cudne, kruche ciasteczka kojarzą mi się ze świętami. Często gościły u nas na rodzinnym stole. Nie bez znaczenia ma kształt tych słodkości- świąteczna, noworoczna wróżba na szczęśliwy nadchodzący rok! Składniki: 40 dag mąki 1 margaryna 1 łyżka śmietany 15 dag zmielonych orzechów włoskich 10 dag cukru pudru Cukier puder do posypki Wykonanie: Wszystkie składniki na ciastka dokładnie wymieszać i wyrobić
Tradycyjna KuchniaWalentynki już tuż tuż :) Fajnie zrobić coś pysznego i słodkiego dla ukochanej osoby. Ja dziś prezentuje pyszne ciasteczka cynamonowe z konfiturą. Składniki: 5 jaj 5 dag masła 1/3 szklanki cukru ¾ szklanki mąki 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka proszku do pieczenia cukier puder do posypki czerwona konfitura Wykonanie: Cztery jaja ugotować na twardo i utrzeć same żółtka z masłem, dosypać
Tradycyjna KuchniaDziś coś słodkiego dla osób dbających o linię :) Troszkę lżejsza wersja ciasteczek. Smacznego! Składniki: 2 szklanki płatków owsianych 1 szklanka mąki razowej lub owsianej ½ szklanki cukru brązowego lub trzcinowego 4 jajka 125 gramów masła lub margaryny 1 łyżeczka sody 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Ok. 200 gram bakalii Wykonanie: Wszystkie suche składniki wymieszać, dodać roztopione masło i całe jaja
Tradycyjna Kuchniaciasteczka na słono zrobiły furorę wśród moich znajomych. Są kruche, pyszne i prezentują się genialnie :) Składniki: 30 dag mąki 3 żółtka 1 białko jaja 12 dag masła 20 dag chudej szynki pieprz ziarnisty majeranek sól 1 łyżka kwaśnej śmietany 2 suszone śliwki Wykonanie: Z mąki, żółtek, śmietany oraz masła z odrobiną majeranku i soli zagnieść ciasto. Rozwałkować na grubość
Tradycyjna KuchniaOstatnio publikowałam przepis na ciasteczka z białek , które zostają nam często z przygotowania różnych potraw. Dziś kolejny przepis na wykorzystanie białek- tym razem makowiec. Składniki: 1 szklanka mąki 1 ¼ szklanki cukru pudru 1 szklanka białek z jaj 1 szklanka maku 25 dag margaryny 1 łyżka proszku do pieczenia 1 aromat migdałowy Tłuszcz i posypka do formy Wykonanie: Margarynę podgrzać
Tradycyjna KuchniaMoje ulubione ciasteczka- zawsze wychodzą, są łatwe w wykonaniu i ekspresowe. Ich kruchość zawdzięczamy gotowanym żółtkom. Składniki: 30 dag mąki 20 dag masła 10 dag cukru 1 cukier waniliowy 5 gotowanych żółtek 1 białko jaja dowolna posypka Wykonanie: Żółtka dokładnie utrzeć i połączyć z resztą składników. Wyrobić ciasto, następnie ułożyć na stolnicy i rozwałkować. Wycinać dowolne kształty, smarować rozmąconym
Tradycyjna Kuchniazrobić jak z innych potraw zostaną nam białka jaj? Celowo ponownie zadaję to pytanie. Prezentowałam już ciasteczka z samych białek, makowiec z samych białek, a dziś pora na biszkopt. Niewiarygodne, że z kilki białek, z dodatkiem odrobiny cukru i kilku łyżeczek mąki powstaje taka pyszna alternatywa tradycyjnej szarlotki! Składniki: 4 białka jaj 3 łyżki cukru 1 cukier waniliowy
Tradycyjna KuchniaBlok ryżowo-czekoladowy 3. Brownie z kremem porzeczkowym 4. Budyń z kremem kakaoawokado 5. Ciasteczka zbożowe 6. Ciasto cynamonowe z masą cappuccino 7. Czekoladowy suflet 8. Deser malinowy z nutką cytryny
Tradycyjna KuchniaBabeczki z niespodzianką 7 3 10 2 Blok ryżowo-czekoladowy 2 5 7 3 Brownie z kremem porzeczkowym 0 0 4 Budyń z kremem kakaoawokado 0 4 4 5 Ciasteczka zbożowe 16 16 6 Ciasto cynamonowe z masą cappuccino 0 0 7 Czekoladowy suflet 0 0 8 Deser malinowy z nutką cytryny 0 0 9 Sernik na zimno z owocami
Tradycyjna Kuchniapolewy: 125 ml mleczka kokosowego 125 gram czekolady deserowej (o jak najwyższej zawartości kakao) Wykonanie polewy: Mleczko zagotować, zalać połamaną czekoladę, mieszać do całkowitego rozpuszczenia się czekolady, przed smarowaniem ciasteczek schłodzić w lodówce
Tradycyjna Kuchniażółtka, sodę oczyszczoną wymieszaną z mlekiem i masło. Wyrobić ciasto starannie i odłożyć na pół godziny w chłodne miejsce. Następnie ciasto rozwałkować na grubość 1 cm i wycinać szklanką ciasteczka. Każdy kawałek przełożyć do foremki ( polecam foremki aluminiowe) i docisnąć dobrze do brzegów. Piekarni rozgrzać do temperatury 180 stopni i piec przez 10 minut. . Lekko ciepłe wyjąc z foremek. Ugotować
Tradycyjna KuchniaNietypowe, składane ciasteczka, z mięsnym wkładem. Składniki: 20 dag mąki tortowej, 12 dag masła, 2 żółtka, sól do smaku, 1 łyżka smalcu, 1 jajko do smarowania. Składniki na nadzienie: 30 dag mięsa pieczonego, 1 czerstwa bułka, 1 cebula, 2 łyżki tłuszczu, sól do smaku, pieprz do smaku. Wykonanie nadzienia: Mięso zmielić z namoczoną odciśniętą bułką, połączyć z usmażoną na tłuszczu
Tradycyjna Kuchniabyło mi BARDZO ciężko! głównym moim doradcą była mama i tak po burzy mózgów wybrałam. turutu tuuu (fanfary) Nagrodę ufundowaną przez firmę Kupiec otrzymuje: Adriana za Otrębowe ciasteczka śniadaniowe która składa się z: Ryżu Pełnoziarnistego Parboiled Naturalny Kaszy Kuskus Owsianki malinowo – żurawinową Owsianki z truskawkami Kaszy mannę waniliową Musli tropikalne Crunchy z pomarańcza i czekoladą Otrębów granulowanych
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćoryginalny smak, nie potrafię go porównać z niczym co wcześniej jadłam. Mi ten smak odpowiada, lubię takie "inności";), świetnie sprawdzają się jako dodatek do placuszków, musli, ciasteczek owsianych Składniki (8 placuszków): 1 jajko 1 łyżka otrębów pszennych firmy Kupiec 1 łyżka otrębów owsianych firmy Kupiec 1 łyżka budyniu waniliowego bez dodatku cukru (proszek) 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćzarodków zbożowych, zawierających duże ilości białka, witamin z grupy B i witaminy młodości –E. WANILIA to niezwykle aromatyczna, słodko pachnąca przyprawa jest idealnym dodatkiem do ciast, babek, tortów i ciasteczek, używa jej się do wyrobu większości słodyczy, w tym lodów i czekolady. Specyfikiem tym można przyprawiać także słone dania – znakomicie ożywia on sosy podawane do ryb, mięs (szczególnie cielęciny
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość