wodę i oliwę. Wyrobić ciasto – powinno być lekko klejące. Oprószyć delikatnie mąką i przełożyć do miski, przykryć czystą ściereczką i odstawić na ok. 1-2 godzin w ciepłe miejsce. Ciastko powinno podwoić swoją objętość. Po tym czasie ciasto przełożyć do formy w jakiej będziemy piec chleb lub na stolnice i uformować je na kształt bochenka – wtedy pieczemy na blasze
rozgotowanaNadziewane rogaliki twarogowe były pierwszymi rogalikami jakie zrobiłam będąc dzieckiem. Przepis jest tak banalnie prosty, że swoją naukę z pieczeniem można zacząć właśnie od niego 😉
Słodko-Słony Świat IlonyCiasteczka idealne na poświąteczne obżarstwo, bo zawierają mnóstwo błonnika, który jak wiadomo wspomaga pracę jelit. Ale żeby nie było, są bardzo smaczne, idealnie się sprawdzą na ekspresowe śniadanie z poranną herbatką, czy jako przegryzka w ciągu dnia, zresztą na ciacho każda pora jest dobra. ps. Przechowywane w puszcze będą świeże nawet do 10 dni. Składniki na około 40 sztuk
greenscarfminut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. **** Infornate la torta in forno preriscaldato a 180 gradi per circa 30-40 minuti. Upieczon ą tart ę udekorowałam ciasteczkami z resztek kruchego ciasta. **** Potete decorare la quiche con i biscotti fatti con pasta brisée avanzata. Smacznego! Buon appetito
La grande e la piccola cuocaroku z Wielkanocą było... Przepis podaję więc teraz - może ktoś skusi się na tartaletki...? (Zachwyca mnie fakt, że zmieniając jedno słowo można zupełnie zmienić charakter dania.) Zadaniem było suche ciastko - czy jednoporcjowy deser, który poza lodówką może stać kilka dni, nic ze swoich walorów smakowych i estetycznych nie tracąc. Nie chcąc prezentować czegoś oklepanego, jak malinowa krajanka czy ciasteczka Kaja
Pożeraczka, czyli raz adobrzeinne produkty możecie nabyć w sklepie eSłoneczko Przygotowanie: Budyń przygotowujemy zgodnie z opisem na opakowaniu – odkładamy około 1/2 szklanki, resztę możecie wykorzystać np. do przygotowania tych prostych ciasteczek. Na dno pucharka układamy pokrojonego w plasterki banana, następnie naszego banana posypujemy czterema pokruszonymi w dłoniach herbatnikami bez cukru, kolejno wykładamy nasz budyń (u mnie jeszcze lekko ciepły), na wierzch
Słodkie okruszkibyły bardziej puszyste. By łatwiej nakładało się lody, przed podaniem warto wcześniej wyciągnąć je z zamrażalnika. Sernik na zimno ” Oreo „ Delikatny i puszysty sernik na zimno z ciasteczkami Oreo, swoją konsystencją przypominający nieco piankę. Sernik Kakaowe babeczki z truskawkami Mocno kakaowe babeczki z truskawkami i kawałkami mlecznej czekolady. Babeczki wbrew pozorom nie są słodkie. Sernik z kokosową pierzynką
NiePieprz.plTen przepis na czekoladowe trufle jest niemal tak stary jak świat. W liceum dostałam książkę „Demon jednego danka”, z serii Filipinki. Bo kiedyś, kiedy
Mieszam w Garnkurazem bardziej wytrawnie- bo z gorzką czekoladą, ale śmiało możecie zastąpić ją mleczną. Spód mazurka do zrobienia na dwa sposoby: 1) bez pieczenia LINK na bazie ciasteczek lub, 2) 100 g masła 2 żółtka 30 g kakao 30 g cukru pudru 150 g mąki pszennej
Rusty Forkmoże być używana do przygotowywania zdrowych batoników z orzechami i daktylami lub suszonymi owocami mąka z quinoa może być stosowana do naleśników oraz do wypieku chlebów, ciast i ciasteczek Jak widzicie - komosa ryżowa, jest nie tylko zdrowa, smaczna, ale też.... uniwersalna
Kulinaria - potrawy z różnych stron światawyłożoną papierem do pieczenia. Z pozostałego ciasta wykonałam kilka ozdób oraz rant mazurka. Ozdoby (zajączek, jajka, motylki oraz rant) przyklejamy smarując je od spodu białkiem. Z reszty ciasta wycięłam ciasteczka. Mazurka pieczemy w 200*C przez 20 minut. Musi mieć rumiany kolor. Krem czekoladowy: W garnku podgrzewamy (nie gotujemy!) śmietankę z cukrem pudrem oraz połamaną gorzką czekoladą. Dodajemy kilka
VioletoweKucharzenieTego mazurka jadłam kilka lat temu i baaardzo zapadł mi w pamięć. W tym roku udało mi się zdobyć na niego przepis. Jest bardzo słodki i
Kulinarne InspiracjeDziś przepis na babeczki wielkanocne. Same w sobie są proste i smaczne, ale całą robotę robi dekoracja! Niestety nie jest to deser lekki. Maślany krem-lukier
Kulinarne InspiracjePyszne słodkie mazurki w wersji mini. Wypełnione czekoladowym nadzieniem i jak zwykle udekorowane bakaliami. Prezentują się cudnie aż szkoda jeść. Kto nie ma małych foremek może
Monia miesza i gotujeTradycyjny, wielkanocny deser z twarogu, z dodatkiem mnóstwa bakalii. Laskę wanilii rozciąć wzdłuż, przełożyć do śmietany i zagotować. Odstawić do ostygnięcia. Wanilię wyjąć, a do śmietany
Bullio