masła 1 litr mleka 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 2 żółtka 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 2 łyżki likieru amaretto 1 szklanka wiórków kokosowych Sposób wykonania: Odlewamy 1,5 litra mleka i dokładnie mieszamy z mąką pszenną i ziemniaczaną, cukrem, cukrem waniliowym, likierem i żółtkami. Resztę mleka doprowadzamy do wrzenia. Do gotującego się mleka wlewamy(...)czas miksując. Blachę o wymiarach 20 x 30 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie układamy herbatniki. Na ciastka wykładamy krem budyniowy. Następnie powtarzamy warstwy herbatników i kremu uzyskując 3 piętra (na wierzchu powinien być krem). Całość posypujemy wiórkami kokosowymi. Blachę z ciastem wkładamy na kilka godzin do lodówki. Krem powinien lekko stężeć a herbatniki zmięknąć
Qchnia po prostuzużyć – bardzo fajnie sprawdził się do ciastek, ale możecie zastąpić go miodem. PRZEPIS NA CIASTECZKA Z MAKIEM BIAŁYM Składniki na ciasteczka z makiem białym (12-15szt): 1 szkl mąki pszennej jasnej 1 szkl płatków orkiszowych – można użyć owsianych lub quinoa 1 szkl wiórek kokosowych (czytajcie koniecznie składy, nie warto kupować siarkowanych!) 1/2 szkl maku białego(...)płatki, wiórki, cukier, sodę, mak. Mieszamy wszystko dokładnie. Następnie do miski dodajemy olej kokosowy, syrop ryżowy, jajko. Zaczynamy mieszać wszystko dodając po łyżce wody. Finalnie ciasto powinno wyjść zwarte, lekko lepiące. W końcu z ciasta formujemy kulki i lekko spłaszczamy je na ciasteczka. Po tym ciastka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 15 min w 180st grzanie
Dorota Smakujejogurtu naturalnego 150 g oleju roślinnego u mnie nierafinowany olej kokosowy 4 wiejskie jaja 16 gramowe opakowanie proszku do pieczenia z wanilią opcjonalnie kilka jabłek pokrojonych w cząstki Syrop półtorej szklanki wody półtorej szklanki cukru sok z jednej dużej cytryny Ta porcja to około 12 ciastek Przygotujesz w 15 minut Pieczenie to 45 minut Ciasto Jaja,jogurt,płynny
Z Kuchni Do Kuchniciastka z ciecierzycy cieszy się ogromnym zainteresowaniem, więc zdecydowałem się na kolejny eksperyment z tym strączkiem. Planowałem zrobić pyszne batoniki z ciecierzycy, ale (jak to ja) zmieniłem zdanie i przygotowałem fit ciasto z ciecierzycy. Ostatnio dużo eksperymentuję ze zdrowymi słodyczami – kilka dni temu opublikowałem przepis na kokosowe
Vegan Tasteszczelnie zamkniętym pojemniku. Dzięki temu możecie mieć do nich dostęp, gdy najdzie Was ochota na słodkie . Ciastka owsiane z dynią 200 g płatków owsianych ((1,5 szklanki)) 200 g puree z dyni ((3/4 szklanki)) 40 g mąki kokosowej ((3 łyżki)) 70 g rodzynek 30 g słonecznika 1 jajko 1 łyżka miodu 50 g czekolady ((opcjonalnie)) Puree z dyni Dynię(...)masę. Tak powstałe puree możesz trzymać do 5 dni w lodówce i wykorzystać je do różnych przepisów. Standardowa szklanka o pojemności 250 ml mieści 260 g puree z dyni. Ciastka Wszystkie składniki, poza czekoladą, włóż do miski. Wymieszaj do powstania gęstej masy. Formuj kulki, a następnie rozpłaszcz je za pomocą łyżki lub dłoni. Układaj ciastka na blaszce wyłożonej
Przepisy na widelcuotrębów gryczanych 50 g orzechów nerkowca 1 jajko 2 łyżki miodu 2 łyżki wody 1 łyżeczka oleju kokosowego 1 płaska łyżeczka cynamonu 1 płaska łyżeczka kardamonu Śliwki myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę. W małej misce mieszamy wodę, miód, olej kokosowy, jajko oraz przyprawy - cynamon i kardamon. Nerkowce siekamy na mniejsze kawałki. Płatki owsiane mieszamy z otrębami gryczanymi i nerkowcami. Następnie(...)równy placek w kształcie prostokąta. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i pieczemy 30 minut. Po wyjęciu studzimy i dopiero jak masa owsiana będzie zimna, kroimy na porcje. Ciastka ze śliwkami i nerkowcami to smaczna i zdrowa przekąska między posiłkami lub dodatek do kawy. Śliwki to bogate w składniki odżywcze owoce. Zwierają witaminy z grupy
My Chcemy Jeśćjagodowe 3 szkl wrzątku *jeśli chcemy, żeby smak kokosowy był wyraźniejszy, należy użyć 2 puszki mleka kokosowego (ilośći żelatyny nie trzeba zwiększać) 1. Ciasteczka zmiksować w malakserze na piasek (ewentualnie można je rozwałkować lub roztłuc tłuczkiem). Masło rozpuścić, wlać do okruszków ciastek, wymieszać dokładnie dłonią. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, wysypać okruszki z masłem (będą miały konsystencję mokrego piasku(...)jagodowe rozpuścić w 3 szkl wrzątku, odstawić do wystygnięcia. 3. Żelatynę zalać 5 łyżkami wody, odstawić do napęcznienia. 4. Mascarpone zmiksować z cukrem pudrem, dodać jogurt grecki i mleko kokosowe, zmiksować (jak najkrócej, tylko do połączenia składników). Czekoladę rozpuścić i dodać do masy (uważając, żeby nie była za ciepła), nastepnie cienkim strumieniem wlać likier kokosowy. Żelatynę podgrzać, mieszając aż dokładnie
Kto ugości moich gości?chleb dyniowy! Wczoraj była niedziela, pierwszy dzień jesieni więc koniecznie trzeba było zrobić coś z jesiennym akcentem, a co lepiej pasuje do jesieni niż DYNIA? Tym razem postanowiliśmy zrobić ciastka dyniowe . Wiecie, takie zdrowe, bez glutenu, bez zbóż, całe paleo, itp. czyli tak jak 99% przepisów na naszym blogu Jakby owsiane, ale bez płatków owsianych Wyszły REWELACYJNE! Chrupiące(...)upieczonej dyni ¼ szklanki nasion chia ¼ szklanki pestek dyni 2 szklanki wiórków kokosowych ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej 1 łyżeczka cynamonu ¼ szklanki oleju kokosowego 1 jajko ¼ szklanki ksylitolu wersja dekadencka „¼ szklanki pokruszonej gorzkiej czekolady” Przygotowanie: Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Wszystkie składniki mieszamy razem w misce. Formujemy cienkie ciastka układając je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około
PaleoLifeSkładniki: Biszkopt: 6 jajek 6 łyżek cukru 5 łyżek mąki pszennej 1 łyżka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao Masa kokosowa: 2 opakowania budyni
Ciastka - domowe słodkościWaszych szafkach To co muszę Was nadal przekonywać? Upieczcie i dajcie znać, czy Wam smakowały Ciasteczka miodowe przepis na 18 ciastek 2 łyżki miodu (u mnie gryczany) 4 łyżki mleka łyżeczka sody oczyszczonej 100 g masła lub oleju kokosowego 75 g cukru kokosowego 250 g mąki pszennej Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Do rondelka
365 dni dookoła kuchniużyć to co zostaje po przygotowaniu domowego mleka, o którym pisałem TUTAJ. Pulpę suszymy i możemy dodawać do wypieków, kulek, ciastek, smoothie itp. Ilości składników są umowne, to nie operacja chirurgiczna 🤣orzechy możecie zamienić na inne, dodać olej kokosowy, masło orzechowe, rum, suszone owoce itp. Kulki makowe: Składniki: 1 szklanka orzechów nerkowca ¾ szklanki daktyli 1 łyżeczka nasion chia
PaleoLifeJak wiecie jestem ogromną wielbicielką Rafaello i właśnie te kokosowe słodkości to taka jedna z „perełek” , którą mnie można skutecznie przekupić ;) Cena sklepowych Rafaello
Ostra na Słodkoszklanki mleka ORAZ: po 1 opakowaniu Herbatników regionalnych w polewie i bez żurawina starta czekolada zielone wiórki kokosowe WYKONANIE: SPÓD: Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Herbatniki mielimy, masło stapiamy i gdy przestygnie wlewamy do ciastek. Dobrze mieszamy i wysypujemy na blaszkę. Równo rozkładamy i ugniatamy. Chowamy do lodówki. Boki tortownicy wykładamy folią aluminiową. Układamy obok siebie herbatniki
Pani na deserCiasto lekkie jak obłoczek :) Delikatne i kremowe, przełożone masą kokosową. Na kokosowym spodzie biszkoptowym, przełamane herbatnikami. Kokosowa uczta :) Rozpływa się w ustach :) Łatwe i szybkie, nam
Domowa cukiernia EwySzybki deser z ciasta francuskiego z nadzieniem serowo-kokosowym. Parę miesięcy temu kupowałam podobne w Lidlu, ale od jakiegoś czasu nie widzę ich na półkach, więc
słodki bratekciasteczek z przyprawami korzennymi. Tym razem cynamon i kardamon. Wykorzystałam niedawno upolowane stemple do ciastek i powstały dwie blachy ciasteczek :) Tym razem orkiszowe razowe, słodzone ksylitolem i erytrolem. Razowe ciasteczka orkiszowe z cynamonem i kardamonem 50 g masła, w temperaturze pokojowej 50 g oleju kokosowego 70 g erytrolu 40 g ksylitolu 250 g mąki orkiszowej razowej 1 duże
FitKotSkładniki: Biszkopt: 9 jajek 9 łyżek cukru 7,5 łyżek mąki pszennej 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa kokosowa: 2 budynie śmietankowe 3/4 szklanki
Ciastka - domowe słodkościspokojnie możemy zastąpić mąką bezglutenową lub otrębami gryczanymi, które jednak mogą zawierać niewielkie ilości glutenu. Składniki na 12 duuużych ciastek: 1 puszka fasoli (czerwona lub biała) 1 opakowanie budyniu waniliowego (bezglutenowego) 2 duże banany 3 łyżki wiórek kokosowych 3/4 szkl.otrębów (dowolnych) lub 1/2 szkl. mąki kukurydzianej 2 duże łyżki mąki gryczanej lub kukurydzianej 1 łyżeczka proszku
Czarnawisienka