ciastka rosną 100 %) i pieczemy w temp. 190 C około 10 minut, w zależności od tego jak bardzo przyrumienione lubimy. Po upieczeniu ciastka studzimy najlepiej na kratce aby doschły. Ciasteczka są miękkie w środku i jednocześnie chrupiące dzięki orzeszkom. Smacznego
greenscarfśmietany 30% 50 gram cukru pudru ½ szklanki mocnej kawy rozpuszczalnej 25 ml wódki Wiórki czekoladowe (najlepiej zmrożone) Wykonanie: Zaparzyć kawę i dodać do niej alkohol. Następnie połączyć z pokruszonymi ciasteczkami petit beurre. W między czasie ubić śmietankę z cukrem pudrem, dodać do serka mascarpone i dokładnie wymieszać. Przekładać na przemian warstwami skruszone, namoczone ciastka oraz połączone serki. Wierzch posypać wiórkami
Tradycyjna Kuchniaproszkiem do pieczenia, płatkami migdałowymi, drobno pokrojoną skórką z pomarańczy, alkoholem). Białka ubić na sztywno, dodać do masy i piec w temp. 150 stopni około godziny. Polecam również: Ciasteczka marchewkowe
Tradycyjna Kuchniazrobić jak z innych potraw zostaną nam białka jaj? Wystarczy dodać orzechy i cukier puder - i gotowe- pyszne ciasteczka orzechowe ! :) Składniki: 16 dag orzechów włoskich 16 dag cukru pudru 2 białka jaj Wykonanie: Orzechy zmielić i wymieszać z cukrem pudrem oraz z pianą z białek. Blachę wyłożyć papierem pergaminowym kłaść łyżką porcje ciasta, robiąc spore odstępy. Możemy również wylać ciasto
Tradycyjna KuchniaCiasteczka korzenne to podstawowy wypiek w każde święta. Dużo frajdy w samym ich przygotowaniu. Polecam :) Składniki: 50 dag mąki 15 dag miodu sztucznego lub naturalnego 15 dag cukru 2 jaja Przyprawa do piernika 1 dag soda oczyszczona Tłuszcz do formy Wykonanie: Miód zrumienić z przyprawami. Wymieszać razem mąką, miodem, jajami, cukrem oraz sodą. Zagęścić ciasto, rozwałkować dosyć grubo i wycinać
Tradycyjna KuchniaPyszne czekoladowe ciasteczka na niedzielne popołudnie :) Składniki na ciasto: 1 szklanka mąki 1 łyżka kakao 5 dag gorzkiej czekolady 10 dag masła 5 jaj Składniki na masę czekoladową ½ litra śmietanki 30% 50 dag serka mascarpone 25 dag gorzkiej czekolady 3 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny 3 łyżki mleka Wykonanie ciasta: Zagotować wodę z masłem, dodać połamana czekoladę i szczyptę
Tradycyjna Kuchniacudne, kruche ciasteczka kojarzą mi się ze świętami. Często gościły u nas na rodzinnym stole. Nie bez znaczenia ma kształt tych słodkości- świąteczna, noworoczna wróżba na szczęśliwy nadchodzący rok! Składniki: 40 dag mąki 1 margaryna 1 łyżka śmietany 15 dag zmielonych orzechów włoskich 10 dag cukru pudru Cukier puder do posypki Wykonanie: Wszystkie składniki na ciastka dokładnie wymieszać i wyrobić
Tradycyjna KuchniaWalentynki już tuż tuż :) Fajnie zrobić coś pysznego i słodkiego dla ukochanej osoby. Ja dziś prezentuje pyszne ciasteczka cynamonowe z konfiturą. Składniki: 5 jaj 5 dag masła 1/3 szklanki cukru ¾ szklanki mąki 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka proszku do pieczenia cukier puder do posypki czerwona konfitura Wykonanie: Cztery jaja ugotować na twardo i utrzeć same żółtka z masłem, dosypać
Tradycyjna KuchniaDziś coś słodkiego dla osób dbających o linię :) Troszkę lżejsza wersja ciasteczek. Smacznego! Składniki: 2 szklanki płatków owsianych 1 szklanka mąki razowej lub owsianej ½ szklanki cukru brązowego lub trzcinowego 4 jajka 125 gramów masła lub margaryny 1 łyżeczka sody 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Ok. 200 gram bakalii Wykonanie: Wszystkie suche składniki wymieszać, dodać roztopione masło i całe jaja
Tradycyjna Kuchniaciasteczka na słono zrobiły furorę wśród moich znajomych. Są kruche, pyszne i prezentują się genialnie :) Składniki: 30 dag mąki 3 żółtka 1 białko jaja 12 dag masła 20 dag chudej szynki pieprz ziarnisty majeranek sól 1 łyżka kwaśnej śmietany 2 suszone śliwki Wykonanie: Z mąki, żółtek, śmietany oraz masła z odrobiną majeranku i soli zagnieść ciasto. Rozwałkować na grubość
Tradycyjna KuchniaOstatnio publikowałam przepis na ciasteczka z białek , które zostają nam często z przygotowania różnych potraw. Dziś kolejny przepis na wykorzystanie białek- tym razem makowiec. Składniki: 1 szklanka mąki 1 ¼ szklanki cukru pudru 1 szklanka białek z jaj 1 szklanka maku 25 dag margaryny 1 łyżka proszku do pieczenia 1 aromat migdałowy Tłuszcz i posypka do formy Wykonanie: Margarynę podgrzać
Tradycyjna KuchniaMoje ulubione ciasteczka- zawsze wychodzą, są łatwe w wykonaniu i ekspresowe. Ich kruchość zawdzięczamy gotowanym żółtkom. Składniki: 30 dag mąki 20 dag masła 10 dag cukru 1 cukier waniliowy 5 gotowanych żółtek 1 białko jaja dowolna posypka Wykonanie: Żółtka dokładnie utrzeć i połączyć z resztą składników. Wyrobić ciasto, następnie ułożyć na stolnicy i rozwałkować. Wycinać dowolne kształty, smarować rozmąconym
Tradycyjna Kuchniazrobić jak z innych potraw zostaną nam białka jaj? Celowo ponownie zadaję to pytanie. Prezentowałam już ciasteczka z samych białek, makowiec z samych białek, a dziś pora na biszkopt. Niewiarygodne, że z kilki białek, z dodatkiem odrobiny cukru i kilku łyżeczek mąki powstaje taka pyszna alternatywa tradycyjnej szarlotki! Składniki: 4 białka jaj 3 łyżki cukru 1 cukier waniliowy
Tradycyjna KuchniaBlok ryżowo-czekoladowy 3. Brownie z kremem porzeczkowym 4. Budyń z kremem kakaoawokado 5. Ciasteczka zbożowe 6. Ciasto cynamonowe z masą cappuccino 7. Czekoladowy suflet 8. Deser malinowy z nutką cytryny
Tradycyjna KuchniaBabeczki z niespodzianką 7 3 10 2 Blok ryżowo-czekoladowy 2 5 7 3 Brownie z kremem porzeczkowym 0 0 4 Budyń z kremem kakaoawokado 0 4 4 5 Ciasteczka zbożowe 16 16 6 Ciasto cynamonowe z masą cappuccino 0 0 7 Czekoladowy suflet 0 0 8 Deser malinowy z nutką cytryny 0 0 9 Sernik na zimno z owocami
Tradycyjna Kuchnia