ręce wpadła mi ostatnia porcja mrożonych malin. Nie wiem dlaczego ale pomyślałam o upieczeniu ciastek, i wiecie co był to strzał w dziesiątkę. Po dużym sukcesie miękkich ciastek maślano-mlecznych (klik) postanowiłam przygotować coś na ich kształt. Przepis jest banalnie prosty i jeśli jesteście posiadaczami robotów kuchennych to z pewnością otrzymacie te różowe cudeńka bez większego(...)malakserze ucieramy z cukrem na gładką masę. 2.. Dodajemy ekstrakt waniliowy oraz przesiane suche składniki. Miksujemy do momentu połączenia. Wlewamy sok z cytryny oraz dodajemy otartą skórkę cytrynową. 3. Do zmiksowanej masy dodajemy koniecznie zmrożone maliny wszystko łączymy pulsacyjnie aż ciasto nabierze różowego koloru a maliny się nieco rozdrobnią. Ważne by na tym etapie nie przesadzić z miksowaniem
vaniliowoczekoladowaPysznie kruche, maślane ciasteczka, z lekką nutką cytrynową, przełożone czekoladowym kremem, w kształcie wielkanocnych zajączków, jajeczek, kurek… Idealne jako pyszna ozdoba wielkanocnego stołu. Idealne to wspólnego pieczenia z dziećmi. Dziecinnie proste i dość szybkie w przygotowaniu. Robiłam je z moim 4-latkiem – czysta przyjemność dla nas dwojga. Bardzo Wam polecam… Są pyszne. Składniki na około 25 sztuk(...)całkowitego rozpuszczenia się czekolady. Odstawiamy w chłodne miejsce na około 2-3 h. Następnie końcówką do ubijania białek ubijamy krótką chwilę. Gotowym kremem przekładamy ciasteczka. Rozsmarowujemy krem na jednym ciastku i przykrywamy drugim. Dekorujemy wedle uznania. Gotowe od razu do spożycia, lepsze jak przejdą sobą po paru godzinach * źródło : magazyn kulinarny Lecker The post Maślano – Czekoladowe Ciasteczka appeared
Made By Mom And Sonspędził tydzień na myciu słoików, szorowaniu rąk kwaskiem cytrynowym i usuwaniu plamek z owocowych soków...a w kuchni ciągle jeszcze leżą owoce, które trzeba natychmiast przerobić. I tak właściwie, kto to bedzie jadł? Mam dla Was słodki przerywnik. Przepis na śliwki, które jeszcze nie poszły na dżemy i powidełka. Słodkie ciastka ravioli ze śliwkami. Kruche
dolcevitainmykitchenteraz coś o moim przepisie. Bo z nim też jest związana zabawna historia. Wczorajszy wieczór poświęciłam na przygotowanie tego ciastka bo wymyśliłam sobie, że to będzie idealny przepis na konkurs z durszlak . Delikatny cytrynowy spód, krem budyniowy, truskawki, ptasie mleczko i galaretka. Prosty przepis ale idealny na wspólne gotowanie z dziećmi. Poza tym truskawki, ptasie mleczko i galaretka
Mango PapajaByły już serniki o strukturze lekkiego sufletu i w zasadzie pomyślałam czemu by nie spróbować z jabłecznikiem... I wiecie co to ciasto, które dzisiaj wam zaprezentuję
vaniliowoczekoladowaMarzena Makaron z warzywami i mięsem Kasia Szybki ucierany placek z jabłkami a'la szarlotka z kokosową nutą Magdalena Cytrynowa babka piaskowa Joanna Błyskawiczna sałatka z awokado, oliwkami, pomidorami i mixem sałat Małgorzata Ciastka francuskie z korzennym miodem, gruszkami i orzechami nerkowca Katarzyna Ciasto czekoladowo- kawowo- kokosowe Marta Schab duszony z pieczarkami
Magiczne Życie Martymożna dodać odrobinę barwnika. Moim zdaniem ten sernik idealnie nada się również na wielkanocny stół - musicie przyznać, że wyglądem wprost zachwyca. Sernik cytrynowy z musem bazyliowym Składniki: (na tortownicę o średnicy 20 cm) spód: 115 g ciastek digestive 40 g masła masa serowa: 250 g twarogu 3krotnie zmielonego 250 g serka mascarpone 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej 3 jajka
Pożeraczka, czyli raz adobrzezastąpić zwykłym tymiankiem- ciasteczka będą wtedy mniej cytrynowe. Dodajemy miód i masło. Miód tymiankowy kupiliśmy w tym roku na wakacjach jako ciekawostkę. Zamiast niego może być miód wielokwiatowy (moja mama wrzuciła do zwykłego miodu kilka gałązek tymianku i po kilku dniach mieliśmy naturalnie aromatyzowany- też świetnie się nada do tych ciastek). Grecki tymiankowy "mniód" Wszystkie składniki szybko wyrabiamy(...)szortbredów- po prostu z rulonu krojonego na plastry. Ciastka są idealne do chrupania przy gorzkiej herbacie- szczególnie Earl Grey'u. Kiedy położyłam je na talerzyku przy kubku, poczułam tęsknotę za tweedami, prasowanymi gazetami i śniadaniem w łóżku (chociaż mi by się nie należało bom nie mężatka:)). Trochę staroświecki, maślano-cytrynowy aromat spowodował, że w głowie od razu usłyszałam muzykę
les mirabellesZa oknem zamiast fantastycznej wiosny mamy pomieszanie jesieni z zimą! Nie lubię tego i z utęsknieniem czekam na prawdziwą wiosnę, bo ja jak tylko widzę tą
Ostra na Słodkobiszkoptu. Ciasto jest lekkie i nie mocno przesłodzone, a cytrynowy smak galaretek nadaje mu dodatkowej, orzeźwiającej nuty. Składniki: 600 ml śmietany 30% 3 galaretki przeźroczyste 2 galaretki cytrynowe ok 320 g kruchych ciasteczek w kształcie kwiatków opakowanie gofrów lub biszkoptów (ok. 250 g) Wykonanie: Na spodzie blachy układamy ciastka: gofry lub biszkopty. 3 przezroczyste galaretki rozpuszczamy(...)cienkim strumieniem wlewamy do niej tężejące, przezroczyste galaretki. Masę wylewamy na gofry, odstawiamy do lodówki na ok. 15 minut, a następnie układamy na niej kruche ciasteczka-kwiatki. 2 galaretki cytrynowe rozrabiamy w 600 ml wrzątku, studzimy, odstawiamy do stężenia . Kiedy zaczną tężeć wylewamy je na śmietanową masę. Chłodzimy w lodówce
Walijskie Pichcenieprzestudzenia. W tym czasie układam biszkopty w tortownicy, ciasno jeden obok drugiego. Nasączam je odrobiną cytrynowej galaretki aby stworzyły spód tortu. Odstawiam do lodówki aż spód stężeje. Do reszty cytrynowej galaretki w temperaturze pokojowej dodaję dwa opakowania serka. Mieszam dokładnie. Przekładam masę serkową na ciastka w takiej ilości żeby od wierzchu tortownicy zostały 2 cm. Wstawiam do lodówki
prawdziwe jedzenieProponuję Wam przepis na bardzo eleganckie ciasteczka o cytrynowym smaku z pięknie popękanym wierzchem. Są proste w wykonaniu i świetnie sprawdzą się na niejedną okazję. Przepisy
Słodki BlogCiastko na kruchym spodzie jako nietypowa wersja mazurka? Czemu nie? Jest świątecznie, żółto, słonecznie. Kostka cytrynowa. KOSTKA CYTRYNOWA Składniki: spód: 150 g mąki 100g masła 1/2 łyżeczki proszku do piecz 2 łyżki cukru 1 jajko krem: 200 g mascarpone 150 ml śmietany 2 łyżki cukru pudru mus cytrynowy: 5 jajek 200 g cukru cukier waniliowy 100 g masła
Bon appetit mon amieLody to najpopularniejszy zamrożony deser, po którego najczęściej sięgamy latem. Nie od dziś wiadomo, że najlepsze są lody domowe - mają lepszy smak oraz naturalny i
Kuchnia MagdaLenypostawiłam na ten właśnie smak. A co doskonałe waniliowy krem, który dzisiaj wam zaprezentuję doskonale komponuje się z kwaskowatymi i dojrzałymi truskawkami. Ciastko ma formę przekładańca i prócz wspomnianego kremu waniliowego jest jeszcze krem mleczny z skórką cytrynową oraz krem chałwowy na bazie pasty sezamowej tahini. To wszystko dla kontrastu i dla urozmaicenia bogactwa smaków. Oczywiście by nie było
vaniliowoczekoladowaciasteczka czekoladowe 200 gram, wiśnie bez pestek 30 dag, galaretka wiśniowa 1 opakowanie jogurt i banany zmiksować mikserem, wlać rozmieszane galaretki cytrynowe w 350 ml gorącej wody tortownica 20 cm wyłożona folią spożywczą, na dnie pokładać ciastka kakaowe lub jakie są, wlać tężejące masę jogurtową i schować do lodówki do zastygnięcia na wierzchu rozsypać wypestowane świeże wiśnie lub odsączone
W Mojej Kuchni Lubięniczym draże Malti keks, mini torcik wafelkowy i to co najlepsze wśród słodyczy - mnóstwo pełnoziarnistych ciastek witAM. Pierwsze testowanie ciastek już za nami, za moimi koleżankami i... i są po prostu pyszne. Podwójne markizy cytrynowe skradły moje podniebienie. Orzeźwiające i bardzo smaczne. Rurki z kremem śmietankowym zostały zblendowane z mlekiem, wyszedł mi pyszny koktajl. Niedługo przepis pojawi
Gotowanie i blogowanieroku robię zabawne ciasteczka ze śmiesznymi wróżbami. Polecam :) Składniki: 20 dag masła 30 dag mąki 20 dag twarożek homogenizowany 1 aromat cytrynowy 2 łyżki cukru pudru 10 dag daktyli drylowanych lub moreli 1 jajo do smarowania ciastek Cukierki ozdobne na posypkę Sól do smaku Wykonanie: Masło utrzeć z twarożkiem, dodać mąkę, sól i aromat. Ciasto wyrobić dokładnie i odstawić
Tradycyjna Kuchnia