Moja córcia lubi mi pomagać w kuchni i najchętniej to ciągle piekłaby ciasteczka. Zaproponowałam jej coś szybszego ( i robiącego mniej bałaganu) a że sernik to jej ulubione ciasto więc chętnie się zgodziła. To ciasto naprawdę jest dziecinnie proste i skoro poradziła sobie z nim moja 5-latka to każde dziecko ogarnie. Oczywiście przy piecu trzeba pilnować ale resztę spokojnie może
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaPrzytrafiło mi się w tym roku sporo dziko rosnących owoców. Przerobiłam mirabelki , teraz nadeszła pora na aronię. Leżała kilka tygodni (przyznaję, że trochę o niej zapomniałam
babka w formieKiedyś, przypadkiem natrafiłam na Facebooku na filmik "Jak wykonać ciasto marchewkowe" i tym własnie sposobem powstało moje przepyszne i przeurocze ciastko. Idealne na stół świąteczny, ale tez do codziennej kawki. A pomyśleć że to "zwykły" słodki placek z tartą marchewką, szczególnie popularny w krajach anglosaskich. Marchewka mięknie podczas pieczenia, nadając ciastu miękką, gęstą i wilgotną konsystencję. Musicie sami spróbować
Życie zaczyna się w kuchniSłodkości goszczą w moim domu zawsze! Jeśli nie pieczone przeze mnie, to zachomikowane w szafkach praliny, wafelki itp. Muszą być, bo moje zachcianki nie znają dnia
Kuchnia w czekoladzieminutę miałam ciasto, ale żeby być uczciwym w stosunku do was, sprawdziłam, czy ciasto wychodzi wyrabiane ręcznie. Wychodzi. Można śmiało robić i konsumować najlepsze tarty, babeczki i ciasteczka. Prosty przepis na tartę wiśniową na formę do tarty lub tortownicę 24 cm. Kruche ciasto: 300 g mąki krupczatki 200 g masła pokrojonego na małe kawałki 100 g cukru 1 jajko
ladykitchenokoło 5 minut, cały czas mieszając. Ciasto odstawiam do przestudzenia. Do ciasta dodaję po jednym jajku i miksuję. Ciasto przekładam do rękawa cukierniczego. Na blaszkę wysmarowaną tłuszczem wyciskam niewielkie ciasteczka. Ptysie piekę około 20 minut w temperaturze 190 stopni. 2. Krem: Z mleka odlewam ½ szklanki. Pozostałe mleko gotuję razem z cukrem waniliowym. W mleku, które odlałam mieszam proszek budyniowy. Masę
Tradycyjna kuchnia Kasiprzestygnie oprószamy go cukrem pudrem. Sernik warto włożyć i przechowywać w lodówce, wówczas nabierze bardziej zbitej konsystencji. *Uwaga! Sernik nie jest wysoki. Możecie przygotować go na prosty spodzie z ciasteczek lub zwiększyć ilość składników (jeśli wolicie wyższe ciasta). Smacznego
Słodkie okruszkiKrótkie podsumowanie najpopularniejszych (słodkich) przepisów we wrześniu. 1. Bezapelacyjnie Wasz ulubiony przepis. Brownie z buraków . To pewnie ta czekolada 2. Na drugim miejsce lądują kruche ciasteczka . Proste i szybkie a smakują jak u babci 3. Tutaj trafia „ Tort z awokado i galaretką z mango bez pieczenia ” (mój ulubiony). Te kolory, od razu jakoś słoneczniej się robi 4. Dyniowe
PaleoLifeCiasteczka owsiane są zdrowe i bardzo smaczne a do tego niezwykle proste do przyrządzenia. Do zrobienia ich wystarczą tylko 4 składniki. Przepis jest inspirowany przepisem Iwony Zasuwy, ale zmodyfikowany przeze mnie. Składniki: Płatki owsiane 1 szklanka, Karob około 1 łyżki, Banany 3 sztuki, Olej kokosowy 1 łyżka Wykonanie: Płatki owsiane, karob wsypać do miski, dodać rozgniecione widelcem banany oraz
Smaki Przyprawy i KoloryDzieci zażyczyły sobie babeczki czekoladowe, a czego nie robi się dla maluchów. Książka "Muffinki" do ręki i do pieczenia. Szybkie, smaczne i proste w przygotowaniu. Rozchodziły
talerz przyjemnościpozytywnie i wychodzą z tego nawet ciekawe rzeczy. Uwielbiam serniki te pieczone jak i te na zimno więc trochę u mnie ich znajdziecie. Poprzednim eksperymentem był sernik z ciasteczkami oreo teraz upiekłam ze snikersami i masą kajmakową. Mnie,mojej rodzince i gościom smakował,a piekłam go na moje urodziny więc myślę,że Wam też się spodoba
Kolorowa kuchnia Elkiserka mascarpone 250 g serka kremowego 4 listki żelatyny 150 ml syropu z owoców czarnego bzu dodatkowo: 5 fig 2 łyżki cukru 50 ml śmietany kremówki (38%) Ciasteczka, kakao, migdały, orzechy włoskie i figi zmiksować w malakserze na grudkowatą, lepką masę. Spód formy wyłożyć papierem do pieczenia. Wsypać do formy masę, ugnieść dłońmi, schłodzić w lodówce przez 30 minut
Pożeraczka, czyli raz adobrzemamy smętną jesień to pomyślałam, że przyda się coś na poprawę humoru, coś co pysznie smakuje i cudownie pachnie... Gruszka z lodami i aromatem cynamonu oraz kawałkami chrupiącego ciasteczka to doskonały pomysł. Deser jest baaardzo prosty, ale zapewniam, że polubią go wszyscy - o ile lubią cynamon. Koniecznie spróbujcie! 1 gruszka (najlepiej słodka i twarda) sok z cytryny/limonki 2 gałki
Di gotujePomysł na kokosanki bananowe powstał spontanicznie, z potrzeby chwili- zużycia zalegających składników: białek pozostałych z poprzedniego wypieku oraz bananów, których nikt nie chciał jeść 😉 Jest to
Kuchnia MagdaLenyOpis włoskie macarons: Włoskie macarons czyli włoskie makaroniki. Jest to słodkie ciastko, których głównymi składnikami są białka jaj, cukier puder oraz mielone migdały. Ciasteczka są okrągłe oraz wielobarwne. Słodkie macarons coraz bardziej podbijają nasze serca. Jednak cena za jedno małe ciasteczko jest dosyć wysoka. Dlaczego więc nie przygotować ich samemu w domu? Przepis nie jest trudny, ani nie wymaga dużo
CookMag