Waniliowe masło z orzechów nerkowca 239naprawdę nie znałam prawdziwego smaku masła orzechowego. To najlepsze masło, jakie w życiu jadłam i żadne kupne nie może się z nim równać. Doskonałe do wszystkiego: ciast, ciasteczek, koktajli, kremów, kanapek, a zwłaszcza do wyjadania prosto ze słoika. Jeżeli jesteś w posiadaniu dobrego blendera i odrobiny cierpliwości – do dzieła! Składniki: 2 szklanki orzechów nerkowca ½ laski wanilii (idealnie komponuje się
Roślinna - blog wegański
SAŁATKA Z ŁOSOSIEM I ŻURAWINĄ 303samymi słodkościami człowiek żyje ;) I ja też od czasu do czasu lubię zamienić ukochane kruche ciasteczka na pyszną sałatkę . Dziś mam dla Was przepis na jedną ze swoich ulubionych – zdrowa , smaczna, lekka. Śmiało mogą pozwolić sobie na nią osoby będące na diecie. Jest świetnym pomysłem zarówno na śniadanie, jak i podwieczorek czy też kolację. Sprawdzi się również jako dodatek
Ostra na Słodko
Lemon Curd – Krem Cytrynowy 208pierwsze skrzypce cytryny. Intensywny w smaku, słodko – kwaśny, orzeźwiający, absolutnie najlepszy krem jaki można sobie wyobrazić. Krem cytrynowy możecie śmiało wyjadać prosto ze słoiczka, zamaczać w nim kruche ciasteczka, biszkopty lub używać jako dodatek do ciast, kremów, deserów. Poezja. Składniki: 4 jajka 1 żółtko 3 cytryny (skórka starta z 2, sok wyciśnięty z 3) 140 g masła
Made By Mom And Son
Kakaowe ciasto sypane z gruszkami 177Moja wersja ciasta sypanego, która powstała przy okazji pieczenia jabłecznika. Okazało się, że w wersji kakaowej, gruszkami smakuje równie dobrze. :-) Ciasto jest niskie, bo piekłam je
Szefowa kuchni
Cytrynowe cantuccini z pistacjami 225Ulubione ciastka moich rodziców - idealne do kawy, idealne do przechowywania! Cantucci, cantuccini lub biscotti - włoskie ciasteczka, twarde, dwukrotnie pieczone dzięki czemu są kruche i chrupiące. Przed zjedzeniem najczęściej zanurza się je w kawie lub winie. Polecam zrobić od razu 2 lub 3 krotnie więcej ;) Składniki: 60 g miękkiego masła 120 g drobnego cukru do wypieków 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Babeczki z borówkami 178Dostaliśmy w tym roku mnóstwo borówek, więc zużywam jak mogę - te babeczki to prawdopodobnie nie jest ostatni sposób ich wykorzystywania, za to... jaki pyszny! :) Składniki: 2
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Serowe paluszki do piwa 174Składniki: 100 g masła 150 g mąki 1/4 szklanka kwaśnej śmietany 2 łyżki sera startego na tarce o drobnych okach Dodatkowo: Ser żółty Sól
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Czekoladowe cantuccini z miodem i orzechami laskowymi 185czasie cisto wyjąć z piekanika, chwilę przestudzić, po czym pokroić na kromki o szerokości wedle uznania i podpiec po ok. 8-10 minut w piekarniku z każdej strony, kładąc ciasteczka na boku. W przypadku tych ciastek ważne jest, żeby nie przedłużać mocno czasu ich pieczenia, gdyż im dłużej będziemy trzymać je w piekarniku, tym staną się bardziej gorzkie. Cantuccini super
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Francuskie ramekiny z gruszką 201Szybkie, niedrogie, efektowne, pyszne. Zapewniam :) Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Dyniowe babeczki na musie z dyni 213babeczki, potrzebujemy najpierw zrobić mus z dyni . Robi się go w bardzo prosty sposób. Na około 700 g musu potrzebujemy ok. 2 kg dyni. Taki mus możemy wykorzystać do ciasteczek, ciast, placuszków, naleśników. Już niedługo zresztą pokażę Wam jak można taki mus wykorzystać do placuszków :) Z dyni wyjmujemy pestki i kroimy ją w paski (może być ze skórą), wkładamy
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Bananowe muffinki Nigelli Lawson 238Miałam w lodówce lekko przejrzałe banany i postanowiłam je zużyć - to właśnie takie banany moim zdaniem są najlepsze, żeby dodać je do babeczek lub ciasta. Składniki
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
W sam raz na jeden raz: ciasto marchewkowe 198Macie czasem tak, zę chodzi za Wami jakieś ciasto? ALe chodzi tak, ze nie możecie się oprzeć pokusie? Co wtedy robicie? Podejrzewam, że pieczecie całą blachę
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!