kokosowy). Wymieszać. Nakładać ciasto łyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, lekko spłaszczyć i nadać okrągły kształt. Wstawić blachę do nagrzanego piekarnika i piec 10-12 min. Składniki polewy połączyć w rondelku i lekko podgrzać, następnie zdjąć z ognia i wymieszać do uzyskania gładkiej polewy (jeśli wyszła zbyt gęsta dodaj odrobinę mleka, jeśli wyszła zbyt rzadka dodaj kakao). Posmaruj ciastka
Vroblewska-fitlifewersja jest najlepsza. Polecam! (około 13 sztuk) 1,5 szklanka mąki pszennej (1 szklanka = 250 ml) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szczypta soli 1/2 szklanki oleju (u mnie kokosowy) 1/3 szklanka syropu daktylowego (do nabycia w eSłoneczku ) Dodatkowo: 1 banan W misce dokładnie wymieszać mąkę, proszek do pieczenia oraz szczyptę soli. Dolać syrop i olej, a następnie(...)końcu do masy wmieszać pokrojonego w kostkę banana. Z ciasta formować kulki o wielkości małego orzecha włoskiego i od razu układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. (Ciastek nie należy spłaszczać i pamiętać, aby zachować odstępy, ponieważ ciasteczka odrobinę rozpłyną się na boki i podrosną w górę.) Piec w rozgrzanym piekarniku przez około 12-15 minut
Di gotujeSkładniki: Biszkopt: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 75 g mąki pszennej 75 g mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki kakao 1
Ciastka - domowe słodkościnutelli” po równo. Idealnie sprawdzi się na kanapkach, ciastkach, naleśnikach czy po prostu łychą prosto ze słoika Składniki: 250 g daktyli 100 g orzechów nerkowca 30 g kakao szczypta soli około 300 ml wody czasami dla uzyskania idealnej gładkości i ciut twardszej konsystencji dodaję łyżkę dobrej jakości oleju kokosowego. Przygotowanie: Do blendera lub miski wrzuć daktyle i orzechy
greenscarfchrupką skórką. Wypróbujcie. Dziś wypróbowałam również wersję bezglutenową, ciastka zniknęły nim jeszcze zdążyły ostygnąć :) Składniki potrzebne do przygotowania ciasteczek imbirowych: 100g miękkiego masła, 150g cukru pudru, łyżka płynnego miodu, 1 jajko, 250g mąki (w wersji bezglutenowej użyłam mieszanki mąk: 150g mąki owsianej, 50g mąki lnianej i 50g mąki kokosowej), ½ łyżeczki cynamonu, 2 łyżeczki imbiru, 1 łyżeczka sody. Sposób przygotowania
Gotuj Się Kto Możesłonecznika 1/2 szkl mielonego siemienia lnianego 2 łyżki cukru kokosowego 5 łyżek miodu 4 łyżki mleka 2 jajka Przygotowanie: Do miski wsypujemy suche składniki: płatki, wiórki, rodzynki, żurawinę, słonecznik, siemie lniane i cukier. Mieszamy a następnie dodajemy miód, mleko i jajka. Mieszamy razem do połączenia się składników i formujemy ciastka ( łyżką stołową nabieramy porcję masy i rękoma ugniatamy kulkę
słodkie i nie tylko historie kulinarnelepszej wersji, zresztą oceńcie sami. Jedno spore i sycące ciastko(40g) to 169kcal w tym 5,5g białka, 7,7g tłuszczu, 21,8g węglowodanów oraz 3,1g błonnika. SKŁADNIKI: 400g płatków owsianych górskich 100g masła orzechowego bez soli i cukru firmy Primavika/zmielonych orzeszków ziemnych 40g siemienia lnianego 40g wiórków kokosowych 60g sezamu 30g nasion słonecznika 30g pestek dyni 30g rodzynek
peanutbuttermonsterKolejna odsłona ciastek z płatkami owsianymi. :-) Są bardzo zdrowe, bo zawierają mało tłuszczu. Sami decydujemy jaką mąkę dodamy. Za każdym razem są inne, bo możemy dodać do nich dowolne bakalie. Ja dodaję zwykle wszelkie "końcówki", które zostają mi niewykorzystane po innych wypiekach. Inspiracja pochodzi stąd: KLIK.2 szklanki płatków owsianych1 szklanka dowolnej mąki (u mnie mieszanka tortowa-pełnoziarnista-ryżowa(...)miodu1/4 szklanki brązowego cukru (można zastąpić zwykłym)2 duże jajka1/4 kostki masła1/2 łyżeczki proszku do pieczenia1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 200g dowolnych bakalii (u mnie orzechy włoskie, rodzynki, żurawina, wiórki kokosowe)1. Płatki owsiane, mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i posiekane bakalie wrzucamy do miski, mieszamy łyżką.2. Dodajemy jajka, rozpuszczone i wystudzone masło oraz miód (jeśli miód
Szefowa kuchniSzybkie i bardzo smaczne ciasteczka do niedzielnej kawy. SKŁADNIKI 1 szkl. mąki pszennej, ¾ szkl. słonecznika, ¾ szkl. płatków owsianych, 180 g masła, 1/3 szkl. cukru
słodki bratekVoila, oto i on - pijany kokosowiec w nieco lżejszej wersji :) Znacie już to ciasto w innym wydaniu, dzisiaj mała odmiana :) Na biszkopcie, z pyszną kokosową masą
Domowa cukiernia EwyKruche ciasteczka Składniki: 2 szklanki mąki ryżowej + do podsypania 1 szklanka mąki kokosowej pół szklanki mąki migdałowej 4 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia
nietadietaPyyycha! Uwielbiam korzenne ciasteczka. Te są oczywiście trochę inne niż zwykłe, z racji moich dietetycznych ograniczeń. Pierwszy raz piekłam ciastka z dodatkiem mąki sojowej. Trochę się bałam, że będzie ją czuć po upieczeniu, bo podczas wyrabiania ciasto miało dość specyficzny zapach. Na szczęście nie czuć nic a nic:) A jak pachniało kokosami, gdy się piekły! Mniam! Składniki(...)szklanki 70 g tłuszczu - ja użyłam olej kokosowy - nadaje cudowny aromat melasa lub miód 150 g 4 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka mielonych goździków 1/2 łyżeczki mielonego anyżu 1 łyżeczka kardamonu 1/2 łyżeczki sody 1 łyżeczka kakao Przygotowanie: Najpierw zmieszać ze sobą składniki suche z wyjątkiem mąki gryczanej Roztopić olej kokosowy, dodać do niego sok z pomarańczy i miód
pyszne zdrowościochotę na coś słodkiego. Podjadając te pierniczki można powoli wczuwać się w atmosferę nadchodzących świąt, ale świetnie sprawdzą się również na świąteczny stół - to takie pierniczki last minute :) Ciastka zrobiłam z mąki orkiszowej pełnoziarnistej, ale sprawdzi się też dobrze mąką pszenna pełnoziarnista. Pierniczki można też zrobić w wersji wegańskiej - nie zawierają one w końcu ani jajek ani masła(...)pierniczków, ale śmiało można podwoić ilość składników i zrobić ich więcej - polecam bo znikają naprawdę błyskawicznie. Składniki (8-10 pierniczków): 1 duży dojrzały banan 2 łyżki roztopionego oleju kokosowego 2 łyżki płynnego miodu 3/4 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej 3 łyżeczki przyprawy do piernika 1 łyżka kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Polewa: 50 g gorzkiej czekolady kilka łyżek
Healthy food explorercoś słodkiego. Ale! Nie mam tu na myśli ciastek, batoników czy czekoladek ze sklepowej półki. Ale słodycze przygotowane przeze mnie, ze składników, które są nie tylko smaczne, ale take korzystne dla naszego zdrowia, pełne wartości odżywczych. Na dowód, że to możliwe i całkiem proste zostawiam Wam pyszną lekką tartę kokosową z owocowym musem :) Smacznego! TARTA BEZ PIECZENIA Z KOKOSOWYM
HealthyCreationsdrugie śniadanie. Tradycyjnie przepis prosty, a przygotowanie fit ciastka bardzo szybkie. Należy tylko wymieszać składniki, wstawić do piekarnika i cierpliwie poczekać około 25 minut na zdrową, pyszną wersję słodkości. Kto się skusi? SKŁADNIKI 1 jajko 150 g serka homogenizowanego naturalnego 30 g odżywki białkowej (można pominąć) 20 g mąki kokosowej 2 łyżki wiórków kokosowych Wszystkie składniki wymieszaj. Przelej
Tetiisheri