pochmurny dzień i na poprawę humoru zawsze pomagał serniczek :) Tym razem ze śliwkowym akcentem. Łatwy i szybki spód z ciastek (możecie użyć zwykłe i dać kakao lub wybrać od razu te kakaowe), do tego puszysta masa serowa z cytrynową nutą i to wszystko wykończone polewą (choć na polewę to trochę za gęste) śliwkową z jogurtem. Upieczony i schłodzony(...)wnieść do pieczenia. TUTAJ link. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wartość odżywcza 1 porcji (10-12): 306 kcal B 19 g W 15 g T 18 g Składniki: spód ▪ 200 g ciastek (u mnie pełnoziarniste) ▪ 50 g masła rozpuszczonego ▪ 1 łyżeczka kakao masa serowa ▪ 1 kg twarogu ▪ 5 jajek ▪ 100 g masła rozpuszczonego ▪ 2 łyżki mąki ziemniaczanej ▪ skórka z jednej cytryny
Zdrowie i pysznie na talerzupochmurny dzień i na poprawę humoru zawsze pomagał serniczek :) Tym razem ze śliwkowym akcentem. Łatwy i szybki spód z ciastek (możecie użyć zwykłe i dać kakao lub wybrać od razu te kakaowe), do tego puszysta masa serowa z cytrynową nutą i to wszystko wykończone polewą (choć na polewę to trochę za gęste) śliwkową z jogurtem. Upieczony i schłodzony(...)wnieść do pieczenia. TUTAJ link. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wartość odżywcza 1 porcji (10-12): 306 kcal B 19 g W 15 g T 18 g Składniki: spód ▪ 200 g ciastek (u mnie pełnoziarniste) ▪ 50 g masła rozpuszczonego ▪ 1 łyżeczka kakao masa serowa ▪ 1 kg twarogu ▪ 5 jajek ▪ 100 g masła rozpuszczonego ▪ 2 łyżki mąki ziemniaczanej ▪ skórka z jednej cytryny
zdrowo i aktywnieobieram ze skórki). Jajka ubić z cukrem na pulchną masę, dalej ubijając dodać sok cytrynowy. Masę jajeczną wymieszać z migdałami. Ciastem francuskim wyłożyć foremki (u mnie 4 foremki 10 x 5 cm i głębokości 3 cm), nie zapominając o zostawieniu ciasta do przykrycia ciastek. Do każdego zagłębienia wsypać orzechy włoskie. Następnie ułożyć śliwki. Na nie wylać masę migdałowo- jajeczną
królestwo garówzagranicznej strony. Przygotowanie : Składniki : Ciasto : cukier - 85 g mąka - 300 g mak mielony - 2 łyżki cukier waniliowy - 1 opak masło - 200 g żółtko jaja - 1 szt szczypta soli Krem cytrynowy : jajka małe - 4 szt sok z 3 dużych cytryn masło - 90 g cukier - 90 g skórka starta z cytryn mąka ziemniaczana - 1 łyżka Przygotowanie: Ciasto: Do miski wysypać mąkę, dodać(...)rozwałkować ciasto wykrawać szklanką krążki, środki wykrawać foremką gwiazdka i serduszka, układać ciastka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stop. Przez około 10 minut. Ciasteczka po upieczeniu są bardzo kruche, trzeba je ostrożnie zdejmować z blachy i ostudzić. Krem cytrynowy: Do rondla pokroić na kawałki masło, roztopić na ogniu. Cytryny sparzyć, wyszorować, zetrzeć
Kuchnia Danusitego pięknie się prezentujący. Spód jest zrobiony z orzechów, ale oczywiście możecie użyć gotowych ciastek. jeśli nie chcecie się bawić w robienie orzechowych ciastek. Oczywiście takie babeczki możecie zrobić z każdego rodzaju galaretki, w zależności jakie macie: truskawkowe, malinowe, cytrynowe itp. Do woli. Dodajcie tylko do ozdoby pasujące do nich owoce. Polecam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietniksumie mogłabym uznać to za cud, że w ogóle były zjadliwe, a zjedzone zostały wszystkie. Dziwne. Te kruche ciastka wyszły super, chociaż to było ostatnie czego po nich się spodziewałam. Były idealnie kruche, idealnie cytrynowe i idealnie słodkie. I dlatego właśnie dzielę się z Wami przepisem na nie. Poza tym zakochałam się w tych zdjęciach. Zwłaszcza
Mango Papajakoniec przyszedł czas na deser, kelnerzy podali nam wyśmienite marchewkowo-korzenne ciacho przełożone kremem na bazie mascarpone i rewelacyjne ogromne ciastko maślane z dodatkiem czekolady. W międzyczasie mogliśmy spróbować 3 rodzajów domowych lemoniad: szpinakowej, grejpfutowej i cytrynowej. Zdecydowanie ta szpinakowa skradła moje serce. Oprócz lemoniad załoga Powiśla serwowała nam różne koktajle alkoholowe. Spodobał mi się specyficzny styl tego miejsca
Kulinarne przygody Gatitylekką cytrynową nutą, niezbyt słodki, cudownie jagodowy, barwi język na fioletowo. Zakochaliśmy się w nim oboje, jak na Walentynki przystało.Cytrynowy sernik z jagodami (na zimno)Składniki:(na tortownicę o średnicy 20 cm)spód:130 g ciastek digestive60 g masłamus jagodowy:450 g jagód (mogą być mrożone)125 g cukru trzcinowegosok z 1/2 cytrynyziarenka z 1 laski waniliimasa serowa
Pożeraczka, czyli raz adobrzePączki hiszpańskie (zwane inaczej gniazdkami lub wiedeńskimi) to pyszne ciastka z ciasta parzonego smażone w głębokim tłuszczu. Są mięciutkie, lekko wilgotne w środku i polane cytrynowym lukrem są ucztą dla podniebienia.Niestety, ponieważ w trakcie wyciskania ciasta mój rękaw cukierniczy odmówił posłuszeństwa musiałam "posiłkować się" zwykłym workiem foliowym. Wyciskane kółeczka wyszły więc grubsze, potem jeszcze bardzo urosły podczas pieczenia
Walijskie Pichceniemąki pszennej orkiszowej 100 g mąki migdałowej 80 g cukru trzcinowego (w oryginale 100 g ale ciastka dla nas były za słodkie) 1 żółtko (w oryginale 1 całe jajko) 100 g masła skórka z 1/2 cytryny ewentualnie esencja cytrynowa ewentualnie 2-3 łyżeczki kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego 1. Z podanych składników zagniatamy zwarte ciasto (jeśli ciasto(...)wałkujemy na grubość 0,5 cm i wycinamy ciasteczka które układamy na blaszce z papierem do pieczenia. Ciasteczka pieczemy w 180 stop przez 15-20 minut. Ps. Uważajmy aby ciastek za mocno nie spiec bo będą twarde
Gotowanie...to proste !Miętowy sernik na zimno z cytrynową galaretką i ciasteczkami oreo. Pyszny, orzeźwiający po prostu idealny deser na upalne dni. Bez pieczenia i bardzo prosty do zrobienia z niewielkiej ilości składników. 500 g mielonego twarogu z wiaderka 25 g świeżych listków mięty ( użyłam ogrodową) 1 galaretka o smaku kiwi 1 galaretka cytrynowa + 300 ml wody (wrzątku) 1 opakowanie ciasteczek oreo(...)blenderem na gładką masę. Dno foremki o średnicy 16 cm wyłożyć ciastkami oreo, następnie wlać masę serową. Pozostałe ciastka pokroić każde na cztery części, włożyć do masy serowej i delikatnie wymieszać. Całość wstawić do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie na wierzch sernika wylać galaretkę cytrynową i ponownie wstawić do lodówki na kilka godzin aby całkowicie stężało
Andzia Pichcisamo pysznie. Ciasto drożdżowe jest popularnym ciastem cukierniczym, często używanym do pieczenia. Może być używany do robienia pysznych ciast, ciastek i innych deserów, od słodkich po wytrawne. Ciasto drożdżowe może przybierać różne formy – ciasto drożdżowe na pizzę, ciasto drożdżowe cytrynowe itp.. Przepisy są bardzo podobne, jednak każdy różni się odrobiną dodatków. Tym razem przygotuję ciasto drożdżowe z dodatkiem
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!posypać skórką pomarańczową. 9. Cytrusek Składniki: Biszkopt: 6 jajek 3/4 szklanki cukru 1 łyka cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka mąki 3 budynie cytrynowe Masa cytrynowa: 2 budynie cytrynowe 3 / 4 szklanki cukru 1 kostka margaryny z masłem np. Kasia 1 / 2 litra mleka 1 - 2 cytryny Dodatkowo: czekolada gorzka Przygotowanie: Biszkopt - Na spód tortownicy(...)stronę. Na każdym wyciętym krążku posmarować bezą kokosową. Piec 10 - 15 minut w temperaturze 180 stopni C. Przestudzone ciastka skleić po 2 za pomocą dżemu porzeczkowego. Z podanej porcji wychodzi 51 sztuk. Rada - zamiast dżemu porzeczkowego można użyć np. pomarańczowego, cytrynowego. Najlepiej aby był winny. 20. Mini serniczki straciatella Składniki: 3 jajka 125 g margaryny 3/4 szklanki
Ciastka - domowe słodkościDziś zapraszam na proste, szybkie i pyszne muffinki z mielonymi migdałami i nutą orzeźwiającej cytryny. Muffinki są puszyste i wilgotne w środku a na wierzchu lekko
Monia miesza i gotuje