Dziś zapraszam na biszkoptowe babeczki z chrupiącą, migdałową posypką. Wspaniale smakują ze szklanką ciepłego mleka lub kakao. Do przygotowania babeczek użyłam cukru marcepanowego, który otrzymałam ze
Tradycyjna kuchnia Kasimuszkatołowej. Studzimy. Płat ciasta francuskiego dzielimy na 6 prostokątów. Na każdy z nich wykładamy farsz , posypujemy startym serem i składamy zlepiając brzegi. Podobnie postępujemy z reszta ciasta. Każde ciastko przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Paszteciki smarujemy mlekiem i delikatnie nacinamy wierzch. Pieczemy ok. 20-25 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia ciasta. Moje posty
Słodka StronaDawno już nie publikowałam przepisu na muffinki ;) Czas to nadrobić! Przedstawiam Wam przepis na muffinki z dżemem truskawkowym. Pyszne! Muffinki z dżemem truskawkowym
paapilotkaaWstyd się przyznać, ale mam mnóstwo zdjęć zrobionych, przepisów wykorzystanych, których najnormalniej w świecie nie chce mi się spisać. Ostatnimi czasy wieczory poświęcam na lekturę, mam
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!Miały być w sumie ciasteczka przekładane masą kajmakową, ale zrobiłam tartaletki.. 3/4 szkl.mąki kukurydzianej 1 szkl. mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/3 szklanki cukru pudru 100 g masła 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 2 żółtka masa kajmakowa jabłka tarte Z obu mąk, cukru, masła, żółtek , proszku do pieczenia i ekstraktu zagnieść ciasto i schłodzić. Foremki do tartaletek
Moje domowe kucharzenieWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Drożdżówki z śliwkami i kruszonką. Zrobiłam je z mrożonych śliwek, w sezonie możecie zrobić je ze świeżych
Marta GotujeCiacho i szklanka mleka? Cudownie! Maślane, kruche i lawendowe, mmmm! W lawendowych ciasteczkach zakochałam się już kilka lat temu, na blogu są już dwa przepisy na lawendowe, a teraz dorzucam trzeci przepis. Tak naprawdę chciałam się pobawić wałkiem od STODOŁA , znowu :) Ten wałek uzależnia, nie chciałam zwykłych maślanych, które znalazłam na Moje Wypieki , więc dorzuciłam lawendę :) Nie każdy lubi
Blondynka Gotujewiadomo święta są czasem ciast i słodkich wypieków. My na te święta oprócz pierników i ciasteczek kosztowaliśmy snickersa na zimno , różne rodzaje makowca i oczewiście jabłecznik który uwielbiam. Tym razem przedstawiam przepis na jabłecznik i powiem tylko że zeszły nam jego trzy blaszki... później niech broni się sam. Składniki: 3 szklanki mąki kostka margaryny 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Lubczyk i WaniliaCzas pieczenia : 8 min. + 60 minut Temp. pieczenia : 160 C Składniki: 650 g serka śmietankowego 200 g białej czekolady 250 g mascarpone 150 g herbatników czekoladowych ( użyłam ciasteczka kakaowe Belvity ) 100 g gorzkiej czekolady 100 g stopionego masła 1 szklanka kremówki 30 % 1/2 szklanki cukru 3 jajka 3 łyżki mąki kukurydzianej 2 łyżki skórki otartej z pomarańczy 1 łyżka soku
Słodkości i nie tylkołyżki kawy rozpuszczalnej 100 g masła w temperaturze pokojowej 18 -20 sztuk ptasiego mleczka waniliowego lub śmietankowego do posypania: 2 łyżeczki kakao 2-3 kostki białej czekolady Ciasteczka na spód miksujemy z batonikami i całość mieszamy z masłem orzechowym. Wykładamy nimi dno foremki (średnica 20-21 cm) i odstawiamy do lodówki. Czekoladę łamiemy w kosteczkę lub siekamy. Śmietankę zagotowujemy wraz
Mienta blogchlorelli (mała łyżeczka) dziennie. Popić dużą ilością wody. Można ją również dodać do kefirów, jogurtów, soków, a także wykorzystać jako składnik makaronów, sosów, czy domowych ciasteczek. Wartość odżywcza w 100 g: Wartość energetyczna - 1516 kJ/ 360 kcal Tłuszcz - 6,6 g w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 1,0 g Węglowodany - 11 g w tym cukry
Zdrowie na języku :PFaworki to danie typowo karnawałowe, ale przecież dobre są zawsze, nie tylko "od tłustego czwartku". 40 dag mąki pszennej 7 żółtek 1/2 szklanki gęstej śmietany
Humanistka w kuchniwiem czy zauważyliście, ale zrobiła się moda na ciasta odzwierciedlające batoniki, ciasteczka znanych marek. Znalazłam wiele ciekawych przepisów i na pewno będę systematycznie je publikować. Jako pierwszy zrobiłam bardzo ciekawy torcik orzechowy- Ferrero Rocher. Moi najbliżsi stwierdzili, że faktycznie smakuje jak czekoladki. Wypróbujcie! Tort Ferrero Rocher Składniki: 4 jajka, 1/2 szklanki cukru, 1/2 szklanki kakao, 1/2 szklanki mąki pszennej
paapilotkaaDziś miałam urwanie głowy- dosłownie, przez calutki dzień. I musiałam jechać do szkoły do dzieciaków, i zakupy i jeszcze małżonek chciał ciasteczek do kawy. A ze wczoraj nie chciało mi się już nic upiec, to dzisiaj jak najbardziej tak. Tylko, że wróciliśmy dość późno. Lecz dla chcącego, nic trudnego. I tak oto mamy dziś do kawki bawole oko . Chociaż
Ciasteczkowy Potwórdoszłam do wniosku, że zwykłe ciasto jest już zbyt oklepane w naszym domu, więc zamiast upiec je w wielkiej formie , postanowiłam zrobić bardziej poręczne ciasteczka. I tak powstały mini babeczki marmurkowe Składniki: 4 jajka 1/2 szklanki cukru 1 niepełna szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao kandyzowana skórka pomarańczowa 1/2 szklanki oleju Wykonanie: Białka ubijam
Ciasteczkowy Potwór