Kolejna propozycja na babeczki czy też tartaletki. Tym razem o słodko ziemistym smaku. Zielona herbata matcha ma charakterystyczny smak , dlatego jeśli nie jesteście jej koneserami do
Bon appetit mon amieRożki z ciasta francuskiego z borówkami i cytryną. Proste i szybkie w przygotowaniu. Najsmaczniejsze na cieście francuskim na maśle (a nie na tłuszczu palmowym). Jeśli macie
Moja DelicjaNiedawno wpadła mi w ręce książka "Piramida w kuchni, czyli dzieci zdrowo gotują" . Kilka przepisów już wypróbowałam. Są to proste dania, desery, przekąski, które nie wymagają
Kulinarne Inspiracjedzbanka przez gęste sito. Czynność tą należy powtórzyć około 3 razy, aż nasze mleko owsiane będzie miało gładką konsystencję. Pozostałą na sicie pulpę możemy wykorzystać na przykład do przygotowania ciasteczek owsianych (przepis wkrótce na blogu). Tak przygotowane mleko owsiane możemy przechowywać w lodówce do 3 dni. Większość napojów roślinnych ma tendencję do rozwarstwiania się, dlatego przed nalaniem do szklanki należy
Dieta bez mlekaRok szkolny rozpoczął się na całego, a wraz z nim rozpoczął się w szkołach..festiwal marnowania żywności. Problem ten nie dotyczy tylko stołówek szkolnych, ale przede
WiszniówkaPyszne i szybkie kremówki, bez konieczności pieczenia ciasta. Ciasteczka te najlepiej przygotowywać przed samym przyjściem gości, ponieważ dolna warstwa krakersów bardzo mięknie i ciężko je zdejmować z blachy. Składniki: 2 opakowania prostokątnych krakersów Lajkonika (nie zostaną zużyte wszystkie)* 4,5 szklanki mleka 1 szklanki cukru 100 g masła 1 cukier wanilinowy (16 g) 6 duże jajka
Ugotujmy Cośbardzo klasycznym wydaniu! :) Lemon curd to przepyszny, gęsty krem cytrynowy, który na przełomie XIXw i XXw. był w Anglii podawany jako alternatywa dla dżemów do bułeczek, ciasteczek, czy grzanek, którymi Anglicy lubili (i wciąż lubią) się raczyć do popołudniowej herbatki. Dziś jest tak samo popularny i wykorzystywany także jako nadzienie do ciast, tart, czy dodatek do jogurtów i serników. Jest
Kuchnia w Słońcu SkąpanaChrupiące i szybkie w przygotowaniu koperty z ciasta francuskiego z borówkami i limonką, posypane cukrem pudrem. Podawane na ciepło lub na zimno. Idealny przepis w przypadku
Moja Delicjajogurtem, masłem, jajkiem, cukrem wanilinowym i szczyptą soli. Ciasto podzielić na dwie części. Jedną część rozwałkować, wyłożyć dno i brzeg formy. Posypać wiórkami kokosowymi, rozłożyć nadzienie. Rozwałkować drugie ciastko, przykryć placek. Posmarować roztrzepanym jajkiem, ponakłuwać widelcem. Piec ok. 40 minut w temp. 180st. (w razie potrzeby można trochę dłużej). Smacznego
Zielona KuchniaJeśli sądzicie, że z tahini można zrobić tylko hummus, to niestety jesteście w błędzie :-) Dzisiaj proponuję sezamowe ciasteczka. Kruche i niezwykle lekkie zasmakują zwłaszcza osobom lubiącym
Zielona KuchniaLubisz mało słodkie ciasteczka? Z delikatnym orzechowym i sezamowym posmakiem? Te ciasteczka są właśnie dla Ciebie :-) Małe niepozorne 'gniotki' nie dość, że kryją w sobie bardzo
Zielona KuchniaBłyskawiczne w przygotowaniu - idealne na wizytę niespodziewanych gości. Można wsypać dodatki, jakie akurat ma się pod ręką. I co najważniejsze - zawsze się udają! Składniki -2 szkl
Zielona KuchniaPrzepyszna wilgotna kostka. Banalna w przygotowaniu, a prezentuje się elegancko. Idealna na małe przyjęcia, ale nie tylko ;) Długo pozostaje świeża - jedliśmy cały tydzień i nawet ostatniego
Zielona KuchniaProste i bardzo szybkie ciasteczka :) SKŁADNIKI: 160g kleiku ryżowego 3 łyżeczki kakao 100g masła 1/3 szkl. cukru pudru 2 duże jajka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Dziś Ja gotujePoczątek września zawsze jest absorbujący. W tym roku jednak mam wrażenie, jakby robota była nie do przerobienia. Znacie to uczucie, kiedy wydaje się, że już niby
W mojej kuchni