Rabarbarowej rewolucji w mojej kuchni ciąg dalszy. Zastanawiam się tylko dlaczego wcześniej nie chciałam się do niego przekonać, przecież w odpowiednim zestawieniu jest pyszny. Dzisiaj rabarbar
Bon appetit mon amieDziś, wraz z babeczkami słów kilka o moim pierwszym razie ;) A nawet o dwóch... Pierwszy dotyczy palnika, który udało się wygrać, a na który polowałam
Kuchnia w czekoladzieNie tylko Mama wie, co dobre ;) Teściowe też znają się na rzeczy i próbują dogodzić sobie i synowej przy okazji ;) Dokładnie taki przepis pochodzi właśnie z
Kuchnia w czekoladzieprzeczytaniu serii książek "Percy Jackson i bogowie olimpijscy". Tak się składa, że matka Percego często robiła mu różne desery na niebiesko. W książce przewijają się niebieskie gofry, ciasteczka itp. Ale to właśnie w ostatniej części pojawia się niebieski, urodzinowy tort Percego na szesnaste urodziny. Nigdy wcześniej nie korzystałam z barwników i nigdy nie robiłam nic z masy cukrowej, dlatego
Passions hobbies lifeNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband
W garach u Gosibył kontrowersyjnym tematem, przyczyną wielu sporów, dochodzenia racji, zupełnie nie potrzebnie. Jako chemik i dietetyk wiem, że wystarczy umiar w jedzeniu w połączeniu z aktywnym trybem życia. Takie ciastko tortowe zjedzone raz w tygodniu krzywdy nam nie zrobi, wszystko jest dla ludzi a domowy wypiek dosłodzony nawet po swojemu, mniej czy więcej to i tak lepsze dla zdrowia
Wanilia i KardamonBardzo często w swoich komentarzach prosicie mnie o fit przepisy! Bardzo mnie to ciesz, gdyż jest to dla mnie takie wyzwanie i dzięki Wam mogę kombinować
Ostra na SłodkoHerbatniki umieszczamy w blenderze. Po skruszeniu ciastek dodajemy do nich roztopione masło,miód, kakao oraz wiórki kokosowe. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Okrągła formę, wykładamy papierem do pieczenia. Zblendowane ciasteczka wykładamy na jej dno i dokładnie rozprowadzamy. Ser, mąkę oraz budyń miksujemy na najniższych obrotach w wysokiej misce. Cukier dodajemy niedużymi partiami wraz z mleczkiem kokosowym, ciągle mieszając
ChilliJemyUwielbiam wszystko, co słodkie.. ciasta, ciasteczka, desery. Bez nich świat nie miałby sensu! Jednak, zamiast opychać się niezdrowymi słodyczami ze sklepu, czy ciastami z cukierni, których składu nie znamy, warto poświęcić parę chwil i przygotować coś samemu. Mamy wtedy pewność, co znajduje się w środku, a sam fakt przygotowania czegoś, co smakuje również innym – sprawia ogromną frajdę. Mało
Be Fit Be StrongOstatnio po raz kolejny stwierdzam, że sklepowe słodycze już nie są dla mnie. Coś mnie skusi, a potem tylko żałuję - zamiast zachwytu, ubolewam, że jest za
Fabryka pomysłówChyba nie ma lepszego wkładu do aromatycznych pączków, zimowych herbat czy ciasteczek francuskich, jak taka właśnie pyszność. Robi się ją bardzo prosto i w miarę szybko. Kwestią trudną może być zdobycie aromatycznych płatków, albowiem wyglądają podobnie, ale nie wszystkie pachną, a tylko z tych pachnących można zrobić ten pyszny smakołyk. Składniki: 750 g płatków róży 1 kg cukru
Gosia gotujeMama przygotowywała mi i mojemu Rodzeństwu. Bo takie jest najsmaczniejsze, a dodatkowo możemy kontrolować, co też w nich się znajduje. Idąc tym tropem postanowiłam upiec moim małym Rozbójnikom ciasteczka z ich ulubionymi owocami- truskawkami, jagodami i malinami (te okazały się dla mnie najsmaczniejsze i aż żałowałam,że nijak nie zaznaczyłam ich przed pieczeniem...wiadomo po co 😜) Do wyrabiania ciasta
Kuchnia w czekoladzieWitajcie, dzisiaj przed Wami żytnie ciasteczka z powidłami śliwkowymi polane czekoladą. Idealne do po południowej herbaty lub kawy. Są lekkie i aromatyczne dzięki mące żytniej. Do tego bez białego cukru i utwardzanych tłuszczy:) Składniki: - 250 gram mąki żytniej - 2 jajka - 20 gram cukru kokosowego - 40 gram oleju kokosowego - 1 łyżka jogurtu - 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia Nadzienie - powidła śliwkowe
Health-Fit-Lifegości I tak zostały zjedzone do ostatniego okruszka. Smakowały wszystkim. I to bardzo. Polecam ten deser na każdą chwilę, kiedy najdzie Was ochota, żeby zjeść niezbyt słodkie, z owocami, ciasteczka na dwa... trzy kęsy... Życzę SMACZNEGO! Krys Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz
Kuchnia u Krysiużyć jednego albo drugiego, albo mieszanki tych dwóch. Całość smakuje wybornie, warstwy świetnie do siebie pasują i idealnie się uzupełniają. Następnym razem dodałabym tylko jeszcze coś chrupiącego - może warstwę ciasteczek amaretti...? Deser ze skyrem, czerwonymi owocami i rabarbarem Składniki: (na 6-8 porcji) mus rabarbarowy: 425 g oczyszczonego rabarbaru 1 jabłko 75 g cukru 50 ml wody mus z czerwonych
Pożeraczka, czyli raz adobrze