczki żelatyny Przygotowanie: Biszkopt kakaowy: Białka ubić na sztywno, dodać cukier, żółtka i nadal ubijać tak długo, aż masa będzie(...)lekko zgęstnieje utrzeć masło i dodawać małymi porcjami budyń i ucierać do uzyskania gładkiego kremu. Biszkopt nasączyć i wyłożyć krem cappuccino. Odłożyć do stężenia. Bita śmietana: Zimną kremówkę ubić na sztywno pod koniec dodając cukier puder oraz wlewać wolnym strumieniem namoczoną i rozpuszczoną w ciepłej wodzie żelatynę. Bitą śmietanę rozsmarować na kremie i ponownie odłożyć do stężenia. Przed
Ala piecze i gotujeposiłku.Danie troszkę babcine , ale najpyszniejsze. 4 grube plastry łopatki 1op.mrożonki groszku z marchewką 0.5 l.bulionu mięsnego 1 łyżka masła Cebulka 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 mała śmietana kremówka 30% Sól i pieprz Gałka muszkatołowa *****************************" ,Mięso opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem.W dużym rondlu rozgrzać masło.Cebulę posiekać i przesmażyć, włożyć mięso.Wlać bulion, przyprawić solą i pieprzem, gałką(...)warzyw, przykryć pokrywką i dusić jeszcze 15-20 minut.Jeszcze raz przyprawić jak potrzeba.Mąkę rozrobić z odrobiną wody i wlać do garnka, zamieszać.Gotować jeszcze 2 minuty i wlać kremówkę.Zagotować i wyłączyć płomień.Podawać z ziemniakami z wodyy posypane koperkiem.Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiEfektowny, pyszny deser a do tego bardzo szybki w przygotowaniu ;) Składniki (ok. 10 sztuk): 2 budynie waniliowe 800 ml śmietany kremówki 1 galaretka (o dowolnym smaku) cukier puder krem czekoladowy biszkopty Wykonanie: Galaretkę rozpuść w 1/2 szklanki gorącej wody i odstaw do wystudzenia. Przygotuj pucharki. Udekoruj brzegi kremem czekoladowym a na spodzie ułóż biszkopty. Ugotuj budyń według instrukcji na opakowaniu(...)rozlej do pucharków. Opcjonalnie możesz posypać kakao, ułożyć biszkopty lub krem czekoladowy. Odłóż do przestudzenia. Jeśli galaretka jest już zimna ale wciąż płynna, ubij śmietanę kremówkę na najwyższych obrotach miksera dodając cukru pudru w zależności od preferencji. Pod koniec ubijania wlej cienkim strużkiem galaretkę cały czas ubijając. Powstałą piankę przełóż do pucharków za pomocą rękawa cukierniczego (albo zwyczajnie łyżką
Kulinarna (nie)codziennośćPuszysty krem cytrynowy: 150 g serka mascarpone lub ricotty 150 g lemon curd jeśli nie mamy dodać sok z 1 cytryny plus 1 łyżka cukru pudru 200 ml śmietany kremówki 30%/36% Wszystkie składniki powinny być schłodzone. W miseczce wymieszać łyżką mascarpone i lemon curd. W osobnym naczyniu ubić śmietanę kremówkę. Dodać ją do masy z mascarpone i bardzo
Kubki smakuszklanki mleka 2 łyżki kawy rozpuszczalnej w proszku 1/2 szklanki cukru trzcinowego 2 budynie śmietankowe 2 żółtka 200 g masła CZEKOLADOWY GANACHE: 100 g czekolady gorzkiej 1/3 szklanki śmietanki kremówki 30% POLEWA: 2 łyżki cukru pudru 1/3 szklanki kakao 1 szklanka mleka 2 łyżeczki żelatyny 2 łyżki zimnej wody Zmielone orzechy wymieszać z mąką pszenną, kaszą i proszkiem do pieczenia(...)rozmieszane budynie i ugotować. Przykryć folią spożywczą, tak aby była przyklejona na powierzchni i odstawić do całkowitego wystudzenia. Miękkie masło zmiksować i w kilku porcjach utrzeć z wystudzonym budyniem. Kremówkę mocno podgrzać, ale tak aby się nie zagotowała i gorącą zalać posiekaną czekoladę. Połączyć uzyskując jednolitą masę i wystudzić. Gęsty ganache rozsmarować na każdym blacie ciasta. Składać biszkopt orzechowy
https:KKuchniaMniamłyżki kakao bez cukru 1 łyżeczka białego octu winnego 100g posiekanej gorzkiej czekolady 100g posiekanej mlecznej czekolady kropla pasty waniliowej lub cukier z prawdziwą wanilią 16g Wierzch: 500ml śmietanki kremówki 30% lub 36% 1 fix do śmietany (niekoniecznie) kropla pasty waniliowej lub cukier z prawdziwą wanilią 16g (lub cukier wanilinowy) po około 100g malin i borówki kakao do posypania poszatkowane(...)minut. Beza podczas pieczenia będzie rosła. Po upieczeniu bezę zostawić w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach przez około 30 minut. Następnie wyciągnąć do całkowitego ostygnięcia. Wierzch: 5. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z fix-em i pastą waniliową, wyłożyć ją na wierzch bezy, wyrównać. Bezę ozdobić owocami i posypać kakao oraz poszatkowanymi pistacjami, od razu podawać. Udanych wypieków :) Related Images
Mała Cukierenkabazylii,zaciągnięty żółtkiem dla kremowej konsystencji. 1 paczka makaronu tagliatelle Oliwa 1 łyżka czubata mąki Gałka muszkatołowa 250 ml.mleka Sól Biały pieprz Masło 1 żółtko 100 ml.śmietany kremówki Parmezan Suszona bazylia albo świeża Szczypiorek Tymianek ******************************** Makaron ugotować w osolonej wodzie al' dente z łyżką oliwy.Odcedzić i wymieszać jeszcze z jedną łyżką oliwy. Robimy teraz(...)rozgrzewamy trochę masło, wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy i robimy białą zasmażkę.Wlać mleko, wymieszač.Doprawić solą, pieprzem i gałką.Gotujemy sos na małym ogniu ok.10 min.wlewamy śmietanę kremówkę i dodajemy żółtko.Mieszamy i ponownie podgrzewamy , nie doprowadzając do wrzenia.Dodajemy zioła,mieszamy z sosem.Podajemy z ugotowanym makaronem i parmezanem.Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiwiem to bardzo smakował! Składniki : * dwa biszkopty z tego przepisu - jeden z 6 jajek i jeden z 3 czyli z połowy składników * słoik dżemu wiśniowego * 800ml śmietany kremówki * 250g serka mascarpone * 4 łyżki cukru pudru * polewa -300g cukru, 200g mleka skondensowanego słodzonego, 7150ml wody, 2 łyżki żelatyny, 120l wody, 300g białej czekolady * zielony i pomarańczowy(...)barwnik sp ożywczy * czekoladowe literki oraz ozdoby na tort Przygotowanie : Każdy biszkopt przekroić na 3 części. Pierwszy blat posmarować dżemem. Ubić kremówkę z cukrem pudrem i serkiem mascarpone. Nało ż yć trochę kr emu na dżem. Tak samo przyg otować drugi blat. Na trzeci na łożyć tylko krem. Wyrównać dobrze cały tort i na pó ł godziny wstawić
Magiczne Życie Martyszkl cukru pudru Krem pomarańczowy: 0,5 l soku pomarańczowego Smaki Victorii 1 budyń waniliowy b/c 1 galaretka pomarańczowa 125 g masła Bita śmietana: 250 ml zimnej kremówki 30% 125 g mascarpone 1 łyżka cukru pudru Przygotowanie: Kruche ciasto: Wszystkie składniki umieścić w misie miksera i zmiksować na jednolitą masę. Przełożyć na blat zagnieść i uformować kulę. Formę do tart(...)miksować do momentu aż masło się rozpuści i zrobi się jednolity krem. Zimny krem wylać na kruche ciasto i odłożyć w zimne miejsce by krem stężał. Bita śmietana: Zimną kremówkę i mascarpone ubić na sztywno pod koniec dodając cukier puder. Wyłożyć na krem. Można też zrobić dekorację za pomocą szprycy i udekorować kawałkami pomarańczy
Ala piecze i gotujerumu czy malibu) 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki cukru trzcinowego 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej duża szczypta soli opcjonalnie: polewa – kajmak lub pół rozpuszczonej czekolady z łyżką śmietany kremówki opcjonalnie: przybranie – świeże owoce lub orzechy listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='100 g masła (pół tradycyjnej kostki) 100 g gorzkiej czekolady (1 tabliczka) 3 jajka(...)rumu czy malibu) 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki cukru trzcinowego 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej duża szczypta soli opcjonalnie: polewa - kajmak lub pół rozpuszczonej czekolady z łyżką śmietany kremówki opcjonalnie: przybranie - świeże owoce lub orzechy'; document.write(" "); Czekoladę łamiemy na kawałki, masło kroimy na mniejsze części i podgrzewamy je razem do rozpuszczenia – można w garnku – jeśli mamy płytę elektryczną
Poezja smakuciasto: 115 g miękkiego masła Szklanka maki pszennej Szklanka mąki razowej żytniej 1/3 szklanki cukru 2 łyżki rumu Na masę: 150g pianek Marshmallow Pół szklanki mleka 150g śmietany kremówki Dodatkowo:100g mrożonych miękkich owoców (u mnie maliny) Łyżeczka cukru Sposób przygotowania: Z podanych składników na ciasto wyrobić jednolitą masę i wyłożyć ją na nasmarowaną tłuszczem formę do tarty. Piec(...)minut w temperaturze 180 stopni C. Pianki podgrzać na malutkiej mocy wraz z mlekiem. Pianki powinny się rozpuścić, ale mleko nie powinno się zagotować. Studzimy. Kremówkę ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do wystudzonych pianek z mlekiem. Masę wykładamy na upieczony spód. Owoce rozmrażamy, (jeśli puściły dużo soku odsączamy) i miksujemy na gładką masę z dodatkiem cukru. Jeśli owoce
Pyry na Gazlodówce. Jednak idealne jest na następny dzień. Polecam :) ~~SKŁADNIKI~~ SPÓD herbatniki klasyczne ok. 150 gram masło 5 łyżek ( roztopione, lekko ostudzone ) kakao prawdziwe 3 łyżki MASA śmietana kremówka 30 % 330 ml. czekolada biała 200 gram mleko w proszku pełnotłuste (27 %) 5 płaskich łyżek orzechy ziemne prażone niesolone 3/4 szklanki żelatyna 2 łyżeczki + woda zimna do przykrycia żelatyny(...)dotykała jej. Gotujemy wodę na małym ogniu. Do miski wrzucamy czekoladę i czekamy, aż się rozpuści. Odstawiamy do ostygnięcia ( czekolada ma być zimna, ale dalej płynna ). Śmietanę kremówkę ubić, gdy zaczną robić się fałdy, dodać mleko w proszku i chwilę ubijamy, aż masa zgęstnieje. Dodać czekoladę strużką, mieszając łyżką lub szpatułką. na koniec dodać posiekane orzechy prażone. Polecam
Kuchnia Paulettespiekarnika. Pycha! Składniki: Ciasto naleśnikowe na około 10 sztuk 2 jajka 13 dag mąki tortowej Szczypta soli 1 łyżeczka oleju rzepakowego 330 ml mleka 2% 100 ml śmietany kremówki lub słodkiej 18% Olej rzepakowy do smażenia Nadzienie: 30 dag świeżych pieczarek 1 cukinia 2 cebule dymki ze szczypiorem ½ pora 1 łyżka klarowanego masła 15 dag ostrego żółtego sera(...)morska do smaku Pieprz świeżo mielony do smaku Wiórki zimnego masła Sposób przygotowania: Ciasto naleśnikowe: Jajka zmiksować krótko, dodać szczyptę soli, wlewać mleko na przemian wsypywać mąkę , wlać kremówkę oraz łyżeczkę oleju, zmiksować do otrzymania gładkiego ciasta. Odstawić na 40 minut w temp pokojowej . Patelnię posmarować odrobiną oleju rozgrzać, nalewać cienką warstwę ciasta i smażyć z obu stron
Wanilia i Kardamonszklanki mąki pszennej 40g miękkiego masła 1 łyżeczka mielonego kardamonu 1 małe jajko szczypta soli Masa marcepanowa 100g mielonych migdałów 1/4 szklanki cukru pudru 1 łyżka śmietanki kremówki szczypta kardamonu 1 kropla olejku migdałowego 30-40ml wody Śmietana 300ml mocno schłodzonej śmietanki kremówki 1 płaska łyżka cukru pudru Sposób przyrządzenia: Bułeczki: 1. Przygotuj rozczyn drożdżowy (Podgrzej mleko
Kuchnia w Słońcu Skąpana