papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 st. C przez ok 20 -25 min. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia. składniki na krem: 250 g serka mascarpone 200 ml śmietany kremówki 1-2 łyżki cukru pudru wykonanie: Mascarpone miksujemy. W osobnym naczyniu ubijamy kremówkę z cukrem pudrem na sztywno. Dodajemy do mascarpone i miksujemy do połączenia. składniki na poncz
Domowy Smak Jedzeniasłodkiego. Kremem możemy przekładać również torty czy ciasta lub nadziewać babeczki. Na walentynki idealny. Składniki: 20 sztuk kieliszków z białej czekolady Krem adwokatowy: 150 ml adwokatu 1 szklanka kremówki 150 g mascarpone 3 listki żelatyny Cukrowe kwiatuszki do dekoracji Sposób przygotowania: Żelatynę rozpuszczamy jak w przepisie na opakowaniu do płynnej konsystencji. Dobrze schłodzoną kremówkę, łączymy z zimnym serkiem mascarpone
Wanilia i KardamonSkładniki na biszkopt: - 1 szklanka mąki - 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej - 1 cukier waniliowy - 3/4 szklanki cukru - 6 jajek - 2 łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na krem: - 1 litr śmietany kremówki - 2 śmietan fixy - 2 białe czekolady - 200 gram kokosu Przygotowanie biszkoptu: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy do miski. Białka oddzielamy od żółtek(...)Pieczemy w temperaturze 160 ºC przez około 40 minut lub do tzw. suchego patyczka. Pozostawiamy do wystygnięcia, następnie wycinamy równe 3 blaty. Przygotowanie kremu: Czekoladę rozpuszczamy z odrobiną kremówki i studzimy. Śmietanę oraz śmietan fixy ubijamy, a następnie dodajemy wiórki kokosowe. Zostawiamy trochę do obsypania tortu.Wlewamy czekoladę, mieszamy intensywnie. Blaty biszkoptu nasączamy, ja tym razem nasączyłam likierem
Życie zaczyna się w kuchniprzepis. Wystarczy mieszankę lodową miksować co 30 minut aby nie wytrąciły się kryształki lodu. Składniki: 300 g świeżych jeżyn 1 łyżka soku z cytryny 400 ml śmietany kremówki 30% 200 g cukru Przygotowanie: Jeżyny miksujemy blenderem, przecieramy przez sitko, aby usunąć te drobne pesteczki. Do musu dodajemy sok z cytryny i cukier, ponownie blendujemy. Dodajemy śmietanę kremówkę, mieszamy
Życie zaczyna się w kuchnioryginale, jest po prostu pyszne!!! Ps.proponuje od razu podwoić porcję;) Składniki: 3 białka 1 łyżka żelatyny spożywczej 3 łyżki cukru pudru 1 opakowanie cukru waniliowego 200 ml śmietany kremówki 36% Przygotowanie: Żelatynę rozpuszczamy w około 80 ml gorącej wody, pozostawiamy do wystudzenia. Białka ubijamy na sztywno. Niestety mój mikser odmówił posłuszeństwa, dlatego ja ubijam rózgą, ale wy możecie użyć(...)czynności miksera. Pod koniec ubijania wsypujemy cukier cały czas ubijając, a następnie wlewamy powoli rozpuszczoną żelatynę. W osobnej misce ubijamy śmietanę kremówkę. moja była gęsta więc już jej nie ubijałam. Łączymy obie masy. Gotową masę przelewamy do naczynia wyłożonego folią spożywczą. Odstawiamy na parę godzin do stężenia
Życie zaczyna się w kuchniBiszkopt: 3 jajka 6 łyżek cukru 6 łyżek oleju 6 łyżek mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao Ptasie mleczko: 2 galaretki agrestowe 0,5 litra kremówki 2,5 szklanki wrzątku barwnik galaretka na wierzch Białka ubić na sztywną pianę. Dodać cukier i ciągle ubijając dodawać po 1 żółtku. Wlać olej i dodać mąkę z proszkiem do pieczenia(...)kakaem. Wylać na prostokątną tortownicę. Piec około 20 minut. Ostudzić. Dwie galaretki rozpuścić w gorącej wodzie. Odstawić do lekkiego stężenia. Kremówkę ubić, a potem dodać tężejącą galaretkę. Zmiksować, dla poprawienia koloru można dodać barwnik. Przełożyć na biszkopt. Wstawić do stężenia do lodówki. W tym czasie rozpuścić ostatnią galaretkę i gdy zacznie tężeć wylać na ptasie mleczko. Zostawić do stężenia
Ewusiowe Smakibrązowych) 1 kartonik/puszka krojonych pomidorów z czosnkiem (390 g) 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki 4 duże, kiszone ogórki 4 łyżki śmietanki kremówki (30%) 5 szklanek bulionu warzywnego (ewentualnie wody) 1 łyżka mąki pszennej (można pominąć) natka pietruszki do posypania sól morska, świeżo mielony pieprz listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content(...)brązowych) 1 kartonik/puszka krojonych pomidorów z czosnkiem (390 g) 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki 4 duże, kiszone ogórki 4 łyżki śmietanki kremówki (30%) 5 szklanek bulionu warzywnego (ewentualnie wody) 1 łyżka mąki pszennej (można pominąć) natka pietruszki do posypania sól morska, świeżo mielony pieprz'; document.write(" "); Cebulę obieramy i kroimy w piórka lub półplasterki
Poezja smakulukru, można go także posypać np.mielonym ksylitolem. U nas lukier marcepanowy jest dodatkiem koniecznym :-) Lukier marcepanowy: - kilka łyżeczek pudru trzcinowego - kilka kropli dobrego aromatu migdałowego - kilka łyżeczek słodkiej kremówki W miseczce umieściłam puder trzcinowy, dodałam kilka kropli olejku migdałowego i mieszając dodawałam kremówkę. Puder trzcinowy rozpuszcza się trochę dłużej niż zwykły, dlatego musimy mieszać do uzyskania gładkiej konsystencji. Gotowym
Smaczne Zdrowepamiętać aby powierzchnia do pokrycia była bez żadnych nierówności a serniczki mocno schłodzone. Polecam Składniki (na około 5 mini serniczków): Serniczki: 350 g twarogu półtłustego (mielonego) 150 g śmietany kremówki 30% 1/3 szklanki mleka 3 łyżeczki żelatyny 2 pełne łyżki cukru pudru 3 łyżeczki soku z limonki 1/2 dojrzałego mango Lustrzana glazura: 300 g białej czekolady 200 g mleka skondensowanego(...)żelatyny 3/4 szklanki zimnej wody Dodatkowo: okrągłe biszkopty Przygotowanie: Serniczki: Do rondelka wlać mleko i wsypać żelatynę. Gdy napęcznieje, podgrzewać, do momentu rozpuszczenia żelatyny (nie zagotować!). Ostudzić. Zimną kremówkę ubić z cukrem pudrem, dodać twaróg, sok z limonki i dokładnie wymieszać. Do żelatyny (nie odwrotnie!) dodawać po łyżce masy i mieszać, nie może być grudek. Gdyby jednak się zrobiły, masę
Oryginalny smakgorącej wody Krem jabłkowo – cynamonowy: 2 jabłka o wadze około 370-400g 1 łyżeczka cynamonu 1 kopiasta łyżka miodu 5 łyżeczek żelatyny 70g poszatkowanych orzechów włoskich 500ml śmietanki kremówki 36% 3-4 łyżki cukru pudru Do nasączenia: około 200ml likieru orzechowego (orzechówki; można zstąpić posłodzoną wodą z dodatkiem 2 łyżek soku z cytryny lub dodatkiem ekstraktu z wanilii) Dodatkowo(...)Biszkopt w blaszce nasączyć 1/3 likieru i na wierzch wyłożyć połowę musu morelowego, rozsmarować go tak, aby zachować około 1cm odstęp od brzegu tortownicy (patrz zdjęcie poniżej). 11. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Ciągle ucierając mikserem wlać żelatynę, wymieszać. Dodać mus z jabłek i zmów wymieszać. Krem przełożyć do woreczka foliowego z szeroko końcówką (zdjęcie poniżej
Mała Cukierenkamielonego np. z wiaderka (o temperaturze pokojowej) 4 duże żółtka 3/4 szklanki cukru 1/4 szklanki mocnej kawy 3 łyżki żelatyny 1/2 szklanki gorącej wody Krem śmietanowy: 250 ml śmietanki kremówki 30% 250 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru Dodatkowo: 2 opakowania podłużnych biszkoptów 1 szklanka mocnej kawy (wystudzonej) 3-4 łyżki likieru Amaretto 2 łyżki kakao Przygotować formę(...)najmniejszego) (fot.1) . Wylać masę serową, wyrównać (fot.2) i włożyć całość do lodówki, aż lekko stężeje. Na tężejącym kremie ułożyć drugą warstwę nasączonych kawą biszkoptów (fot.3) . Kremówkę i mascarpone przełożyć do miski i miksować razem, aż uzyskamy gęstą masę. Na koniec dodać przesiany cukier puder. Masę śmietanową wyłożyć na drugą warstwę biszkoptów (fot.4) . Gotowy sernik
Świat Ciastastole. Polecam Wam również pyszną kruchą tartę z leśnymi grzybami i serem. składniki: 125 g mało słodkich herbatników 100 g masła 200 g kurek 250 ml śmietany kremówki 200 ml śmietany 18% 800 g twarożku śmietankowego 1 średnia cebula 6 łyżeczek żelatyny masło do smażenia sól, pieprz natka pietruszki, ewentualnie szczypiorek sezam do posypania wykonanie: Blaszkę keksówkę wykładam folią(...)rozpuszczam w 1/2 szkl. mleka. Oczyszczone kurki podsmażam na maśle razem z posiekaną cebulą, doprawiam solą i pieprzem, odstawiam do wystudzenia. Twarożek miksuję z kwaśną śmietaną na gładka masę, kremówkę ubijam na sztywno, mieszam z twarożkiem. Dodaję kurki z cebulą, posiekany szczypiorek i natkę pietruszki. Całość doprawiam solą i pieprzem, delikatnie mieszam mikserem. Na końcu wlewam ostudzoną żelatynę i dokładnie
babka w formiedrewnianą łyżką. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, wypełnić je ciastem. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 30 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić. Masa chałwowa: 300 ml śmietany kremówki 200 g chałwy 200 g serka mascarpone Kremówkę przelać do garnuszka, dodać rozkruszoną chałwę, podgrzewać na małym ogniu do rozpuszczenia się chałwy. Wystudzić, schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą
Domowa cukiernia Ewybudyniu waniliowego 250 g masła 30 g ksylitolu/cukru 1 łyżka ksylitolu/cukru Dodatkowo: 1 słoik dżemu malinowego bez pestek lub truskawkowego 100 g gorzkiej czekolady 70 ml śmietany kremówki Wykonanie: obie mąki i ksylitol wymieszać ze szczyptą soli i zagnieść z pokrojonym na małe kawałeczki zimnym masłem, aż składniki połączą się w jednolite ciasto. Rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem(...)biszkoptu. Posmarować biszkopt dżemem, następnie rozsmarować 1/7 kremu. Postąpić podobnie do wykorzystania wszystkich skladników, pozostawiająć kilka łyżek kremu do posmarowania wierzchu i boku tortu w rondelku zagotować śmietanę kremówkę, dodać połamana na kawałki czekoladę i mieszać do rozpuszczenia. Posmarować tort. Udekorować wg własnej fantazji lub pozostawić czysto czekoladowy. Przechowywać w temperaturze pokojowej, taki jest najsmaczniejszy
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!