Składniki otręby owsiane, 1/2 szklanki otręby owsiane granulowane, smakowe, 1/2 szklanki płatki owsiane, 1 szklanka mus jabłkowy, 1.5 szklanki żurawina suszona, 2 łyżki wiórki kokosowe, 2 łyżki jajko, 1 sztuka olej, 3 łyżki aromat migdałowy, 1 łyżeczka Przygotowanie Mieszamy wszystkie suche składniki w misce. W drugim naczyniu mieszamy mus jabłkowy z aromatem, olejem i jajkiem. Łączymy zawartość obu naczyń(...)Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Z masy lepimy kulki. Ja używałam do tego 2 łyżek, którymi robiłam "łezki". Wykładamy na blachę i lekko spłaszczamy. Odstępy mogą być małe, ciastka nie rosną. Pieczemy 25 minut w temperaturze 180st. z termoobiegiem. Z przepisu wychodzi około 20 sztuk ciastek
Gotowanie moimi oczamiSkładniki: 300 g mąki pszennej 300 g mąki ziemniaczanej 250 g margaryny 100 g cukru pudru 2 żółtka 2 łyżki maku 1 łyżka kakao 1
Ciastka - domowe słodkościmojej miłości do zdrowych słodkości najczęściej sięgam po ciastka, ciasta i babeczki, od czasu do czasu tworzę jeszcze różne wersje serników na zimno, a przecież można jeszcze tak wiele inny rzeczy zrobić, zwłaszcza teraz kiedy robi się coraz cieplej i nie chce się włączać piekarnika. Zainspirowana instagramowymi zdjęciami przygotowałam "kulki mocy" pełne ziaren i bakalii osłodzone oryginalnym Miodem Manuka(...)kupi odsyłam Was tutaj , a teraz zapraszam na przepis. Składniki: 1 szklanka daktyli 1 i 1/2 szklanki płatków owsianych 3 łyżki miodu (użyłam miodu Manuka) 2 łyżki oleju kokosowego 2 łyżki mąki kokosowej garść suszonej żurawiny, migdałów i pestek dyni (możecie użyć też ziarna słonecznika, rodzynki, orzechy włoskie, siemię lniane, czy co tam lubicie) Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy
Cynamonowe szczęścietartej. Chcąc użyć jej samej do wypieku, musimy mieć na uwadze zwiększenie czegoś klejącego np. jajek lub banana. Mąka z amarantusa (bezglutenowa). Świetnie sprawdza się przy mniejszych deserach jak ciastka czy placki dzięki orzechowemu aromatowi. Jest również cennym dodatkiem do wypieku chleba. Nie zaleca się jej jednak używać samej tylko jako mieszanka, tak samo przy wypieku ciast. Mąka(...)dobra jako zagęszczasz do zup sosów, czy na słodko kisieli, czy lukrów. Mąka kokosowa (bezglutenowa) . To nic innego jak zmielony miąższ kokosa (lub wiórków kokosowych w domowych warunkach). Nie nadaje się raczej do samodzielnego użycia, tylko jako dodatek. Świetnie sprawdza się w wypiekach podkreślając swoim kokosowym smakiem, jak i do mniejszych deserów. Mąka migdałowa (bezglutenowa) . Dzięki swojemu orzechowemu posmakowi
zdrowo i aktywnietartej. Chcąc użyć jej samej do wypieku, musimy mieć na uwadze zwiększenie czegoś klejącego np. jajek lub banana. Mąka z amarantusa (bezglutenowa). Świetnie sprawdza się przy mniejszych deserach jak ciastka czy placki dzięki orzechowemu aromatowi. Jest również cennym dodatkiem do wypieku chleba. Nie zaleca się jej jednak używać samej tylko jako mieszanka, tak samo przy wypieku ciast. Mąka(...)dobra jako zagęszczasz do zup sosów, czy na słodko kisieli, czy lukrów. Mąka kokosowa (bezglutenowa) . To nic innego jak zmielony miąższ kokosa (lub wiórków kokosowych w domowych warunkach). Nie nadaje się raczej do samodzielnego użycia, tylko jako dodatek. Świetnie sprawdza się w wypiekach podkreślając swoim kokosowym smakiem, jak i do mniejszych deserów. Mąka migdałowa (bezglutenowa) . Dzięki swojemu orzechowemu posmakowi
Zdrowie i pysznie na talerzuwyróżniają się kuszącym aromatem, który przyciąga już podczas pieczenia. Kto się skusi? (około 15 sztuk (*)) 50g masła/margaryny 80g cukru 1 jajko 130 mąki pszennej 40g wiórek kokosowych 1 szczypta soli. Wszystkie składniki szybko zagnieść i schłodzić lodówce - przez około 30-60 minut. (Jeśli ciasto po schłodzeniu jest nadal lepiące - można dodać odrobinę mąki.) Po tym czasie ciasto(...)rozgrzanego piekarnika. (Dodatkowo porobiłam dziurki widelcem - tak jak w typowych herbatnikach.) Piec około 10-12 minut w 190 stopniach. (Powinny być zarumienione. Dłużej pieczone będą zbyt twarde.) (*) Robiłam ciastka o wymiarach 7 x 7 cm - dość spore
Di gotujeKolejna wersja uwielbianych przez nas ciasteczek. Idealne na zdrowe drugie śniadanie lub na podwieczorek. Ciastka są bezglutenowe, bez dodatku jajek, mogą być również bezmleczne gdy użyjemy margarynę bezmleczną i jogurt sojowy, moje były na masełku z ukwaszonej śmietany i jogurcie naturalnym, pychotka... :-) Ciasteczka zaraz po upieczeniu są bardzo kruche, należy uważać by się nie rozpadły, po 2 dniach(...)250g mąki jaglanej - 150g mąki kukurydzianej - 200g wiórków kokosowych - 4 łyżki mąki ziemniaczanej - 200g rozdrobnionych orzechów (u mnie niesolone pistacje, laskowe i włoskie) - 200g ksylitolu lub cukru trzcinowego - 250 zimnego masła lub margaryny bezmlecznej (dałam masło) - 150ml jogurtu naturalnego - 1 łyżeczka sody (nie trzeba) - szczypta soli + cukier trzcinowy do posypania ciastek Masło pokroić na mniejsze kawałki, dodać pozostałe składniki
Smaczne ZdroweJak na razie najlepsze owsiane batony jakie jedliśmy! Są przepyszne:) Robię je praktycznie co tydzień. Są idealne na drugie śniadanie. Zdrowe, słodkie i
KuchniaWeDwoje.plFormę wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie na jej dnie równomiernie ułożyć biszkopty. Na ciastka przelać masę. Całość wstawić do lodówki - do całkowitego stężenia, najlepiej na całą noc. Po tym czasie na wierzchu ciasta rozsmarować krem czekoladowy. (Dodatkowo wierzch obsypałam wiórkami kokosowymi.) (*) Na wierzch możecie użyć polewy lub kremu czekoladowego. Ja tym razem zdecydowałam się na nadzienie termostabilne
Di gotujemascarpone 1 brzoskwinia z syropu czekoladowe ażurki 2 łyżki wiórków kokosowych 2 łyżki czekoladowej posypki niebieski i różowy cukier opcjonalnie do dekoracji Wykonanie : 1. Ciasteczka mielimy lub tłuczemy do uzyskania drobnej masy. Masło topimy i mieszamy z ciastkami, Powstałą masę dzielimy na pół. Jedną część wykładamy na spód tortownicy (28 cm) i wyrównujemy
vaniliowoczekoladowazadecydowałam (CO BYŁO NAPRAWDĘ TRUDNE!) Pierwsze miejsce zajmuje " Tofurnik oreo " Składniki: Spód: 16 ciastek oreo 2 łyżki masła orzechowego 1 łyżka syropu klonowego Masa: 3 kostki tofu naturalnego (180g każda) 1/3 szklanki soku z cytryny 3/4 szklanki cukru puszka mleka kokosowego (400ml) schłodzonego w lodówce przez 12h 2 łyżeczki agar agar łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią WYKONANIE: Ciasteczka
healthy dreamspuszystą masę, następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, jajka, cukier waniliowy, wiórki kokosowe. Łączymy ze sobą dokładnie wszystkie składniki. Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem pergaminowym. Ciasto nabieramy łyżeczką, kładziemy na blaszkę. Piekarnika nagrzewamy do 180 stopni C, pieczemy aż ciastka nam się zarumienią. Ciepłe ciastka posypujemy cukrem pudrem. Smacznego
kgwjanczewoPyszny, leciutki serniczek na spodzie z pokruszonych herbatników, płatków kukurydzianych oraz masła. Delikatnie kokosowy, z orzeźwiającym truskawkowym musem na wierzchu. Rewelacja! ... i nawet Stefan
Kuchnia Ellie