przy pomocy noża wyznaczam linię dzieląc masę na dwie w miarę równe części. Jedną z nich przekładam do naczynia po mielonych ciastkach i odkładam. Do tej która pozostała w misce/makutrze dodaję sok cytrynowy i orzechy. Mieszam do połączenia składników, tak, by przede wszystkim masa wchłonęła całkowicie każdą kropelkę soku. Masę tę przekładam na przygotowany blat wafla, ułożony(...)zespolony i ostrym nożem będzie go można kroić na dłuższe czy krótsze paski, kwadraty, romby itp. itd. No i to wszystko. Pora jeść! SMACZNEGO! #wafel #wykorzystanie ciastek #petitki #bezpieczenia #itbmtt
I tu będę miała takie tenutą skórki cytrynowej i lekko kwaśnym, cytrynowym lukrem. Są kruche, lekkie i delikatne, równocześnie nie łamią się i dobrze trzymają formę. Sprawdzą się na wszelkiego rodzaju przyjęciach typu finger party lub jako drobny prezent, gdy idziemy w gości (wystarczy ułożyć w stosik i zawinąć w celofan lub zapakować w ozdobne pudełko). Ciastka szybko się przygotowuje, należy jednak pamiętać(...)stwardnieją po wystygnięciu. SKŁADNIKI / 18 ciastek o średnicy 10 cm 200 g miękkiego masła 200 g cukru (1 szklanka) 2 jajka 2 łyżki soku z cytryny 260 g mąki szczypta soli 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia lub sody oczyszczonej 2 łyżeczki skórki otartej z cytryny (tylko zewnętrzna, żółta część) LUKIER CYTRYNOWY 1,5 szklanki cukru pudru około
cool and mintyalkoholu "sheridan's" 20-30g czekolady do starcia na wierzch 100g kawy cappuccino + 1/4 szkl gorącej wody 1 galaretka cytrynowa + 1/2 szkl gorącej wody 16g cukru waniliowego 500g śmietany 30% WYKONANIE: 1. Na spód blaszki układamy ciastka maszynkowe firmy Brześć (są rewelacyjne) 2.Kajmak delikatnie ogrzewamy wraz z alkoholem. Nakładamy na ciastka, zostawiamy odrobinę na ozdobienie wierzchu
Dziś Ja gotujejesiennymi owocami. Pigwa ma bardzo fajny smak który nie można porównać do niczego innego. Sami spróbujecie i przekonajcie się. spód: 1/2 szklanki pokruszonych ciastek kakaowych 1 łyżka masła pigwa: 50 dkg pigwy 1/2 galaretki cytrynowej 1 łyżka soku z cytryny masa śmietanowa: 1 łyżka galaretki cytrynowej 200 ml śmietany kremówki mus żurawinowy: 1 szklanka żurawiny świeżej 1 pomarańczo
wesoła kuchniabył bardzo na czasie i pokazywał, że szef kuchni śledzi bieżące cukiernicze trendy w haute pâtissere . Połyskująca na złoto biała kopuła, opasana cytrynową bezą włoską (bardzo smaczną muszę przyznać) i przybrana smakowitym kruchym ciastkiem oraz kawałeczkami dyni (ponoć) marynowanej w gruszkowym likierze zapowiadała się bardzo dobrze. Sam sernik był bardzo delikatny o piankowej wręcz strukturze, a po przekrojeniu
Food Squarecookies,lub innych 1/4 szklanki mąki 3 łyżki roztopionego masła 2 białka 1/2 szklanki cukru 1 filiżanka bitej śmietany 1 cytrynowy 120g serka 1 1/2 filiżanki świeżo posiekane truskawki Wykonanie Rozdrobnić ciastka w malakserze ,aż do uzyskania drobnego miękiszu. Podzielić okruchy na pół.W dużej misce, dodać połowę pokruszonych ciastek
w mojej kuchnipowstanie gładka masa bez grudek. Połowę ciastek wykładamy na blachę posmarowaną tłuszczem. Na herbatniki wylewamy gorący krem budyniowy i resztę ciastek na wierzch.Na wystudzone ciasto nakładamy pokrojone w plasterki banany i zalewamy lekko teżejącą galaretką cytrynową.Odstawiamy do lodówki na kilka godzin ( a jeszcze lepiej
Ostra na SłodkoCzas Przygotowania : 2 h Wymiary blaszki : 35×25 cm W sklepach pokazały się już truskawki, więc postanowiłam trochę kupić i wymyślić jakieś ciekawe ciasto
uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisyidealnie sprawdzi się na wielkanocnym stole - wygląda bardzo ładnie, a smakuje wyjątkowo. Goście z pewnością nie będą rozczarowani. Sernik czekoladowo-cytrynowy z cytrynowo-migdałową kruszonką Składniki: (na tortownicę o średnicy 20 cm) spód: 115 g ciastek digestive 45 g masła 1 łyżka kakao masa serowa: 700 g serka kremowego 200 g cukru 4 jajka 100 ml śmietany kremówki(...)otarta z 1 cytryny 25 g mąki pszennej 25 g cukru 50 g mielonych migdałów Ciastka na spód dokładnie pokruszyć, wymieszać z kakao. Masło rozpuścić, przestudzić, wymieszać z ciastkami. Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie ugnieść, dłonią lub łyżką, masę ciasteczkową. Schłodzić w lodówce w czasie przygotowania masy serowej. Przygotować kruszonkę: Mąkę przesiać, wymieszać
Pożeraczka, czyli raz adobrzePropozycja szczególnie dla tych, którzy uwielbiają cytrynowe klimaty - cytrynowy sernik bez pieczenia. Puszysta masa serowa z dodatkiem otartej skórki z cytryny, a pomiędzy masą serową obłędnie pyszny lemon curd, czyli po prostu krem cytrynowy :). Tutaj z niewielkim dodatkiem żelatyny, aby lepiej trzymał formę ;). Całość wieńczy cytrynowa galaretka oraz rozetki z bitej śmietany. Sernik jest lekki i orzeźwiający, według mnie bardzo(...)łyżeczki ) 250 ml śmietanki kremówki 30% lub 36%, schłodzonej Dodatkowo: 1 opakowanie galaretki cytrynowej + 300 ml wody 200 ml śmietanki kremówki 30% lub 36%, schłodzonej 1-2 łyżeczki cukru pudru opcjonalnie - 1 opakowanie śmietan-fixu plasterki cytryny do dekoracji Wykonanie: Spód: Ciastka zmielić, np. w blenderze, przesypać do miseczki i dodać roztopione masło. Wymieszać dokładnie do uzyskania masy
Opowieści z piekarnikamiski z suchymi składnikami i dokładnie mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Na koniec dodajemy skórkę cytrynową. Tak przygotowane ciasto wlewamy do wysmarowanej masłem formy i pieczemy 20 minut w 170 stopniach. Po upieczeniu odstawiamy do przestygnięcia na 5-10 minut i wyciągamy ciastka. Przygotować krem. W rondelku podgrzać śmietankę, zdjąć z ognia i rozpuścić w niej czekolad, energicznie(...)śnietan-fixem i cukrem pudrem. Dodać mascarpone i sok z cytryny i jeszcze raz dokładnie zmiksować. Zagłębienie w każdym ciastku, wypełnić kremem czekoladowym, a na wierzchu przy pomocy rękawa cukierniczego utworzyć śmietanową chmurkę. Z wierzchu posypać odrobiną kandyzowanej skórki cytrynowej. Tak się upiekły :) Tak wyglądają :) A tak smakują
Kuchnia w opałachKruche maślane mini tarty z nadzieniem mocno cytrynowym i słodką opalaną bezą. Ciasto kruche i lemon curd to na prawdę udany duet, a słodka beza świetnie
wyzwania kuchenneSkładniki: Ciasto: 6 jajek 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki oleju 1 olejek cytrynowy sok i skórka otarta z połowy cytryny 3 szklanki mąki pszennej 1 łyżka
Ciastka - domowe słodkościKruche ciasteczka cytrynowe Pyszne, niebiańsko kruche i aromatyczne ciasteczka świąteczne z dżemem malinowym i cytrynową nutką. Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Polecam! Składniki
Blog z Apetytem