gruszkami Bocconotti calabresi Panna cotta idealna Clafoutis z wiśniami Galette z rabarbarem i truskawkami Tosty francuskie z rabarbarem Finansier z rabarbarem Tureckie pączki Galette des Rois Cynamonowe palmier Waniliowe ciasteczka Sable Polvorones Panforte ze Sieny Greckie ciasto Ravani
Chilli Czosnek i OliwaDzisiaj rozpoczęła się tzw. Majówka. Żadnego pospiechu mam nadzieję, za to rodzinny czas z grillem w roli głównej, i z czytaniem, i podjadaniem (zrobię na wyjazd kardamonowe ciasteczka). Wczoraj o północy Małżon dostarczył mi nową porcję kulinarnych inspiracji i 60% rozpusty (uwieczniłam je na poniższym zdjęciu) doinwestowując mnie przy tym znacznie. Długi weekend zapowiada się więc
Dzieje kuchennej Wiewióryspadają z drzew, wiatry wieja a bakcyle fruwają. Na szczęście my uporaliśmy się już katarami z zeszłego tygodnia a szkarlatyna nas nie dosięgnęła. W weekend jedlismy muffinki i owsiane ciasteczka, takie jakie robiła moja mama. A to zdecydowanie po weekendowe słodkości choćby z racji tego, że decyzję o ich zrobieniu podjęłam w niedzielę a samym
Dzieje kuchennej WiewióryLubicie desery? my rzadko je jadamy. Słodkości to u nas głównie ciasta i ciasteczka. ALE dla Rafaello i Tiramisu robimy wyjątek :) w ten weekend przyszła pora na kawową rozkosz dla podniebienia. Tiramisu 3 żółtka 100 g cukru 300 g mascarpone 50 ml likieru kawowego szklanka mocnej kawy 250 g biszkoptów typu języczki kakao do posypania Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy
Dzieje kuchennej WiewióryTrudno je nazwać ciasteczkami. Słodkie i to bardzo, ni to sezamki, ni cukierki, a może domowej roboty lizaki tylko nie na patyku? Zapachniało dzisiaj w mojej kuchni świętami, miodem i prażonymi migdałami, a potem przez dzień cały raczyłam się makowymi rombami, gryzłam, chrupałam myśląc o moim plombach. Przepis autorstwa Ani Włodarczyk pochodzi z najnowszego, 6tego już, KUKBUKa. Tak wiem
Dzieje kuchennej Wiewiórywpadając w histerię co da się przeżyć. Na dodatek Córcia odkrywa... nowe smaki w zastraszających ilościach! wszystkiego chętnie próbuje, nawet podjada potajemnie. Listki sałaty znikają równie szybko jak owsiane ciasteczka. Jej nowa miłość
Dzieje kuchennej WiewióryPolska. Mam teraz wyzwanie! wszystko w orientalnych klimatach dalekowschodnich :) Dziękuję!!! A w lodówce znowu się zapełniło po zakupach wczorajszych. Dzisiaj walentynkowa sałatka z piersi kaczych, się robi, się upieką ciasteczka dla wszystkich Kochanych
Dzieje kuchennej Wiewiórystopni około 70 /80 minut ( zaznaczam jednak że każdy piekarni piecze inaczej i ten czas może być troszkę krótszy lub dłuższy ) Smacznego :) Biorę udział w konkursie Ciasta czy ciasteczka . Dziękuję za odwiedziny na moim blogu :) będzie mi miło jeśli zostawisz komentarz :) pozdrawiam
Sama słodycz i szczypta chiliracji, że mój brat jakiś wielkim koneserem jedzenia nie jest i najbardziej lubi stare sprawdzone smaku(do nowych nie da się go przekonać) w piekarniku wylądowały też, najzwyklejsze maślane ciasteczka. Bez dodatków, bez niczego, a wciąż pyszne. Śmieszne, że prawie wszystkie zniknęły jeszcze przed Wigilią, ale jakoś tak dziwnie znikały podczas wieczornej grze w Monopol, przy świetle świeczek
More food, love and dreamsPierniczki kruszymy i łączymy z resztą margaryny, jogurtem i 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej. Ostygniętą masę blenderujemy z cukrem, resztą mąki i przyprawami. Mieszamy z kakaem oraz orzechami. Ciasteczka wykładamy na formę. Pieczemy ok. 15 minut. Po upływie czasu przelewamy masę jaglaną i pieczemy ok. 45 minut. Ciasto należy porządnie wystudzić i podawać polane lub posypane czekoladą, wysmarowane masłem
Czarnawisienkateż do budki sprzedającej pieczone kasztany , świąteczny przysmak z południa Europy. Jedliśmy je z Mężem po raz pierwszy - smakowały jak skrzyżowanie ziemniaka i orzechów :) Spodobały mi się też urocze "ciasteczka-bałwanki" w jednej z cukierni, na które zachorował synek mojej koleżanki. Niestety nic więcej dobrego o warszawskim jarmarku nie mogę napisać. Nawet rok temu, pod nieszczęsnym Dworcem Centralnym, jarmark miał
Chilli Czosnek i OliwaOto przepis na najsmaczniejsze i najłatwiejsze zawijańce z makiem, obowiązkową pozycję na świątecznym stole. :-) Jeśli wykorzystamy gotową masę makową z puszki, zrobienie ich jest bardzo szybkie
Szefowa kuchniczerwonego dżemu / marmolady Ponadto: słoiczek dżemu u mnie wiśniowy słoiczek ulubionego dżemu (u mnie wiśniowy) opakowanie biszkopcików kilka kostek czekolady cukierki cukiernicze do dekoracji mozna dodac żelki oraz ciasteczka wiórki kokosowe do dekoracji 100 ml esencji z kawy 6 łyżek likieru czekoladowego albo kawowego Krem:Serek utrzeć z mlekiem, cukrem waniliowym oraz cukrem pudrem i miękką margaryną. Śmietankę kremówkę
Bon Appetit Małgorzaty