Niedawno opublikowany przepis na ciastka z ciecierzycy cieszy się ogromnym zainteresowaniem, więc zdecydowałem się na kolejny eksperyment z tym strączkiem. Planowałem zrobić pyszne batoniki z
Vegan TasteA co powiedziecie na delikatne, maślane ciasteczka z dodatkiem karmelu i delikatnie uprażonych wiórków kokosowych - oblane przepyszną czekoladą? :) Hmmm... ciekawe - czy tak samo jak ja zarazicie
Świat Ciastablaszkę) 200 g masła 100 g cukru pudru 300 g mąki pszennej 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub 1 małe opakowanie cukru wanilinowego 1 jajko klasy M kajmak krem wegański kokosowy POLDER (polecam! świetny smak) Przygotowanie: Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Do miski wsypujemy mąkę pszenną, dodajemy cukier puder, ekstrakt waniliowy lub cukier wanilinowy, masło (siekamy(...)nożem) i wbijamy całe jajko. Zagniatamy składniki. Uwaga! Ciasto będzie klejące i takie ma być. Przygotowujemy blaszkę / blaszki. Nie wykładamy ich niczym. Ciasto nakładamy do maszynki do wyciskania ciastek. Wyciskamy ciastka na blaszkę, robiąc między nimi małe odstępy. Tu pomagały mi dzieci, więc odstępy są różne Blaszkę z ciasteczkami wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ciasteczka na złoty
Słodkie okruszkizresztą dodatkowo przydało się też bochenkowi chleba, któremu brakowało słońca, by wyrosnąć :) Tych ciastek byłam bardzo ciekawa, tak samo jak jednego ze składników - płatków teff*. Wykorzystałam je już w owsiance, ale przypomniałam sobie o tym przepisie i postanowiłam spróbować. Jak na ciasteczka kokosowe są nietypowe, bo wiórki mieli się dodatkowo w blenderze, tak samo jak słonecznik. Z wierzchu chrupiące
FitKotmoje płatki czekały i nabierały mocy. W końcu doczekały się na swą kolej. Te ciastka są cudowne w smaku, delikatne, rozpływające się , a jednocześnie lekko chrupiące. Czysta rozkosz dla podniebienia. Składniki: 400 gram płatków ryżowych 3 jajka 1 szklanka cukru 80 gram wiórek kokosowych (małe opakowanie) 1 kostka masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 - 1 1/2 szklanki mąki
Ciasteczkowy Potwórtemperaturze 180 stopni. Ciasteczka bez posypki smaruję konfiturą, przykrywam je i sklejam z ciastkami z ziarenkami. Gotowe ciasteczka układam na talerzu. Do przygotowania ciasteczek użyłam mieszanki ziaren "Migdałowy przylądek" z ZIARENKOWA . W skład mieszanki wchodzą ziarna słonecznika, ziarna sezamu, płatki migdałowe, wiórki kokosowe oraz orzechy arachidowe. Ziarenka nie tylko można używać do wypieku ciasteczek, to również doskonały dodatek
Tradycyjna kuchnia Kasiwiórek kokosowych3 łyżki kakao3 łyżki kremu kokosowego* (opcjonalnie)1/3 szklanki płatków migdałowycharomat kokosowy lub migdałowyDo dekoracji:200 g białej czekoladywiórki kokosowepłatki migdałowe*krem znajdziecie w większych supermarketach na półce obok Nutelli i innych kremów do smarowania.Przygotowanie:Herbatniki rozkruszamy najlepiej za pomocą blendera. Przekładamy do dużej miski.Do ciastek dodajemy wszystkie pozostałe składniki. Wszystko dokładnie zagniatamy rękami, ciasto będzie miękkie
Mania GotowaniaCucina Naturale". SKŁADNIKI na ok. 40 ciastek 140 g mąki ryżowej pełnoziarnistej 100 g skrobi kukurydzianej ( mazeiny) 40 g mąki gryczanej 2 łyżeczki ciemnego kakao 100 g cukru trzcinowego 100 g mielonych orzechów ( użyłam laskowych) 160 g margaryny roślinnej 2 łyżeczki proszku do pieczenia do dekoracji: czekolada deserowa, biała, mak, wiórki kokosowe, płatki migdałowe, posypki itd. mąka kukurydziana(...)stół możesz podsypać lekko mąką kukurydzianą. Szklanką lub foremką wykrawaj ciasteczka i układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze 160 stopni przez około 12-15 minut. Ciastka pozostaw do wystygnięcia na minimum 24 godziny ( ważne!). Po wskazanym czasie czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i dowolnie udekoruj ciasteczka. Smacznego
Kuchnia bezglutenowaKolejno dodajemy: płatki owsiane górskie, płatki żytnie, amarantus ekspandowany, płatki kukurydziane, wiórki kokosowe, nasiona chia i garść żurawiny. Wszystko razem mieszamy drewnianą łyżką. Gotową masę wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, formując ciasteczka o dowolnym kształcie ( ja w tym celu użyłam foremkę do wykrawania do ciastek).. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 15 min. Studzimy
Kuchnia MagdaLenyWegańsko, bezglutenowo, ale bardzoooo kalorycznie, a zarazem zdrowo! Dzisiejszy przepis to mnóstwo kalorii w pysznej oprawie m.in. orzechów i chałwy – babeczki są idealne na przykład
Via Gustołyżki oleju kokosowego -5 łyżek wody przegotowanej chłodnej Przygotowanie;: 1. Wszystkie składniki (płatów nie zalewamy wcześniej) wrzucamy do blendera i mieszamy do dokładnego połączenia składników. 2. Przygotowujemy sobie 2 większe kawałki papieru do pieczenia. Powstałą masę wykładamy na papier, przykrywamy drugim i rozwałkujemy na placek. 3.Przy pomocy słoiczka (u mnie mały po koncentracie) wykrawamy ciastka. Układamy je na talerz
Zdrowie i pysznie na talerzuprzygotowanie - niezwykle proste i bardzo szybkie. (około 18 sztuk) 100g masła/margaryny 120g cukru 1 jajko (małe) 70g mąki pszennej 60g płatków owsianych 40g wiórek kokosowych 1 łyżka kakao (płaska) 1 łyżka cukru waniliowego 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej 1 szczypta soli W dużej misce zmiksować masło/margarynę ze szczyptą(...)połączyć - najlepiej za pomocą dłoni. Z ciasta formować kulki o wielkości orzecha włoskiego (można nie co mniejsze) i od razu układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. (Ciastek nie należy spłaszczać i pamiętać, aby zachować duże odstępy, ponieważ ciasteczka rozpłyną się na boki. Jeśli je pieczenie w kilku turach - surową masę trzymajcie w lodówce.) Piec (w rozgrzanym
Di gotujeproporcji...) (około 38 sztuk) 2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki kaszy manny 1/2 szklanki ghee (masła klarowanego; ale może być zwykłe) 1 szklanka cukru pudru 1 szklanka wiórek kokosowych ok 3/4 szklanki mleka (w oryginale 1, użyłam mniej) 1 łyżeczka mielonego kardamonu (pominęłam) Dodatkowo: olej do głębokiego smażenia Do miski wsypać mąkę, kaszę manną, cukier puder i opcjonalnie kardamon(...)wyrobieniu ciasto przykryć folią i odstawić na 30 minut. (Schłodziłam w lodówce.) Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość 0,5 cm i wykrawać z niego okrągłe ciasteczka. Ciastka smażyć (na złoty kolor) na rozgrzanym oleju przez około 5-6 minut - z obu stron. (Olej nie może być zbyt gorący, ponieważ ciasteczka będą spieczone na zewnątrz, a surowe
Di gotujekonsystencja wypieku przypomina nam ciastka, które parę dni już poleżały w otwartym opakowaniu i zwietrzały trochę w smaku. Baton energetyczny orzech – Baton pachnie deserową czekoladą i faktycznie w smaku jest to czekolada a nie polewa czekolado podobna. W środku batonika mamy zbite nadzienie mające coś w sobie z Bounty ale zamiast wiórków kokosowych są płatki owsiane i orzeszki. Niestety(...)żurawinę, która nadaje lekkiego przełamania nadmiernej słodyczy. Całość jest do zjedzenia ale nadal czegoś w nim brakuje. Podsumowanie: Żadnego z tych produktów nie kupiłybyśmy ponownie. Ewentualnie mogłybyśmy powtórzyć schrupanie ciastek w kryzysowej sytuacji, choć i tak dodałybyśmy do nich więcej kakao. Batony mają zdecydowanie za dużo cukru i są aż mdłe od nadmiernej słodyczy. Wiemy, że mają to być
Candy PandasDziś zapraszam Was na wspaniałe kokosowe ciasteczka z konfiturą malinową . Moje wspomnienie z dzieciństwa. Podobne ciasteczka piekła babcia mojej koleżanki. Uwielbiałam je W takie piękne majowe
Słodkie okruszki