smakiem. Print Sernik cytrynowy .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Sernik cytrynowy na kruchym pysznym spodzie z dodatkowym sosem malinowym. Course Desery Cuisine Polska Keyword cytryna, twaróg Prep Time 20 minutes Cook Time 1 hour 15 minutes Total Time 1 hour 35 minutes Servings 12 Author Anna Ingredients Na spód: opakowanie ciastek Digestive w czekoladzie(...)dałam 1/2 dużej cytryny i skórka otarta z niej Instructions Ciastka dokładnie rozkruszyć i dodać roztopione masło, wymieszać. Dno tortownicy z odpinaną obręczą ( około 22 cm średnicy ) wyłożyć folią aluminiową, tak aby wychodziła poza nią, zapiąć obręcz i wywinąć nadmiar folii na zewnątrz formy. Wysypać przygotowane ciastka z masłem i delikatnie ubić je na dnie. Tortownicę
SprawdzonaKuchnia.plsię go długo, przy robieniu masy serowej ręka prawie odpada, ale warto, jak najbardziej warto! Cytryny są moim bohaterem obecnego lata, zdecydowanie :) Składniki: Kruchy spód: 200 g kruchych ciastek maślanych 80 g rozpuszczonego masła 4 łyżki soku z cytryny skórka starta z 1/2 cytryny Masa serowa: 500 g sera tłustego lub półtłustego potrójnie mielonego (ja swój po prostu(...)cytyn Krem cytrynowy - tzw. lemon curd, z przepisu Marthy Stewart 3 duże jaja 100 g cukru 100 g zimnego masła sok z 4 cytryn skórka starta z 1,5 cytryny Dno i boki tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Żeby papier trzymał się na bokach - wystarczy je lekko wysmarować masłem. Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni. Spód Ciastka dokładnie kruszymy. Dodajemy
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!Składniki: biszkopty podłużne (55 sztuk) 7 łyżeczek kawy rozpuszczalnej 800 ml gorącej wody 2 łyżeczki cukru 2 opakowania galaretki cytrynowej (1 op. 40g) 700 ml gorącej
Ciastka - domowe słodkościmąki ziemniaczanej pół opakowania gotowej przyprawy do sernika lub kilka kropel wybranego aromatu, np. waniliowego lub cytrynowego Karmel : 110 g cukru ( pół szklanki ) 30 g masła, miękkiego 200 ml śmietanki kremówki 30%, w temperaturze pokojowej sól, do smaku Wykonanie : Spód : Masło roztopić. Ciastka zmielić, np. w blenderze, przesypać do miseczki i dodać roztopione masło. Wymieszać dokładnie do uzyskania masy
Opowieści z piekarnikaBabka wielkanocna o intensywnym smaku i aromacie cytrynowym, przygotowana z dodatkiem kisielów cytrynowych. Swój mocno cytrynowy smak zawdzięcza też skórce z cytryny. Podana z lukrem śmietankowo
Kuchnia MagdaLenywyjściowej” – u mnie Walentynkowej – kuskus można podać nakładając do foremek w kształcie serc (najzwyklejsze foremki do ciastek). Na wierzch nakładamy pesto z pieczonych buraków, wyrównujemy powierzchnię i zdejmujemy foremkę. Podajemy – jak wyżej, aczkolwiek samo w sobie może stanowić wspaniałą przystawkę. Kuskus cytrynowo czosnkowy z pesto z pieczonych buraków podałam do pstrąga łososiowego w cieście piwnym, jako Walentynkowy dodatek. Pesto
mojewypiekiinietylkoMadzia miała fantazję i zrobiła ciasteczka cytrynowe. Takie kruche, idealne do herbaty po obiedzie. Z lukrem. Który niestety zupełnie nie wyszedł i nie zrobił się biały :) Chyba wody było za dużo. No trudno, następną razą się uda. Ja za to fantazji teraz nie mam więc bez przedłużania przejdę do przepisu (który Madzia wzięła z Pani Domu). Ciasto: - 300 g mąki(...)taką gwiazdkę-śnieżynkę, którą kiedyś dostałem w prezencie od AleDobre.pl. Pieczemy w 200 stopniach przez około 13 minut, aż ciastka będą rumiane. Przygotowujemy lukier: cukier puder zalewamy odrobiną wrzątku i mieszamy aż powstanie gładka masa. Potem mieszamy z sokiem cytrynowym. Jak ciasteczka ostygną to je dekorujemy lukrem. Smacznego! --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres
Marder&Marder Manufactureoliwek 1 szklanka cukru (można nieco mniej) 1 jajko (duże) 2 łyżki soku z cytryny 1/2 łyżeczki skórki cytrynowej (startej) 1 łyżka aromatu pomarańczowego 2 szklanki mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo: cukier do obtaczania ciastek Opcjonalnie: mleko Wszystkie składniki wymieszać (najlepiej dłonią) do uzyskania jednolitej konsystencji. (Ciasto powinno być "piaskowe", lecz dające się formować
Di gotujemasła (lub z połowy składników, gdy nie podajemy w formie tortu) MASA ŚMIETANOWA : kubeczek śmietany 30% (330 ml) galaretka cytrynowa 2 łyżki cukru pudru ORAZ : 2 opakowania okrągłych biszkoptów zaparzona i posłodzona kawa oraz herbata do nasączenia kakao pokruszone ciastka na boki maliny do dekoracji płatki śniadaniowe czekoladowe kolorowe żelki WYKONANIE BISZKOPTA : Ubijamy na sztywno pianę z białek(...)wrzące mleko i cały czas mieszając chwilę gotujemy. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Masła ucieramy na puch, dodajemy po łyżce zimnego budyniu, aż do wyczerpania. ROBIMY MASĘ ŚMIETANOWĄ : Galaretką cytrynową rozpuszczamy w 3/4 szklanki wody. Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Wlewamy zimną galaretkę. Dobrze miksujemy. SKŁADANIE CIASTA : Z biszkoptów usuwamy papier lub jeśli upiekliśmy
Pani na desersmaczne i chrupkie włoskie ciastka, które przed zjedzeniem zanurzysz w kawie, herbacie lub winie. Przygotowanie samego ciasta jest szybkie i łatwe. Cechą charakterystyczną cantucci jest pieczenie, bowiem ciasteczka pieczesz dwa razy. Dzięki podwójnemu pieczeniu ciastka są bardzo kruche i chrupiące. Pieczemy je początkowo w formie rulonów, później pokrojone w plastry. Ciasteczka mają cytrynowy lub pomarańczowy aromat, najczęściej dzięki
Zasmakuj KuchniWczoraj były orzeszki czekoladowo - orzechowe z domową nutella, a dziś orzeszki cytrynowe z galaretką. Trochę nietypowo, inaczej niż tradycyjnie, ale postanowiłam spróbować. Długo się zastanawiałam jakie
Waniliowe ImprowizacjeSkładniki: Biszkopt: 6 jajek 6 łyżek cukru 5 łyżek mąki pszennej 1 łyżka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao Masa cytrynowa: 2 opakowania budyni
Ciastka - domowe słodkościokoło 10-15 minut, aż cukier się rozpuści i całość lekko zgęstnieje Zdejmij z ognia i pozostaw do ostygnięcia Pokrusz ciastka, pozostaw kilka większych kawałków. Zetrzyj skórkę z cytryny, a następnie wyciśnij sok Ubij razem cukier puder, sok cytrynowy, skórkę, serek mascarpone, twarożek Philadelphia i połowę śmietanki, aż do uzyskania gładkiej i kremowej konsystencji Na dnie szklaki lub pucharka
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata