Moi drodzy dzisiaj przygotowałam marcepan, cudownie aromatyczny i baaardzo słodki więc jak ktoś z Was lubuje się w mega słodkościach, to będzie uszczęśliwiony już po pierwszym
Kraina Miodem Płynącabardziej esencjonalny i … dużo lepszy, po prostu! :) Krem ten ma szeroki wachlarz zastosowań- jako polewa do ciast, masa do przekładania np. biszkoptowych/bezowych blatów, dodatek do deserów, wypełnienie tart czy ciasteczek. Polecam! Proporcje na 300 ml kremu*: * żółtka- 3 szt. * cytryna- 3 szt. ( sok + skórka z 1 cytryny) * cukier- 100 g * masło- 100 g Żółtka utrzeć z cukrem, wlać
Kraina Miodem Płynącapieczenia, z którym poradzi sobie nawet kulinarna 'noga', bo to ciasto po prostu nie może się nie udać, a do tego jest bardzo, baaardzo smaczne :))) Spód czekoladowy na bazie ciasteczek, kolejno: masa grysikowa- gęsta i kremowa- oraz cudowny krem cytrynowy, który znacie już z poprzedniego wpisu... … Och, pokochacie je od pierwszego kęsa :))) Spód czekoladowy: * ciastka- 300 g (np. BelVita
Kraina Miodem PłynącaWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Cukier pachnący wanilią. Idealny do deserów, ciast, ciasteczek czy kawy. W większości sklepów znajdziecie jedynie cukier wanilinowy czyli cukier aromatyzowany waniliną. Robiąc go w domu uzyskacie cukier bez żadnych sztucznych dodatków, który jest bardzo aromatyczny. Post Domowy cukier waniliowy pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta Gotujejest chłodno i ciemno. Po 1 - 2 tygodniach cukier jest gotowy do użytkowania. Nie muszę chyba pisać do czego możecie użyć tego cukru :) Najbardziej popularnym użyciem będą oczywiście ciasta, ciasteczka itd., ale ja polecam taki cukier użyć do kawy, Idealny początek dnia
Kredowe Menupewno jeszcze tam wpadnę, bo pyszne były. ;) Naleśnik Primavera (z mozzarellą, suszonymi pomidorami i szynką, sos koperkowo-jogurtowy) A teraz czekam na D i zabieramy się za pieczenie ciasteczek na moją jutrzejszą wigilię
More food, love and dreamsPierniczki robione z przepisu na długo dojrzewający Piernik Staropolski. Ciasto do ich przygotowania dojrzewa w lodówce i dzięki temu nabiera cudownego korzennego aromatu. Należy je piec
wyzwania kuchennekostka do pieczenia Kasia i Dr. Oetker . Bardzo dużo się działo! Wspólnie blogerami oraz innymi gośćmi przygotowaliśmy wiele wspaniałych świątecznych smakołyków. Były bałwanki na patyku, czyli „cake pops”, kruche ciasteczka ułożone w choineczki, babeczki choineczki, pierniczki, babeczki prezenty. Wszystkie przepisy znajdziecie na stronie Nasze Ciasto , a oprócz tego wiele inspiracji na świąteczne wypieki, jak np. piernik ze śliwkami
Mała Cukierenkaproszę dosłodzić do smaku) 1 opakowanie cukru wanilinowego Wierzch: 6 podłużnych biszkoptów 2 galaretki pomarańczowe (każda na 500ml wody) 4-5 herbatników lub korzennych ciastek Spód: 1. Orzechy i ciasteczka przełożyć do blendera i zemleć. Dodać do nich miękkie masło i dokładnie wymieszać (można rękoma). Masę przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia o średnicy 22cm. Wyrównać i lekko docisnąć
Mała CukierenkaChristmas tree with apple jam Składniki. 15 dag mąki 5 dag masła 5 dag cukru pudru 1 /2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 laski wanilii 1
Kulinarny karnet Christopheraserka Mascarpone 100 g jagód 2 łyżki cukru pudru 4 ciasteczka digestive (mogą być herbatniki) Jagody myjemy wrzucamy do miski (3 zostawiamy do dekoracji) i miksujemy blenderem Do zmiksowanych jagód dodajemy serek i wszystko razem dalej mieszamy blenderem Dosypujemy cukier puder i znów mieszamy Gotową
Klaudynkowa kuchniapiasek - masło roztopić, dodać do ciastek razem z mlekiem, wymieszać, całość powinna mieć konsystencję mokrego piasku - tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia - herbatniki przełożyć do tortownicy, przy pomocy łyżeczki wylepić ciasteczkami całe dno formy, całość schłodzić - twaróg, 3 łyżki miodu, 6 łyżek cukru pudru, cukier z wanilią, ziarenka z wanilii oraz 2/3 maku zmiksować - żelatynę wymieszać w zimnej wodzie, gdy napęcznieje
Smakołyki Berenikilyzka. Owoc granatu przeciac w poprzek i z jednej polowki "wywroconej "jakby na lewa strone wyciagnac pestki.Najlepiej zrobic to palcami,uwalniajac je z bialej oslonki. Na dnie pucharkow ulozyc ciasteczka,nastepnie jogurt chalwowy,na koniec zamarynowane truskawki i peski granatu.Przed podaniem deser schladzic w lodowce.Dodatkowo polalam calosc syropem z granatu.Nie jest to jednak konieczne. Zycze smacznego
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!tryptofanu-aminokwasu odpwiadajacego za powstawanie hormonu szczescia-serotoniny.Bardzo skuteczna metoda na poprawe humoru jest wlasnie lyzeczka powidel sliwkowych.Ponadto jesienia i zima beda swietnym dodatkiem do kanapek,piernikow,rogalikow i innych ciasteczek (nie rozplywaja sie i nie wyciekaja podczas pieczenia),sosow itp.Sa niezwykle proste do wykonania i wlasciwie jednoskladnikowe.Do powidel potrzebne sa nam wlasciwie tylko sliwki.Gdy dodamy do tego troche czasu
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!sernik na kazda okazje.Sernik upieklam w duzej tortownicy o przekroju 24 cm. Skladniki na spod: 6 sucharkow pelnoziarnistych 100 g mielonych migdalow lub zamiast sucharkow i migdalow 200 g ciasteczek amaretti 50 g masla (2 lyzki) 1 kg sera 4 jaja L 1 szklanka cukru 250 g smietany kremowki 5 lyzek likieru Amaretto 3 lyzki maki ziemniaczanej pol puszki masy
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!