CHŁODZENIA: min. 210 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Kakaowe ciastka mielimy na proszek. Dodajemy masło i dokładnie mieszamy. Tortownicę o średnicy 23 cm wykładamy folią spożywczą. Na dno wykładamy ciasteczka, wyrównujemy i dokładnie uklepujemy łyżką. Wstawiamy do lodówki na czas przygotowania reszty masy serowej. 2. Żelatynę zalewamy odrobiną zimnej wody, odstawiamy do napęcznienia. Zalewamy 1/4 szklanki gorącej wody i szybko
My Culinary ArtNiedziela, większość dnia przed telewizorem i nic słodkiego. Więc naszło mnie na muffinki czekoladowe Szybkie przeszukanie googli i nowy fajny blog, szybki przepis Kuchni na obcasach
W kuchni bez szafekBardzo efektowne ciasto. Smakuje wszystkim, a dzieci dodatkowo zachwyca gamą kolorów i smaków galaretek :) Ładnie prezentuje się na stole. Łatwe do zrobienia, niezbyt pracochłonne, cierpliwości wymaga
Domowa cukiernia EwyWarto zrezygnować z ciężkich, kremowych ciast na rzecz lżejszych i zdrowszych przekąsek, równie skutecznie zaspokajających apetyt na słodycze. Te niepozorne kuleczki są pyszne, delikatne, rozpływające się
Szefowa kuchnidomu remont, a co za tym idzie została mi tylko do użytku lodówka, mikrofalówka i multicooker. Jak na złość miałam ochotę na ciasteczka, domowe, zdrowe. W zeszłą sobotę zabrałam manatki poszłam do mamy, żeby użyczyła mi piekarnika. Jako, że jestem na etapie poszukiwań nowego sprzętu mogłam przetestować sprzęt mojej mamy :) SKŁADNIKI: szklanka miodu (miałam do dyspozycji wielokwiatowy)- tak wiem
ClauditteMissCookingrównież miksować od razu wszystko razem, ważne by było zmiksowane na gładką masę. Gotową nutellę przełożyć do zamykanego słoika i przechowywać w lodówce. Idealny dodatek do kanapek, naleśników, zdrowych ciasteczek oraz do zajadania łyżeczką (no może tylko nie prosto ze słoika, chyba, że zjemy od razu cały...) Smacznego
Smaczne ZdroweMasa mleczna: 175 g miękkiego masła 1/4 szklanki mleka 3 łyżki cukru 1 szklanka mleka w proszku Masa kakaowa: 100 g masła 160 g Nutelli 1
My Culinary ArtJuż w weekend mam plany, aby przygotować kolejne propozycje wielkanocne, a kilka nowych pomysłów krąży gdzieś w mojej głowie. Póki co zapraszam do obejrzenia miniaturek babek, mazurków, serników, tortów, ciasteczek, które po kliknięciu otworzą przepis. Może zainspirują Was do stworzenia słodkości, które zachwycą najbliższych
Czerwień i błękitDla tych, którzy nie wiedzą, pączki po Śląsku to kreple :) Piekłam je na ostatnią chwilę, po wczorajszych problemach z piecem, cieszę się, że w ogóle
Smakowy Rajłyżki wody i jeszcze raz zagotować. Na górze ciasta robimy niteczki z polewy czekoladowej i ciasto odstawiamy w zimne miejsce, by wystygło. Ps. Z pozostałych żółtek możesz upiec Ciasteczka komercyjne . Tercet egzotyczny bierze udział w następujących akcjach
Smakowy RajPrzepis pochodzi od mojej mamy. Ja nieco go zmodyfikowałam. Ciasto wspaniale nadaje się na letni czas, gdyż jest leciutkie i orzeźwiające. No i można je zrobić
Smakowy RajMuszę przyznać, że smak ma ciekawy- pychotka. Niestety nie jest jej dużo, ale doszłam do wniosku, że będę jej dodawać do innych marmolad, które użyje do pączków, czy drobnych ciasteczek. Na pewno urozmaici to ich smak :) Składniki: 250g pachnących płatków róż 500g cukru 250ml wody Po obraniu płatki pozostawiamy rozsypane na papierze, na około 15 minut, by robaczki miały czas
Smakowy Rajupieczeniu pozostawiamy do wystygnięcia. Zimne pierniczki lukrujemy. Białka ubijamy na sztywno, po czym dodajemy do nich cukier puder i miksujemy jeszcze około 5 minut. Jeśli chcemy mieć kolorowe ciasteczka, gotową masę przekładamy do kilku miseczek i barwimy każdą na inny kolor. Naczynie z lukrem, którego nie będziemy używać, najlepiej przykryć zmoczonym, (ale nieociekającym wodą) papierem kuchennym. W ten sposób będziemy
Smakowy Rajpicia piwa, wole je dodawać do różnych potraw, ciast, dań. Ostatnio miałam taki dzień, że upiekłam chleb na piwie, tą tortille na cieście piwnym, a także moje ulubione piwne ciasteczka z marmoladą. Taką tortillę robiłam parę lat temu, ale bez ciasta, tym razem postanowiłam zrobić tortillę jak tartę i wyszła świetnie :) Jeśli szukacie pomysłu na jarski obiad, jest
Smakowy Rajcieście. Na jabłka dajemy pozostałą część ciasta. Można ją rozwałkować i pociąć radełkiem, jak to ja zrobiłam lub potrzeć na grubych oczkach tarki, rozdrobnić palcami, czy powykrawać foremkami do ciasteczek różne kształty. Kruche ciasto z jabłkami pieczemy około godziny w piekarniku rozgrzanym do 180°C . Zimne ciasto posypujemy cukrem pudrem, co najlepiej zrobić przed samym podaniem, gdyż wtedy mamy gwarancję
Smakowy Raj