Ciasteczka owsiane z żurawiną to świetna alternatywa na drugie śniadanie lub jako przekąska gdy czujemy głód miedzy jednym a drugim posiłkiem. Robiąc sama ciasteczka masz pewność
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!dwie cytryny. Ha! Skoro połączenie z pomarańczami sprawdza się tak dobrze, dlaczego nie spróbować innych cytrusów...? Na spód, zamiast klasycznych ciastek zbożowych, dałam pieprzne pierniczki (żeby tradycji stało się za dość), a wierzch uzupełniłam lekkim jak chmurka musem cytrynowym. W połączeniu z kremowym, mazistym sernikiem smakował bosko! Całość wyszła zaskakująco lekka i orzeźwiająca, a smak cytryny świetnie spaja wszystkie
Pożeraczka, czyli raz adobrzekolorowy i smaczny deser jest super alternatywą dla zwykłych ciastek :D idealny do kawy, herbaty, jak i do przekąszenia w biegu ;) Składniki: 1 opakowanie wafli Na masę cytrynową: 1 galaretka cytrynowa 0,5 kostki masła 1 łyżka cukru 5 łyżek mleka Na masę agrestową: 1 galaretka agrestowa 0,5 kostki masła 1 łyżka cukru 5 łyżek mleka Na masę
Kulinarna (nie)codziennośćSkładniki: 250 g mąki 150 g margaryny 100 g cukru 3 jajka 250 g waniliowego serka homogenizowanego 1 opakowanie kiśla cytrynowego sok z 1 / 2 cytryny
Ciastka - domowe słodkościwielkanocnych stołach lub koszyczkach :) Zagniatajcie kruche ciasto i poślijcie na świąteczne stoły trochę radości! Ciastka jajeczka na ok. 25 sztuk Potrzebujesz: Ciasto: 85g masła 1 jajko 80g cukru 210g mąki pszennej + do podsypywania 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Nadzienie cytrynowe: lemon curd (np: z tego przepisu ) Nadzienie kokosowe: 100ml słodkiej śmietanki 30% 150g białej czekolady 2 czubate(...)zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. 2. Uformuj kulę, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na 45min. 3. Schłodzone ciasto cienko rozwałkuj na grubość ok. 3mm. 4. Wycinaj ciastka za pomocą foremki w kształcie jajka, a dziurki np: kieliszkiem - jajek całych i z dziurką powinno być tyle samo. 5. Piecz na blasze wyłożonej papierem do pieczenia przez
Kuchnia w Słońcu Skąpanaczekałam i miło zaskoczyłam się ich prostotą w przygotowaniu. Jedynie czego żałowałam to to, że pomniejszyłam proporcje, ponieważ wszystkie ciasteczka zniknęły podczas jednego wieczoru. To jedne z najlepszych kruchych ciastek jakie istnieją. Naprawdę są przeeepyyyszneee i cudownie kusząco pachną, a samo ciasto wręcz rozpływa się w ustach... Uwielbiam ich smak oraz uroczy wygląd. Koniecznie spróbujcie! (około 20 sztuk) Ciasto(...)pieczenia 1 szczypta soli 1 szczypta cynamonu (solidna) kilka kropel aromatu waniliowego kilka kropel aromatu cytrynowego kilka kropel aromatu pomarańczowego Nadzienie: 200g suszonych fig (u mnie ze Zdrowy Market 24 ) 25g miodu 1 szczypta cynamonu (solidna) Opcjonalnie: cukier puder do posypania ciastek Przygotować ciasto. Masło, cukier, miód, sól, aromaty i cynamon zmiksować do uzyskania lekkiej i puszystej masy
Di gotujeAmerykany ozdobione pajecza siecia i czekoladowo-cytrynowym lukrem sa moja propozycjy na Halloween.Aranzycje pajakowa potraktowalam jako element terapii przeciwko arachnofobii.Samo kupno tych czarnych straszydel bylo poczatkiem terapii.Nie wiem co takiego kryja w sobie te okragle ,oblane slodkim lukrem,kluchowate w srodku ciastka,czy moze lepiej bulki,ale uwielbiam je od zawsze.Po raz pierwszy nadarzyla sie okazja by je upiec(...)blache wylozona papierem do pieczenia zachowujac duze odstepy.Na jedno ciastko przeznaczyc kopiasta lyzke.Nie przejmowac sie ksztaltem nalozonej kupki ciasta.W trakcie pieczenia owa kupka rozleje sie sama w ksztaltnego,okraglego amerykana.Piec minut w 2oo°C przez 15 minut,az do zrumienienia brzegow.Ciastka wystudzic.Cukier puder rozmieszac z 2 lyzkami soku cytrynowego lub mleka ,gdy przeszkadza nam cytrynowy smak.Do polowy dodac
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!pianę białkową:6 białek 40 dag cukru 250 ml wody kwasek cytrynowy kilka kropli aromatu do smakuSkładniki na bitą śmietanę:1 l śmietany kremówki1/2 szklanki cukru2 opak. Śmietan-Fix-uDodatkowo:cukier puder do posypaniaOstatnio zachciało mi się jakiekoś zwykłego ciastka... takiego, które można dostać w cukierni - ale nie koniecznie przypomina ono smaki dzieciństwa. Padło na ptysie
Świat Ciastawolnego czasu w domu, oczywiście w moim przypadku kończy się to długim posiedzeniem w kuchni i wymyślaniu pysznych przepisów. Dzisiaj padło na sernik bez pieczenia z owocami. Mając zalegające ciastka, wykorzystałam je na spód, ser połączyłam z brzoskwinią a na wierzch dałam mus z truskawek. Sernik jest bardzo sycący, przynajmniej dla mnie, ale mojemu tacie tak zasmakowało, że skończyło(...)papierem do pieczenia, boki lekko natłuszczamy. Formujemy spód z ciastek i chowamy formę do lodówki. masa serowa Brzoskwinie blendujemy. Ja niewielką ilość pokroiłam na drobno, aby były większe kawałki owoców w masie. Jeśli wybraliście brzoskwinie z puszki to syrop odlewamy do garnuszka, gdzie będą przygotowywane galaretki cytrynowe. Gotujemy syrop z brzoskwiń lub 500 ml wody
zdrowo i aktywniewolnego czasu w domu, oczywiście w moim przypadku kończy się to długim posiedzeniem w kuchni i wymyślaniu pysznych przepisów. Dzisiaj padło na sernik bez pieczenia z owocami. Mając zalegające ciastka, wykorzystałam je na spód, ser połączyłam z brzoskwinią a na wierzch dałam mus z truskawek. Sernik jest bardzo sycący, przynajmniej dla mnie, ale mojemu tacie tak zasmakowało, że skończyło(...)papierem do pieczenia, boki lekko natłuszczamy. Formujemy spód z ciastek i chowamy formę do lodówki. masa serowa Brzoskwinie blendujemy. Ja niewielką ilość pokroiłam na drobno, aby były większe kawałki owoców w masie. Jeśli wybraliście brzoskwinie z puszki to syrop odlewamy do garnuszka, gdzie będą przygotowywane galaretki cytrynowe. Gotujemy syrop z brzoskwiń lub 500 ml wody
Zdrowie i pysznie na talerzumascarpone 400 g śmietany 30% 5 łyżek cukru pudru 6 łyżeczek żelatyny 6 łyżeczek zimnej wody 8 łyżek gorącej wody 1 galaretka truskawkowa + 250 ml gorącej wody 2 galaretki cytrynowe + 500 ml gorącej wody truskawki Galaretki rozpuszczamy w przygotowanej do tego wodzie (pamiętajcie, że ma być gorąca, ale nie wrząca, bo wtedy galaretka trudniej się ścina). Żelatynę zalewamy zimną wodą(...)układamy na niej truskawki, a do pozostawionej dziury wlewamy tężejąca czerwoną galaretkę. Powinna być naprawdę gęsta, bo inaczej ciastka ją wchłoną lub wpłynie pod nie. Wstawiamy do lodówki, by galaretka jeszcze bardziej stężała, a na koniec całość zalewamy galaretką cytrynową. Ciasto pozostawiamy w lodówce aż galaretka zastygnie. Ciasto dodaję do akcji "Ciasto na niedzielę" organizowanej na fb :-) Inne truskawkowe
Czary - gary w kuchniDlatego na tegoroczny Wielkanocny stół stawiam talerz pełen maleńkich słoneczek. W podstawie kruche ciastko trzymajace w objęciach aksamitny krem z pomarańczy - orange curd - który rozświetla najbardziej pochmurne wiosenne dni. I właściwie można by na tym zakończyć ale żeby nie było za słodko, a bardziej odświętnie, każde ciastko zostaje przyozdobione bordową broszką, która zupełnie zmnienia charakter tych jasnych maluchów. Niepozornie wyglądająca(...)cukru 60g masła otarta skórka i sok z 2 pomarańczy 1 łyżka soku z cytryny / 1/3 łyżeczki kwasku cytrynowego Pikantna posypka: 1 łyżka cukru 2 łyżki zmielonego suszonego hibiskusa 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne 1 łyżeczka soli morskiej / różowej Sposób przyrządzenia Ciastka: 1. Z podanych składników szybkimi ruchami zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. 2. Uformuj kulę, zawiń w folię spożywczą
Kuchnia w Słońcu Skąpanakażdego łasucha przystało, ciastka w domu być muszą. Oczywiście jasna sprawa, że najlepsze są takie domowej roboty ;) Zatem nieśmiało zapytam. Lubicie kokosanki? Ja bardzo :) Dzisiaj zachęcam Was, do przygotowania ich cytrynowej wersji. SKŁADNIKI: 2 białka 100 g cukru 200 g wiórków kokosowych sok i skórka z 1 cytryny A jak to zrobić: Białka ubić na sztywno, dodając(...)skórkę z cytryny i wlać sok. Całość delikatnie wymieszać, przy pomocy łyżki. Z powstałego ciasta, formować kulki wielkości orzecha włoskiego i układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciastka piec 20 - 25 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni
Kuchnia w opałachSkładniki: Biszkopt: 6 jajek 3/4 szklanki cukru 1 łyka cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka mąki 3 budynie cytrynowe Masa cytrynowa: 2 budynie
Ciastka - domowe słodkościdelikatnie mieszamy do połączenia składników i napełniamy foremki (do połowy wysokości). Pieczemy aż ciastka nabiorą złotego koloru (około 10-15 minut), studzimy. Przygotowujemy frużelinę. Jagody wkładamy do garnka, dodajemy cukier, mieszamy i stawiamy na średnim ogniu. Mąkę ziemniaczaną mieszamy z sokiem cytrynowym. Gdy jagody zaczną się gotować dodajemy mąkę z sokiem z cytryny, mieszamy i powtórnie(...)rozpuszczonej w wodzie mąki ziemniaczanej i zagotowujemy, jeśli jest za gęsta dodajemy troszkę wody). Śmietanę ubijamy z fixem i cukrem. Tarteletki wyjmujemy z foremek, na każdym ciastku umieszczamy łyżkę frużeliny, część bitej śmietany i dekorujemy kolejna łyżką frużeliny. Chłodzimy około 30 minut. Możemy również część bitej śmietany połączyć z resztkami frużeliny i taka jagodową masą
Rozpustne gotowanie