ciasteczka - 39423 przepisów (strona:1765/2629)

Deser zimowy 151

będzie sztywna i błyszcząca. Pod koniec ubijania dodać sok z cytryny. Dodać migdały i dokładnie wymieszać. Masę przełożyć do szprycy cukierniczej. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskać nieduże ciasteczka. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 100 stopni i piec 3 godziny. Następnie piekarnik wyłączyć i zostawić ciasto na jedną godzinę w lekko uchylonym piekarniku. galaretka z kompotu: Owoce opłukać, włożyć

królestwo garów
Ciasteczka makaronikowe migdalowe 102

będzie sztywna i błyszcząca. Pod koniec ubijania dodać sok z cytryny. Dodać migdały i dokładnie wymieszać. Masę przełożyć do szprycy cukierniczej. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskać nieduże ciasteczka. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 100 stopni i piec 3 godziny. Następnie piekarnik wyłączyć i zostawić ciasto na jedną godzinę w lekko uchylonym piekarniku.     zastawa

królestwo garów
Racuchy z jabłkami 194

500 ml mleka zsiadłego, jogurtu lub kefiru, 400 g mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 2 duże lub 3 małe jajka, 300 g jabłek twardych

królestwo garów
Ptysie z bitą śmietaną 148

Gdy przygotowuję dania mięsne, warzywne, z makaronem, owocami... kombinuję, zmieniam, doprawiam po swojemu. Natomiast gdy piekę ciasta i znam dobry sprawdzony przepis to się jego trzymam

królestwo garów
Churros 139

Churros to popularny, tradycyjny hiszpański przysmak z ciasta parzonego, smażony w głębokim tłuszczu. Może być tylko posypany cukrem pudrem z cynamonem lub dodatkowo maczany w gorącej

królestwo garów
Kolacja Trzy Znaki Smaku w Janowcu 138

wspaniałe, ale to najbardziej zapadło mi w pamięć. Kolejnym daniem była polska jagnięcina z jabłkiem i miętą w wykonaniu Tomka Wożniaka. No cóż... jagnięcina bez zarzutu :) Na deser otrzymaliśmy ciastko z fasoli wrzawskiej z żelem z maślanki w wykonaniu Roberta Harny. A do niego sorbet z wiśni nadwiślanki (jak nikt nie słucha to przyznam się – zjadłam kilka porcji tego sorbetu

królestwo garów
Gofry w Swornegaciach 163

W drugiej połowie sierpnia, w Grucznie odbył się Festiwal Smaku , podczas którego, między innymi, podziwiałam wypiek gofrów/wafli na gofrownicy z początku ubiegłego wieku.   

królestwo garów
„ SMAKI SĄDECCZYZNY ” Sądecki Bartnik 136

firmy – od piwnicy/garażu po wielką firmę. W programie oferty „Smaki Sądecczyzny” jest zwiedzanie historycznej kolekcji uli,  warsztaty w Miodowej Szkole - degustacja miodów oraz wyrób świec i wypiek ciasteczek miodowych oraz obiad (nie wiem czy nie powinnam napisać lunch - takie modne słówko) z kuchnią opartą na miodzie.  W Sądeckim Bartniku jest 5 szefowych kuchni, które wspólnie zarządzają kuchnią

królestwo garów
Pierogi z fasoli – Smaki Sądecczyzny – Miasteczko Galicyjskie 160

była wizyta w Miasteczku Galicyjskim i spotkanie z panią Janiną Molek , która jest twarzą promocji fasoli Piękny Jaś z Doliny Dunajca ChNP*. Razem z Panią Janiną przygotowaliśmy pasztet i ciasteczka z fasoli oraz pierogi z farszem z fasolą. Ciasto: 500 g mąki, 2 jajka, 6 łyżek oleju, sól, woda gotowana, nadzienie: 1 szklanka fasoli gotowanej i mielonej, 1 cebula posiekana

królestwo garów
Halloween i paluchy wiedźmy 167

który jest radosnym świętem, gdyż zmarli nadal egzystują, a ich dusze, wywołane i naprowadzone pąkami aksamitek, współucztują, ciesząc się w towarzystwie swoich świętujących rodzin.... Tych, którzy świętują zapraszam na ciasteczka – paluchy wiedźmy :) oraz różne placki z dyni racuchy z dyni  placki z dyni z serem    placki z dyni *http://wyborcza.pl/1,75248,16873720,Diecezjalny_duszpasterz_mlodziezy___Halloween_moze.html

królestwo garów
Ciasto makowe z jabłkami 145

ciasto: 250 gram maku, 8 jajek, 230 gram cukru, 60 gram bułki tartej, 3 łyżki mielonych migdałów solonych prażonych, wanilia, skórka cytrynowa, jabłka: 4 jabłka, 8

królestwo garów
4 urodziny Food & Friends 157

masło. Intermezzo: lody jabłkowe, herbata matcha, mięta. Second course: pierogi po polsku – wiejski ser, cebulowe consome, ziemniaki, por; sandacz, kapusta; jeleń, dzikie owoce, orzechy buczyny, buraki, chrobotek, trufle. Desserts: ciasteczka maślane, wędzone lody, syrop z jabłek i imbiru, czekolada; sosnowe lody, borówki, jabłka. Wszystkie dania dostarczały nam wspaniałych doznań smakowych i wizualnych.  Dodatkową atrakcją było przygotowywanie ich na „naszych

królestwo garów
Sernik czekoladowy z serka mascarpone z mrożonymi malinami 189

mnie 78% kakao 150 ml śmietany 36% Dekoracja: 150-200 g  mrożonych malin Dodatkowo potrzebne będą: mikser garnuszek/rondelek misa o wysokich ściankach szpatułka/łyżka Przygotowanie: Spód: 1. Ciasteczka rozkruszyć na drobno w dłoniach, część ma być rozkruszona na drobny piasek a część ma być większymi kawałeczkami. 2. Dodać miękkie masło i całość dokładnie wymieszać/zagnieść 3. Gotową masę

KreatywnePiny
SEROWY TWIX – SERNIK NA ZIMNO Z KARMELEM I ORZECHAMI 418

widzieliście! Delikatna, puszysta masa serowa z dodatkiem krówek , karmelu i batoników twix w czekoladzie tworzy obłędną całość, której nikt się nie oprze! Zapewne każdy z nas kojarzy reklamę : karmel , ciastko , czekolada ?! Teraz mam nadzieję , że reklama Twix już zawsze będzie kojarzyła się z moim sernikiem. Ps. może to i bomba kaloryczna…. ale z całą pewnością od czasu do czasu

Ostra na Słodko
Twoje dziecko nie ma apetytu? Kupisz mu syropek? 194

obiadu, mimo, że mama przesiedziała z nim godzinę prosząc i grożąc. Kiedy jednak mama sprzątnie obiad, dziecko nagle chce coś zjeść. I niestety, w większości przypadków dostaje ciasteczko, czekoladkę, cukierek. Naje się słodyczy i kiedy przyjdzie pora kolejnego posiłku nie jest zwyczajnie głodne. Błędne koło. A wystarczyło nie pozwolić podjadać, przetrzymać do kolejnego posiłku, wtedy maluch zgłodniałby

Codzienna kuchnia niecodzienna